GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Petrovaradin, freamătul Dunării, ceasul și cazarma
Am considerat ca Dunarea noastra este mai importanta asa ca mi-am permis sa las ceasul, simbolul Novi Sadului pe locul doi in cea ce priveste titlul pus mai sus.
La Novi Sad am ajuns pe 6 ianuarie chiar in ajun de Craciun pe stil vechi sarbesc, nu aveam in plan vizita la cetatea Petrovaradin, dar cum palatul pe care doream sa-l vizitez si vremea ne-a permis, am zis gata urcam si la cetate.
Ceva ciudat si de bine m-a facut sa ma simt foarte relaxata de cum am ajuns in Voivodina, poate chemarea stramosesca caci bunicul patern avea originile pe aici prin partea locului... nu stiu sigur ce m-a facut sa zburd de fericire prin Novi Sad...
Fortareata Petrovaradin de fapt nu este inclusa in orasul Novi Sad si se afla pe malul opus al Dunarii in micuta dar cocheta localitate Petrovaradin, intrarea in fortareata se face prin niste porti imense, apoi urci usor chiar pana pe platoul de parada, aici poti parca masina chiar pe platou - asa ca o ciudatenie in locul unde sute de ani era adunata cazarma noi ne-am parcat masina... hihihi.
La cetate am ajuns in jurul orei 16 si ca sa nu ratam Muzeul orasuli Novi Sad primul popas l-am facut aici, Muzeul este cel mai vizibil obiectiv pe care il poti vedea din parcare. La muzeul orasul Novi Sad poti viziona o serie intreaga de lucruri interesante. Biletul de intrare la muzeu l-am platit cash si a fost in jur de 2 euro de persoana daca nu ma insel, de fapt a fost singura taxa pe care am platit-o in Petrovaradin.
Chiar la intrare in muzeu sunt afisate o serie de poze facute cu ocazia renovarii fortaratei.
Apoi parca pe nepusa masa urmeaza o colectie intreaga de masini de dactilografiat aranjate frumos in vitrine intr-o ordine cronologica. Pe noi ne-a amuzat in mod special masina de scris confectionata de fabrica Mercedez.
O alta sectiune a muzeului ne prezinta arme de lupta de la pumnale, sabi si alte arme albe pana la arme de foc; pistoale, flinte, pusti, tunuri si alte arme folosite de strabuni nostri in razboaie.
Dupa vizitarea celor prezentate mai sus am constatat ca exista o scara pe care si alti vizitatori tot cobora, ne-am uitat noi acolo pe o schema si am coborat intr-o zona cu un sistem de tunele foarte fain semnalizat cu lumina care venea din podea. La capatul colidorului am ajuns intr-o zona mai larga unde am observat o mare deschidere, ne-am uitat curiosi si noi si am zarit apa pe fundul haului, ce sa spun de frica nu am facut nici poza desi fantana era bine inconjurata de un parapet de sticla destul de inalt
Dupa ce ne-a plimbat in voie prin tunel, ne-am uract inapoiin sala centrala a muzeului unde am observat intr-un colt o serie intreaga de vase stravechi reconditionate confectionate din lut. Dupa vizionarea acestor obiecte ne-am oprit pe la mitraliere si tunuri de razboi apoi am iesit grabiti spre simbolul Novi sadului - Turnul cu ceas.
Turnul cu ceas se afla in bastionul lui Ludwing Badenschi. Ceasul atrage ca un magnet turistii, de fapt aici am gasit cei mai mlti turisti.
Cesaul are de un mecanism un pic altfel: acul mare al ceasornicului arata ora, iar acul mic indica minutele. Turnul a fost construit la jumatatea secolului al XVIII-lea, pe cand mecanismul ceasului dateaza dintr-o perioada anterioara si a fost adus din Alzas.
Tot de aici in zona turnului poti privi Dunarea si Novi Sadul de pe platoul ceasului care de fapt este o zona mult mai inalta decat malul opus unde se afla orasul.
La Pavilionul ofiterilor se gaseste un elegant restaurant cu o terasa eleganta.
In apropiierea pavilionului se mai gasesc doua cazarme - Cazarma lunga si Cazarma simpla...
Mai poti viziona prin cetate Bastionul imparatului Josif I, Poarta lui Leopold, Poarta lui Carol al VI-lea, Poarta palatului, Cavaleria, Bastionul lui Leopold, Bastionul Mariei Terezla, Bastionul lui Ludwing,
Partea de sus a fortaretei de fapt are drept univers Dunarea care se zareste cam din toate unghiurile in care privesti.
Partea de jos a fortaretei are in compunere micul orasel, magistratura, Biserica lui Sfantul Petre si Pavel, diverse cai de aces, spitalul militar, Manstirea Sfantului Iurie.
Multumesc pe acesta cale colegiolor care am relatat fumos despre Novi Sad pentru ca numai asa am fost convinsi ca oprirea noastra aici merita toata osteneala.
Asadar daca in drumrile voastre aveti cum sa popositi macar o jumatate de zi in Petrovaradin, va recomand cu incredere sa vizitati fortareata, Dunarea aici este magnifica...
Rog Web sa atasam Valurile Dunarii cantata de Corina noastra https://youtu.be/hxMLUnJWC4k. mutumesc frumos!
Trimis de adrianbogdan in 01.04.18 07:35:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@adrianbogdan: Cât de multe locuri frumoase și interesante sunt de o parte și de alta a Dunării!!! Îmi propusesem - și chiar am început să împlinesc acest gând - să vizitez tot ceea ce se poate vizita pe malul românesc al Dunării. Nu știu când și dacă voi reuși să duc la bun sfârșit acest deziderat, dar dacă mai adaug și obiectivele de pe malul drept al Dunării, cele mai apropiate de România... nu știu de câte sezoane turistice mai am nevoie.
Frumos! Mulțumim pentru relatare!
@adrianbogdan: Am citit cu interes articolul! Mă întreb dacă turiștii sunt avertizați de mecanismul ceasului din turn, spre a nu fi dezorientați de limbile inversate.
Despre mașina de scris „Mercedes” pot să spun că seamănă cu mașinile de scris care se găseau și prin birourile de proiectare din România, unde am învățat, de nevoie, să „bat” la mașină prin anul 1968. (trebuia să întocmim „memoriile tehnice” ale proiectelor nostre, și din lipsă de dactilografe, ne descurcam cu mașinile de scris libere).
Ele se chemau „Olympia”, însă seamănă izbitor cu „Mercedes”-ul fotografiat de tine.
Felicitări! Am votat cu drag!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Din nou hai-hui prin Novi Sad — scris în 21.12.19 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 O zi în Novi Sad — scris în 05.08.19 de asilvioaiei din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 3 zile cu copiii in Novi Sad — scris în 27.04.19 de adighh din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Foarte frumos — scris în 01.05.18 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- May.2017 Novi Sadul văzut într-o zi — scris în 11.06.17 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Novi Sad - pe strazi cochete cu parfum de tei — scris în 04.06.16 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Gibraltarul de pe Dunăre: Cetatea Petrovaradin — scris în 20.07.17 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