GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
As minţi dacă aş spune că Moscova e destinaţia la care am visat prea multă vreme, dintre toate locurile unde am ajuns până acum. Si asta pentru ca, încă din copilărie visam să ajung la Petra, pe urmele civilizaţiei nabateene. Iar după ce m-am întors din Iordania, visele mele se îndreaptă spre Templul din Borobudur. Dar cu toate astea, as putea spune că Moscova a fost destinaţia turistică care m-a impresionat într-un mod aparte, din tot ce am văzut până acum.
Am ajuns în Moscova într-o după-amiază ploioasă de vară, cu temperaturi mult sub medie, undeva 14-16 grade Celsius, în mijloc de iulie, dar asta nu m-a împiedicat să-mi fac curaj să explorez unul dintre cele mai mari şi mai încărcate de mister oraşe ale lumii.
Să vizitezi Moscova în câteva zile e imposibil şi, cu toate că am văzut o mulţime de lucruri care mai de care mai impresionante, pot spune că nu am văzut aşa cum s-ar fi cuvenit Moscova, acest oraş uriaş, care adăposteşte 20 de milioane de locuitori, controversat, plin de istorie, unde cele mai multe străzi poartă nume de cosmonauţi iar bisericile cu turle în formă de bulbi de ceapă amintesc de vechea Rusie aşa cum şi-o imagina pe hârtie pentru ochii privitorului, Ivan Bibilin.
Mai întâi, în drum spre hotel, am pornit într-un tur al oraşului cu autocarul, poposind preţ de câteva minute în faţa Universităţii de Stat Lomonosov, cea mai mare universitate din Rusia şi care, mi s-a părut a semăna puţin cu Casa Presei Libere, evident, la o altă scară. De altfel, în Moscova totul e grandios, totul e la o altă scară, aşa că nu e de mirare să vezi străzi cu 18 benzi, câte 9 benzi pe un sens de mers sau să nu vezi decât blocuri, nu şi case.
Dar poate cea mai faimoasă bijuterie a acestei incredibile Moscova e catedrala Sfântul Vasile Blajenii, o minune a arhitecturii ruseşti, şi care, după o părere subiectivă, nu se lasă întrecută decât poate de Catedrala Sângelui Vărsat din Sankt Petersburg. Catedrala s-a înalţat în locul numit ''Dealul Vrăbiilor'', în Piaţa Roşie încă din 1554, ca semn de recunostinta pentru victoria rusilor impotriva tatarilor din hanatul Kazan. La inceput, biseica a fost construita din lemn, avand culoarea alba si fara cupolele specifice in forma de ceapa, acestea fiind adaugate mai tarziu, tot in timpul lui Ivan cel Groaznic.
Înaltă, colorată, cu nouă turnuleţe în formă bulbilor de ceapă, timpul o învăluie într-o legendă aidoma celei a Mănăstirii Argeşului. Se spune că după contruirea bisericii (având iniţial 8 turnuri), ţarul ar fi poruncit ca meşterii să fie orbiţi pentru a nu mai construi o replică a acesteia. Al nouălea turn, ridicat ulterior, este închinat Sf. Vasile Blajinul la care ţarul avea o mare evlavie şi al cărui mormânt se află în biserică. Astăzi, slujbele se ţin în toate cele nouă altare ale bisericii.
Dar de aici ne îndreptăm spre intrarea în Kremlin, traversând Piaţa Roşie, sau mai bine zis, Красная площадь, Krasnaia ploșcead, în traducere ''Piaţa Frumoasă'', după cum ne explica ghidul nostru local, Alexander. Piaţa Roşie nu e aşa mare cum pare în fotografiile de pe internet, e probabil o iluzie optică, personal, m-am aşteptat să fie mai amplă, mai deschisă. Cert e că aproape mereu e plină de turişti.
