GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am avut în plan să vedem Novi Sadul când ne întoarcem din Muntenegru, dar nu am reușit atunci, așa că am mai încercat odată și ne-a ieșit.
Am făcut de acasă o listă cu obiectivele ce nu trebuie ratate în Novi Sad și am reușit să le atingem pe toate, dar pentru aprofundarea fiecăruia eu consider că e nevoie de două sau trei zile. Noi am avut doar una așa că doar le-am văzut.
Drumul pe care am ales să mergem spre Novi Sad a fost o noutate pentru noi. Am aflat, când am căutat pe Distanța.com, că drumul cel mai scurt trece printr-o vamă de care nu știam că există, PCTF Cruceni, jud. Timiș. Am luat legătura cu aceștia pentru a afla dacă nu cumva este un punct de trecere temporar și au zis că nu, este un punct de trecere permanent dar care este deschis zilnic doar de la orele 08.00 - 20.00.
Pentru dus am ales traseul: Reșița - Deta - PCTF Cruceni - Secanj - Zrenjanin - Novi Sad.
Drumul până la Deta este foarte bun, de la Deta până la ieșirea din țară este bun dar trebuie să ai grijă la gropile care apar din loc în loc iar pe anumite sectoare este drum de beton. În Serbia drumul este bun până la ieșirea din Zrenjanin, iar de aici până aproape de Novi Sad te scutură încontinuu pentru că este plin de crăpături. Lucrări unde traficul este întrerupt am prins doar pe acest ultim tronson iar la intrarea în Novi Sad am fost redirecționați către localitatea Kac și de acolo a trebuit să ne descurcăm singuri. Am ajuns cu bine în Novi Sad dar mare grijă pentru că în Serbia semnalizarea rutieră e slabă.
Ne-am cazat în Petrovaradin și de acolo am început aventura de o zi pentru descoperirea frumuseților ce le oferă Novi Sadul.
Dacă tot am fost în Petrovaradin, bineînțeles că primul obiectiv a fost Cetatea Petrovaradin.
Nu vreau să o prezint din punct de vedere istoric ci doar ce am reușit noi să vedem din ea.
Am intrat în cetate pe poarta dinspre Petrovaradin pe unde intră și autovehiculele iar înainte să ajungem aici ne-am plimbat puțin prin partea cetății aflată către Petrovaradin. După ce am trecut de poartă, unde circulația autovehiculelor este direcționată de un semafor deoarece este doar o bandă, am ajuns în fața clădirii Hotelului Leopold I și a muzeului care se află acolo. În partea dreaptă se află Turnul cu Ceas care este original prin sensul că limba mică a ceasului indică minutele iar cea mare indică orele. Se spune că este construit așa pentru ca pescarii de pe Dunăre să vadă mai bine cât este ora. Tot de aici se poate admira Dunărea, podurile peste Dunăre și o parte din Novi Sad. Aici în cetate se organizează și Festivalul Exit, despre care aveam să aflăm peste tot în centrul Novi Sadului. Ne-am mai plimbat prin cetate admirând Dunărea, asupra căreia cred că de aici ai cea mai frumoasă priveliște din Novi Sad, și am coborât spre podul Petrovaradin pentru a ajunge în centrul orașului unde ne așteptau să le descoperim celelalte obiective de pe listă. Pentru a ajunge din cetate la pod este o altă potecă cu scări care coboară printr-un tunel și ajung într-o străduță care ne-a condus direct la pod, nu înainte de a ne potoli foamea la Restaurantul Aqua Doria.
De pe pod am mai admirat cetatea și Dunărea și după ce am trecut de semnul care ne spunea că am intrat în Novi Sad, am mers spre Parcul Dunării pentru al traversa și a ajunge în strada pietonală (tot Dunării) de unde începe locul de promenadă din centrul Novi Sadului.
