GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca ai fost in Bulgaria si nu ai vizitat vechiul Nessebar ai fost cam degeaba sau mai ai multe de vazut.
Eu personal mi-am pierdut cam 7 zile din viata mea pe stradutele mici si inghesuite, pline de magazine si terase, mehanale printre casele mici toate cu etaj din lemn si parter din piatra, un loc extrem de romantic care poate sa para un imens bazar, insa un loc unde in mai putin de 1 km patrat de insula gasesti ce n-ai gasit in hotelul de pe plaja unde mancarea excesiva te-a facut sa pleci sa uiti de durerile stomac sa vezi altceva.
Prima data ne-am sacrificat o zi de plaja de la Miramar din Obzor. Sacrilegiu ar striga jumate din cititori mai ales ca era o zi frumoasa si calda de inceput de iulie. Nu am regretat nici un minut, ce am gasit aici m-a incantat mai mult decat orice am vazut pana atunci. A doua oara in 2008 am facut o escapada de trei nopti 4 zile chiar in Nessebar la Sol Mare de 1 mai (800 ron camera allinclusive) foarte placut si am vizitat peninsula cu partea veche a orasului in fiecare zi parcurgand fiecare straduta si admirand fiecare biserica sau urmele acestora, cautand cu disperare in fiecare magazin de arta sau de amintiri despre acest loc descoperind de fiecare data o straduta noua cu locuri minunate si vestigii ale lumii demult apuse. Dupa vizita de 1 mai am hotarat sa ne ducem tot neamul acolo si am revenit imediat in iunie pentru 4 nopti la un hotel situat chiar in buza insulei: Menabria, un hotel cu un pret foarte bun si conditii bune de 3 stele meritate. Am fost 10 persoane cu 2 masini si a fost superb am facut si baie si am vizitat de nenumarate ori Nessebarul vechi si am si investigat imprejurimile. Ultima oara cand am revenit aici a fost in iulie 2008 numai pentru cateva ore insa tot prin renuntarea la o zi de plaja si la doua mese platite.
Deci pot spune ca cunosc destul de bine acest loc si pot declara ca e cel mai frumos loc din Bulgaria.
Ce e asa interesant in Nessebarul vechi: In primul rand faptul ca e aproape o insula, de ce zic asta pentru ca asa arata ca o insula insa legata de uscat printr-o sosea de numai 400 m care se fac usor pe jos. Alt lucru interesant este ca in timp a fost cucerit de mai multe natii pe rand greci, romani, turci, bulgari si iar turci si iar bulgari, prin aceste cuceriri succesive fiecare si-a construit biserici aici fiind locul cu cele mai mult biserici pe cap de locuitor pe care il cunosc. Desigur multe dintre biserici sunt doar niste ziduri dar bine pastrate cu indicatii despre locul respectiv si toate bine luminate noaptea. Alt lucru interesant este ca aici gasesti foarte multe case vechi pastrate in forma initiala si ca vechiul se armonizeaza perfect cu noul, existand si multe hoteluri noi care seamana oarecum cu constructiile vechi.
Terasele sau carciumile pe romaneste sunt foarte multe, arata foarte bine si te imbie cu poze si preturi ale bucatelor in general cu specific marin. Am mancat la o mehana numita Neptun de trei ori pentru ca a fost bestial felul de mancare si am repetat mereu. deci au bulgarii astia niste vase din lut destul de marisoare in care pun tot felul de legume si bucati mari de calcan proaspat cu sos excelent pe care le baga la cuptor de te lingi pe deste doua luni dupa aia. Am vazut si locuri cu acvarii unde sunt pesti pe care poti sa-i alegi si sa-i mananci la masa, mi s-a parut o cruditate.
Nessebarul vechi are si cateva plaje dar sunt cam pietroase si pline de scoici cu pietre in apa deci daca vreti sa stati pe insula trebuie sa faceti baie in Sunny beach sau pe plajele din Nessebarul nou.