Şi dacă, te afli vreodată în Rusia, într-un magazin de icoane bisericeşti şi observi pe cineva cumpărând o icoană a maicii Domnului de la Kazan, trebuie să ştii că va avea loc o nuntă, pentru că, această icoană este cel mai preţios cadou de nuntă oferit în special mireselor. În cinstea acestei icoane s-au înalţat multe biserici iar una dintre ele este
Catedrala Kazanskaia-Maica Domnului a mireselor. Construita de Pojarski, un cneaz deosebit de credincios, initial din lemn, apoi, in 1638 din caramida, biserica a fost daramata in vremea lui Stalin. Se spune ca acesta a intentionat ulterior sa ridice pe locul ei o alta cladire, însă acest lucru nu a fost posibil pentru că de fiecare dată se intamplau lucruri bizare. Astfel, pana in 1990, in locul catedralei se aflau doua constructii fara usi si ferestre, doar pentru a acoperi spatiul gol lasat prin demolarea bisericii de la marginea Pieteii Rosii. Dupa căderea comunismului, biserica a fost refacuta dupa planurile ultimului arhitect ce a renovat-o anterior demolarii. In interiorul sau se afla una din cele trei copii ale icoanei facaoare de minuni, originalul fiind pierdut.
Iar aici, într-o margine, mi-am îndreptat atenţia alături de cei mai mulţi turişti spre un superb covor de flori aflat în faţa magazinului GUM (Gosudarstvenny Universalny Magazin), cel mai mare magazin universal din Moscova, astazi un modern mall care gazduieste cele mai faimoase branduri din lume. Cladirea dateaza din 1893 şi ilustreaza o combinatie reusita intre arhitectura medievala ruseasca si stilul secolului XIX redat prin acoperisul de otel si sticla.
Şi încet ne apropiem de intrarea în Kremlin, însă prefer să dedic un review separat Kremlinului, - sper eu, cât mai curând - şi asta, pentru că această cetate a vechiului oraş, merită o atenţie deosebită. Până atunci, putem să vizităm şi alte obiective turistice ale oraşului, şi nu la pas, ci într-o călătorie cu metroul. De altfel, e greu de crezut, dar în Moscova oricine se poate descurca foarte uşor să ajungă în diferite puncte ale oraşului, cu o hartă turistică şi cu metroul. Poate chiar mai uşor ca în Bucureşti. Iar o călătorie cu metroul în Moscova e mai plăcută decât una cu o maşină de lux, pentru că, pe lângă faptul că metroul în Moscova circulă la o adâncime foarte mare, variaţia arhitecturală a staţiilor, fac ca acestea să fie unice în lume.
Dar marile comori arhitecturale ale Moscovei se gasesc tot la suprafaţa, iar Moscova, ca de altfel, întreaga Rusie, pământ binecuvântat de Dumnezeu, nu încetează să aducă laudă Creatorului închinându-i de-a lungul secolelor cele mai frumoase creaţii modelate de mâna omului. Unicitatea bisericilor, măreţia, bogăţia, te lasă pur şi simplu fără cuvinte. Turle în diverse culori, având diferite însemnătăţi, simetrice sau asimetrice (că doar simetria este duşmanul frumuseţii), nu te lasă să treci fără să imortalizezi geniul uman pentru eternitate.
Dar merită toate laudele şi un alt brand al Moscovei şi al întregii Rusii, Teatrul Balsoi; initial acesta a fost construit in anul 1776 insă a fost distrus in urma a doua incedii, fapt pentru care dupa 1853 a fost construit in forma actuala. Lasat in paragina dupa destramarea imperiului bolsevic, in anul 2005 la acesta au fost demarate lucrarile de renovare, fiind descis publicului in 2011, cu un spectacol in care a cantat si Angela Gheorghiu.
Departe de a epuiza obiectivele turistice ale unui oraş care nu trăieşte din turism, permiteţi-mi să vă recomand zona cea mai bună pentru cumpărături, în special suveniruri: str. Arbat, mereu animată, unde se poate cu uşurinţă găsi câte ceva pe gustul fiecăruia.
