GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Orasul Ohrid este o imbinare perfecta intre modern si istorie, fiecare dintre cele doua atribute avand locul lor in piesajul urbei de pe malul lacului cu acelasi nume, care este catalogat ca fiind cel mai vechi din Europa.
Din Skopje (impresii aici) pana la Ohrid sunt cam 170 de kilometri. Drumul este aproape tot prin munti, iar în cale ta intalnesti de cele mai multe ori moschei, care cheama musulmanii la rugaciune. Cu cat urci mai sus cu atat temperatura devine mai aspra, iar zapada isi face aparitia.
Odata ajuns in Ohrid te întrebi daca nu cumva ai trecut graniţa in Grecia, dar graiul localnicilor te readuce în Macedonia. Zeci de case sunt inghesuite de alungul lacului Ohrid, toate au acoperisuri rosiatice si par desprinse dintr-o ilustrata turistica. Zeci de hoteluri si vile sunt însirate pe faleza, toate la preturi rezonabile pentru extrasezon.
Din aceasta parte moderna si plina de culoare, treci la istoria acestui orasel. Undeva in dreapta pe un varf este Fortareata lui Samuel. Este datata ca fiind ridicata in secolul patru dupa Hristos. Are ziduri inalte de piatra care par atat de impunatoate incat astepti ca de la intrare sa te intampine armata vreunei capetenii macedonene. În urcusul spre fortareata faci totusi un popas la Biserica Sfantului Panteleimon. Are peretii acoperiti cu piatra, iar în jurul ei inca se fac sapaturi arheologice. Acest lacas de cult a avut o soarta destul de grea, spune unul din arheologii prezenti, in timpul ocuparii otomane biserica fiind transformata in moschee. De aici urci o cărare pietruita spre cea de-a doua intrare a fortaretei, unde pe unul din turnuri te întampină steagul Macedoniei, parca geaman cu cel din Skopje.
Urmatoarea oprire e la Biserica Sfantului Iovan din Caneo. Este aşezată la baza muntelui, pe un promontoriu. A fost construita in secolele 13-14 si timp de aproximativ 200 de ani a fost inchisa, iar frescele sale s-au deteriorat. Este destul de mica, dar locuitorii din Caneo, un fel de localitate, din vecinătatea Ohridului, o pretuiesc foarte mult. De langa acest lacas de cult poti lua taxiul pe apa şi sa faci un tur al orasului.
De aici cobori la Catedrala Sfanta Sofia, locul in care este ales patriarhul Macedoniei.
In momentul in care te intorci in oraş, pe faleza, dai din nou cu ochii de hotelurile cochete.
Ierusalimul Macedoniei, asa cum i se spune orasului Ohrid, pentru ca are 365 de biserici, isi merita numele. Cele mai frumoase sunt lacasele sale de cult. Pe stradutele inguste vei întalni oricand o bisericuta in care sa intri. Fiecare are propria sa istorie si fiecare te atrage.
Trimis de simona751 in 30.08.11 13:50:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în MACEDONIA de NORD
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simona751); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte bune (si foarte bine scrise) recomandarile si descrierile acestor obiective turistice intersante din Macedonia, multumiri @Simona75
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Fascinantul Centru Vechi al Ohridului — scris în 21.07.22 de Mihnea-Alexandru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Super in Orhida!!! — scris în 04.08.19 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- May.2019 Ohrid, Perla Macedoniei de Nord — scris în 21.05.19 de felixtm din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Ohrid. Perla si perle din Macedonia — scris în 08.06.19 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Ohrid... punte intre ani — scris în 03.01.18 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Ohrid - un colț de liniște macedoneană — scris în 05.09.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Pe cărări de munte — de la lacul Ohrid la lacul Prespa — scris în 25.11.17 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