GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Intr-una din zilele excursiei noastre in Madeira am inceput sa urcam pe stradutele care pleaca din centru, descoperind astfel o vila particulara transformata in muzeu: Quinta das Cruzes, aflata in parohia Sao Pedro. Aceasta este unul dintre cele mai frumoase exemple dintre asa-numitele “Quintas de Madeira”. Foarte diferita de o “Quinta portugheza” care consta intr-o casa de tara f. mare si o ferma, cea din Madeira (si Funchal) include un conac, o capela, o casa de vara, un parc, gradini, si de asemenea o bucatarie de gradina. Acest tip de resedinta a aparut in general in zona rezidentiala a Funchal-ului, cu privire spre golf, in sec. al XVIII-lea.
Quinta das Cruzes, construita odinioara pe un acru de pamant, acum se afla in vecinatatea Funchal-ului, reprezentand un semn distinctie si o ramasita a unui stil de viata particular care este pe moarte in Madeira in ultima perioada. Nu se stie exact cand a primit numele de “Cruzes” (cruci). Totusi, este cu siguranta legat de rezidenta originala apartinand lui Joao Goncalves Zarco, primul guvernator al Capitaniei Funchal-ului intre 1425-1467. Familia primului guvernator (cunoscut sub numele de “Capitanul”) detinea o larga portiune de pamant in aceasta zona, care se intindea din S. Paulo pana in Pico. Initial a fost o casa modesta construita de Joao Goncalves Zarco, care ulterior a fost extinsa de fiul acestuia, care a profitat de mana de lucru folosita in apropiere, la construirea Bisericii Santa Clara, langa Capela lui Conceicao de Cima.
De-a lungul secolelor, Quinta das Cruzes a suferit o serie de transformari, devenind o quinta de Madeira simbolica in sec. al XVIII-lea. In corpul principal al cladirii inca se gasesc cateva ferestre (care au fost initial intrari principale) in stilul Manuelino (numit asa dupa Regele Portugaliei, D. Manuel I), cu arcade curbate spre exterior si cochilii externe din bazalt islandez. Capela Quinta das Cruzes, dedicata Pietatii dateaza din 1692, cand proprietatea a apartinut familiei Lomelino.
In 1946 quinta a fost cumparata de Guvern si transformata intr-un muzeu unde au fost expuse colectiile primului donator: Cesar Filipe Gomes. Mai tarziu au fost adaugate si alte colectii, printere care cele ale lui Joao Wetzler.
Mobilierul expus poate fi impartit in doua categorii: mobilier portughez si mobilier strain, in principal de origine engleza. Mobilierul portughez dateaza din sec. al XVII-lea si al XVIII-lea. Atrage atentia mobilierul fabricat din Caixa de Acucar (lemn din cutiile de zahar), originea acestuia datand de la sfarsitul sec. al XV-lea, perioada cand economia insulei se baza in principal pe productia de zahar si exportul acestuia catre Europa. Majoritatea zaharului era produs sub forma de conuri cristalizate, cunoscute ca “paine de zahar”. Cand Regele Manuel I a hotarat schimbarea titlului Funchal-ului din sat in oras (in anul 1521), el a prezentat ca blazon cinci “paini de zahar”, dispuse sub forma de cruce. Majoritatea cutiilor folosite la exportul zaharului portughez erau fabricate din mahon brazilian. Se pare ca nu exista pe insula cutii provenind din sec. al XV-lea si al XVI-lea. Totusi, judecand dupa obiectele expuse in Quinta das Cruzes, se subintelege ca inca se mai fabricau in sec. al XVII-lea si al XVIII-lea. Astfel de piese de mobilier sunt expuse ca versiuni regionale ale mobilierul portughez contemporan, la fabricarea carora au fost folosite atat diverse tipuri de lemn indigen, cat si lemn de origine braziliana. Productia de zahar in Madeira a intrat pe o panta descendenta incepand cu a doua jumatate a sec. al XVI-lea si in timpul sec. al XVII-lea, datorita competitiei din Insula Capului Verde, si mai tarziu din Brazilia... Aceast lucru a dat nastere importului de zahar din Brazilia, pentru industria de fructe uscate, cat si pentru alte scopuri. Zaharul era transportat in cutii fabricate din tipuri de lemn exotic, unul dintre acestea fiind mahonul brazilian, care era folosit la fabricarea de mobilier, cunoscut atunci sub numele de "mobilier din cutii de zahar”.