Trimis de marea_morevna in 08.01.15 21:42:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marea_morevna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Superb review de debut, incitantă destinație...
@marea_morevna: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
Un review foarte bun, care mi-a reamintit de vizita de două zile făcută în 1989 în acest superb oraș.
@marea_morevna - Am fost 14 zile in fosta URSS (Moscova, Leningrad, Ivanovo), acum 27 de ani!!! Spre rusinea mea, nu mai imi amintesc aproape nimic. Au fost niste schimburi de experienta cu alti tineri, dar gandul ne era doar la distractie, nicidecum la altceva. Imi amintesc de serile dansante, cu concursuri multe, de o primire la Ivanovo cu paine si sare, de trenurile de viteza cu care am calatorit cateva nopti intre orase, putin din metrou, de o plimbare cu un taxi care ne tot aducea in acelasi loc de unde plecasem, si cam atat. Mi-am dorit foarte mult sa mai ajung in Rusia, dar inca nu s-a intamplat, ramane pe lista.
Bun venit si din partea mea si felicitari. Frumos review!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@marea_morevna;
Îţi mulţumesc că mi-ai adus aminte de Moscova!
Felicitări pentru articol!
@marea_morevna - Eu nu am fost la Moscova, doar la Sankt Petersburg, acum aproape 13 ani. Bisericile lor ma vor fascina mereu, mi se par de poveste.
Iti urez si eu bun venit, mi-a placut articolul tau, si astept si altele!
@marea_morevna - Traducerea corecta este "piata rosie" (fonetic: crasnaia ploșceadi) si nu "piata frumoasa" (crasivaia ploșceadi)
"Crasnai" inseamna "frumos" in rusa veche, de unde si numele Pietei cu pricina, inca din veacul al XVII-lea (vezi precrasnai - prea frumos). Cuvantul inseamna si rosu.
@marea_morevna: Există vreo mare Morevna?
Mi-au plăcut impresiile tale, le-am citit cu plăcere.
Deși nu am fost un bun prieten al rușilor pentru că, așa cum strecurau brigadele studențești de pe vremuri: "rușine = rușii ne... ". Pentru că am învățat limba rusă în loc să învăț engleza, și, deși eram bun la vremea respectivă (la rusă) acum nu știu mai mult de 2 cuvinte...
Cu toate astea am admirat literatura rusească (în tinerețe devoram Dostoievski), muzica rusească (Prokofiev, Rahmarinov, Musorgski). Vrem nu vrem trebuie să recunoaștem: Rusia este o forță, nu numai militară.
Așa că mi-ar plăcea și mie (de fapt îmi doresc) o vizită la Moscova, însă deocamdată mă mulțumesc cu impresiile tale.
@Dabator - Da, există... două... dar nici una bună de navigaţie :-) Una sunt eu, cealalată e un personaj dintr-un basm rusesc. Multumesc mult pentru apreciere, eu incerc sa fac abstractie de renumele unui loc si sa incerc sa descopar mai mult de atât. Evident, in locuri periculoase, cum ar fi în prezent Afganistan, nu m-as încumeta, dar in ceea ce priveste Rusia, am descoperit c[ e mai mult decat o forta. Recomand din tot sufletul o vizita la Moscova!
@hunedoreanul - Am stat la Maxima Zarya, amplasat intr-o locatie linistita, apropate de Gradina Botanica iar in apropiere sunt banci si supermarketuri, restaurante.
@marea_morevna -
” Am stat la Maxima Zarya, amplasat intr-o locatie linistita
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Povestea celor 10 oua Fabergé gazduite de Palatul Armurilor din Kremlin — scris în 06.10.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Parcul VDNH din Moscova — scris în 28.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Izmailovsky Kremlin — scris în 27.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Metroul moscovit, obiectiv turistic — scris în 27.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Kremlin - Armoury Chamber — scris în 15.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Piata Rosie si catedrala Sfantul Vasile Blajenii — scris în 07.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Moscova - palatul Kuskovo — scris în 04.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