ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
NOV-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Arrowtown - un magnific mic orășel

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru ziua de astăzi planificarea iniţială prevăzuse o zi mai lejeră, cu o oarecare relaxare după un drum de peste 400 kilometrii.

Cum la faţa locului anulasem vizita la Milford Sound înlocuind-o cu o explorare tihnită a oraşului Queenstown, am legat două zile cum de multă vreme nu am avut într-un concediu.  

Astfel că după ce ne adunăm catrafusele din casă şi o lăsăm într-o stare aproape de cum o găsisem – la Home Exchange te angajezi să aduni după tine înainte de a părăsi cazarea – parcurgem o scurtă distanţă din drumul spre Glenorchy şi ne oprim pe marginea Wakatipu Lake la Twelve Mile Delta recreation Reserve.

Pentru plimbarea de amiază aveam de ales între traseele Bobs Cove şi Mt. Crichton Track, primul cu durată de parcurgere între 1-2 ore, în funcţie de potential, iar al doilea de 2 ore şi jumătate.

Convenim să ne pornim pe al doilea, urmând ca la revenire să ne decidem dacă îl vom aborda şi pe celălalt.  

Conştienţi că avem de parcurs o buclă de 6,4 kilometri prin pădure, ne avântăm cu elan pe poteca ce porneşte din imensa parcare şi odată intraţi sub umbra copacilor înaintăm paralel cu firul unui pârâiaş limpede ca lacrima (conform unei comparaţii de-a noastre din popor).

Din loc în loc sunt amenajate puncte de observare, din care vezi verdeaţa întinsă a codrului mărginită de vârfurile semeţe ce străpung pătura norilor pufoşi şi neastâmpăraţi, aflaţi într-o continua şi vizibilă mişcare.

Iar privind în spate, de unde plecasem, apare şi albastrul lacului, cumva strâmtorat de peretele montan prăfuit cu zăpadă în partea sa superioară.

Drumul prin pădure devine reconfortant şi foarte plăcut, chiar dacă e ceva de urcat. Însă cu niscaiva scurte pauze pentru tras sufletul şi fotografii, mai că nici nu realizezi altitudinea la care ai ajuns.

Din păcate, torenţii de apă proveniţi din topirea zăpezii au distrus un pod de lemn, astfel că înaintarea noastră se opreşte şi facem cale întoarsă, nu parcurgem bucla în totalitatea ei.

Exista şi varianta de a ne descălţa şi trece prin apă precum alţi turişti, dar renunţăm.

Revenim în parcarea în care lăsasem autoturismul - destinată şi campării rulotelor – pentru a lua la pas şi celălalt traseu care se alinează malului lacului, oferind nişte panorame superbe.  

A doua parte a zilei am dedicat-o vizitării localităţii pe care am introdus-o în itinerariu de cum am remarcat-o: Arrowtown. Cu al său brand “Unde istoria întâlneşte natura” .

Ei bine, de data aceasta nu natura a prevalat în alegere ci istoria. Mai ales istoria centrului oraşului, unul care aduce aminte de Vestul Sălbatic american. Aceleaşi clădiri, însă nu aşa de prăfuite ci mult mai cochete şi colorate, păstrate perfect conservate până în zilele noastre.

Arrowtown reprezintă o extensie recomandată pentru cei care ajung în Queenstown, un sat de patrimoniu pitoresc, învăluit de un frumos peisaj montan.

Remarcabilă este faimoasa sa stradă, Buckingham Street, pe care se alinează un şir minunat de clădiri istorice, care se termină într-un bulevard mărginit de copaci – sicomori, frasini şi ulmi plantaţi în anul 1867 - şi căsuţe ale minerilor, unul dintre cele mai fotografiate locuri din întreaga Noua Zeelandă.

Idilicul orăşel a luat naştere din goana anilor 1860 după aurul adus de apele râului Arrow iar astăzi a devenit centrul unei reţele fabuloase de trasee pentru trekking şi ciclism, cu terenuri de golf şi puncte de belvedere pitoreşti.