Tot din mobilierul portughez fac parte si doua cabinete datand de la sfarsitul sec. al XVII-lea, precum si o masa de abanos de la mijlocul aceluiasi secol. Merita mentionate si doua cabinete indo-portugheze, fabricate in Goa tot in sec. al XVII-lea.
Mobilierul de origine engleza sau influentat de stilul englezesc este dominant in categoria mobilierului strain. Sunt expuse obiecte datand de la mijlocul sec. al XVIII-lea pana in sec. al XIX-lea, care include stilurile: Chippendale, Hepplewhite si Sheraton. Ies in evidenta o masa de citit sau de desenat, precum si una cunoscuta sub numele de “masa tip cabinet", gravate cu aur, amandoua apartinand stilului Chippendale, din sec. al XVIII-lea. Printre mobilierul expus se gasesc si doua dulapuri spaniole, cunoscute sub denumirea de “varganos”, de la inceputul sec. al XVII-lea si cateva obiecte de origine franceza de la mijlocul sec. al XVIII-lea.
Cand a fost fondat muzeul, in 1946, nucleul expozitiei de comori artistice a constat din colectia lui Cesar Gomes. In 1966 au fost donate si alte obiecte de catre Joao Wetzler. Majoritatea exponatelor au fost produse in Portugalia si alte tari europene, cum ar fi Anglia, Germania si Spania. Printre obiectele portugheze se evidentiaza o tava de fructe din argint din sec. al XVI-lea, precum si un osculatoriu (tablita religioasa cu o reprezentare a lui Cristos sau a Sfintei Maria) din aceeasi perioada. Printre obiectele straine, trebuie amintite o cupa cu capac din Nuremberg de la mijlocul sec. al XVI-lea, o tava de argint din Augsburg de la sfarsitul sec. al XVII-lea si alta din Amsterdam de la jumatatea sec. al XVII-lea. De asemenea sunt expuse doua statuete din argint reprezentand sclavedin Mexic, datand din sec. al XVIII-lea.
Printre obiectele expuse in Quinta das Cruzes se afla o colectie de bijuterii si alte ornamente mici, atat de dama, cat si barbatesti, provenind tot din colectia lui Cesar Gomes. Piesele principale ale colectiei, majoritatea de origine europeana, sunt cateva obiecte portugheze datand de la jumatatea sec. al XVIII-lea, in special o pereche de cercei din aur, smalt si perle din Goa (datand de la inceputul sec. al XVII-lea). De asemenea exista si o colectie de pietre pretioase gravate, printre care unele de origine romana, datand din sec. al III-lea inainte de cristos, si altele moderne din sec. al XVI-lea si al XVIII-lea, precum si cateva camee mai recente.
Colectia de ceramica din Muzeul Quinta das Cruzes se poate imparti in doua mari nuclee. Primul este acela al faiantei, in general de origine portugheza, lucrata manual in Lisabona, Viana do Castelo, Coimbra, Oporto Caldas da Rainha si datand de la jumatatea sec. al XVIII-lea si sec. al XIX-lea. Portugalia este cunoscuta pentru obiectele sale din faianta albastra (celebrele azulehos) … puteti vedea cateva exemple in articolul despre Gradina Tropicala Monte Palace. Piesa de exceptie este o mica cristelnita lucrata manual in Lisabona la inceputul sec. al XVII-lea si care se crede ca provine de la Manastirea Sfantului Francisc din Funchal. De asemenea atrag atentia doua tave mari cu insertii metalice din Manises, Spania, datand de la mijlocul sec. al XVII-lea.
