ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul orașului Melbourne — foarte fain și pe înțelesul tuturor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Poate vă mirați, am zburat 15000 km și vizitez muzee în loc să văd alte obiective mai interesante. Dar o să urmeze și alte articole cu sau fără andrenalină (doar am fost în Australia nu?) Am decis că articolele le voi posta în ordine cronologică, așa mi se pare corect. Iar cât privește interesul acordat unui muzeu (și cred că mai sînt și AFA-iști interesați) voi descrie toate experiențele australiene privind muzeele de acolo.

Partea cu interesant sau neinteresant nu este valabil și în cazul muzeului Melbourne, trebuia să vedeți vizitatorii, copii de toate vârstele, tineri, adulți, persoane în vârstă... Să nu zic-asta chiar nu am văzut/și înțeles în altă parte-vizitatori care își trăgeau trollerele prin muzeu, de și în muzeu sînt locuri de ținut bagaje cu cifru/încuietoare, etc...) Muzeul Melbourne este un loc ce trebuie neapărat vizitat dacă se ajunge acolo.

Localizare Muzeul Melbourne

Muzeul nou construit în mileniul nostru mai exact în anul 2000, se află în mijlocul Carlton Gardens un parc făcând parte din plămânii orașului Melbourne. Tot în acest parc se află o altă clădire istorică de această dată Royal Exhibition Building. În trecut mai exact în mileniul trecut și în această clădire se aflau și aici exponate ale acestui muzeu (pe lîngă alte clădiri care găzduiau colecția), dar din punct de vedere spațiu și conform anumite cerințe această clădire (și nici celelalte) nu mai reușea să îndeplinească acestea. Astfel s-a construit o clădire din exterior văzut mai mult futuristică în care există mult spațiu și o infrastructură deamnă de acest mileniu.

Ca și reper, și acest parc se află în buricul târgului mai exact ultracentral și imposibil să nu dai de ea dacă nu te afli în centru. Dacă totuși este nevoie coordonatele geografice sînt 37.803337_S _ 144.971445_E

iar parcul rectangular se află între străzile Victoria, Rathdowne, Nicholson și Carlton street. Alte distanțe ar fi 5 minute de la parlament sau grădinile Fitzroy sau 10 minute până la râul Yarra unde se găsesc alte atracții. Personal la acest muzeu am plecat chiar din locul de cazare (o scurtă pauză de prânz) și am folosit tramvaiul gratuit de pe La Trobe Street (7 stații) până am auzit în difuzoare: Carlton Gardens/Royal Exhibition Building.

Orar muzeul Melbourne

Programul de vizitare este de la ora 9.00-17.00 zilnic de luni până duminica.

Intrarea este liberă dar se acceptă donații așa cum este specificat și pe sait.

Despre muzeu

Clasamentul Australian Tourism Avards din 2011 arăta că acest muzeu este cel mai bun de pe continent. Nu mai puțin de 17 milioane de exponate se află aici.

Istoria muzeului începe în 1854. Colecția muzeului era expusă în diferite clădiri in decursul timpului cum ar fi La Trobe Steet, State Library, National Gallery of Victoria, Old Treasury Building și așa ma departe.

Aspectul post-modernist a clădirii a fost desenată de către firma de arhitectură Denton Corker Marshall. Muzeul s-a deschis în 2000, finalizarea definitivă a clădirii a avut loc în 2001.

Structura muzeului

Muzeul care este unul predominant de istorie naturală are și o secție despre istoria orașului de asemenea istoria locuitorilor de când au început să emigreze în Australia, o altă secție importantă despre primii oameni de aici, aborigenii și alte subsecții mai mici privind tehnologia, diferite descoperiri și altele. Într-o mare parte din spațiul muzeului este amenajată o pădure tropicală (pădure care aveam să experimentez la propriu ulterior-asta era doar un intro pentru mine)

Mai exact amenajarea pe niveluri este următoarea :

Subsol: parcare, locuri de odihnă, toalete, teatru, studio interactiv-realizare documentare, locuri de joacă, magazine, cafe.

Parter:magazine, locuri de joacă, restaurant, toalete, club școlari, muzeu destinat copiilor, spații didactice interactive destinate acumulării cunoștinețelor, muzeu preistoric, spațiul amenajat pădurii tropicale, muzeul aborigenilor, muzeu știință și tehnică, inovații.

Etaj:Spațiul amenajat pădurii tropicale (este nevoie de 2 nivele), parte din muzeul preistoric (din nou este nevoie de 2 nivele) istoria orașului Melbourne, istoria statului Victoria, muzeul care reprezintă/a reprezentat viața de zi cu zi a australienilor din această parte a continentului, lumea maritimă a oceanului Pacific.

Cum observăm există multe subsecții fiecare reprezentând un muzeu separat în consecință cele 2.5 ore alocate de mine nu erau suficiente, la informațiile de la intrare mi s-au recomandat așa vreo 5-6 ore!!!

Vizita muzeului

Am intrat direct dinspre piața imensă care se află între clădirea Royal Exhibition Building și Melbourne Museum. În Royal Exhibition Building tocmai se desfășura Tatoo Festival pe durata de 7 zile.

Am primit bucuros vestea despre intrarea liberă și am zăbovit puțin la informații, magazine de souveniruri și holuri. Am intrat puțin și în Kids Zone (este destul de interesant și acest muzeu amenajat și pe înțelesul celor mici)

În secția preistorică exponatele sînt foarte spectaculose, sînt puse în evidență cu tehnologie de vârf. Mesajul acestei secții este clar: ne informează că și aici în Australia au existat multe specii preistorice care sînt descrise pe îndelete. Avem prezentate și descrise aici animale preistorice ierbivore, carnivore, zburătoare și maritime, insecte. Este descrisă și flora care a existat pe atunci. Ca și exponate avem schelete întregi, fragmente, originale sau reconstruite, animale reconstruite întregi iar având în vedere tehnologia folosită am văzut un muzeu modern și ușor de înțeles.