Motiv pentru care localnicilor le place să-l mai denumească şi “Raiul instantaneu” .    

Credeţi-mă că Paradise-ul menţionat şi de mine într-unul din articolele trecute plus acest rai au deplină acoperire, nu reprezintă doar vorbe în vânt.

În defileul râului Arrow, William Fox a dat marea lovitură în anul 1862, iar corturile de pânză ridicate aici au fost cunoscute sub numele de “Fox's” . Fox şi echipa lui lucrau oarecum secret, fără a-şi fi strigat în gura mare descoperirea.

Însă nevoia de a ieşi după provizii de mâncare a făcut să fie urmăriţi iar secretul lor descoperit, astfel că în câteva săptămâni mii de mineri lucrau deja aici iar aurul aluvionar uşor de adunat din râu a fost curând epuizat.

Mulţi dintre muncitori veniseră din China, ei având rezervată o parte a satului cunoscută drept cartierul chinezesc.

Zăpada abundentă urmată de inundaţiile catastrofale din anul 1863 care au măturat multe dintre corturi, au determinat mutarea celor rămase pe o terasă mai sigură, fiind construite actualele imobile de pe uliţa centrală, un amestec de case private şi clădiri de afaceri.  

La vremea de maxim apogeu industrial, aproximativ 6.000 persoane îşi duceau traiul aici, numărul lor scăzând drastic până la mai puţin de 100 după cel de-al doilea război mondial.

Pe măsură ce aurul s-a epuizat, oraşul capătă valenţe rurale, păstrându-şi patrimonial edilitar.

Renaşterea sa ca loc de vacanţă şi recreere are loc în anii 1950, cu accent pe importanţa clădirilor vechi, iar strădaniile administraţiei publice vor fi recompensate cu titlul de “cel mai frumos oraş mic din Noua Zeelandă” în anul 2023.

La nivel naţional, guvernul derulează Tohu Whenua, un program care “spune povestea locului” , unul ce cuprinde zone care au modelat naţiunea şi au creat poveşti definitorii pentru naţia de la Antipozi, în care turiştii străini se pot conecta cu trecutul şi poveştile neozeelandezilor. Iar Arrowtown este componentă a acestuia.

Partea istorică se poate vizita urmând circuitul tip buclă marcat cu puncte roşii pe hartă sau “la plezneală” , cum am luat-o noi, admirând clădirile şi traversând de mai multe ori strada pentru a intra când în una, când în alta.  

Buckingham Street a devenit faimoasă iar o plimbare pe acolo te transportă înapoi în timp. Demn de apreciat este faptul că nu s-a permis închirierea niciunei clădiri vreunui mare brand, astfel încât şi logo-urile afişate pe frontispiciul acestora au rămas cele originale.

Așa se prezintă poşta – construită în anul 1915 şi care încă funcţionează -, banca – o sucursală a Băncii Noii Zeelande deschisă  pentru a colecta aurul extras în zonă -, New Orleans Hotel – deschis în anul 1866 -, măcelăria şi magazinul universal sau farmacia deschisă în anul 1862.

Atracţia principală a centrului o reprezintă şirul de căsuţe fermecătoare ale minerilor, unele dintre ele devenite ateliere ale artiştilor locali, o bună oportunitate de a pătrunde în ele oferită celor interesaţi.

Pe alte străduţe lăturalnice din apropierea centrului dai de biserici şi căsuţe vechi cu grădini frumoase, multe dintre ele pline cu trandafiri.

Conform recenziilor, există 15 cafenele şi baruri care concurează între ele pentru a oferi turiştilor produsele lor iar Buckingham Street nu este doar cea mai fermecătoare străduţă din Noua Zeelandă, dar, cu mare probabilitate, oferă cele mai bune tricotaje.

Care e materia primă a acestora? Bineînţeles că lâna, dintre care se detaşează cea provenită de la oile merinos. Stau şi îmi aduc aminte că datorită acestui soi de ovine am auzit întâia oară de Noua Zeelandă în copilărie. A devenit, cumva, un brand de ţară în memoria mea.

