ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Melbourne, Melbourne...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Era o sâmbătă seară de sfârșit de aprilie și un moment memorabil pentru mine. Tocmai pășeam de prima dată pe pământ australian, iar locul unde am pus picioarele pe pământ Australian era orașul Melbourne.

Unde se află Melbourne și cum ajungem?

Melbourne se află în Australia, un continent descoperit destul de târziu de englezi cei care acum vreo 200 de ani și ceva și după obieciuri romane cucereau tot ce prindeau. Descoperirea târzie este explicabilă având în vedere distanța la care se află de Europa acest continent.

Din Sibiu avem de parcurs 15000 km în linie aeriană, zboruri directe nu prea sînt de obicei se face cel puțin o escală undeva care împarte drumul. Dacă ar fi existat un zbor direct din Sibiu acesta ar fi durat 20 de ore. Până la capitala Australiei Canberra este o distanță rutieră de 470 km, din Melbourne, până în Sydney cel mai mare oraș 880 km, pînă la Adelaide un alt oraș mare 653 km, până în Cairns în nordul extrem 2923 km.

Din punct de vedere geografic

Melbourne se află în partea sudică, sud-estică a continentului și este capitala statului Victoria. Are deschidere și spre mare prin golful Phillip. Pe hartă mi se pare că se află în cel mai sud-estic punct de pe continent iar de aici până la continentul Antarctica pe cel mai scurt drum maritim sînt cca 5000 km.

Râul Yarra care desparte orașul nu chiar în părți egale se varsă în Golful Phillip. În funcție de relief înălțimea orașului deasupra mării este între 14-31m. Diferența de fus orar între România este de 7 ore înainte. Astfel dacă la noi este 6.00 dimineața, acolo este 13.00 la amiază.

Clima în Melbourne

În primul rând doresc să scriu că în orașul care se află în emisfera sudică a pământului anotimpurile sînt invers, iarna e vara, toamna e primăvara. Fiind o climă mediteraniană iarna nu ninge niciodată, dar fenomene extreme se pot întâmpla. Temperatura medie anuală se situează la 14,9 gr C. Temperaturile medii multianuale vara sînt 15-26gr iarna 7-14 gr. Recordurile au fost :46,4 gr (7 febr 2009) -2,8 gr (21 iul 1869). La momentul vizitei a fost foarte plăcut ziua aveam 18-20 gr, noaptea 7-13 gr.

Orașul, populația și suburbiile sale

La recensământul din 2021 au fost 4,59 milioane de locuitori. Este al doilea cel mai mare oraș în Australia (după Sydney) Orașul este compus din city (zona centrală cu 149000 locuitori) și încă 26 suburbii, cartiere dar toate lipite fie de city fie de celelalte. Suprafața totală a acestora este de 2880 kmp, densitatea a ieșit la 1592 loc/kmp. Populația constă într-un procent covârșitor din emigranți începând cu englezii care au cucerit locul în urmă cu 200 de ani, restul de popoare europene dar predomină asiaticii din toate popoarele din această parte a lumii începând cu indieni, chinezi, vietnamezi, taiwanezi, thailandezi, coreeni și așa mai departe.

A ajuns până la urmă și Ghiță ciobanul pe acolo, în Australia se cresc aproximativ 100 milioane de ovine deci cca de 4 ori mai multe decît populația continentului.

Revenind la populație înainte să vină englezii pe aici trăiau 20000 aborigeni pe locul unde se află acum Melbourne. Procentul din prezent este mult mai mic, îi putem recunoaște pe stradă, fac parte din populația totală, muncesc, au familii, case și dintre ei mulți au devenit cineva de ex. artiști, actori, sau politicieni.

Cele 30 suburbii sînt compuse din 217 cartiere. Suburbiile din centru se numesc Melbourne City, Port Phillip City, Yarra City. Pe urmă sînt cele din nord (7 suburbii) cele din sud (9 suburbii) cele din est (6 suburbii) și cele din vest (5 suburbii) Atât de mare este Melbourbne și se dezvoltă în continuare. Ca și idee din aeroport până la hotel am făcut 30 minute într-o Toyota van (cu drumuri aproape libere-era seară) deci sînt distanțe, nu glumă.

Ceva istorie despre Melbourne

Acum 35000 ani locuiau 20000 aborigeni în locul unde se află Melbourne. Făceau parte din triburile Koori care trăiau în această parte a continentului. Sub-triburile care trăiau pe teritoriul Melbourneului se numeau wurundjeri, boonwurrung și wathaurong. Având în vedere că vremea respectivă aborigenii trăiau în urma vânatului și aveau nevoie și de apă acest loc pe malul râului Yarra și cu pădurile din jur era foarte bun de locuit.