Tot în această secție este integrată o subsecție privind solul și ce se găsea sub sol, rocile, minereurile găsite. Sînt foarte bine descrise.

Urmează evoluția animalelor începând de la creaturile preistorice până la animalele din prezent.

Pădurea tropicală așa cum am scris se află pe 2 nivele având în vedere înălțimea arborilor. Este complet închis având în vedere că Melbourne aflându-se în sud cel mai răcoros punct din Australia plantele chiar dacă nu îngheață dar nici bine nu o duc. Pădurea tropicală este amanajată foarte frumos, găsim lacuri, cascade, plante descrise, diferite viețuitoare, insecte (acestea deja se află închise într-o cușcă, acvariu ceva nu au voie afară...)

Atmosfera în această pădure este autentică, chiar ne simțim acolo dacă n-am vedea inscripțiile de pe plante.

Următoarea secție vizitată de mine era dedicată științei, am găsit aici diferite descoperiri științifice mai ales de la savanți care au trăit/trăiesc în Australia. Am văzut aici multe lucruri, de exemplu o imprimantă 3 D istorică, mori de vânt istorice care produceau curent, și multe alte obiecte dezvoltate acolo. Avea și o mini-subsecție privind teme teatrale. Pe urmă am văzut o subsecție cu aparatură electrică, electronică istorică. A urmat o altă secție privind viața de zi cu zi a australienilor/emigranților, cum au încercat să-și facă viața mai ușoară ce aveau la dispoziție, de ce aveau nevoie, cum lucrau, ce lucrau, ce hobbyuri aveau, ce sporturi practicau.

Am intrat chiar și într-o machetă (la scară 1:1) de casă australiană. Nu cred că se deosebea prea mult de o casă din Ardeal de acum să zicem vreo 50-60 de ani)

A urmat o subsecție privind istoria transporturilor, am găsit expuse aici machete sau la scară 1:1 trenuri, căruțe, mașini, biciclete, motociclete predominant produse în Australia semn că restul lumii era cam dearte și erau nevoiți să-și facă propria industrie.

Minele de aur sînt reprezentate din nou de o sub-secție separată. Acest minereu prețios aduce nu numai bogăție ci și necazuri astfel există multe conflicte, neînțelegeri chiar și revoluții. Sînt prezentate și arme produse și folosite în Asutralia.

Într-o sub-secție intitulată Mini Mega Model Museum se prezintă diferite machete de mijloace de transport, ambarcațiuni, avioane, vehicule spațiale dar și utilaje industriale. Urmează și un insectar o altă mini-secție de prezentare.

Urmează o secție foarte importantă-primii oameni de Australia aborigenii. În secție în prima încăpere se prezintă atât istoria lor cît și persoanele care au adus în evidență acesta. Mulți dintre aceștia sînt aborigeni. După prezentarea istoriei lor vom putea vedea totul despre viața lor începând cu ei prin manechini și modul de viață a lor. Felul de a fi, locuințele, ambarcațiunile, îmbrăcămintea, obieciurile, muzica lor (prin difuzoare) armele lor, mâncarea lor. Cred că a fost cea mai reprezentativă și interesantă secție pentru mine.

După cca 2,5 ore am finalizat vizita. Mă aștepta orașul să văd și altele. Voi atașa multe poze articolului să vă faceți o mică idee despre un muzeu modern australian. Pe mine m-a convins.

Vizite faine vă doresc. Rog WM să atașeze acest video excelent și reprezentativ, mulțumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=fCUEQdAgj-U&pp=ygUZTWVsYm91cm5lIE11c2V1bSBieSBkcm9uZQ%3D%3D

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 05.06.23 22:17:15
Validat / Publicat: 05.06.23 23:29:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..

VIZUALIZĂRI: 459 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P65 Cinema în muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.06.23 23:29:05]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanuPHONE
[06.06.23 14:29:11]
»

@AZE: Înteresant și util acest muzeu despre care spui că este cel mai mare din Australia, ar fi trebuit 7, 8 ore pentru vizită... Din poze am văzut că are spații generoase, este modern cu tehnologie multimedia. Mi-a plăcut secția preistorică cu imensele exponate dar și Pădurea Tropicală, amândouă așezate pe două etaje. Interesantă și viața aborigenilor dar și macheta la scară naturală a unei gospodării australiene de prin anii 50, 60...

Chiar dacă ai stat doar 2, 3 ore tot ți-ai făcut o impresie despre viața din Australia pe care ne-o prezinți și nouă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[10.06.23 17:45:56]
»

@mprofeanu: Multumesc pentru vizită. Muzeul Melbourne este mare dimensiunea te copleșește dar nu cel mai mare din Australia. Dar a fost considerat cel mai bun conformAustralian Tourism Avards din 2011. Și eu zic că este și acum.

Subiectul viața de zi cu zi din Australia m-a interesat și pe mine foarte mult. Astfel putem observa și o evoluție tehnică fiind prezentate multe electrocasnice sau autoturisme de la cele istorice până la cele din anii 80-90. Acestea erau expuse mai mult în muzeu. Așa cum am scris în articol având în vedere distanța între Australia față de alte țări dezvoltate a fost nevoie de o industrie proprie, importurile nu au fost totdeauna posibile.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Melbourne:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070230960845947 sec
    ecranul dvs: 1 x 1