ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Metsovo un orasel deosebit

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In drumul nostru spre Zakynthos in 26 iunie 2010 am descoperit localitatea Metsovo, un sat deosebit in apropiere de Ioannina la doar cativa km in dreapta autostrazii Egnatia Odos pe sensul de mers spre Igoumenitza (Corfu), Lefkada sau Zakynthos... Satul se afla in Epirus in muntii Pindului la nordul Meteorelor. Zona in care se afla Metsovo e foarte muntoasa si numita “Valia Calda”. Aici se gasesc singurii ursi din Grecia, zona fiind defapt o rezervatie naturala. In Metsovo traiesc vlahii, sunt defapt aromani, oameni cu care poti sta de vorba si cu care te poti intelege cat de cat in limba noastra.

Satul e celebru pentru branza facuta aici: Metsovone si Metsovela dar si pentru vinurile produse aici pe dealurile verzi din jur.

Satul este amplasat pe un burta unui munte verde, in cascada intre 1400m si 1000m altitudune. De ajuns se ajunge extrem de usor, avem iesire din autostrada spre oras si nu sunt mai mult de 4-5 km pana acolo, se trece inca printr-un tunel pana in sat... De plecat e mai greu pentru ca la o ultima intersectie ai de ales pentru a merge inainte spre Ioannina sau in stanga spre nu se stie ce. Si noi am ales inainte spre Ioannina pentru ca intr-acolo stiam ca ne indreptam, dar a trebuit sa intoarcem pentru ca pe acolo se ajunge pe drumul vechi deosebit de ingust si lent spre Ioannina si am luat-o spre stanga si am ajuns din nou pe autostrada.

Cand intri in sat defapt esti pe punctul cel mai de sus, soseaua coborand in serpentine ascutite pana in centrul orasului si ingustandu-se mereu. Gasesti parcare peste tot si dupa ce am lasat masina exact in statia de autobus (am observat la plecare acest lucru) am mers pe jos, observand totul, arhitectura magnifica si respirand un aer deosebit de tare de munte. Casele sunt cu cel putin doua niveluri, daca nu 3 sau chiar 4, printre ele foarte multe hoteluri de dimensiuni mici si foarte mici cu cateva camere sau pana la maxim 20. Toate cladirile incearca sa respecte arhitectura veche si sunt din piatra sau macar imita acest lucru, cu balcoane din lemn si multe decoratiuni din lemn.

In oras exista si un muzeu de arta sau o galerie de arta, Averof se numeste cu picturi si sculpturi ce apartin unor autori greci din ultimele doua secole. Muzeul este micut si foarte jos si construit in stilul clasic locului cu pereti din piatra si acoperis cu tigle tot din piatra. Acestea sunt mult mai grele dar si mai rezistente la vant si zapada. In timp a fost adaugata o aripa noua la acest mic muzeu de arta. Muzeul se afla chiar langa piata centrala din oras, in spatele parcului ce contine o statuie a celui numit Evangelos Averof. Acesta s-a nascut in Metsovo si a tinut sa construiasca in orasul sau natal o galerie de arta. Inaugurarea s-a facut in 1988 si muzeul desi mic atrage anual mai bine de 15. 000 de vizitatori. Mai multe detalii gasiti pe site-ul oficial al galeriei-muzeu: click aici

Dar sa continuam cu descrierea orasului, acesta are in jur de 5000 de locuitori si daca la inceput stiam ca e un satuc de munte dupa ce am vizitat o mare parte a sa am inteles ca e un orasel destul de mare care atrage turisti din intreaga Europa. Soseaua serpuieste printre case, marea majoritate avand la parter ori o terasa, ori un bar ori un magazin de produse hand made, sau alimentare cu produse locale de care sunt foarte mandri locuitorii peste tot fiind reclame cu produse la Metsovo. Casele de la strada principala par ca au doar doua niveluri, dar e doar o parere, casele sunt situate in panta abrupta si vazute de pe partea cealalata au chiar si 4 niveluri.

Cea mai ciudata benzinarie vazuta de mine a fost aici la Metsovo: la parterul unei case din oras ce vad: un Shell in miniatura cu o pompa si trei furtune (unleaded, diesel si superunleaded) si reclama cu preturile destul de piperate avand in vedere ca e singura de pe aici (1L diesel = 1, 6 euro). Printre casele de pe sosea gasim un centru Vodafone altul Wind si un magazinas Germanos ce par ciudate si de pe alta planeta sau din viitorul indepartat, pentru ca aici zici ca timpul a ramas in loc de un veac incoace.

