Monemvasia
Dupa cum va spuneam, cazarea la Aktaion Hotel a fost de 2 nopti. In prima zi cand am ajuns, am ramas in localitate. Adoua zi, am plecat la prima ora, am prins prima cursa de ferry din Pounta in Elafonisos unde am mers sa mai vedem plaja Simos. Ciudat a fost ca, fiind la prima ora, plaja era pustie. Dupa cateva fotografii, am plecat inapoi la ferry pentru a traversa in Pounta. Pe drum ne-am intalnit cu multe masini care atunci mergeau la plaja.
Dupa traversare, am mers in Neapoli cale de 13 km. pentru a procura bilete pentru ferry de Kythera.
La intoarcere am mers direct pe insula sa vizitam din nou cetatea.
Monemvasia este legată de continent printr-o fâșie de pământ lungă de 200 de metri numită tombol și este înconjurată de Marea Myrtoan. Insula este o priveliște destul de mare - are un platou mare care se înalță la aproximativ 100 m deasupra mării, măsurând până la 300 m lățime și 1 kilometru lungime. Deseori denumită „Gibraltarul estului” , Monemvasia a fost fondată de bizantini în secolul al VI-lea, de la mutarea locuitorilor Spartei antice, care și-au abandonat orașul după un raid slav. Orașul a fost sapat în întregime din spatele unei stânci marine și era invizibil de pe continent, ceea ce îl proteja de atacurile inamice. Inițial, singura modalitate de a ajunge pe insulă era cu barca, dar în cele din urmă a fost creată o cale care să o conecteze de continent.
Datorită locației sale strategice pe rute maritime importante, Monemvasia s-a dezvoltat în cele din urmă într-un important centru comercial și cultural. De-a lungul anilor, insula a devenit ținta multor raiduri ale piraților și conducătorilor occidentali, dar a rămas locuită continu De-a lungul secolelor, Monemvasia a fost capturată de venețieni, cruciați și otomani, care și-au lăsat propriile influențe pe insulă. În cele din urmă, a fost predat grecilor în 1821 în timpul Războiului de Independență, după un asediu de patru luni numit Asediul Monemvasiei.
Astăzi, Monemvasia se simte ca un muzeu în aer liber, plin de urme ale istoriei bizantine, otomane și venețiane.
Turul de descoperire al acestei peninsulei stâncoase caracteristice începe de preferință cu orașul vechi, cunoscut localnicilor drept Kastro. Satul medieval este situat la poalele stâncii care domină întreaga peninsulă. O stradă pietruită împarte satul într-o parte de jos și una de sus. Este mărginită de taverne, magazine mici și cafenele frumoase. Atmosfera medievală a acestui oraș vechi plin de colțuri și colțuri face să bată inima tuturor iubitorilor de străduțe și case medievale restaurate cu dragoste.
Cum treci prin poarta principală a Monemvasiei ajungi în orașul de jos – un loc foarte ciudat, cu străzi pietruite, biserici bizantine, flori frumoase și alei înguste.
Multe dintre clădiri au fost transformate în buticuri, cafenele, hoteluri, pensiuni și restaurante. Deși te poți plimba prin Monemvasia în doar câteva minute, este ușor să petreci ore întregi aici doar bând cafea și admirând frumusețea ei.
Aceasta locatie merita vazuta cu siguranta!
Trimis de xpac in 22.01.25 10:41:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (xpac); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Sep.2015 Septembrie în Peloponez. Monemvasia, corabia din piatră — scris în 02.11.15 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Monemvasia - singura intrare spre încântare — scris în 25.05.15 de Dabator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2006 Monemvasia - Cetatea cu o singura intrare! — scris în 04.01.10 de Cristian_h din CRAIOVA - RECOMANDĂ