ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Maribor - un oras cu aer medieval

Ilustrație video-muzicală
Emir Kusturica & Goran Bregovic - ''Arizona dream''


TIPĂREȘTE

Intrarea de pe autostrada A5 din Ungaria spre Maribor este facila, orasul reprezentand un nod important din care se bifurca drumurile spre Croatia, Austria si bineinteles spre capitala Sloveniei, Ljubjana.

Desi are o suprafata mica de cca 20000 kmp, Slovenia are forme variate de relief, Alpii Dinarici, Campia Panoniei si deschiderea la Marea Adriatica.

Aproape jumatate din suprafata tarii este impadurita, asa incat Slovenia, figureaza fiind a teia tara (dupa Finlanda si Suedia) din Europa din acest punct de vedere.

In limba germana Marburg an der Drau - Mariborul este al doilea oras ca marime al Sloveniei, anul acesta fiind capitala europeana a culturii, iar in 2013 va gazdui Universiada de iarna, fiind de asemenea capitala europeana a tineretului.

Toate indicatoarele te orienteaza spre centrul vechi al orasului, care este de fapt inima localitatii. Bineinteles ca la marginea orasului, sau mai bine spus in orasul nou sunt blocuri in binecunoscutul stil comunist, pe care le stim cu toii, magazine si malluri mari. Mariborul este de altfel si statiune montana.

Orasul nu pare insa a fi inghesuit, respira si asta poate si datorita Dravei, raul care il strabate si ii da o nota de personalitate aparte.

Zona Stiriei are radacini vechi in istoria si cultura europeana.

Castelul construit in anul 1164 sub numele de Marchburch a dat viata Mariborului, mentionat pentru prima data in 1204 si atestat documentar ca oras in 1254.

Orasul s-a dezvoltat impetuos in timpul domniei lui Rudolf I de Hambsburg, adversar al lui Otakar II al Boemiei si de aici au ramas inradacinate educatia si valorile imperiului habsburgic.

Cetatea a rezistat asediilor lui Matei Corvin in 1480 si 1481 dar si Imperiului Otoman in 1532 si 1683. Mariborul a ramas sub controlul monarhiei habsburgice pana in 1918.

Initial a facut parte din Episcopia catolica din Graz/Austria ca apoi in anul 1859 sa intre in Eparhia Levantului, abia in 1962 numele a fost schimbat in Eparhia de Maribor.

Evreii au trait in oras inca de pe la 1270 si de aceea in memoria orasului se afla Sinagoga, una dintre cele mai vechi sinagogi conservate din Europa.

Inainte de primul razboi mondial, populatia era majoritar germano-austriaca si numai cca 20% slovena.

Cand in 1941 Germania a invadat Iugoslavia si aceasta zona a Stiriei a fost anexata la al Treilea Reich, multi sloveni din Stiria si Carintia au fost retinuti fiind suspectati de a fi dusmani ai imperiului austriac.

Dupa prabusirea imperiului austro-ungar in 1918, Mariborul a fost revendicat de sloveni. Multi cetateni au parasit atunci orasul pentru Austria, vorbitori fiind de limba germana.

Cand Hitler care a incurajat adeptii sai sa "faca acest pamant german din nou" a vizitat orasul, dupa ocupatie, a trecut la expulzari in masa a slovenilor in Croatia, Serbia si in lagarele de concentrare si de munca din Germania.

Multi sloveni patrioti au fost luati ostatici, inchisi in Maribor si Graz unde au si pierit datorita conditiilor vitrege din inchisori si lagare.

Orasul a fost un important centru industrial mai ales pentru industria de armament. Dupa eliberare in 1945, Mariborul s-a dezvoltat puternic cu mana de lucru calificata si educata in stil german.

Dupa ce Slovenia s-a retras din Iugoslavia in 1991, economia orasului bazata pe industria grea a fost afectata suficient de mult ca se se reorienteze spre infiintarea de inteprinderi mici si mijlocii care au facut posibila intrarea tarii in UE in 2004 si aderarea la Schengen. Din 2007 nu mai exista controale de frontiera intre Slovenia si Austria.

Cine doreste sa faca un tur al orasului vechi poate merge lesne pe jos, dupa ce cu greu va gasi un loc de parcare pe stradutele vechi si intortocheate, fie poate merge cu un mic trenulet care duce turistii sa viziteze obiectivele principale ale orasului.

