GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zeppelin Feld, memoria vie a unei sincope în istoria unui popor admirabil
Vă place istoria, mai ales perioada modernă, cu cel de-al doilea război mondial?
Atunci, dacă ajungeţi la Nürnberg, nu rataţi ocazia de a vedea locurile unde nebunia nazistă a atins culmile ei cele mai înalte.
În sud-estul oraşului Nürnberg se află un parc, o zonă de agrement, mai bine zis, unde poţi să vii, să te plimbi cu barca sau hidrobicicleta, să faci skateboarding şi alte sporturi pe role, sau pe roţi, chiar automobilism, în anumite condiţii, sau pur şi simplu să petreci câteva clipe agreabile departe de agitaţia marii metropole.
Dar, deşi căzut în uitare, aici este locul unde Hitler a planificat şi aproape a finalizat o construcţie megalomană, aşa cum numai Ceauşescu a reuşit să mai facă.
Reichsparteitagsgelände (în traducere aproximativă: terenul pentru congresele partidului imperiului) este ceva de genul a ceea ce 50 de ani mai târziu Ceauşescu avea să conceapă sub forma complexului Casa Poporului-bulevardul Victoria Socialismului. Ceva este comun, dincolo de megalomanie: dictatura, fie că ea a fost naţional-socialistă, sau doar socialistă.
Pe un câmp, Zeppelin Feld (numit aşa după ce aici, în 1909 a aterizat un dirijabil al contelui Zeppelin, cel care a dat numele acestui tip de aparat de zbor), Albert Speer, arhitectul lui Hitler a conceput acesastă construcţie megalomană, care cuprindea mai multe părţi: Luitpoldarena, Zeppelinfeld, Kongresshalle, Märzfeld, Deutsche Stadion şi Große Straße. Nu intru aici în amănunte, cei ce le vor, le găsesc la adresele:
http: //en. wikipedia. org/wiki/Nazi_party_rally_grounds (în engleză)
http: //de. wikipedia. org/wiki/Reichsparteitagsgel%C3%A4nde (în germană)
Soarta acestei construcţii megalomane a fost un pic diferită de varianta românească, ajunsă punct de atracţie turistică, dar şi centrul politic al României. Varianta germană a fost lăsată aproape în uitare. Tinerii care vin să facă skateboarding aici sunt sigur că nu au habar de semnificaţia istorică a locurilor. E drept, nici tânăra generaţie română nu prea a auzit de bulevardul Victoria Socialismului.
Oricum, eu îmi doream să văd pe viu, după ce le văzusem în filme, locurile pe unde cândva răsunau acordurile din "Der Ring des Nibelungen", a lui Wagner şi defilau trupele SS şi ale Wehrmacht-ului, sub privirea atentă a Führer-ului.
Zeppelinfeld, cea mai impresionantă parte a construcţiei şi singura terminată, are o suprafaţă interioară mai mare decât 12 stadioane şi putea primi 200. 000 de oameni. Ce făceau ei aici, poate vă întrebaţi? Păi, ca la noi, prin anii '80, scriau cu propriile trupuri "trăiască partidul", făceau piramide şi alte chestii "de efect", pentru privirile şefilor. Aici se desfăşurau şi spectacole de lumină, de genul Lichtdom (Catedrala Luminii), un precursor al spectacolelor cu lumină laser din zilele noastre.
În tribune stătea masa de activişti ai partidului de rangul doi, iar pe Zeppelintribüne stătea "crema" partidului, în frunte cu "conducătorul iubit".
Brrr! Parcă şi văd imaginile din filme, semănând izbitor cu adunările de pe stadionul 23 August.
Zona a rămas aproape neatinsă de distrugerile războiului, nefiind un obiectiv militar, dar, paradoxal, a suferit distrugeri destul de importante după aceea.
După parada victoriei armatei americane, din 22 aprilie 1945, "swastika", emblema nazistă, aflată pe Zeppelin Grandstand (partea superioară a tribunei) a fost dinamitată. Aceast fapt a dus la slăbirea structurii, astfel că, în 1967, administraţia oraşului a decis să demoleze partea superioară a tribunei, deoarece stâlpii galeriei nu mai aveau rezistenţa necesară şi prezentau un pericol de prăbuşire.
Până în anii '90, zona a fost administrată de armata americană, după care, la plecarea acesteia, a revenit în administrarea municipalităţii.
În toată perioada de după război, pe lângă parăzile militare americane, aici au avut loc concerte de muzică rock şi curse automobilistice.
Chiar dacă nu vă place istoria, puteţi merge în Zeppelin Feld pentru agrement.
Trimis de Costi in 30.11.09 12:54:32
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte instructiv review-ul tau, dar si trist, deh, asta a fost crunta realitate. Pentru a descreti fruntile, te superi daca atasez doar cateva poze intr-o tenta mai optimista? daca te deranjeaza, scrie WM si se pot scoate, eu una nu ma supar. Am fost si eu in Nurnberg pret doar de vreo 2 ore, in care ne-am plimbat prin centrul pietonal. Stii cum este, in tranzit nu prea vezi multe...(WM, daca nu-si au rostul pozele mele aici, te rog din start sa nu le atasezi. Multumesc).
Cum sa nu-si aiba, tu glumesti, asa-i? Atata doar ca, precum observati, ele nu sunt afisate automat la ACEST review -- acolo unde exista suficiente poze atasate unui review, sunt afisate doar fotografiile atasate de autor; fotografiile atasate de ileana sunt insa afisate in sectiunea "Fotografii" a aceluiasi obiectiv.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 De vorba cu Agnes despre sotul ei – Casa lui Albrecht Dürer — scris în 21.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Nuremberg – Orasul renascut precum pasarea Phoenix — scris în 19.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Nurnberg — scris în 23.04.19 de Viola Sava din NURNBERG - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Trei ore în Nurnberg — scris în 03.02.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Altmühl – o croaziera de duminica cu farmec de sarbatoare — scris în 14.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Minunăţii turistice în oraşul Nurnberg — scris în 24.09.19 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Popas la Nürnberg — scris în 29.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