Iar acum aveam să pipăi produsele realizate din acest material şi pot afirma că atingerea lor devine realmente o încântare! În totală opoziţie cu preţul, unul cam piperat…

Pasionat de drumeţie, aflasem anul trecut că lenjeria din lână merinos este cea mai indicată a fi purtată în cazul în care parcurgi trasee de zile întregi, cu nopţi la cort, fără acces la facilităţi de gen toaletă sau duş. Nu contrazic opinia, mi-ar face şi mie plăcere să port. Dar te gândeşti şi că preţul lor porneşte de la 35 NZD la deal…

Magazinele cu produse de jad, cele de ciocolată sau de lumânări aromate întregesc lista obiectivelor de vizitat.

Părăsim zona centrală şi coborâm către cartierul chinezesc, un alt punct de interes despre care citisem în documentarea sejurului.

Un alambic de cupru expus în faţa unei mici căsuţe îmi atrage privirea iar paşii se îndreaptă instant spre acesta. Dudley's Cottage aparţine companiei Rifters, una din cunoscutele distilerii ale ţării, iar doamna din interior te invită la degustarea produselor lor. Pentru similitudine de sex, gustă doar doamna mea. Domnul şofează…

Un tur al încăperii ne prezintă produsele de căpătâi precum şi amănunte de efect, ca de exemplu legătura dintre forma sticlei şi exploatarea aurului, povestea din spatele acestui gin sau premiile câștigate la diverse concursuri.

Arrowtown Chinese Settlement îşi propune să prezinte partea oraşului locuită de chinezii sosiţi între anii 1860 – 1880. La sfârşitul secolului XIX multe dintre aceste locuinţe fuseseră deja abandonate şi începeau a se degrada.

În zilele noastre, rămăşiţele restaurate oferă o privire asupra vieţii şi vremurilor primilor imigranţi chinezi din Noua Zeelandă, sosiți aproape în totalitate din cantonul Guangdong, situat în sudul Chinei.

În ele locuiseră mii de asiatici veniţi pentru a face bani şi a se întoarce bogaţi acasă – un venit de aproximativ 6 ori mai mare decât cel obținut în China -, estimându-se că reprezentau un procent de 17% din totalul imigranţilor, dornici de a se întoarce cu bani acasă și deschide mici ferme personale.

Se estimează că 1 din 7 imigranți și-au găsit sfârșitul pe aici, majoritatea din cei sosiți fiind băieți tineri  care considerau Noua Zeelandă “The New Gold Hills” , în vreme ce “The Gold Hills” era reprezentat de America.

Deprinși cu climatul aproape tropical de acasă, tinerii au fost șocați de iernile grele din ținutul Otago dar și de primirea făcută de cei ajunși înaintea lor pe acele meleaguri.  

De fapt, chinezii au fost aduși de proprietarii de terenuri aurifere să înlocuiască europenii care migraseră spre Coasta de Vest în căutarea altor zăcăminte mai importante. Nu se menționează nicăieri acest cuvânt, dar din presupunerile sau deducerile mele, au ajuns aici și tratați aidoma unor sclavi.  

Pe măsură ce numărul lor creștea – la un moment dat devenise dublul europenilor – se confruntau cu resentimente tot mai mari, europenii răspândind și alimentând temerea că insula va fi populată de o rasă inferioară.

Astfel că autoritățile au introdus o serie de legi pentru a limita și descuraja sosirea chinezilor, cilminând cu o taxă de intrare prohibitivă de 100 NZD, o sumă extrem de piperată în contextual acelor vremuri.  

Locuiau în case extrem de mici, înghesuiţi şi în condiţii insalubre, aproape inumane dacă le priveşti din perspectiva zilelor de astăzi sau măcar raportate la cele existente la vremea respectivă în Arrowtown (Buckingham Street, de exemplu). Vizita prin cartier durează cam o jumătate de oră.

