ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 2 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Refugii de pe Muntele Olimp - Spilios Agapitos și Giosos Apostolidis

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe Muntele Olimp sunt mai multe refugii, adevărate cabane, unde poți nu numai să dormi in condiții bune ci și să iei o masă caldă. In drumeția mea pe muntele zeilor am stat la două dintre ele, ambele aflate la altitudini de peste 2000 m. Am rămas impresionată de condițiile oferite de aceste refugii, comparându-le cu cele găsite la cabanele aflate pe munții noștri. Din păcate, diferența este imensă, in defavoarea cabanelor de pe munții noștri.

Refugiul A sau Spilios Agapitos, situat la altitudinea de 2100 m, a fost primul la care am stat.

Refugiul aparține Federației de Alpinism din Grecia și, pentru că a fost primul construit, a fost numit Refugiul A. Numele a fost completat cu cel al primului președinte al Federației de Alpinism, Spilios Agapitos, arhitectul primei incinte a acestui refugiu, in anul 1930.

Refugiul A este situat pe un” balcon” săpat in stânca muntelui, chiar pe traseul care leagă Prionia de Vârful Mytikas. Este un excelent loc de popas pentru cei care merg spre vârf, indiferent dacă aleg să petreacă o noapte sau doar să iși tragă sufletul inainte sau după escaladarea vârfului.

In prezent refugiul este administrat de familia Zolota, cu ajutorul a aproximativ opt angajați.

Are 14 camere care pot găzdui aproximativ 100 de persoane și două săli mari pentru luat masa sau pentru activități recreative. Condițiile de dormit sunt de cabană, adică paturi din lemn, suprapuse, dar foarte confortabile și curate. Pe fiecare pat sunt trei pături, pernă și lenjerie.

Grupurile sanitare sunt in interior, și sunt foarte curate. Toaletele sunt din cele turcești, dar cred că sunt foarte potrivite pentru o cabană. Era și duș, dar ni s-a spus că este pentru cei cărora le plac senzațiile tari, apa fiind foarte rece.

In refugiu se intră incălțat doar in prima incăpere, unde se află o recepție/bar, locul unde poți solicita o cazare sau poți să cumperi ceva de mâncare sau de băut. In restul refugiului se intră in papuci, proprii, daca ai, sau puși la dispoziție de cabanieri, iar ghetele/bocancii se depozitează in dulapul special aflat la intrare.

De o parte și de cealaltă a incăperii unde se află recepția sunt două săli mari, cu mese și bănci din lemn. Pe pereții acoperiți parțial cu lemn sunt multe fotografii cu imagini și persoane reprezentative din alpinismul Greciei. Intr-una din aceste incăperi se află și un șemineu frumos, funcționabil in zilele reci. Aici se poate mânca, sau pur și simplu se poate sta la taclale seara, inainte de culcare,

Mancarea se servește de la 7 dimineața până la ora 9 seara. La mic dejun am avut, in prețul cazării, ceai, ou fiert/omletă, brânză, gem, pâine și se mai putea comanda cafea si alte preparate contra cost.

Când am ajuns am mâncat o porție de paste cu carne de vită, dar aveau și alte feluri – carnați cu cartofi, friptură, salată grecească. Nu lipsesc nici băuturile – sucuri, bere, vin.

Cea mai frumoasă parte a acestui refugiu, după părerea mea, este terasa mare. De pe terasă se vede intr-o parte strălucind in soare Marea Egee, iar in cealaltă Vârful Mytikas. De aici am văzut un frumos răsărit de soare.

Aprovizionarea refugiului se face cu cai, și chiar am asistat la sosirea lor, incărcați și asudați. Este mult de urcat de la Prionia până la refugiu, și săracii cai se resimțeau. M-a impresionat că imediat ce soseau, erau eliberați de povară și cineva de la cabană dădea fiecărui cal, cu o seringă, ceva vitamine sau medicamente, mângăindu-i și incurajându-i.

Refugiul este deschis din mai până in octombrie, iar perioada cea mai aglomerată esxte la sfârșit de săptămână.

Rezervările se pot face pe mail sau telefonic, date pe care le găsiți pe site-ul refugiului. In timpul săptămânii este posibil să găsiți locuri și fără rezervare. In prezent prețul unui pat/noapte este de 18 Euro, dar tot pe site găsiți prețurile la zi.

Refugiul B sau Giosos Apostolidis, este cel de al doilea refugiu unde am stat. Este situat la altitudinea de 2697 m, pe Platoul Muzelor, intre două vârfuri - Toumba (2801 m) și Profitis Ilias (2.803 m).

Refugiul Giosos Apostolidis a fost construit in anul 1961 de către Clubul de Alpinism din Thesalonic și poartă numele unui pionier al alpinismului din Grecia, care a murit intr-un accident in apropierea vârfului Mytikas.

Datorită amplasării lui chiar in apropierea principalelor trasee de cățărare și alpinism din Munții Olimp, Refugiul B este căutat de foarte mulți cățărători sau montaniarzi.

Are 66 de paturi impărțite in cinci camere, o sală mare unde se ia masa, toalete in interior. Peste tot curățenia era la ea acasă.

Și aici se intră in papuci, puși la dispoziție de cabanieri.

Mâncarea la fel de bună, de la salată grecească la friptură, cartofi și paste. Masa se servește intre orele 6.30 și 22.00. La ora 22.30 se stinge lumina, care este furnizată de panouri fotovoltaice.

Aprovizionarea se face tot cu cai, cu care ne-am intâlnit când coboram.

Refugiul este deschis din iunie până in octombrie, dar, dacă există solicitări, poate fi deschis și iarna. Oricum, in timpul iernii o incăpere din refugiu este deschisă permanent, pentru cazuri de urgență.

Și aici am văzut un răsărit frumos, dar nu chiar de la refugiu ci de pe Vârful Profitis Ilias, la 2.803 m.

Dacă vreți să mergeți pe Muntele Olimp, vă recomand să nu vă grăbiți, să ii străbateți pe indelete și să innoptați la refugii. Veți descoperi niște munți frumoși și accesibili, iar refugiile vor fi adevărate locuri de relaxare și de incărcare a bateriilor.


[fb]
---
Trimis de Mika in 04.11.22 21:22:21
Validat / Publicat: 05.11.22 07:43:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2802 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Răsărit de soare pe Vârful Profitis Ilias (2.803 m).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.11.22 07:43:04]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Muntele Olimp, LITHOCHORO" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[05.11.22 09:37:18]
»

Foarte frumos, după atâtea plimbări prin Grecia, te urmăresc cu atenție și pe cărările munților. Spectaculoase imagini, felicitări!

MikaAUTOR REVIEW
[05.11.22 18:25:55]
»

@maryka: Mulțumesc!

mishu
[06.11.22 22:53:20]
»

@Mika: Superb! O experienta de neratat, amintiri pentru o viata! Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Muntele Olimp:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068051815032959 sec
    ecranul dvs: 1 x 1