In orasul vechi sunt multe hoteluri cu doar cateva etaje din lemn si piatra cu preturi marisoare si conditii destul de bune unde puteti petrece cateva zile foarte romantice alaturi de persoana iubita.
Un alt lucru care mi s-a parut deosebit: peste tot sunt ferpare, adica foi A4 cu poza si cateva randuri despre cei care au murit, cutarica nascut in data de si mort in data de, a fost un om bun si marinimos si... Peste tot pe fiecare gard, pe fiecare copac vei vedea asa ceva, e un mod de aducere aminte a celor care nu mai sunt printre noi.
Ce poti gasi aici: se vinde orice: blana, piele, pantofi, adidasi, haine de tot felul fuste, sepci de piele, amintiri de tot felul, inghetata bestiala, torturi inimaginabile, antichitati inedite, am vazut casca germana din primul razboi si din al doilea cu gaura de glont si tot felul de lucrari de arta, originale sau mai putin.
Locul e perfect, nu veti regreta o vizita aici, noi nu vom avea niciodata asa ceva.
Trimis de ionescunic in 21.01.10 19:47:28
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
acele 'ferpare' sunt specifice bulgarilor; le găseşti pe toate zidurile şi pe toţi stâlpii la ei, în orice loc, nu doar acolo, la Nessebar.
vasele alea de lut se cheamă "ghiuvece" [гювече] si costă (cele micuţe, de o porţie) intre 2, 5 şi vreo 4 NBL, în funcţie de olar, decor şi... tocmeală. eu mi-am luat vreo 4, sa avem în ce face "sirene po shopsky" şi alte mâncăruri care se potrivesc perfect să fie gătite în ele (ghiveciul fiind unul dintre acestea! )
dar să spui că ăsta e cel mai frumos loc... nu e corect! nedreptăţeşti o grămadă de alte locuri (cel puţin) la fel de frumoase. e suficient să citeşti poveştile celor ce aufostacolo!
PS: wm, propun un link drept sait oficial Nessebar: http: //www. visitnessebar. org/about_overview. php
Am fost in 2008 de Paste la Nessebar. A fost superb, cazarea la complexul Sol Nessebar bay &mare, cu tot confortul, masa super indestulatoare, all inclusiv (deh, ca la bulgari!). Dar cel mai mult mi-a placut orasul vechi, situat pe peninsula, foarte curat, ma uitam chiar dupa ceva gunoaie, dar ... Case si strazi cochete si ce ne-a "izbit" cel mai tare a fost linistea din seara de Paste, cand ne-am plimbat pe strazi pana seara tarziu si nu am auzit nici un fel de muzica data tare, scandaluri si mai stiu eu ce (cum se mai intampla pe la noi de sarbatori). E deja stiut ca in Bulgaria poti face un concediu reusit.
Mi-a placut in mod special Nessebar-ul pt. ca are un “ceva anume” pe care nu-l gasesti peste tot: cred ca este acel loc antic, imbatranit si ros de negura timpului, cu urme adanci ale existentei sale. Vad orasul acesta ca pe un batran purtand pe umeri povara unei istorii indepartate, un intelept care si-a pastrat cu sfintenie darurile vietii, dar cu un suflet si suflul mereu intinerit, mereu "fresh”, privind increzator inainte… dovada fiind si statiunea moderna din capatul de sud al orasului. Cine nu a vizitat pana acum Nessebar, il sfatuiesc s-o faca, nu va regreta niciun pic…(si eu am un review cu Nessebar, cu poze alaturi).
Eu am fost cateva ore intr-o zi si a trebuit sa ma intorc iar pentru ca nu ma saturasem de acest loc!
Mi-am si cumparat o haina de piele aici, gasesti piele mai ieftina decat in Varna si se poate negocia.
Am facut si o excursie cu vaporasul in Sunny Beach. Sunt multe vaporase care te asteapta sa te duca in aceasta statiune.
Sudul Bulgariei e mult mai interesant!