Inima comunității bătea la magazinul lui Ah Lum, un lider respectat al imigranților, ale cărui cunoștințe de limbă engleză i-au permis să facă tranzacții comerciale sau să servească drept interpret sau redactat scrisori. Chinezii îi foloseau spațiul pentru întâlniri, taclale și, în special, pentru fumat opiu. Oricât de grea le era viața, au acordat importanță obiceiurilor și credințelor tradiționale, Anul Nou chinezesc fiind sărbătorit prin mari petreceri.

Actualmente, clădirea este restaurată din anul 1986 și funcționează ca ultim magazin chinezesc rămas din epoca zăcămintelor de aur pe Insula de Sud.  

Pe măsură ce profiturile din exploatarea aurului au scăzut, chinezii au început să cultive grădini pentru a obține un venit.

Oarecum recunoscând tratamentul la care au fost supuşi, în anul 2002 guvernul neozeelandez şi-a cerut oficial scuze comunităţii chinezeşti pentru discriminarea primilor colonişti ajunși aici din China.

Lăsăm în urmă minilecția de istorie predate aici și ne îndreptăm spre Cardrona, locația aleasă pentru cazare la sfârșitul zilei.

Șoseaua ne răsfață cu noi peisaje splendide, cel mai apreciat dintre acestea fiind culoarul dintre munți care lasă loc liber vederii spre Queenstown  și aeroportul său amenajat aproape de buza lacului.

Iar când un avion se înscrie pe trasa de aterizare, spectacolul devine grandios!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 05.02.25 20:49:34
Validat / Publicat: 05.02.25 21:14:04
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Federaţia Rusă, Austria, Belgia, Franţa, Croaţia, Estonia, Ucraina, Moldova, Spania, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Irlanda, Irlanda de Nord, Turcia, Grecia, Malta, Iordania, Portugalia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Anglia, Scoția, Țara Galilor, Olanda, Slovenia, Vietnam

VIZUALIZĂRI: 368 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Insula de Sud
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.02.25 22:23:59]
»

@Marius 72:

Ei bine, de data aceasta nu natura a prevalat în alegere ci istoria. Mai ales istoria centrului oraşului, unul care aduce aminte de Vestul Sălbatic american.

exact asta a fost si senzatia mea privind pozele, si pe masura ce vedeam pozele care ca si pana acum sunt spectaculoase mi-am pus urmatoarea intrebare, de fapt tie vreau sa iti pun 2 intrebari. Ce ai simtit vazand acele locuri, ce ai simtit revenind in tara?

Ai avut parte de o experienta spectaculoasa, felicitari, votat cu mare drag.

DOINITA
[06.02.25 09:40:28]
»

Asa cum ne-ai obisnuit, un articol de 10, cu peisaje de 10, asa ca am dat

un vot cu numarul 10.

Felicitari pentru excursiile pe care le organizezi si le faceti voi doi si

pentru faptul ca te gandesti si la altii oferindu-ne posibilitatea sa

aflam informatii despre locuri la care se ajunge mai greu. Despre

peisaje ce sa zic... sunt locuri ce par ireal de frumoase.

Multumesc!

Marius 72AUTOR REVIEW
[06.02.25 10:43:10]
»

@mishu: Dacă ar fi să îţi dau răspunsuri punctuale la întrebări, nu mi-ar fi tare uşor.

Aşa că o să le ofer "prin învăluire"

Trăirile au pornit de la a mă simţi oarecum confuz când am intrat în Arrowtown. O şosea străjuită de case şi peluze verzi între doi versanţi muntoşi. Nimic nu părea a fi diferit de alte localităţi prin care trecusem.

Ei bine, după ce urcăm treptele din parcarea unde lăsasem maşina şi ajungem pe Buckingham Street, totul s-a schimbat! Eram deja în altă lume...

Susţin şi acum ceea ce instant am simţit acolo: dacă nu s-ar fi permis accesul auto pe stradă - drept e că nu oricine putea intra - senzaţia de a te afla în trecut ar fi fost mult accentuată.

Dar şi cu această rană contemporană, plăcerea de a te plimba, a admira acele clădiri şi a intra în ele - cele care îţi permit - rămâne o amintire de neuitat.