Pe strada mai gasim un magazin de suveniruri din lemn, altul de produse din metal cu mii de produse de la unele micute ca un degetar pana la obiecte impresionante ca marime, toate facute aici de mesteri locali, mai sunt cafe cluburi = terase cu vedere la munte superba, foarte cochete dar construite cu mult lemn si foarte rustice, ce dau un aer deosebit locatiilor.

Printre case sunt alei micute pietruite, inguste ce coboara sau urca serpuitor, asigurand acces mai rapid vecinilor la strada principala. Gasim si un magazin de produse alimentare made in Metsovo unde la mare cinste sunt branzeturile si vinul Katogi Averof, cascavaluri, salamuri si alte produse de panificatie si de alimentatie generala dar mandru prezentate ca fiind facute in sat de oamenii locului. La un loc de cinste vedem o cabina telefonica din lemn integral construita, foarte ciudata n-am mai vazut asa ceva.

Intr-un final am ajuns in centrul asezarii, destul de mare pentru ce ma asteptam, aici e o piateta, o parcare, se vad cateva hoteluri (cred ca un sfert din cladirile din Metsovo sunt minihoteluri), mai multe taverne sau restaurante si cateva café-uri, un parculet asezat mai sus cu 2 metri pe un damb cu iarba si brazi foarte inalti, o bisearica (nu am scris gresit asa ii spun localnicii), si un mic bazar cu produse diverse de la suveniruri locale la cele generale pentru Grecia sau diverse nimicuri grecesti, turcesti sau chinezesti, ori dulciuri si inghetata facute in casa. Intr-o parte a piatetei se vede o fantana cu apa de izvor si mai apoi poarta bisearicii unde stau mandri pe scaune niste batrani si povestesc din amintirile lor.

Peste tot se vede cate o emblema, cate o imagine care se repeta: URSUL, chiar in centru exista o statuie destul de mica a unei ursoaice cu un pui. Asa cum in Zakynthos emblema insulei e testoasa caretta, aici ursul brun este prezent peste tot.

In curtea bisericii am admirat niste copaci imensi foarte foarte mari in diametru care faceau o umbra foarte deasa, posibil sa fie artari.

Pe ulitele satului a aparut in scurt timp o mica formatie de barbati cu mare zgomot dupa ei. Unul batea o toba saraca de ti-era mila, altul ingana trist la un oboi ceva si alti doi gadilau niste cobze, pe langa ei mai multi barbati ce doar insoteau veseli cantaretii. Nu stiam ce se petrece dar nasa si-a dat cu parerea ca ar putea fi un ritual de chemare la nunta pentru ca toti erau imbracati frumos ca de petrecere.

Langa piateta din centru am zarit un mic targ de produse alimentare si nu numai, erau fructele de sezon cirese, portocale, piersici, caise, mandarine, legume tot felul, pepeni cat cuprinde dar si ierburi aromatizate sau diverse altfel de produse facute local. Doua batrane imbracate in strai vechi cu basmale si parca alt port decat stiam la greci se uitau pe colo, pe dincolo si cand ajung langa noi una spune “aaaa cireasa” si arata spre o taraba cu cirese.

Multa lume in oras sambata dimineata spre pranz cand am fost noi, multi locuitori care forfoteau, deschideau magazinele, faceau curat pe strada prin case si foarte multi turisti care majoritatea cascau gura la muntii maiestuosi din jur la vaile verzi si pline de brazi sau alte conifere, sau sedeau lenesi la soare pe scaunele din rachita ale unei cafenele traditionale cu priveliste impresionanta. In departare se pot admira viaductele autostrazii Egnatia Odos una din minunile lumii moderne grecesti

Daca doriti cazare in Metsovo puteti gasi si aici: click aici

Noi dupa ce am dat o tura de oras perpedes, am cumparat cateva nimicuri si am gustat cate un dulce am hotarat sa bem o cafea la cea mai incitanta cafenea pe care am vazut-o si am mers la indicatiile pretioase ale sotiei mele la un bar cu terasa absolut superba care se numeste Metcovorama si are ca simbol … un urs brun. Se afla pe strada principala destul de aproape de intrarea in oras pana in centru. E greu sa o ratezi, are peste tot simbolul desenat: ursul brun. Am urcat un etaj pe trepte si am cautat terasa din partea opusa strazii si aici am vazut o panorama superba a muntilor din jur, iar balconul in care stateam suspendati la o masuta foarte shic era cam la 20 m inaltime. Exact ce va spuneam, cladirea avea pe o parte a strazii parter si etaj si pe partea cealalta parter si inca 3 etaje, cu doua mai multe. Barul e foarte select, am facut poze, aveau bauturi foarte fine si dotari de Dorobanti (in inchipuirea mea pentru ca nu am calcat in baruri din Dorobanti). Noi am stat la soare pe terasa din balconul ingust ce inconjura cladirea si am admirat privelistea comparabila cu cea de la Clabucet plecare. Am luat cate o cafea sau cate o ciocolata, numai ca ciocolata la greci nu e calda niciodata ci foarte rece, e un pahar imens plin cu lichid cafeniu si ciocolata pe margine dar si multa gheata. Fiecare a primit cate un pahar mare de apa rece si cate un mic biscuitel sigilat. Va recomand locul este superb si conditiile sunt foarte bune. Imediat dupa noi, au venit mai multi greci tineri care s-au asezat langa noi in balconul terasa cu priveliste tulburatoare.

