ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Rabat, orașul construit să fie suburbie a Mdinei

TIPĂREȘTE URM de aici

Rabatul nu poate fi vizitat decât împreună cu Mdina. Autobuzul te lasă în fața porții de intrare în „orașul tăcut” (vezi impresii), și după ce te pierzi prin labirintul străduțelor, având impresia că timpul te-a trimis înapoi cu sute de ani, ieși oarecum la lumină pe aceeași poartă (sau pe alta, că sunt trei) într-o zonă plină de verdeață, un parc de-a lungul zidurilor orașului-cetate Mdina.

Cele două orașe au fost construite să fie împreună, Mdina ca oraș al nobililor-Citta Nobile-, iar Rabat, o suburbie în care se dezvoltă agricultura, ca îndeletnicire de bază a locuitorilor și sursă de aprovizionare a Mdinei. De altfel, cuvântul Rabat provine din arabul Ir-Rabat care înseamnă „suburbie”.

După o scurtă odihnă pe una din băncile parcului la umbra unui copac ale cărui crengi contorsionate te trimiteau în lumea de basm a lui Strâmbă -Lemne după ce tocmai ieșisem dintr-un misterios oraș al Evul Mediu, am traversat aleile verzi și iată-ne deja în Rabat. Am luat-o de-a lungul unei străzi care nu știam unde duce. Ne-a ieșit în cale Capela Sfintei Agatha, am intrat tocmai în momentul în care un grup de turiști o părăseau, am admirat frescele despre care am aflat că datau din secolele XII și XVI, și, norocul nostru, am fost abordate de ghidul capelei. Ne-a întrebat de unde suntem, și, la răspunsul nostru, a început să ne dea explicații în limba italiană. Ne-am înțeles bine, pentru mine mult mai bine decât în engleză. Așa am aflat și ce putem vizita în Rabat.

Grădinile Buskett, pe care le-am văzut doar din exterior, n-am mai avut timp să ne plimbăm prin ele.

Catacombele Sf. Agatha, care este considerată protectoare a Maltei și despre care se spune că s-ar fi rugat în locul acela.

Biserica Sf. Paul, care ar fi locuit și predicat aici prin anii 59-60, și Catacombele sau Grota Sf. Paul. Sfântul Paul este cel care i-a creștinat pe maltezi, iar un semn al respectului față de apostol sunt multele biserici închinate acestuia. Orarul de vizitare este între 9-17, în fiecare zi. Interesante catacombele, dar pe mine nu m-au făcut să le consider un obiectiv obligatoriu., doar dacă vă plac antichitățile de acest gen în locuri subterane.

Muzeul Wignacourt în care poți admira lucrări de artă malteză sau străină, obiecte din ceramică, monede, hărți, icoane, veșminte sfinte. Subsolul, compus din 44 de camere, a fost folosit în timpul celui de-al doilea război mondial ca adăpost .N-am coborât în subsol.

Domus Romana, este un alt obiectiv. Distrus de arabi, au mai rămas câteva mozaicuri.

Casa Bernard, ce datează din secolul al XVI-lea și care a aparținut unei familii bogate.

Dacă Mdina este un oraș exclusiv turistic, încremenit în timp, aproape nelocuit, Rabat, orașul de dincolo de zidurile fortificate ale Mdinei, este mai viu, având, după unele statistici, în jur de 7000 de locuitori. Este mai ancorat în realitate, dar mai puțin frumos decât Mdina, mai puțin căutat și mai puțin turistic. Rabat este o destinație obligatorie , alături de Mdina, în sejurul din Malta.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 20.02.16 18:55:13
Validat / Publicat: 20.02.16 19:46:38
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 4603 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Catedrala Magnus Sanctus Paulus, închinată Sf. Pavel, cel care a adus creștinismul în Malta.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[20.02.16 21:56:07]
»

Superbonus!

RodelAUTOR REVIEW
[20.02.16 22:07:39]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc!

Dan-Ioan
[21.02.16 00:30:02]
»

@Rodel -

Mă abonasem, printre altele, la Maroc (drept este că și la Rodel) așa că mi s-a părut firesc să găsesc în inbox ”Rabat, orașul construit să fie suburbie a Mdinei” (nu contează o mică scăpare, eram sigur că despre medina e vorba, o găsești în toate marile orașe arabe, mai ales că ”timpul te-a trimis înapoi cu sute de ani”... ”prin labirintul străduțelor”… ”de-a lungul zidurilor orașului-cetate Mdina”). Urmare de aici urma să citesc după. Și m-am înfipt în text. Mdina, Mdina … cam multe scăpări totuși. Am fost în Rabat și n-am întâlnit Capela Sfintei Agatha și nici Grădinile Buskett, iar când am dat de ”Catacombele Sf. Agatha, care este considerată protectoare a Maltei”, m-am blocat; de Rodel n-aveam cum să mă îndoiesc, așa că brusc, n-am mai știut dacă atunci când am fost în Rabat, eram în Maroc sau în Malta. Și ca tot ignorantul, am apelat la atotștiutoarea Wiki și m-am liniștit: și Rodel și Dan-Ioan au dreptate, geografia e la locul ei și în Malta și în Maroc, iar ce au în comun cele două este partea din istorie legată de mauri. Așa că, dragă Rodel, m-am hotărât să merg în Malta cu proxima ocazie, să verific ce și cum! Dar până atunci, felicitări pentru că ai fost, pentru că ai scris, pentru că ne-ai făcut curioși.

RodelAUTOR REVIEW
[21.02.16 10:35:45]
»

@Dan-Ioan - Rabat se găsește și în Maroc, și în Malta, și în insula Gozo, în aceste două insule cu denumirea malteză Ir-Rabat. Influența arabă este puternică, lăsând urme în limbă, care are la bază un dialect arab azi dispărut, în arhitectură.

Malta este fascinantă, pentru mine a fost dragoste la prima vedere.

webmasterX
[16.11.17 12:23:30]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Mdina, orașul tăcut» (nou-creată, între timp, pe sait)

RodelAUTOR REVIEW
[16.11.17 16:51:19]
»

@webmasterX: OK

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mdina, orașul tăcut:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059030055999756 sec
    ecranul dvs: 1 x 1