Cât priveşte a doua întrebare, voi fi scurt: aproape că mă enervez când mă întorc în ţară. Nu doar că se termină concediul ci pentru că nu se pot lua măsuri simple care...

Mă opresc pentru că simt cum creşte pulsul deja!

Marius 72AUTOR REVIEW
[06.02.25 10:51:52]
»

@DOINITA: Atâtea note de 10 nu am avut nici în clasa a treia când luasem premiul întâi!

Pentru mine e o bucurie să descriu ce am văzut sau simţit în unele locuri.

Deşi le scriu cumva diferit faţă de alţi colegi - uneori simt că le prea personalizez - şi mi le transform într-un jurnal de călătorie, mă bucur dacă sunt citite şi de alţii care ar putea găsi lucruri/detalii utile.

Iar când mi-a scris un confrate de aici că a pornit într-o vacanţă exact pe urmele mele am simţit cea mai mare bucurie, cel mai frumos compliment.

Incomparabil cu voturi sau clasamente...

DOINITA
[06.02.25 11:09:27]
»

@Marius 72: Asa este! Si eu m-am bucurat cand ai spus ca te gandesti

la cazarea descrisa de mine. In ce priveste modul de a povesti "ca un

jurnal de calatorie"mi se pare excelent. Eu simt ca sunt parte la

excursia sauvacanta voastra!

mishu
[06.02.25 11:42:33]
»

@Marius 72: Cea de-a doua intrebare nu a vrut sa te enerveze, desi stiam ca asa va fi, si spun asta prin propria experienta. Am stat aproape 4 ani in Austria, acolo eram ZEN, aveam o liniste si un calm dat de o stabilitate pe care o vedeam in jurul meu, precum si de niste lucruri pe care le vedeam mergand intr-un fel corect. Veneam acasa 2-3 zile, intram intr-un iures si o debandada care ma dadeau peste cap, parca eram alta. plecam acolo, reveneam la calm. Pacat ca avem o tara atat de frumoasa care ar putea fi departe.

DOINITA
[06.02.25 11:57:03]
»

@mishu: Este o vorba care spune: "avem o țară frumoasă, păcat că este locuită! " Ne place sau nu dar e un sâmbure de adevăr.

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[06.02.25 12:05:12]
»

@mishu: Știam că ai trăit o perioadă în Austria și, sincer, te invidiam!

Era o invidie legată strict de frumusețile și facilitățile de acolo.

Apoi mi-am dat seama că ai părăsit-o și m-am gândit odată cum te-ai reacomodat cu România (în cazul în care ai revenit aici).

Unul din marile atuuri ale genului de vacanță practicată de noi îl reprezintă posibilitatea de a lua contact cu parte din specificul țării în care ajungem (cazări la oameni acasă, descoperirea satelor, aspecte legate de viața civilă - încheieri de contracte, preluări de autoturisme, transport public, să dau doar câteva exemple).

Toate acestea conturează mai mult sau mai puțin un tablou social și civic.

Și de multe ori rămân surprins de cât de ușor și lesne se pot face lucrurile. Comparativ cu țara noastră.

Eu am o vorbă de la care nu abdic și o mai rostesc uneori și față de alții: noi, românii, am primit o țară frumoasă.

Poate că au meritat-o strămoșii noștri dar cei care trăim în ea nu o prețuim sau, mai rău, ne batem joc de ea.

Am devenit prea patetic?

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[06.02.25 12:12:48]
»

@DOINITA: Nu sunt de acord cu afirmația ta (deh, măcar avem democrație!)

În opinia mea, a doua parte a acelei afirmații ar suna cam așa "păcat că nu e condusă pentru a ei cetățeni" sau "tragedie că e condusă de politicieni".

Ia care variantă o agreezi, pentru mine dezamăgirea e aceeași...

mishu
[06.02.25 13:10:21]
»

@Marius 72: Da, am revenit in 2021 si poate ca pandemia m-a impins la asta, 7 luni nu am putut fi acasa alaturi de familie si asta doare cel mai mult, daca se intampla ceva eu nu puteam fi langa ei.

