GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din Sidney trebuie să treci peste Marea Tazmaniei, un copil răzvrătit al Pacificului, ce înghite vieți omenești în fiecare an, și să te îndrepți spre Polul Sud, peste niște nori compacți ca o pârtie de schi, înainte de a zări cele două petice de pământ cenușiu, pe o acuarelă întinsă spre infinit. Pe măsură ce te apropii de sol, cenușiul se transformă într-un verde pătrunzător tivit cu gene de păduri dese ce veghează asupra unor adevăruri îndepărtate. Aici, la un alt capăt de lume, totul pare suspendat în afară de timp, atunci când valurile blânde de dimineață mângîe plaja murmurând dulce..
Godzone sau zona protejată de Dumnezeu, cum o credeau pelerinii englezi, a fost fondată de Sir John Longan Campbell în 1815, când pământurile băștinașilor maori au trecut încet, încet în posesia coroanei engleze. De atunci, englezii fac regulile jocului. Cele două partide politice care se succed – laburiștii și conservatorii – sunt comparate cu doi înotători ce se scufundă reciproc câte trei ani, cât durează o legislatură. Neozeelandezii câștigă 5.000 dolari pe lună, aproximativ 2.800 dolari americani, și au prim-ministru o femeie, laburista Helen Clark, o doamnă de fier cu afinități pentru artă. Se circulă pe stânga, dar se doamne liniștit pe dreapta.
Ajung în Auckland într-o zi de primăvară timpurie, cu parcuri verzi și flori. Denumiri ca Waiouri, Rauahine sau Tangaira amintesc de cultura triburilor maori, populație care, deși nu a avut o cultură scrisă, și-a primit pământurile revendicate de la statul neo-zeelandez. Îi vezi cum se salute frecându-și tacticoși nasurile chiar în zona centrală a Aucklandului. Cum sutele de tineri europeni și americani veniți în vacanță fac același lucru, salutul lor tradițional trece aproape neobservat.
Străzile Elisabeth și Victoria se întâlnesc în zona comercială a orașului, unde zgârie-norii îți amintesc de Sydney sau New-York. Sky Centre, simbolul parții moderne a orașului, este o construcție atât de mare încât se spune că nu-ți ajunge o zi să o străbați. Muzeele și cinematografele cu imagini tridimensionale au deasupra lor magazine, parcuri naturale, terenuri de sport și bazine de înot, spitale, un adevărat oraș pe oraș. Reclamele sunt marcate de spiritual războinic al rugbiștilor de la All Blacks. Rar teren de sport în care sa vezi un meci de rugby în plină încleștare. Sporturile periculoase sunt în patria lor. Lânga Queen Street, o coardă elastică atârnată de doi stâlpi metalici propulsează turiștii care nu au probleme cu inima, până deasupra blocurilor cu 40 de etaje din apropiere. Țipătul eroilor principali, aflați la adăpostul centurilor de siguranță, atrage mulțimi curioase, gata să ofere 40 de dolari pentru a plonja măcar o dată în abis. În comparație cu o asemenea experiență, zborul cu delta-planul este o dulce promenadă. Agențiile de turism oferă o zi de pescuit la păstrăvul curcubeu combinată cu șederea într-un sat de maori înuna din insulele apropiate, la echivalentul a 50 dolari. Așa da, turism!
Simt nevoia să vorbesc românește. La un birou de informații mi se spune că singura comunitate de români este la Wellington, 8 ore de mers cu trenul. Pe un perete lateral vad o hartă a Europei cu o Românie colorată în verde și maroniu. Mă grăbesc să le arăt colegilor mei unde se află Râmnicu. Vâlcea, nume pe care mai toți îl pronunță acceptabil, mai puțin Tomo, prietenul meu japonez. Felul în care acesta se străduiește să pronunțe numele orașului meu, transformă Vâlcea într-o așezare îndepărtată de samurai pașnici ce-și beau sake-ul de prune, privindu-și îndelung săbiile coaselor. Insistă să le transmit celor de acasă salutări, adică Konichiwa Vâlcea.
Culorile civilizației la Polul Sud
Actaroua sau Ținutul norului lung și alb, cum numeau vechii maouri cele două insule ale Noii Zeelande, a fost disputat de-a lungul secolelor de olandezi, francezi și englezi pentru resursele imense de aur. Într-un tratat istoric din 1895, citesc că toți coloniștii s-au pripășit aici cu cele mai bune intenții de creștinare a triburilor de băștinași, care, până atunci, se închinaseră soarelui, pădurilor și animalelor.
Poziția geografică și alchimia civilizației oferă vizitatorului roman cele mai interesante contraste. Dacă cei din Insula de Sud au în permanență zăpadă pe pârtiile munților, în Insula de Nord poți să te bucuri din plin de toate cele patru anotimpuri.
În Auckland, circulația pe stânga și tăblițele de avertisment "Pietoni, dați prioritate mașinilor!" rupe cumva tradiția europeana a manierelor străzii. Interdicția de a fuma în locurile publice, amenzile usturătoare date pentru traversarea ilegală sau pentru o singură hârtiuță aruncată pe stradă, te avertizează că civilizația nu se învață numai în școală sau prin mass-media. Apoi vin amenzile drastice. Toaletele și localurile sunt întreținute de un personal special și specializat în acest scop.