Desi eram in 26 iunie aici era frigulet si a cam trebuit sa punem hainele pe noi, aerul este foarte curat si tare, iar produsele de la taverne sunt cat se poate de naturale.

Concluzia: calatorule daca ai trecere pe aici nu rata o oprire cat de scurta in Metsovo pentru incarcarea bateriilor si pentru a vedea o asezare superba de munte cu case deosebite cu oameni deosebiti si priveliste superba.


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 11.07.10 06:37:50
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 20110 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Iesirea din Autostrada Egnatia spre Metsovo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13150 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

Admin
[11.07.10 07:29:55]
»

tare fain si acest review, o lectura incantatoare, o incantare pentru suflet.

ionescunicAUTOR REVIEW
[11.07.10 08:22:28]
»

Am gasit un documentar despre Metsovo (Aminciu), daca s-ar putea atasa ar fi perfect, multumesc frumos!

http://www.youtube.com/watch?v=NOAKK-59Orc&feature=related

tot acolo se gasesc si partile 2 si 3: click aici si click aici

Admin
[11.07.10 08:52:33]
»

atasat primul videoclip ca ilustratie la review - a se vedea sus de tot, la icneputul textului postat.

pepsi70ro
[11.07.10 09:48:49]
»

Grecia ascunde multe astfel de localitati, timp sa ai sa le descoperi, satisfactia este foarte mare apoi. Si noi trecusem pe langa foarte multe localitati unde harta imi spunea ca s-ar afla obiective turistice, dar din cauza timpului limitat nu ne-am mai abatut din drum.

In ceea ce priveste remarca ta despre Egnatia Odos, intr-adevar, este o minune a lumii moderne.

Ei de ce pot si noi nu? Mai e valabila zicala careia grecii sunt cei mai puturosi?

Felicitari pentru review, un vot mare din partea mea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionescunicAUTOR REVIEW
[11.07.10 10:03:38]
»

Multumesc, asa am gandit si eu pentru scurt timp, ce au astia de ce ei pot sa construiasca atatea autostrazi si noi nu putem, dar dupa ce mi-am dat seama ca ei au intrat in UE in '83 deci acum 27 de ani, mi-a picat fisa, trebuie sa treaca si la noi atata amar de ani ca sa avem absorbtie de fonduri la fel de mare ca si ei si sa avem bani de autostrazi de sosele sau aeroporturi. Intre timp se mai imbogatesc unii, le mai trece setea de spagi, le mai vine mintea la cap, adica se mai cern cei de la conducere, care ne duc pe calea buna, numa sensu' e gresit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancuta
[11.07.10 10:05:53]
»

Foarte frumos, ionescunic, ai vazut zone deosebite!

krondia*
[11.07.10 10:16:30]
»

Eu am trecut pe aici pe o ploaie măruntă dar tot frumos era. La început de septembrie era frig bine, cam ca la noi la Bâlea şi apa de la cişmea rece ca gheaţa. Cine ar fi crezut că în Grecia sunt şi pârtii de schi?

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[11.07.10 10:28:13]
»

Am citit impresiile Marianei acum citind impresiile tale Nicu realizez ca de aici incepe o zona deosebita si originala a Greciei, anume tara Vlahilor Zagorie ( de dincolo de munti) o zona prea putin cunoscuta insa zic eu la fel de interesanta! ma gandesc serios la un sejur doar pentru aceasta regiune. O placere sa-ti citesc impresiile Nicu, inspirata aceasta vizita!

ciocani elena*
[11.07.10 10:35:39]
»

Fain review,interesante si casutele,un vot mare de la mine.

georgiana
[11.07.10 11:13:04]
»

Si noi am oprit aici, de nevoie, ca ne ratacisem, venind din Zakynthos si mergeam spre Meteora. Am oprit vreo ora, pentru ca nu te induri sa nu faci cativa pasi prin aceasta asezare frumoasa de munte! Era foarte aglomerat atunci, multi turisti nemti si englezi, m-am mirat ce cauta ei la munte in Grecia! Am parcat undeva la subsol, erau foarte multe autocare atunci!