Locul unde se află Melbourne a fost descoperit în 1803 iar primii emigranți au sosit în 1835 aici, chiar din Tasmania insula cea mai mare din sudul continentului. Fondatorii orașului sînt John Batman și John Pascoe Fawkner. Afaceriștii timpului respectiv au înființat Asociația Port Phillip și au cumpărat de la aborigeni 240000 hectare pământ.

Știind că primii coloniști ai Australiei au fost deținuți deportați din Anglia, acest lucru nu este valabil și pentru Melbourne, planurile orașului de la început au fost locuințe și străzi, bulevarde pentru circulație și nu colonie de deținuți. În 1837 orașul a primit vizita premierului britanic William Lamb Viscount Melbourne. A fost o vizită de onoare iar orașul îi poartă de atunci numele.

Din 1851 Melbourne devine capitala statului Victoria. În zonă s-a descoperit și aur și cea mai mare dezvoltare a avut loc în perioada căutării acestui minereu prețios.

Din punct de vedere infrastructură la sfârșitul secolului XIX găsim un port foarte dezvoltat și un nod important de cale ferată.

Din păcate locul nu a fost ocolit nici de războaiele mondiale, dar nu la fața locului ci prin participarea populației la război. Astfel găsim și pe străzile orașului Melbourne monumentul eroilor din războaiele mondiale. Melbourne este și capitala sportului primele jocuri olimpice au avut loc aici în 1956. În prezent observăm stadioane fără număr iar populația generală (observație personală) face mai mult sport decât în alte orașe din Australia.

Orașul s-a închis în 2020 precum și toată lumea datorită covidului. A fost o pauză turistică foarte lungă aici abia în septembrie anul trecut s-a deschis pentru turistul de rând. Personal m-am aflat printre primii turiști din perioada post-covid.

Infrastructură și economie

În afară de aeroportul internațional care se află la 22 km de centru mai există încă 2 aeroporturi interne. Rețeaua de cale ferată este foarte dezvoltată de asemenea și rețeaua de autostrăzi din jur. În oraș lipsește metroul orașul este destul de aerisit și probabil nu era necesar. Rețelele de tramvaie și autobuze în schimb sînt foarte dezvoltate, am povestit în articolul precedent.

Economic discutăm despre un oraș bogat cu produs intern brut de 178 milarde usd. Din punct de vedere industrie avem metalurgică, extracție de petrol, mașini și utilaje, electrice și electronice, textilă, hârtie, alimentară, minieră. Din punct de vedere industrie auto în Melbourne au sediu Daimler, Porsche și General Motors. Din punct de vedere turism discutăm din nou despre o industrie întreagă.

Din punct de vedere învățământ funcționează cele două mari universități Melbourne (1853) și Monash (1958) În afară de acestea principale s-au mai deschis încă zeci. Și școlile, colegiile sînt renumite. O mică observație personală: în unele unități de învățământ elevii poartă uniforme.

Turism

Sînt multe de văzut 2 zile și un pic nu prea ajung dar la mine asta era oferta așa că am profitat din plin să văd cât mai multe. Am fost productiv, așa că o să urmeze câteva obiective descrise în articole AFA. Profitând de excursia ghidată cu mașina am reușit să ajung și în suburbii și plaje mai îndepărtate dar când m-am deplasat pe cont propriu am decis deplasarea doar în city și port.

Ca orice metropolă care se respectă are și Melbourne skylineul său, mai exact un complex de zgârie nori. Acestea nu sînt nici pe departe atât de înalte ca cele din SUA, China sau Qatar (acolo unde am mai vazut cladiri inalte) dar totuși destul de înalte pentru un peisaj urban specific. Mi-am păstrat bunul obicei ca înainte de vizita unui oraș să mă urc pe cel mai înalt punct. Acesta în cazul Melbourneului este Eureka Tower 91 etaje dar suficient pentru vizualizarea zonei. Turnul Eureka are 297 metri înălțime s-a ridicat în 2006 și am plătit 30 aud (90 lei) ca să admir priveliștea de acolo de sus. Alte clădiri înalte emblematice din această zonă ar fi Rialto Towers sau Southbank. Skylineul se poate admira destul de bine dincolo de râul Yarra dar cel mai frumos și spectaculos se vede dinspre mare.

Tot lângă râul Yarra se află un acvariu renumit Sea Life Melbourne. Am băgat un pic adânc mâna în buzunare (37 aud-111 lei) pentru bilet dar experiența a meritat din plin.

