GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Monachil - cum arata vara cea mai sudica statiune de ski din Europa
Pana acum doua saptamani nu stiam ce inseamna Monachil.
In cele cateva luni in care am planificat calatoria in Spania pentru noi patru, cautasem pe airbnb.com, housetrip.com, booking.com si hostelworld.com, cele mai placute, racoroase (cu aer conditionat si piscina), cu wireless si parcare dar si ieftine locuinte din care sa ajungem usor sa vizitam ceea ce insemna Spania pentru orice turist incepator in aceasta tara, privitor de documentare si cititor de bloguri de turism. Multumesc pentru multele ponturi utile aici, blogurilor www.imperatortravel.ro si www.travelgirls.ro.
Criteriile mi-au fost date peste cap cand am gasit casa Katherinei, pe airbnb si asta dupa ce vazusem si cantarisem obiectiv, probabil sute de case pe site-uri. Cred ca si daca ar fi costat mult mai mult pe noapte, tot as fi sacrificat orice alta placere de vacanta ca sa stam acolo. E sentimentul acela de apartenenta fara dubii de la prima vedere, de care avem atata nevoie cand facem alegeri in viata, indiferent de ce natura ar fi ele, dar pe care din pacate, il simtim atat de rar.
Casa, pe harta, era un pic cam departe de Granada si poate baietilor nu le-ar fi convenit sa nu poata iesi seara in oras. Nu prea avea wireless si (Doamne!) nici aer conditionat si probabil toti ai mei din dotare, rai de caldura, s-ar fi enervat cumplit, cu atat mai mult cu cat pe mine, pentru ca sunt mama, nu m-ar fi putut critica pentru nesbuinta alegerii.
A... si ca sa asigur pe deplin enervarea completa a tuturor membrilor familiei, casa asta nu avea nici loc de parcare.
Dar in ea am stat doua seri continuate cu doua nopti si ziua dintre ele. Si nu incep sa povestesc despre cele 18 incantatoare, coplesitoare, de neuitat zile in Spania nici cu Barcelona, nici cu Madridul, nici cu Valencia ci... cu Monachil, un loc despre care acum doua saptamani inca nu stiam chiar nimic.
Veneam dupa o zi petrecuta pe sosele de coasta mediteraniana incantatoare de la Valencia la Murcia si apoi la Granada. Am ocolit orasul pe centura, pentru a nu ne strica surpriza de a doua zi, cand urma sa il savuram pe indelete. Monachil era la doar 8km distanta dar am ratat intai intersectia spre Sierra Nevada, am consultat hartile, am intrebat localnicii sau turistii - in Spania sunt aproape la fel de multi (in aceste vremuri de criza numai in iunie au fost 6 milioane de turisti, in iulie-august sigur erau mai multi). Ne-am intors, am nimerit intersectia dar am gresit localitatea pentru ca Monachil e un Pueblo (sat), un Barrio (cartier) si o statiune de ski.
Casa ne astepta in pueblo in timp ce noi o cautam in barrio. Pana am deslusit complexitatea problemei, se facuse noapte deja.
Satul arata in lumina artficiala ca o statiune cocheta cu strazi inguste si extrem de aglomerate de masini care se opreau linistite in mijlocul drumului, pentru ca soferii lor, sa poata sta la povesti prietenoase cu pietonii. Nimeni din coloana blocata in urma lor, nu claxona. Cred ca au timp in exces cei din Monachil. Soferul si prietenul pieton isi dadeau mainile intr-un final si coloana se punea in miscare. Dar nu aveai unde parca. Sensuri unice si poduri si multi, multi oameni la plimbare. Nu intelegeam, era ca pe Rambla in satucul asta pierdut in munti. Am parcat complet aiurea blocand un drum ce parea ca se infunda tocmai spre aleea care speram ca e cea de la casa mea de vis.
Vecinii din cartier stiau de Kathy si de casa ei si se incapatanau mereu sa ne explice ca am gresit iar strada.
Intr-un final am urcat si am urcat si am urcat pe o alee si am ajuns la poarta albastra. Am deschis-o si am intrat intr-un rai flower-power, urcand pe scari albastre si ele, decorate cu scoici pictate.
De sus, de pe munte, peste terasele albe ale casei de la fiecare nivel, se revarsau cascade de cactusi.
La primul si la ultimul nivel, casa asta este sapata in stanca, oferind oaspetilor experienta particulara a locurilor, de a trai in grote.
Zona Granadei, este renumita pentru grotele in care s-au retras mulsulmanii si evreii localnici, dupa recucerirea completa a Andaluziei de catre crestinii spanioli din 1492, dupa mai bine de 700 de ani de dominatie maura. Ulterior, aceste grote parasite, au fost populate de gitanos, cei care au facut Andaluzia renumita in intreaga lume cu ritmurile pasionale de flamenco.