Dar m-a uimit, dupa ce am plecat spre Meteora, cat de frumos se vede statiunea, de la sosea, dintr-un punct de belvedere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mirelutza
[11.07.10 14:34:38]
»

In vremea lui Burebista , Dacia se intindea la sud pana in aceste zone descrise de tine... Ulterior au venit bulgarii sau vulgarii (popor pagan de origine asiatic/slava) si ne-au aruncat la nord de dunare, au format apoi imperiul romano-bulgar dupa cateva batalii intre romanii din tara romaneasca de azi si bulgaria de azi, bulgarii fiind crestinati fortat prin sec X de catre rusii de azi ( imperiul tarist )... ; dacii nostrii cunoscuti azi ca o parte din macedoneni (aromanii) au ramas acolo in zona vizitata de tine si din acest motiv, oarecum, limbile a lor cu a noastra sunt asemanatoare.

... revenind in sec XXI - am placerea de a acorda eu SB - ul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
presario
[11.07.10 17:34:37]
»

Foarte interesant. Ati luat cascavaluri si branzeturi - cum sunt ?

ionescunicAUTOR REVIEW
[12.07.10 20:27:08]
»

Multumesc mult tuturor!

Nu am cumparat nimic, eram cu ariciul in buzunar, iar nasii au zis ca branza cea mai buna e cea de la Dodona si au cumparat de la supermarket din asta dar nu ma dat pe spate deloc.

La branzeturi ma pricep ceva si am si eu gusturile mele, cam prefer branza de oaie grasa sarata si veche si mai ales facuta de taran si nu intr-o fabrica. Avem la Salajan in piata o taranca care aduce branza super si palinca la fel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
andi13
[13.07.10 02:05:04]
»

Frumos! Un loc deosebit!

filica.*
[08.05.12 16:59:42]
»

am calatorit si eu 50%din europa, dar asa frumusete, nu am mai vazut. As vrea sa ajung acolo pt un sejur. Nu ma intereseaza preturile. Anu trecut 2011, am fost in corfu intr-o zona muntoasa deosebita, si am crezut ca am vazut cel mai frumos loc, dar acum citind impresiile lui Ionescunic dela fata locului imi dau seama ca n-am vazut nimic. Va multumesc!

ionescunicAUTOR REVIEW
[08.05.12 19:44:29]
»

@filica, este o zona muntoasa deosebita si extrem de usor accesibila de la Salonic, satul e deosebit de frumos si faptul ca oamenii vorbesc o limba asemanatoare cu a noastra face locul mai atractiv.

Insa aici e un orasel destul de mic nu stiu daca ai ce face in mai multe zile, eu am fost numai in trecere spre Zakinthos.

Daca tie iti plac asa mult peisajele muntoase iti recomand cu mare placere sa mergi in Lefkada pentru cateva zile si sa iei o cazare in varful muntelui inconjurat de ape turcoaz si in drum spre sa stati cateva nopti si in Metsovo. Se pot vizita si Meteorele daca va surade ideea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marijuan
[25.07.14 13:46:32]
»

@ionescunic: doar pentru diversitatea de pareri, am vizitat Metsovo in iulie 2014 si nu mi-a lasat o impresie deosebita. Am avut alocat tot timpul, in sensul ca a fost o iesire fara nici un program/orar, daca imi place un loc raman acolo cat timp imi place, asta a fost ideea. In Metsvovo am ramas cam 3 ore, din care una am cautat loc de parcare.

A doua impresie a fost o portie de frigarui grecesti cu tsatiki servite pe o bucata de hartie, pentru 8.50 euro, la ce parea cea mai buna crasma din centru. Venind de la Ohrid si Meteora, bisericile din zona nu m-au putut impresiona cu nimic.

Singurul lucru bun au fost atmosfera oarecum medievala, strazile inguste aflate in panta, casele pline de vegetatie si flori, si branza feta care nu trebuie ratata. Mai interesant a fost drumul pana acolo, tunelurile si peisajele de munte.

Nu as merge a doua oara acolo, mai ales ca taxele au fost: autostrada 5 euro, pranz 8.50 ca sa vezi aproape nimic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[14.05.15 09:35:35]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Metsovo, METSOVO" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andi13, biancuta, ciocani elena*, filica.*, georgiana, ionescunic, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Metsovo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069344043731689 sec
    ecranul dvs: 1 x 1