Complexul de agrement amenajat în jurul lacului artifcial Albert este foarte iubit atât de localnici cât și de turiști. Lacul este înconjurat de parc, foarte multe alei și complexe sportive. Aici în Melbourne cred că doar cine nu vrea nu face sport dar până la urmă va fi convins și acea persoană. În jurul lacului am găsit baze sportive fără număr, dar și cluburi și alte posibilități de agrement inclusiv pe apă. Câteva exemple: Melbourne Sport Centres Lakeside Stadium, MSCA, MSCA Basketball, Albert Park Golf Course, Middle Park Bowling Club, Golf Driving Range, Cricket Victoria, și așa mai departe.

Tot în jurul parcului se află circuitul de formula 1 Albert Park Grand Prix circuit.

Foarte aproape de acest complex se află plajele St Kilda Beach, Middle Park Beach, centrul de scufundări Skydive Melbourne.

Ceva mai ultracentral și pe lângul râul Yarra se află un alt parc. Acesta se întinde de la gara centrală Flinders Street până la grădina botanică se numește Kings Domain (domeniul regelui) și pe suprafața lui se regăsesc mai multe atracții. O atracție ar fi Royal Botanic Gardens Victoria o grădină botanică superbă și cu intrare liberă. Mi-a luat cel puțin 2 ore această vizită dar nu cred că era suficient.

Zona verde imensă mai are următoarele sub-parcuri: Alexandra Gardens, Queen Victoria Gardens, Pioneer Womans Memorial Gardens și se termină cu grădina botanică aproximativ o treime din suprafață. Tot în parc este un complex guvernamental cu acces restricționat. La intrarea în grădina botanică putem vizita observatorul stelar istoric din Melbourne.

Pe partea sudică se află monumentul eroilor din Melbourne dar acesta este cât un palat și se numește: Shrine of Remembrance. Am reușit să vizitez și toată această zonă verde cu toate obiectivele sale.

Din muzeele Melbourneului care sînt cu intrarea gratuită cel mai memorabil și interesant muzeu este Muzeul Melbourne. Acesta este o clădire nouă deschisă în 2000 și este foarte interesant atât pentru copii cât și pentru adulți. Aici este integrat muzeul de istorie naturală, muzeul despre istoria orașului Melbourne, despre istoria aborigenilor. Am avut alocat 3 ore dar ar fi fost nevoie de mai mult. Este un muzeu de alocat o zi. Față în față cu Melbourne Museum se află Royal Exhibition Building, în trecut muzeu acum expoziții temporare și diferite evenimente. La momentul vizitei tocmai se desfășura Tatoo Festival (festivalul tatuajelor) cu intrare cu taxă. Am aruncat doar o privire înăuntru nu am stat.

Complexul de clădiri se află în mijlocul Carlton Gardens un alt parc imens care îmbunătățește aerul de respirat în Melbourne care oricum este de o calitate ireproșabilă. Și v-am povestit data trecută și despre apa potabilă care este accesibilă și pe stradă cu ajutorul unor robineți pentru public.

Acolo unde se află nodul rutier Flinder Street Railway Station și podul istoric Princess Bridge putem vizita mai multe obiective deodată. Clădirea gării Flinder Street Station este una emblematică, istorică. Are 2 fațade care mi-au plăcut foarte mult, prima care dă spre catedrala Sf Paul și cealaltă fațadă către Elisabeth Street. Clădirea este foarte lungă și se situează între podurile Princess și podul Queen. Catedrala Sfântul Paul este una din emblemele arhitecturale ale Melbourneului. Este de confesiune romano-catolică, este imensă, există un orar de vizitare și nu se percepe taxă. În timpul slujbelor nu se poate vizita. Dar dacă stai în bancă și nu te plimbi prea mult o poți vizita și în timpul slujbelor altfel spui la pază că te duci la slujbă și te lasă. Cu o străduță la dreapta de catedrală vom găsi o arteră pietonală emblematică. Se numește Hosier Ln Boulevard. Este renumit atât prin clădirile vechi cât și prin picturile foarte artistice de grafitti. Se pare că persoanele fără adăpost care din păcate și în Melbourne există parcă erau mai multe aici în această zonă.

