ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2026

Poveste din Montevideo

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Poveste din Montevideo

Uruguayenii glumesc des că țara lor este „Un cartier liniștit între doi giganți.” , adică între Brazilia și Argentina.

Nu cred că mai trebuie să repet cât de mult mi-a plăcut această micuță țară din America de Sud pe numele ei Uruguay, despre care nu știam anterior mare lucru, dar de care m-am îndrăgostit pur și simplu.

După zilele petrecute în stațiunea de lux Punta del este ne-am reîntors în capitala țării Montevideo. Acesta este cel mai mare oraș al țării și are o populație de 1,3 milioane de locuitori, chiar 1,9 milioane dacă includem și zona metropolitană.

Montevideo este principalul centru politic, economic, cultural și portuar al țării. Orașul este amplasat pe coasta estuarului Río de la Plata, în sudul Uruguayului și are unul dintre cele mai importante porturi naturale din regiune.

Montevideo este situat pe malul nordic al estuarului Río de la Plata cumva între Argentina și Oceanul Atlantic. Orașul are o poziție foarte avantajoasă dispunând de golfuri naturale, plaje urbane, faleze joase, dar și zone verzi întinse.

De exemplu cea mai cunoscută zonă de coastă este Rambla de Montevideo care este o faleză continuă de peste 20 km care traversează aproape întreg orașul și unde se relaxează zilnic majoritatea locuitorilor. O fi rău să stai într-un oraș la mare, cu o așa lungă faleză? Întreb și eu pentru un prieten!

Montevideo a fost fondat în:anul 1724 de către spanioli Scopul initial al fondării acestui oraș a fost apărarea regiunii împotriva expansiunii portugheze. În secolul XIX orașul a devenit un important port comercial al Atlanticului de Sud. Influențele europene în special spaniole, italiene și franceze au modelat arhitectura și cultura orașului.

Vremea este foarte bună în această parte a lumii! Montevideo are climat subtropical oceanic. Temeraturile variază vara între 25-32 de grade, iar iarna între 8-16 grade. Astfel verile sunt foarte calde și umede, iar iernile sunt destul de blânde. Vântul de coastă bate destul de des, dar nu așa de tare cum am întâlnit prin Patagonia.

Sincer mi-a plăcut tare acest oraș sud American și îmi pare rău că nu am avut mai mult tip de explorare. Am dormit în acest oraș în două ture trei nopți, dar de vizitat am avut doar două jumătăți de zi. Se pierde foarte mult timp cu transferurile pentru că sunt inevitabile. Aș fi aterizat din Europa direct aici, dar biletele de avion erau mult mai scumpe. Pentru Sao Paolo au fost 675 de euro de persoană, pentru Montevideo erau 1100, chiar 1200 de euro de persoană. Mult prea mult. De-asta am preferat să aterizăm în Brazilia și de-acolo să ajungem și aici. A fost bine la economie, dar greu la timp pierdut. Astea sunt riscurile și neajunsurile unor călătorii în zone îndepărtate, dacă dorești să ai un buget mediu.

Dar să revenim la povestea noastră despre orașul Montevideo. Am ajuns în jurul prânzului la hotel, am lăsat bagajele și am ieșit rapid în oraș Eram cazați chiar ăn elegantul cartier Punta Carretas și acesta a fost un mare plus pentru noi. Primul plus era că-l puteam admira chiar în drum spre hotel, apoi că aveam multe magazine și restaurante în apropiere.

La cinci minute de hotel se afla amplasat un frumos teren de golf. Se spune că bărbații care toată viața sunt copii, cu cât îmbătrânesc se joacă cu mingii din ce în ce mai mici. Dacă la tinerețe jucam voley ori fotbal, acu am trecut la tenis, dar sunt cam pe final din pricina încheieturilor, urmează în mod firesc golful. Să vedem, să vedem, ce-o să iasă… …

Fiind o vreme superbă de vară ne-am continuat drumul spre Rambla unde am găsit o plajă urbană. Fiind duminică după amiaza erau o mulțime de locanici la soare, care se bucurau de acesta cam ca leii de mare din Punta del Este, pe celebra Pocitos Beach!

Rambla este inima orașului Montevideo și probabil cel mai important spațiu public din Uruguay. Nu este doar o faleză sau un bulevard de coastă, ci locul unde orașul își trăiește viața de zi cu zi.

Se întinde pe aproximativ 22–25 km de-a lungul coastei Río de la Plata și traversează aproape toate cartierele importante ale orașului. Pentru localnici, Rambla este atât un loc de promenade, dar și un spațiu social. Există o pistă de alergare și o zonă pentru biciclete

Rambla este un loc superb, loc de întâlnire la apus al îndrăgostiților și nu numai, Rambla este un simbol al stilului de viață relaxat din Montevideo.

