GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am intrat in a doua parte a sejurului. ne pare rau ca timpul zboara asa repede si totusi ne grabim spre MONTSERAT-centrul spiritual al Cataluniei.
Nici prin gand nu ne trecea ca ajunsi aici, inconjurati de ceata, vom avea senzatia ca ne aflam pe alta planeta.
Varfurile acestor munti parca strapung cerul, iar ceata crea un decor, desprins din filmele science-fiction. Putin ingrijorati de prezenta ei, bucuria a fost cu atat mai mare cu cat imaginile spectaculoase ni s-au dezvaluit incetul cu incetul.
Dupa un drum serpuitor, prin vai brazdate in stanca, de-a lungul raului Llobregat-prin ochiuri de lumina-am intrezarit acele imense coloane de bazalt in forma unor degete imense, in nuante de maro, cu putina vegetatie, de unde si denumirea-MUNTELE ZIMTAT.
Peisajul este spectaculos si de neuitat. Printre acei colti de stanca se afla Manastirea MONTSERAT-un loc plin de legenda. Se spune ca Sfantul Petru ar fi lasat intr-o pestera (Santa Cova) din munti, o statuie a Sfintei Fecioare Maria. Culoarea neagra s-ar datora unei raze de soare care a ars lemnul din care era facuta, in momentul descoperirii ei.
Pentru ca nu au reusit sa o mute, pastorii care au gasit-o, au ridicat acolo o capela (anul 888). Mai tarziu in 1025, abatele Oliba Ripol a fondat capela Montserat.
Coloanele falnice de bazalt din spatele manastirii au nume asemeni formelor lor:trompa Elefantului, Mumia, San Salvador, etc.
Ceata incepuse sa se ridice incet, incet, asa ca am ales sa urcam mai intai cu funicularul Sant Joan-spre creste. varful cel mai inalt fiind la altitudinea de 126o de metrii -Sfantul Ieronim.
Pe Platoul Tarantulelor ne astepta o prioveliste uimitoare asupra ansamblului monahal si a intregii vai ce ni se asternea la picioare. Aici se gaseste o expozitie explicativa despre flora si fauna zonei, precum si harti ce aratau diversele itinerarii (18).
Am ales traseul spre schitul Sant Juan. Nu am ajuns pana la el din vesnicul motiv - timpul care ne presa. Asa ca dupa o mica drumetie pe carari largi, pietruite, admirand mirificul peisaj (ceata se ridicase si raze de soare luminau valea), am coborat tot cu funicularul (desi se putea si pe jos, existand scari in paralel cu linia de funicular) Indreptandu -ne catre Manastirea Montserat, unde la ora 13 -corul de baieti "Escolania del Montserat" -una din cele mai redutabile scoli de muzica din lume-canta timp de 15 minute :Salve si Virolai -imnul inchinat Fecioarei Negre, imn care spune:"cu o sabie de foc ingerii au despicat dealurile pentru a cladi un palat". Aces cor este unul special, toti baietii (50, intre 9 si 14 ani) sunt soprane si alto si au varste foarte fragede.
Calugarul care prezinta corul saluta pelerinii in 7 limbi de circulatie internationala. Manastirea este un loc de pelerinaj vizitat de papi, cardinali, regi, presedinti, artisti, dar si oameni de rand, cu totii devenind pelerini. Chiar si Himler se numara printre cei care s-au rugat la Sfanta Fecioara Maria.
Manastirea se afla la altitudinea de 720 metrii si adaposteste o statuie unica in Europa-LA MORENETA -FECIOARA NEAGRA- cu Pruncul Iisus in brate si in mana dreapta cu un glob pamantesc.
Bazilica este imensa si superba, bogat ornamentata cu bazoreliefuri reprezentand apostoli sau scene biblice, dar si o icoana minunata, in mozaic-reprezentand-o pe Santa Maria de Montserat cu Pruncul sau.
In curtea interioara-pavajul are motive rombice si pesti in jurul unui cerc in mijlocul caruia, daca te asezi cu mainile ridicate spre cer, simti legatura cu divinitatea.
Am incercat, dar poate galagia pelerinilor, furnicarul din jurul meu nu m-au ajutat.
Pentru a ajunge sa ne rugam la "LA MORENETA" -a trebuit sa strabatem un coridor cu 6 capele (Am avut putin noroc-pentru noi a durat 50 de minute. In plin sezon se sta si cate 3 -4 ore la rand).
Aceste capele sunt:
1-capela Sfantului Petru,
2- capela Sfantului Ignazio,
3- capela Sfantului Martin,
4- capela Sfantului Giuseppe Galasanzio-ctitorul unei scoli gratuite pentru copiii orfani din Roma,
5-capela Sfantului Benedict-intemeietorul ordinului crestin al calugarilor benedictini,
6-Poarta Ingerilor.
Numai dupa ce trecem pe sub arcul Portilor Corului Escolania -ne aflam in fata altarului din aur al Feciarei Negre-La Moreneta- protejata de un cilindru din sticla. Intre coridor si naos- un grilaj din fier forjat nu permite alipirea unor pelerini la coada ce duce la statuia Madonei Negre.
Ajunsi in fata Ei-nu poti zabovi mai mult de cateva secunde, timp in care atingi globul pamantesc (doar el nu e protejat de sticla), te rogi pentru pace in lume, apoi atingand geamul in dreptul mainii stangi, iti mai ramane timp pentru un cuvant de multumire, ca rasplata pentru un ajutor sperat.
Micul Iisus are si el in mana -un con de pin -simbol al vietii.
Emotii puternice si poate o lacrima in coltul ochilor!
Timpul trece si mai avem de vizitat muzeul in care pe langfa lucrari de Monet, Caravagio, Picasso, Dali, era si o colectie de icoane. Printre ele -una din Romania.
Din pacate, in muzeu este interzisa fotografierea si nu am riscat o amenda care poate ajunge pana la 200 -300 de euro. Nu puteau lipsi din acest loc -tyarabele comerciale cu produse apicole, branzeturi si un butic cu diverse suveniruri:magneti, statuete cu "La Moreneta", vederi, etc.
S-a mai incheiat o zi superba, intr-un loc pe care vi-l recomand sa nu-l ratati daca ajungeti pe Costa Brava.
P. S. -V-as multumi din suflet daca as putea beneficia la acest review -de un videoclip al corului Escolania.
Trimis de bica adriana in 05.11.14 09:44:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bica adriana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”P. S. -V-as multumi din suflet daca as putea beneficia la acest review -de un videoclip al corului Escolania.
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Montserrat" (deja existentă pe sait)
@bica adriana: Frumos articol. Și eu am fost foarte încântat de acest loc minunat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Montserrat, o dorință îndeplinită — scris în 01.11.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Atât de aproape de cer și îngeri... Montserrat! — scris în 03.11.19 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Excursie la Montserrat! — scris în 26.06.16 de dan48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Montserrat - Aproape de CER — scris în 26.04.16 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Drumeţii montane cu plecare de la Mănăstirea Montserrat — scris în 17.05.15 de iuliaen din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Câteva ore în vizită la Montserrat — scris în 04.10.13 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Ansamblul monahal Monserrat - intre cer si pamant — scris în 05.09.13 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