Dincolo de Princess Bridge am vizitat National Gallery of Victoria. Este muzeul de artă, intrare gratuită. Este atât de mare încât dacă dorești să o vizitezi cu ochi de artist îți ia toată ziua. Eu am început ca de obicei fotografiind operele de artă dar așa după vreo 2 – 2,5 ore mi-am zis gata nu mai pot, vizita te copleșește. Sînt foarte mulți artiști europeni la care li s-au expus operele de artă. Găsim și destule sculpturi. Lângă muzeul de artă găsim Arts Centre Melbourne construit tot pentru diferite evenimente teatrale, expoziții. Are un turn cu rol decorativ care ne amintește într-o mică măsură de turnul Eifel.

Un alt parc emblematic este Fitzroy Gardens dar se învecinează cu Treasury Gardens. Parcul este renumit după căsuța căpitanului James Cook cel care a descoperit acest continent. Căsuța se numește Cooks Cottage și se poate vizita pe interior. Îl găsim și pe James Cook în persoană pe acolo luând forma unui manechin. Ce mai găsim interesant în acest parc în afară de fauna și flora unică din Australia? Găsim o seră cu plante exotice, fântâni arteziene, multe alei pentru plimbat și alergat și un oraș în miniatură.

Nu departe de acesta se observă un stadion, este cel mai mare din Australia, este rotund complet și acoperit pentru spectatori. Eu l-am confundat cu un stadion de fotbal, o arenă națională dar este de fapt stadionul de cricket acest sport fiind cel mai important în Australia.

Foarte aproape de Fitzroy Gardens găsim o altă catedrală renumită St Patricks Cathedral, de confesiune romano-catolică. Aceasta este mai mare și mai înaltă decât catedrala St. Paul. Regulamentul de vizitare este valabil și aici, la slujbe stai frumos jos în bancă și nu te plimbi cu aparatul de fotografiat. Dar acesta este valabil doar la anumite zile. ore.

În afară de cele 2 catedrale renumite am mai vizitat/văzut din exterior și alte biserici mai mari de la diferite confesiuni. Câteva exemple James Good House aparținând unei alte confesiuni, St Peters Eastern Hill Anglican Church.

Clădirea parlamentului se află în apropiere de catedrală. Acesta este o clădire impozantă, emblematică istorică. Am văzut și Biblioteca din Melbourne amenajată într-o clădire istorică din secolul XIX.

Nu departe de locul de cazare Oaks William on Suite se află Victoria Queens Market. Este principala piață agro alimentară al orașului Melbourne și producătorii pot veni aici să-și vândă produsele. Prețurile sînt mai mari ca la supermarket.

Port Melbourne este un alt loc vizitat de mine. Nu este principalul loc de agrement acesta este St Kilda Beach dar există și aici Melbourne Beach cu nisip fin, o promenadă lângă port și o clădire emblematică istorică Princess Pier.

Peste tot în Melbourne putem observa clădiri istorice și de locuit și anumitor instituții. Acestea mai ales cele de locuit au mult lemn în compoziție și au un stil aparte care numai în această parte a lumii am văzut. Am văzut și un cartier vechi în care există doar case de acest gen. O altă casă de acest gen istorică este încorporată de exemplu într-o clădire modernă, un zgârie nor, deci casa stă pe sub structura zgârie norului.

Făcând un rezumat a ceea ce am văzut rezultatul final ar că este bine de trăit aici, calitatea vieții este la un nivel mai înalt aici, bineînțeles că și în materie de portofel există un upgrade.

Voi atașa multe poze acestui articol pentru a vă face o mică idee.

După acest review mai general voi detalia în viitorul apropiat despre anumite obiective turistice vizitate de mine în Melbourne. Până atunci: vizite faine vă doresc.

 

Rog WM să atașeze la început acest video excelent: https://www.youtube.com/watch?v=WWdROenBDjQ&pp=ygUPbWVsYm91cm5lIGRyb25l

mulțumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 28.05.23 21:26:11
Validat / Publicat: 28.05.23 22:33:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..

VIZUALIZĂRI: 1291 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Melbourne de sus - mi-am zis să încep cu vizita punctului cel mai înalt - ca să văd ce voi vizita... și mai ales în ce direcție...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.05.23 22:30:41]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Melbourne, MELBOURNE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Australia]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[28.05.23 23:28:50]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[29.05.23 17:50:27]
»

@webmaster: Multumesc

robert
[30.05.23 10:56:10]
»

@AZE: super tare această experiență! O să vreau și eu o dată să-ți calc pe urme. Momentan dacă-mi permiți, chiar te invidiez colegial.

Din ceea ce am citit, poate nu am fost eu atent și mi-a sărit nu am văzut deloc datele tehnice. Îmi poți preciza te rog, eventual prin mesaj privat, cu cine ai fost si cât te-a dus toată distracția? Mersi anticipat!