Nu știu de ce Parcul Dunării este pe obiectivele de văzut în Novi Sad pentru că pe noi ne-a lăsat reci. Este un parc micuț, nu prea îngrijit și nimic de acolo nu te face să vrei să stai prea mult. Am văzut și o baltă în interiorul lui unde niște broaște țestoase se chinuiau să iese la marginea apei pentru a da de o apă mai limpede iar două rațe dormitau pe insula de ciment din mijlocul bălții. Niște copaci, câteva rondouri cu flori, statui și câteva bănci pe ici pe colo. Nici mărimea și nici frumusețea acestui parc nu mă fac să îl numesc un obiectiv al Novi Sadului.
Am intrat pe strada Dunării, unde pe ambele părți terasele își duceau lupta lor pentru fiecare centimetru de asfalt pietonal, iar din loc în loc între clădiri apar niște pasaje numerotate unde se adăpostesc magazine de suveniruri, de haine sau case de schimb valutar.
După ce treci de strada Dunării, pe partea dreaptă îți apare mare și impunător Palatul Episcopal, o clădire foarte frumoasă pe care am admirat-o de mai multe ori în acea zi și în spatele căreia se află o biserică ortodoxă.
Din fața Palatului Episcopal se pornește tot pe o stradă pietonală, îngustată de terase, spre Primăria Novi Sadului și catedrala catolică aflate în Piața Libertății.
Ambele clădiri sunt impresionante și sunt mărginite de și mai multe clădiri frumoase care merită admirate și fotografiate, cum sunt Clădirea Iron Man, Banca Voivodinei, Hotel Voivodina și altele. De amintit aici e faptul că pe platoul din fața primăriei se organiza zilnic un festival gastronomic la care erau prezenți și românii, dar cum fiecare țară avea atribuită o anume zi, când am fost noi era ziua americanilor. Românii își prezentaseră bunătățile cu trei zile înainte.
După ce am trecut de primărie am observat pe partea dreaptă un nou obiectiv:Teatrul Național al Serbiei.
Ne-am continuat drumul și după ce am trecut pe lângă un mic shopping center, am ajuns la Sinagoga din Novi Sad.
Am ajuns și la stadionul din Novi Sad, la mallul micuț numit Sad Novi Bazaar, în fața căruia este o cafenea frumoasă amenajată într-un vagon, ne-am întors din nou în centru pentru a mai admira frumoasele clădiri, am stat puțin la o terasă și ne-am îndreptat spre locul de odihnă pe care ni-l rezervasem din timp în Petrovaradin.
Dintre toate obiectivele pe care le aveam pe listă nu am reușit să intrăm, din cauza timpului scurt, decât în catedrala catolică. Și a meritat. Foarte frumoasă.
Cam asta e ce am apucat noi să vedem din Novi Sad într-un timp așa de scurt. Pentru uni poate e destul pentru alți poate că nu, dar părerea mea rămâne că în Novi Sad trebuie să stai mai multe zile.
A doua zi am vrut să vedem Beogradul și nu am reușit să vedem într-o zi nici cea mai mică parte din ce ne-am propus, așa că nu o să fac un review despre Beograd până nu o să revenim acolo pentru mai multe zile. Foarte curând. Sper.
La întoarcere am venit pe ruta: Novi Sad - Indija - Beograd - Pancevo - Vrsac - PCTF Stamora Moravița - Deta - Reșița. Drum foarte bun. De la Beograd și până la Voiteni se merge pe E 70.
Vacanțe plăcute tuturor.
Trimis de ungureanica in 11.06.17 21:15:13
- A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cu respect pentru postarea ta, permite-mi o mică erată, căci explicația atașată fotografiei P04 nu e conformă cu realitatea. Clădirea din imagine este Muzeul Orașului Novi Sad. Un fragment din Hotelul Leopold se zărește în partea stângă, fiind clădirea colorată în galben pronunțat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Din nou hai-hui prin Novi Sad — scris în 21.12.19 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 O zi în Novi Sad — scris în 05.08.19 de asilvioaiei din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 3 zile cu copiii in Novi Sad — scris în 27.04.19 de adighh din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Foarte frumos — scris în 01.05.18 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Petrovaradin, freamătul Dunării, ceasul și cazarma — scris în 01.04.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Novi Sad - pe strazi cochete cu parfum de tei — scris în 04.06.16 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Gibraltarul de pe Dunăre: Cetatea Petrovaradin — scris în 20.07.17 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