Am uitat absolut ca am mai fost si de 1 mai 2009 si am vizitat Nessebarul din nou pentru terasele sale si pestele la cuptor si pentru a arata si altora ce se poate gasi aici insa cum nu erau manele sau meciuri la tv n-a prins.
Sunt destul de multe magazine de piele si bulgarii sunt mesteri la pielarie , au modele frumoase si haine si pantofi cu preturi bune uneori mai mici ca la noi. Ce mi-a placut mult : magazinele de sepci , gasesti sepci de toate felurile cu orice scris pe ele , marci de masini , de piele de panza , toate culorile si materialele.
Fac si eu o propunere pt ilustratia muzicala...Nessebar song:
http://www.youtube.com/watch?v=fhMO1WRbkxE&feature=related
apa era rece in iunie cand ai fost tu?
nu stiu ce perioada sa aleg intre sfarsitul lui iunie si inceputul lui sept
mai bine inceputul lui septembrie, apa este mai calda atunci.
Eu am fost in 5 iunie si sa stii ca e mai cald ca la noi cu 2-3 grade si in apa si in aer , iti recomand mult mai mult sfarsitul de iunie decat septembrie. Septembrie e ca si la noi cu pericol de ploaie in timp ce iunie e mult mai insorit. In 5-8 iunie am facut baie nestingherit insa si la noi eu merg la mare si in mai si intru in apa de obicei. Nessebarul se afla langa Sunny beach statiune despre care se spune ca are 300 de zile pe an senine deci tb sa fie frumos si cald. Atunci apa avea cam 21 de grade dovada nevasta-mea care e foarte sensibila a intrat in apa. In septembrie apa e mai calda dar ce folos daca ploua sau e innorat , la noi in ultimii ani in septembrie a fost cam urat , pana si in Grecia anul trecut in septembrie a cam plouat si a fost urat.Cred ca daca cauti pe site gasesti o statistica cu temperaturile medii in anii trecuti in iunie si septembrie. Vezi ca unele hoteluri au aceleasi preturi si pentru primele cateva zile din iulie. Ce hotel ai ales?
Eu personal pe vremea cand aveam un singur concediu pe an plecam in ultima saptamana din iunie si prima din iulie insa asta a fost ultima data in 2001 , de atunci nu m-am mai putut lipi de 2 saptamani de concediu lipite.
Vacante frumoase!
eu am fost anul trecut in septembrie, si, in ciuda vremii neprietenoase (nori, vant, ploaie), am facut baie si am fost la plaja aproape zilnic! iar in singura zi cand n-am putut nicicum iesi la plaja, am profitat sa facem o excursie pana la Burgas.
ar trebui sa va urmez sfaturile si sa mergem in iunie; ma uitasem si pe prognoza si, intr.adevar, tempertura aerului era mai ridicata in iunie cu cateva grade.
Am ales Iberostar Festa Panorama despre care am citit o zi impresii pe net si am fost multumita de ceea ce am aflat
In acest moment consider k a fost alegerea cea mai buna.
O sa vedem la fata locului
Abia astept sa povestesti de Festa Panorama. Il alesesem si eu, dar nu i-a placut sotului.
am schimbat pina la uram, mergem in septembrie k in iunie am fost la constantin si elena
o sa povestesc cum a fost la intoarcere
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Orasul Vechi Nessebar - adevarata vedeta din Sunny Beach — scris în 01.09.23 de Uivlis din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Câteva ore în Nessebar — scris în 29.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 3 zile la Nessebar — scris în 05.09.21 de nicoleta11 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Despre Nesebar (orașul vechi) cu recunoștință — scris în 10.08.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Vechiul Nesebar, un muzeu în aer liber — scris în 28.03.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Old Nesebar Mica bijuterie a Bulgariei — scris în 26.08.19 de Miha1313 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Istoria unui oraș într-o clădire - Muzeul de Arheologie, Nessebarul Vechi — scris în 29.09.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