Și încă o dată sincere felicitări. Este cu siguranță o experinență fabuloasă unică în viață!

AZEAUTOR REVIEW
[30.05.23 11:13:38]
»

@robert: Salutare.

Dă-mi voie colegial să te invidiez și eu că ai umblat muuult mai mult ca mine în țările din Africa, America de Sud și așa mai departe.

Să nu crezi că nu te-am urmărit????

Cât despre datele tehnice, s-ar putea să fi ratat primul articol (linkul aici)

https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=110993&d=vacanta-in-australia--calatorii-australia

Și în următoarele sînt multe date tehnice și alte informații utile. Abia acum am început să povestesc despre obiective turistice.

Stai liniștit: așa cum te cunosc eu vei ajunge și în Australia

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[30.05.23 12:49:34]
»

Foarte frumos este orașul, vâzut atât ziua, cât - mai ales seara! Am văzut filmul de la începutul articolului - cel făcut din Skyline (din 2022, parcă) dar și filmulețele făcute de tine.

Ai ales o variantă bună de început de vizită: să te „cocoți” pe cel mai înalt punct al orașului ca să ai o panoramă bună, de orientare a ceea ce vrei să vizitezi, dar și de a-ți bucura ochii cu imagini care-ți rămân în amintire și în inimă!

Mi-au plăcut și pozele de la acvariu, dar și cele cu stadioanele și, mai ales cel cu clădirea/muzeu cea care seamănă cu Tour Eiffel al Parisului.

Mă bucur să-ți citesc impresiile, aflu lucruri noi, interesante, pe care - dacă aș vrea să le aflu, mi-ar trebui mult timp să fac „săpături” pe net sau prin biblioteci, lucru pentru care-ți mulțumesc și pentru care te felicit, încă odată!

Aștept continuările și... !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[30.05.23 12:56:08]
»

@doinafil: Bună. Da o să mai povestesc multe despre locurile vizitate. Acestea vor fi atracții turistice, excursii, muzee, locuri de servit masa.

Cred că o să le scriu în ordine cronologică. Inițial am dorit să le scriu pe cele mai interesante de pe toate destinațiile dar am decis. Nu plec mai departe cu articolele până nu am terminat cu Melbourne.

Este perioada post-excursie pentru mine în care trăiesc din amintiri. Și perioada pre- excursie era interesantă pentru că număram zilele până când...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[30.05.23 12:57:51]
»

@robert: Are dreptate @AZE când spune că este sigur că vei ajunge și în Australia!

La fel ca el, și eu cred că nu vor trece ani mulți și că vei ajunge și tu acolo! La cât ești de „plimbăreț” , sigur se va întâmpla asta! Voi doi (tu și @AZE) sunteți urmăriți de mine, fiindcă vizitați locuri îndepărtate de România, ceea ce mă face curioasă să vă citesc articolele!

Să ai alegeri bune și pentru vacanțele viitoare!

robert
[30.05.23 13:07:21]
»

@doinafil: să-ți fie gura aurită, dar nu se stie niciodată! La prețurile care sunt acuma, de la 6000 euro in sus de persoană, prefer să mă duc în oricare alte 2-3 destinatii pentru banii ăstia! Cum o vrea Dumnezeu.

AZEAUTOR REVIEW
[30.05.23 13:31:39]
»

@robert: O să dau o idee bună: Având în vedere că am fost acolo și am văzut cum merg lucrurile cea mai viabilă și poate economică soluție este excursia pe cont propriu.

Se poate înjumătăți suma acea prohibitivă pe care o practică acum touroperatorii. Trebuie căutat în primul rând o companie aeriană și luat biletul (pe siteul Qatar de ex) cu ceva noroc se poate situa la 1000 e. La cazări se poate folosi booking sau local mancare local excursii local transport local. Local întotdeauna se iasă mai ieftin.

Eu dacă aș merge a doua oară așa aș face

robertPHONE
[30.05.23 13:34:44]
»

@AZE: clar pe cont propriu este mult mai convenabil! Acum trebuie vazut cu viza, se poate lua inainte de biletul de avion sau după? Este esential!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[30.05.23 13:39:26]
»

@robert:

Despre viza si alte informatii am scris in articolul acesta:

vezi impresii

Viza trebuie luat inainte. Oricum e valabil un an

elenaadinaPHONE
[31.05.23 21:45:23]
»

Frumos și interesant deopotrivă!

O experiență deosebită care merită trăită! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, elenaadina, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Melbourne:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.29723000526428 sec
    ecranul dvs: 1 x 1