ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 0 zile
prieteni
0 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 3 MIN

Extremadura, Part. 1 // Merida, mostenirea romana.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cuvant inainte:

Spania este una dintre tarile cele mai vizitate din lume. Aici pe AFA, cateva regiuni istorice precum Andalusia, Catalonia, Castilia si Leon, Castilia la Mancha sunt bine reprezentate, altele lipsesc cu desavarsire, printre acestea este si Extremadura.

Manat de curiozitate am cautat sa adun cateva informatii privind aceasta regiune, informatii pe care le voi impartasii si dumneavoastra in speranta ca in curand cineva din aceasta comunitate va posta “la cald” impresii din aceasta parte a Spaniei. M-am gandit ca aceasta prezentare sa aiba trei episoade.

Iata-l pe primul dintre acestea:

In anul 25 BC prin ordinul Imparatului Augustus, un grup de soldati lasati la vatra intemeiaza orasul Emerita Augusta, cu scopul de a apara o trecatoare si noul pod construit peste raul Guadiana. Curand orasul se dezvolta si ajunge la rangul de capitala a provinciei Lusitania si unul dintre cele mai importante orase din intregul Imperiu Roman.

Dupa caderea Imperiului Roman, sub dominatia vizigota denumirea orasului se transforma in Merida, asa cum este cunoscut si azi, orasul isi pastreaza mare parte din splendoare si devine in secolul 6 capitala Hispaniei. In 713, maurii sub comanda lui Musa bin Nusair, ocupa orasul, acestea vor reconstruii vechile cladiri romane si le vor inbunatatii, exemplu fiind fortareata Alcazaba, vechiul fort roman. Crestinii recuceresc Merida in 1230 si orasul prospera din nou pana in secolul 19 cand in timpul invaziei napolioniene sunt distruse mare parte din monumentele orasului. Ulterior orasul devine un important nod feroviar si industrializarea masiva schimba irevocabil infatisarea acestuia.

Azi centrul vechi al Meridei, pastraza inca un aer romantic, strazile serpuitoare si pietruite amintesc de provincia invecinata de la sud, Andalusia. Catedrala Santa Maria Major (sec. 13/14). Cladirea Primariei in stil renascentist, Biserica Santa Clara (sec17), biserica gotica Nuestra Senora de la Antigua (sec15/16), biserica baroca Nuestra Senora del Carmen (sec 18) sunt monumente demne de o vizita insa nu pentru toate acestea este orasul Merida faimos ci pentru vestigiile romane, cele mai frumoase, mai spectaculoase si mai bine pastrate din intreaga Spanie.

Dintre acestea se detaseaza:

1. Podul Roman peste raul Guadiana, inca in folosinta pietonala care este si cea mai lunga constructie de acest gen, alaturat se afla Alcazaba, construit de musulmani pe ruinele vechiului fort roman. In curtea acestuia se pot vedea mozaicuri romane si sub acesta exista o cisterna din perioada vizigota.

2. Forumul Roman cu Templul zeitei Diana si Arcul lui Traian

3. Circus Maximus (sec 1BC) una dintre cele mai bine conservate arene romane

4. Acueducto de los Milagros (apeductul miracolelor)

5. Vila Mitreo, o vila a unui patrician unde se pot admira mozaicuri deosebit de frumoase.

6. Teatrul Roman in care se tin si azi o serie de evenimente culturale

7. Biserica Santa Eulalia (sec 4) reconstruita in secolul 13 si care are incastrate decoratiuni provenite de la un templu inchinat zeului Marte.

8. Si nu in ultimul rand Museul de Arta Romana, unul dintre cele mai frumoase de acest gen

Merida este azi centrul administrative al regiunii autonome Extremadura, are o populatie de aproximativ 60.000 de locuitori, se afla la 340 km de Madrid pe directia sud-vest si la 190km nord de Sevillia. Din anul 1993 Ansamblul Arheologic din Merida a fost declarat Patrimoniu UNESCO.

Sursa: Wikipedia

Nota Webmaster:

autorul nu a fost acolo!

--

partea a doua o puteti citi aici


[fb]
---
Trimis de webmaster in 12.07.12 12:28:57
Validat / Publicat: 12.07.12 13:32:20

VIZUALIZĂRI: 2378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Podul roman, poza incarcata de pe www.flickr.com
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04619288444519 sec
    ecranul dvs: 1 x 1