Al doilea nucleu, reprezentat de obiectele din portelan, poate fi de asemenea impartit in doua subcategorii: portelanul european si portelanul oriental. Dintre obiectele de portelan european trebuie sa le amintim pe cele din Meissen, Saxe, Limoges, Bristol, Davenport si Vista Alegre. Punctul principal din portelanul oriental il reprezinta obiectele chinezesti produse special pentru Europa, si care au fost cunoscute sub numele de “ de la compania Indiana”, provenind din D inastia Qing, Kanhxi, Yongzheng si Qianlong. Unele sunt decorate cu motive europene, in timp ce altele prezinta teme religioase. De asemenea unele obiecte expuseau fost fabricate pentru piata portugheza, cum ar fi o cupa mica pentru flori purtand blazonul Manastirii Regale a Sfantului Vincent, provenind din dinastia Qianlong (1736-1795). Putem admira si o tava mare, al carui motiv este blazonul atribuit Lisabonei, cunoscuta ca “ Swatow”, din Dianastia Ming (1573-1620). De o semnificatie aparte sunt un numar de obiecte, parte a unui set comandat de emigrantii francezi, cu siluetele Regelui Louis al XVI-lea, al Mariei Antoanetta, precum si a Delfinului, care dateaza de la sfarsitul sec. al XVIII-lea.
In muzeu pot fi admirate mai multe tablouri, desene si stambe. Sunt expuse trei tablouri pictate de Tomas da Anunciacao, care a vizitat Madeira la jumatatea sec. al XIX-lea, printer care un “Picnic” (in care este prezentat Contele Carvahal si familia sa) si o “Priveliste din St. Catherine”, amandoua datate din 1865. Mai putem admira doua tablouri mai mici atribuite lui Jacques Callot (1592-1625). In muzeu este expusa o colectie interesanta de desene, multe schitate de artisti care, vizitand Madeira in sec. al XIX-lea, au reprezentat impresiile lor legate de insula. Aici trebuie sa amintim lucrarile lui Andrew Picken si cele apartinand lui Emily Genevieve Smith. Pe langa tablouri, exista si o colectie importanta de stampe, majoritatea find fabricate in Anglia dupa desene originale, care reprezinta Madeira in sec. al XIX-lea. Printre acestea, amintim pe cele create de William Combe, Westal Collection, Andrew Picken, Pitt Springet si Susan Vernon Harcourt.
Desi nu reprezinta o colectie foarte mare, intalnim si cateva sculpturi. Printre acestea, un altar flamand din lemn, reprezentand “Nasterea”, datand din a doua jumatate a sec. al XV-lea si o sculptura “ Fecioara cu copilul” creata in nordul Europei la inceputul sec. al XVI-lea. Pot fi admirate si cateva statui mici reprezentand traditii de Craciun, datand de la jumatatea sec. al XVIII-lea. Aceste statui sunt atribuite mesterilor locali care s-au inspirat din obiectele artizanale traditionale portugheze din sec. al XVIII-lea.
In incinta muzeului se afla o colectie de documente si bibliografii, care pot fi folosite ca studiu sau documentare (legate de istoria artei si a artei decorative, istoria Madeirei si muzeologie), care desi nu sunt proprietate publica, sunt puse la dispozitia cercetatorilor, profesorilor si studentilor, in scopul cercetarii academice.
Vizita muzeului Quinta das Cruzes se incheie cu explorarea gradinii si a parcului, unde pot fi admirate lucrari din piatra, precum si flora autohtona. Printre piesele de exceptie se numara doua ferestre din bazalt realizate in stilul Manuelino, care au apartinut initial unei case din Rua da Boa Viagem. Se afla expus si un stalp al infamiei realizat din calcar, care dateaza de la inceputul sec. al XV-lea si piatra funerara a lui Gil Eanes, seful echipei care a construit Catedrala Se din Funchal, provenind din Capela Doamnei Noastre de Conceicao da Serra de Agua (din Arco da Calheta).
Trimis de lorelei34 in 13.11.12 14:27:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Lisabona, Sintra
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lorelei34); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Madeira - experienta turistica 360 de grade! — scris în 19.09.24 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Madeira noastră — scris în 04.08.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Orașul alb Funchal — scris în 20.07.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Grădinile tropicale ale Madeirei — scris în 19.07.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Pico do Areiro, un masiv muntos enigmatic, cu peisaje spectaculoase, care mi-a amintit de Machu Picchu din Peru — scris în 26.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Madeira - gradina Raiului — scris în 11.11.23 de lottee7 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 MUZEUL MONTE din Madeira, printre altele, un loc al cristalelor uriase , care m-a fascinat! — scris în 23.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