Pretutindeni disting un parfum ambiental reconfortant de plante medicinale. Persoanele în vârstă sau cu handicap au intrări și ieșiri separate în pasaje, aeroporturi, cinematografe, teatre. Vânzătorii îți mulțumesc pentru că ai intrat în magazine să arunci o privire mărfurilor lor. Pentru prima oară, un vânzător cu aer asiatic ce-și mișca degetele ca pe niște cârnăciori într-o tigaie, insistă să stau la un ceai pentru a afla câte ceva despre țara mea. Îmi dau seama că nu știe chiar deloc cam pe unde este România, de-abia atunci când întreabă un cuplu de danezi dacă Suedia este capitala Danemarcei...Danezul, un om oacheș, cam între două vârste, îl asigură că, din contră, Danemarca este capitala Suediei. Zis și făcut.
În Auckland, începi să mă obișnuiesc greu cu ideea că, în loc să-I spui șefului" Bună ziua" sau "Să trăiți,șeefu", poți să-ți anunți prezența printr-o simplă frecare de nasuri, obicei ce nu încetează să ne amuze, pe mine și pe colegii mei.
Visul oricărui neo-zeelandez, urmaș al temerarilor maori, este să-și completeze studiile în țară, pentru ca, apoi, să se stabilească într-un colt cât mai îndepărtat al lumii, de preferință în Mama Anglia, de-i vin strămoșii.
În școli, profesorii sunt notați semestrial și anual, examen ce le poate ridica salariul sau să-i direcționeze spre alte domenii mai puțin solicitante din punct de vedere nervos și afectiv.
Emanciparea a adus femeia neo-zeelandeză în prim-planul vieții politice și familiale, astfel încât, în ultimii ani, cererile de căsătorie sunt formulate, în primul rând, de femei. O simplă conviețuire de doi ani cu un reprezentant al sexului opus duce la împărțirea egală a averii.
Legislaturile durează cu un an mai puțin decât în Europa, pentru ca politicienii să nu-și piardă deprinderile de cetățeni obișnuiți, iar guvernanții bănuiți de corupție se retrag din proprie inițiativă din viața politică.
Iată cum, aproape de Polul Sud, civilizația devine o stare de spirit a unei națiuni, dar și o politică de stat.
Atmosfera umedă ce domină Noua Zeelandă, marea albastră a ochilor de pe stradă ce străjuiesc niște fețe dure, brăzdate de vântul oceanic și de soarele ce se strecoară prin norii umezi și cenușii de deasupra apelor, îmi eliberează gândul întoarcerii acasă. Privesc harta lumii și văd plin de fiori câte mări, oceane, munți, furtuni și goluri de aer mai am de străbătut la întoarcere Apo,i încep să îngân în gând o rugăciune știută numai de bunica mea ardeleancă.
Trimis de glcitizen in 27.10.17 16:46:08
- A fost prima sa vizită/vacanță în AUSTRALIA & N.Z.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Noua Zeelendă, #CALATORII N. ZEELANDA" (nou-creată pe sait)
@glcitizen:
Drept sa spun, n-as fi incantata sa trebuiasca sa-mi frec nasul cumva, din intamplare cu... premierul ????! Demisii la politicieni! Ce înapoiați, sa ia lectii de la noi!
@glcitizen: Un SB pentru un tărâm îndepărtat dar foarte interesant.
@elviramvio:
Iti multumesc. In cazul asta, poti incerca pentru inceput sa-ti salut un sef mai tinerel.
@glcitizen: Ce mult mi-ar fi placut sa vad mai multe poze, totul este spectaculos, iar obiceiurile lor foarte diferite de ceea ce cunoastem in general.
Despre Noua Zeelanda stiu prea putin si cu atat mai mult cele aflate aici sunt interesante.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu:
Multumesc, Mishule. Pe vremea aia nu stiam inca de AFA si am fost mai neglijent cu pozele, lucru pe care mi-l reprosez acum.
Sunt vâlcean si voi călătorii in Noua Zeelanda in februarie 2019. Multumesc mult pentru informațiile transmise. Doresc si alte informații pentru o călătorie de 10 zile
@dumitruvr:
Acolo lumea este atit de amabila, incit nu ai prea multe lucruri de pregatit.
Pe scurt, clima este umeda, cultura maoră este punctul forte. Trebuie sa ajungi la un trib, sa-ți freci nasul in semn de salut, sa faci croaziere si sa vezi multi asiatici.
In test, este bine sa-ți rezervi de la hotel cam tot ce-ti doresti sa vezi, cu excursii scurte de o zi.
Comunitatea romana este la Wellington si populația locala tinjeste după stramosii din Anglia.
Inrest, sporturi periculoase, bungee jumping, rafting, datul pe leagan cu niste corzi legate de doua virfuri de blocuri inalte, si multa pofta de viata.
Cind am sosit la vamă, un ofiter si-a ridicat chipiul rizind si m-a intrebat ce caut eu acolo.
Cam cu hopuri zborul peste perimetrul Marii Tasmaniei, in rest, totul pare perfect.
Poti sa ma suni la [...], daca mai ai ceva nelamuriri.
PS. Stiu ca viza am luat-o de prin Cehia, unde au ei consulat.
@glcitizen: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
@webmasterX:
Multumesc. Aveam impr ca se intoarce ca mes privat. E OK,
@glcitizen: Multumesc mult! Cred ca va cunosc. Băieții mei au învățat limba engleza cu dumneavoastră.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Hobbiton - un sat de poveste — scris în 30.12.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Hamilton Gardens - invitaţie la destindere într-un loc superb — scris în 27.12.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Noua Zeelandă - câteva repere financiare — scris în 04.12.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Drumul spre Noua Zeelandă — scris în 02.12.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Noua Zeelandă - pregătirea vacanţei — scris în 11.10.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2018 De la nord la sud în Noua Zeelandă II — scris în 21.07.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 De la nord la sud in Noua Zeelanda — scris în 20.07.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