Noi am locuit intre cele doua grote, unde, pe o terasa intermediara s-a construit o cabana mica de lemn, mansardata, colorata la exterior in cele mai vesele si optimiste culori din lume, cu clopotel la usa si pisici prietenoase in apropiere.
Interiorul casei e o incantare. Totul e construit din lemn si decorat cu obiecte traditionale, alese cu grija, imbinand stilul andaluz cu cel ecuadorian. Pentru ca, am aflat de la logodnicul Katherinei, care ne-a intampinat cu amabilitate, ca gazda noastra este din Ecuador, si-a facut studiile in Canada si s-a stabilit in Monachil.
Cabana a fost gandita cu ferestre de jur imprejur prin care, din orice colt al casei, ai o vedere minunata spre valea raului Monachil de-a lungul caruia e construit satul si spre varfurile inzapezite si in iulie-august ale celor mai inalti munti din Spania: Sierra Nevada.
In zona Monachil, mai precis la Pradollano, este cea mai sudica statiune de ski din Europa unde pasionatii acestui sport, poate satui de Alpii Austrieci, se pot bucura pana tarziu, la sfarsit de aprilie, de mai bine de 60de kilometri de partii amenajate. Aici a avut loc Campionatul Mondial de Ski in 1996 si se va desfasura Universiada de Iarna in 2015.
Despre unul dintre putinele festivaluri de muzica swing ce se desfasoara in Monachil, despre unul dintre cele mai spectaculoase trasee de drumetie mountanbike si alpinism din Sierra Nevada si despre un cactus care mi-a spus "la revedere" in felul lui, pe http://www.styledetector. eu/2013/08/monachil-pentru-mine-pana-acum-doua.html
Trimis de iuliana.g in 20.08.13 22:01:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona, Tarragona, Salou, Figueres, Valencia, Granada, Sevilla, Cordoba, Toledo, Madrid, Bilbao, Zaragosa
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iuliana.g); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iuliana. g: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mi-aș fi dorit să-ți fi putut mulțumi și ție pentru impresii, precum în cazul oricărui alt debut. Îmi este evident însă că acest articol şi următorul nu au fost încărcate pe sait din dorința de a ajuta comunitatea cu sfaturi şi recomandări utile, ci dintr-o motivaţie inversă, "non-altruistă" - aceea de promovare a propriului blog. Dacă greşesc - al meu fie păcatul; voi fi primul care va recunoaşte acest lucru, în cazul în care timpul îmi va proba greşeala.
@Admin: Buna ziua si multumesc pentru oportunitatea de a ma afla aici.
Nu, nu gresesti in constatatea faptelor ci in interpretarea lor. Articolele de pe blog sunt in proportie de 80-90% copiate pe acest site, deci dau aici aproapre toata informatia membrilor acestei comunitati care sunt interesati. Am lasat doar randurile de final exclusiv pe blog pentru ca sa nu trimit degeaba totusi oamenii acolo, daca vor ajunge. In plus, pe blog am multe poze si clipuri care nu-mi apartin, cu surse precizate pe cat posibil, care am inteles ca nu sunt acceptate de acest site, dar care merita vazute de cineva interesat de subiect. La acest articol de ex. nu am nici o poza personala de la intreg capitolul cu festivalul de muzica swing, asa ca nu avea rost sa pun textul. Inainte de prima postare am citit si am inteles din regulament ca nu este interzis sa faci trimitere catre alte surse de informare, este un paragraf care se refera chiar la bloguri personale. Am inteles gresit? Sigur, insa, ca doresc si sa-mi promovez blogul pentru ca muncesc mult pentru el si nu e un jurnal personal. Informatia trebuie sa circule, nu ne putem tine cititorii captivi. Si daca scriu acolo despre un subiect, sigur nu voi scrie inca o data altul aici, pe acelasi subiect. Dar atat timp cat informatia postata aici este relevanta si respecta regulile nu inteleg de ce sunt mai putin altruista.
Te rog sa imi comunici daca sunt de folos sau incurca postarile mele, pentru ca ele tot aceasta forma o vor avea si de acum incolo.
Astept raspunsul tau. Imi cer scuze daca am incalcat regulile comunitatii si ma retrag. Ma reintorc cuminte la rolul de cititor al acestui site, asa cum am fost si pana acum. Si sa stii ca nu mi-am mai copiat nicaieri articolele pana acum si aici am facut-o pentru ca mie mi-a fost util acest site cand mi-am programat vacanta si am considerat ca-mi pot aduce aportul cu informatii.
Numai bine si succes!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)