Evident ne-am pierdut și noi printre localnici și ne-am relaxat la soare la o bere rece. Ce mult îmi place acest tip de turism slow, fără presiunea de a vedea tot. Am stat prin zonă până la apus apoi ne-am întors spre hotel și ne-am oprit la mall-ul din apropiere ca să mâncăm ceva bun. Noaptea pe străzi e bine să fii în locuri cât mai sigure în America de Sud. Paza bună trece primejdia rea.

În următoarea zi aveam antamată o excursie în Colonia de Sacramento, așa că pentru vizita orașului Montevideo mai aveam doar ultima zi.

Dis de dimineață am plecat de la hotel după ce am luat micul dejun. Am parcurs partial același drum pe lângă terenul de golf și apoi preț de doi, trei kilometri pe Rambla, apoi ne-am încumetat să mergem în centrul vechi al orașului.

Primul popas l-am făcut în Plaza Independencia. Piața era largă, luminoasă, înconjurată de clădiri vechi și moderne care păreau să spună povestea orașului. În fața noastră se ridica impunător Palacio Salvo cu silueta lui ușor nostalgică, aproape europeană. Pentru câteva minute am rămas pur și simplu privind oamenii care traversau piața cu termosul și mate-ul sub braț, imagine pe care aveam să o vedem peste tot în Uruguay. Palacio Salvo este o clădire emblematică din Montevideo, situată în fața Pieței Independenței (Plaza Independencia). Inaugurat în 1928, a fost conceput de arhitectul italian Mario Palanti și a fost, la momentul finalizării, cea mai înaltă clădire din America de Sud. Este considerat un simbol arhitectural și cultural al capitalei Uruguayului.

In centrul pieței tronează o mare statuie a generalului Artigas, iar la subsol se află un mausoleu al eroului uruguayan José Artigas considerat părintele națiunii uruguayene.

Într-un colt al pieței am descoperit clădirea teatrului Solis care este cel mai vechi teatru din Uruguay. Evident că nu am avut cum să asistăm la o reprezentație, ci doar l-am admirat pe afară.

Drumul nostru a continuat prin Puerta de la Ciudadella. Puerta de la Ciudadela este o poartă istorică situată la intrarea în Ciudad Vieja din Montevideo, Uruguay. Este singura parte rămasă din vechiul zid de fortificație al orașului colonial și servește drept simbol al trecutului fortificat al capitalei. Astăzi, este un reper turistic important și un punct de trecere între istoria colonială și centrul modern al orașului.

După ce am trecut de această poartă cu mare semnificașie istorică am intrat în Ciudad Vieja. Acolo orașul și-a schimbat complet ritmul. Străzile înguste, clădirile vechi cu balcoane de fier și cafenelele mici ne-au făcut să simțim că pășim într-un Montevideo mai vechi, mai autentic. Mergeam fără grabă pe strada Sarandí, oprindu-ne la vitrine, ascultând muzica venită dintr-un bar și privind artiștii stradali care animau colțurile piețelor.

Ne-a plăcut enorm atmosfera aceea relaxată. Nimeni nu părea stresat. Oamenii vorbeau liniștit, stăteau la terase, iar orașul părea construit pentru plimbare și pentru timp petrecut afară. Chiar ne-am orpit la o cafenea șic unde am interacționat cu localnicii și s-au mirat foarte tare când au auzit că suntem veniți tocmai din România.

Nu aveam cum să nu vizităm și catedrala metropolitană din oraș, Aceasta este o superbă catedrală romano catolica situată într-o zonă foarte centrală a orașului.

Cum necum s-a făcut prânzul, timpul trece mult prea repede așa că pașii noștri s-au îndreptat firesc spre piața locală un must see pentru noi în zone mai exotice. Astfel am ajuns la Mercado del Puerto.

Aici din clipa în care am intrat ne-a lovit mirosul de lemn ars și carne la grătar. În interior era gălăgie, fum, râsete și energia aceea autentică de piață veche sud-americană. Grătarele uriașe erau pline de asado, chorizo și alte specialități uruguayene, iar noi ne-am așezat la o masă mică, comandând carne și un pahar de vin Tannat, dar asta este deja altă poveste.

Drumul de întoarcere spre hotel a continuat prin parc unde localnicii beau o bere sau un mate și ascultau muzică tradițională cantată de trubaduri locali.

Frumos, foarte frumos acest oraș Sud American. Destul de scump, dar și nivelul de viață este foarte ridicat drept pentu care vă recomand să-l vizitați, Nu este atât de ofertant ca vecinul mult mai celebru Buenos Aires, dar tot are farmecul lui discret.

Și am încălecat pe o șa și v-am spus povestea mea. Țineți aproape că mai am cel puțin una din Uruguay.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de robert in 08.05.26 09:56:49
Validat / Publicat: 08.05.26 21:30:12
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 43 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P34 la pas prin oras
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.05.26 21:29:48]

Mutat în rubrica "Descoperă Montevideo, MONTEVIDEO" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

• Niciun abonat la acest review, încă...

• SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.033648014068604 sec