Cartierul evreiesc se afla in apropiere de Piata Principala. La Sinagoga se ajunge intrand in fostul cartier evreiesc prin piata evreiasa Zidovski trg. Dainuie din sec. al XIV-lea si astazi este un puternic centru de activitati culturale, cu expozitii, galerii de pictura, concerte si seri literare. Alaturi se afla si turnul evreiesc.

In Piata Principala (Glavni trg) a orasului vechi se afla Primaria Maribor (Mariborski rotovz), construita in 1515 si reconstruita in stil renascentist intre 1563-1565. In sec. al XIX-lea a fost renovata in stil clasic tarziu, dar s-a revenit apoi la infatisarea din sec. XVI-lea.

Primaria nu are numai birouri ci si un frumos restaurant Toti Rotovz, care chiar se incadreaza minunat.

Tot aici se afla biserica Aloisius dar si Coloana Ciumei (Kusno znamenje).

Columna a fost ridicata in 1681 in memoria oamenilor care au murit in urma epidemiei de ciuma care a decimat peste 2/3 din populatia orasului. Initial, columna a fost confectionata din lemn, apoi in 1743 sculptorul baroc Joseph Straub a ridicat monumentul actual din marmura. Columna reprezinta in centru pe Fecioara Maria si 6 sfinti aparatori impotriva ciumei. Este unul dintre cele mai frumoase monumente de acest fel din Slovenia.

La granita de nord a orasului se pot vizita ruinele castelului Maribor (Mariborski grad), construit in secolul al XII-lea.

In Piata Castelului (Grajski trg) se mai afla Muzeul Regional Maribor, Biserica Sf. Florian, hotelul Orel, cafeneaua Astoria, unde isi dau intalnire in general seara tinerii din oras, magazine si o banca.

Aici se tin acum diferite manifestari, precum Lenti Festival - care dureaza aproximativ 2 saptamani, la sfarsitul lunii iunie. Vin la acest festival de teatru, opera, balet clasic si modern, oameni de cultura din intreaga lume si multi vizitatori.

Turnul de apa este un alt obiectiv medieval al orasului.

In partea vestica a centrului vechi se afla cladirea teatrului dramatic, deschis publicului in 1852. Alaturi s-a deschis in 1864 si un cazinou.

Pana la sfarsitul primului razboi mondial se jucau spectacole numai in limba germana.

O zona deosebita este Piata Slomskov (Slomskov trg) aflata tot in partea vestica a orasului. Este inconjurata de cladirea Rectoratului Universitatii din Maribor, de o frumoasa cladire a postei si de Catedrala (Stolnica) supravegheata de statuia episcopului Anton Martin Slomsek. Parculetul din fata catedralei este invadat de porumbei prietenosi care se apropie cu delicatete de fiecare turist, spunandu-i parca la ureche povestea catedralei.

Catedrala Sf. Ioan Botezatorul a fost construita la jumatatea sec. al XII-lea, cu forma de nava. In secolul al XIII-lea a fost largita, capatand forma de 3 nave semicirculare. Astazi are un frumos aspect gotic.

In interior se afla mormite care initial erau in cimitirul la baza caruia s-a ridicat catedrala. Astazi o columna reaminteste de cimitirul respectiv.

Coborand pe stradutele stramte ale centrului vechi al orasului ajungi pe malul Dravei si de aici se vad podurile. Cel mai important este Podul Vechi (Stari most). Mai sunt podurile Carintia, Tito, Podul Feroviar si inca unul pe care nu l-am vazut. Pe Drava se pot face plimbari cu vaporasul.

Pe malul Dravei am mai vizitat un loc extraordinar de pitoresc. Muzeul vinului - Via Veche - Stara trta. Intrarea este libera. Aici esti invitat sa degusti din vinul renumit in intreaga Europa, cu amabilitate, prietenie si daca vrei poti cumpara sticle de vin de colectie. Muzeul adaposteste documente si diferite ustensile pentru culesul viei si producerea vinului.

Pe dealurile Mariborului este cea mai veche vie din lume, avand aproximativ 450 de ani. Viile intinse care incep de la marginea orasului pana peste dealuri se intrepatrund cu peste 50 de km. de drumuri ale vinului.

Orasul vechi Maribor este o adevarata bijuterie a Sloveniei, un loc pe care nu il uiti usor, care iti aminteste de o civilizatie veche si infloritoare

rog webmasterul daca poate sa puna o melodie adecvata

multumesc anticipat


[fb]
---
Trimis de amero in 30.05.12 19:01:14
Validat / Publicat: 30.05.12 20:07:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10992 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 cladiri vechi ale orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

MCM
[30.05.12 20:25:59]
»

Un oras foarte cochet. Imi place

Si oleaca de istorie pt bonne bouche

webmaster0
[30.05.12 20:37:58]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie..

