GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
http://www.youtube.com/watch? v=U9zHr2jAebc
Vreau sa povestesc despre doua biserici din Nessebar, una in care se tin slujbe si astazi, se pare ca e singura si alta care adaposteste picturi de o rara valoare.
Cea in care se tin slujbe, nu retin exact numele, am tot incercatsa o localizez pe harta si cred ca in cele din urma am reusit sa o gasesc "Biserica SF Arhangheli Mihail si Gavril. " In prima mea incursiune in orasul vechi, binenteles cu ocazia sarbatorilor de Paste am cautat si o biserica functionala unde sa pot asista la slujba de inviere.
Dupa ce am luat la pas aproape toata zona, undeva aproape de portul de nord, este o parcare imensa. De aici urcand spre Messambria, drumul principal al orasului, am intalnit o biserica deschisa publicului. Cum eu cred ca e vorba despre Biserica SF "Arhangheli Mihail si Gavril", cer scuze daca gresesc si chiar as dorii daca e cineva care stie precis cum sta treaba sa ma lumineze si pe mine. Am fost asa bucuroasa ca am gasit unde sa vin la slujba incat am uitat cu desavarsire de faptul ca va trebui sa povestesc si altora.
De cum am intrat am fost intimpinata de picturi stralucitoare, aveai senzatia ca sunt noi, poate erau refacute de curand, biserica de care vorbesc datand din sec XIII-XIV dupa Hristos. Interiorul in restul lui e destul de simplu, cu cadelabre uriase ce atarna pe mijlocul salii, intre doua randuri de stalpi, cu un loc de unde poti lua o lumanare, ceva suvenire, micut undeva in stanga cum am intrat eu, biserica avand 2 intrari. Din aceasta cauza cred ca e vorba despre aceasta biserica, fiindca din cautarile mele am gasit aceste randuri undeva pe Google
Biserica Sf. Arangheli MIhail si Gavril din Nessebar, Bulgaria a fost construita in secolul al XIII-lea, din piatra si caramida. Are o singura nava si un nartex, masoara 14 m in lungime si 5,2 m in latime. Nartexul are doua intrari, una nordica si una sudica.
Bucuroasa foarte casc ochii si admir interiorul. Nu am putut face nici o poza la acest moment fiindca nu este voie.
In seara de inviere pot spune ca atat biserica, curtea cat si strazile adiacente au devenit neincapatoare. Am ajuns special mai devreme pt a putea intra si a vedea daca pot filma ceva in interior. Bineinteles ca acum toata lumea filma, toti erau cu ochi pe pereti admirand picturile. Se aude un zgomot usor si incepe slujba, ceva scurt, tinuta parca din mers, preotul venea dinspre altar cu un manunchi de lumina. A zis binecunoscutele cuvinte "Hristos a Inviat" in bulgara de 3 ori, raspunsuri firave, si o singura data in romana cu un raspuns unitar de s-a zguduit locul. Clar dominam numeric. Slujba daca poate fi numita asa cu tot cu datul luminii a tinut maxim 7-8 minute iar pentru a iesii a durat cam 30min, chiar daca biserica dispune de doua cai de acces. Ajunsa cu bine in curte, plec fericita catre hotelul din Sunny Beach la care eram cazata, ca am lumina direct de la preot si in acest an. Asa cum am vazut si in Sozopol la ei nu se prea ia lumina de la un alt om ci direct de la preot.
A doua biserica e SF Stefan datand din sec X-XI, biserica ce adaposteste picturi frumoase, binenteles vechi si pe alocuri distruse complet.
Aceasta biserica am vizitat-o in septembrie cu ocazia celei de a doua vizita pe aceste meleaguri. Am dat 5 leva la intrare si cum eu eram deja gura casca nu am vazut ca trebuie sa platesc pentru a filma/poza. Clic pe ici, clic pe dincolo, cu ceva poze de exterior decid sa intru. Primul lucru care te intampina sunt 2 jilturi si ceva picturi, toate pe un hol. Intrarea in biserica propriuzis facandu-se din acest hol. Deschid usa si ma intampina un aer rece, vara cred ca merita sa stai sa casti gura mai mult decat e nevoie pentru a admira picturile. Dau sa fac o poza si doamna care poarta de grija in interior ma intreaba de bon. Dau bonul de intrare si zice ca nu , altul pentru poze. Ok ies casc ochi la chioscul de bilete si ma luminez, inca 4 leva. Platesc si revin, hotarata sa nu ratez nici un cadru. Alta belea nu tu cu blit, asa ca neavand camera cu mine am facut o filmare cu un aparat foto. Cer scuze, nu e foarte profesionala insa sunt picturi ce cred ca ar bucura multe persoane. Din aceasta cauza indraznesc sa pun filmarea de la Sf Stefan si poze de la Biserica unde s-a tinut slujba de Inviere.
Desi nu e un rw cu multe detalii gen pret, ce poti face ...ci mai degraba unul pentru suflet indraznesc sa sper ca o sa placa.
Trimis de roth in 11.09.11 22:46:35
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog WM15 sa mai adauge si filmuletul a carui adresa e la inceputul rw.
Multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Orasul Vechi Nessebar - adevarata vedeta din Sunny Beach — scris în 01.09.23 de Uivlis din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Câteva ore în Nessebar — scris în 29.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 3 zile la Nessebar — scris în 05.09.21 de nicoleta11 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Despre Nesebar (orașul vechi) cu recunoștință — scris în 10.08.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Vechiul Nesebar, un muzeu în aer liber — scris în 28.03.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Old Nesebar Mica bijuterie a Bulgariei — scris în 26.08.19 de Miha1313 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Istoria unui oraș într-o clădire - Muzeul de Arheologie, Nessebarul Vechi — scris în 29.09.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