Si da, este minunat sa poti cunoaste lucruri noi traind zi de zi alaturi de alti oameni. Si daca exista un sistem care functioneaza si pentru noi romanii, de ce in alta tara il putem respecta si acasa nu? aveam pungi pentru hartie, gunoi menajer, plastice, sticla transparenta sau colorata, dar aveai la disozitie ce iti trebuie sa le colectezi astfel. La noi se colecteaza asa zisa fractie uscata (plastic, hartie, sticla) dar totul la un loc si fractia umeda (gunoiul menajer), insa chiar si acele sticle cu simbolul SGR am auzit pareri genul:" de ce sa le colectez ca oricum locul e plin de gunoaie", hai sa miscam putin si poate fiecare milimetru se va aduna si vor face un metru.

Hai ca imi creste mie pulsul acum , sa ne vedem sanatosi la Gura Humorului si om mai povesti acolo.

doinafil
[06.02.25 13:48:21]
»

Mi-a plăcut tare mult acest orășel, parcă ești într-o altă lume, departe de clădirile înalte și de larma orașelor supra-aglomerate!

Nu știam că acest oraș a fost omonimul - dacă pot să spun așa - al locurilor cu zăcăminte de aur, din vestul Americii!

Cred că e foarte plăcut să-ți petreci o vacanță în Arrowtown pe durată mai mare, să-ți încarci bateriile! Daaaar, să locuiesc permanent acolo, nu mi-ar plăcea! Mie-mi plac orașele mai animate, cu zgomotul lor specific, mai aglomerate, cu mult mai multe oferte de toate felurile!

În urmă cu vreo 15 ani am fost invitată de o prietenă, pentru o lună, în nordul Italiei, într-o mică localitate (comună?) de provincie. De atâta plictiseală ca acolo n-am mai avut parte niciodată! Abia așteptam să mă întorc în Bucureștiul meu aglomerat, cu multă viață împrejurul meu!

Mulțumesc pentru că ne-ai arătat și povestit despre o altă parte a lumii! ... și... mulți

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[06.02.25 14:12:14]
»

@doinafil: În schimb, mie îmi plac orășele și chiar satele pentru a locui, iar aici pot scrie că nici măcar nu mi-am pus problema de a mă muta din Mediaș într-un oraș mai mare.

Am în preajmă prieteni din copilărie, colegi din clasele primare, părinții, sora cu nepoții și persoane devenite apropiate de-a lungul timpului.

Fără ei aș fi mai sărac.

Iar într-un oraș mai mare m-aș simți stingher, nu mi-aș găsi reperele prioritare sufletului.

La mini-intalnirea AFA organizată la Mediaș în octombrie, Fredutza a exprimat, cu surprindere: "nu îmi imaginam că ajungi din oraș în pădure așa repede".

Iar acest aspect e foarte important pentru stilul nostru de viață.

În vacanța povestită aici, mărturisesc că am rămas impresionat de metropolele Singapore și Hong Kong dar un loc aparte în inimă și -au găsit sătulețele Twizel, Glenorchy sau Fox Glacier.

Mai departe, vorba ta, mulți pupici!

DOINITAPHONE
[06.02.25 20:54:20]
»

@mishu: Noi, familia mea, avem cos pentru hartie, cos pentru plastic, cos pentru vegetale pe care le facem compost, cos pentru alt tip de gunoi menajer și cos pentru returo. Deci se poate!

DOINITAPHONE
[06.02.25 20:56:59]
»

@Marius 72: Era doar o glumă puțin urâcioasa, nu gândesc așa. Deci ambele variante le agreez.

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[06.02.25 22:21:15]
»

@DOINITA: Subscriu la regulile voastre în privința sortării gunoiului! La fel le avem și noi chiar dacă pentru unii dintre cunoscuți părem de pe altă lume și puțin țicniți!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Noua Zeelendă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063541889190674 sec
    ecranul dvs: 1 x 1