(din păcate, idei pentru o muzică adecvată, nu am - aşteptăm colegul specialist în youtube)

iulianic
[30.05.12 21:22:11]
»

@amero: Imi place sa vizitez si sa citesc despre monumente si orase vechi, ale caror cladiri au parca multe a ne spune. Multumiri si felicitari pentru meticulozitatea cu care ai descris orasul medieval Maribor!

Columna ridicata in memoria celor care au murit in epidemia de ciuma este foarte frumoasa. De asemenea mi-a placut P15 - Muzeul Vinului. Pentru a marca intrarea, n-ar fi fost nimic mai inspirat decat acea vita de vie adevarata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[30.05.12 21:28:26]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

ameroAUTOR REVIEW
[30.05.12 21:34:42]
»

@webmaster0: multumesc ptr. intelegere si webmast. cu muzica.

ameroAUTOR REVIEW
[30.05.12 21:47:53]
»

ptr. MCM si iulianic:

ma bucur ca v-a trezit putin interesul.

este un orasel pe care il strabati la pas cu placere, nu foarte mare, nu te copleseste si iti transmite o stare de frumos, calm, civilizatie, merita a fi vizitat fie chiar si numai pentru o zi

johnnyredlabel †
[30.05.12 23:04:41]
»

@amero: hai ca am venit cu superbonusul! Multam fain stimata doamna pentru frumoasa descriere! Iar pe webmaster trebuie sa-l premiezi neaparat, parca am fi la Taverna Sarbului! Sinaia, nu Bucuresti! Kali spera ca eu mai un pic si plec!

ameroAUTOR REVIEW
[31.05.12 08:43:00]
»

@johnnyredlabel: multumesc ptr. apreciere si sper ca cei ce trec prin Slovenia sa faca un mic popas in Maribor. merita.

vacanta frumoasa in Grecia si te rog sa ne "informezi" la intoarcere

da ptr. webmast. specialistul cu muzica trebuie sa-l cinstesc, caci am lasat intotdeauna la aprecierea lui si nu m-a dezamagit niciodata

monnie
[26.05.16 11:09:13]
»

Foarte frumos descris oraselul descris de tine. Si la fel de frumos ai descris istoria sa. Te felicit pentru articol si pentru usurinta si placerea pe care ai transmis-o citind informatiile!

bunumimi
[26.08.17 14:45:30]
»

@iulianic: Muzeul vinului? Este intrarea din P15, la fel si vita de vie despre care se spune ca ar avea 400 de ani.

Ar mai fi un mic bar cu un raft de vinuri unde se poate face degustarea contra cost (4 E

- trei probe) si un mic magazin cu suveniruri la intrare. Vinuri foarte bune, nitel cam scumpe, este lista online, cam atit...

Poate asteptam un muzeu al vitei de vie, al tehnologiei de vinificare si abia la urma o vinoteca.

Ramine de apreciat linistea orasului, spatiul deschis, absenta aglomeratiei pietonale sau rutiere, ospitalitatea hotelierilor si tot ceea ce tine de un oras vechi.

iulianic
[26.08.17 23:01:01]
»

@bunumimi: Mulțumesc pentru ecou! Nu credeam că după mai bine de cinci ani mai pot primi vreun răspuns la ceea ce am scris eu. Mărturisesc faptul că a trebuit să recitesc pentru a-mi aminti despre ce este vorba.

Într-adevăr, îmi plac orașele și clădirile vechi, iar vița aceea de vie despre care spui că are o vechme atât de mare... tot respectul nostru. Oare cât vin poate da un butuc de vie în 400 de ani? Asta dacă poate trăi atât și dacă mai poate fi productiv la o asemenea etate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bunumimi
[28.08.17 22:48:26]
»

@amero: Regret ca nu am fost atent la data vizitei in Maribor. De fapt doream sa spun ca in interior nu am gasit ceea ce credeam ca este un muzeu in acest domeniu. In rest, vinuri bune, orasul superb, nu ma mai vazut asa multa liniste cind Europa este un furnicar.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, bunumimi, iulianic, johnnyredlabel, MCM, monnie
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Maribor:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047142028808594 sec
    ecranul dvs: 1 x 1