GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
Trebuie să spun de la început: în Madeira se gătește bine; gusturile lor alimentare sunt destul de apropiate de ale noastre. Probleme apar la gătirea de mâncăruri din alte bucătării, în sensul că un pește local va fi tot timpul gătit mai bine decât o lasagna italiană; de asemenea pe la supe și pe la garnituri pot să mai apară surprize.
Unde se poate mânca în Madeira? Peste tot: sunt restaurante scumpe, restaurante populare, terase prăfuite, terase cu vedere la ocean, mâncare de luat la pachet dar și Pingo Doce cu bufetul deschis și mâncare la kilogram. Sunt foarte multe restaurante în centrul vechi din Funchal (străduțele din zona telegondolei către Monte); acolo stau chelnerii la poartă și te iau pe sus de pe stradă pentru a te pune la masă. Prețurile sunt destul de uniforme însă concurența (între restaurante) este extrem de serioasă. Și să nu uit: nu se lasă bacșiș; dacă vrei să lași 1 euro, bine; dacă nu, nu!
La ce trebuie să se aștepte turistul de la un restaurant mediu?
- Băuturile de tip soft drinks nu sunt trecute aproape niciodată în meniu, prețul e uniform în zona 1.8 - 2 euro (cutia sau sticla);
- Supele sunt 2-3 euro însă sunt preparate după rețete locale (nici ei nu le recomandă turiștilor, pot să fie doar pe gustul localnicilor);
- Un fel de mâncare costă cam 10 euro (marja uzuală este de pe la 8 până spre 15 euro); prețul este final (nu se taxează peștele la 100g ca la noi) și se include și garnitura;
- Garnitura de la felul principal de mâncare se poate schimba – atât cât poate oferi restaurantul (adică poți să ceri cartofi în loc de broccoli);
- Ți se aduce la masă (fără să comanzi) pâine cu usturoi, un preparat național; dacă nu îl refuzi imediat îl vei regăsi cu 2-3 euro pe notă;
- Deserturile costă 4-5 euro.
Ce se mănâncă acolo la felurile principale? Ca și la noi: pește, pui, purcel sau vită; vara se pescuiește iar iarna se taie animalele crescute pe dealuri (sau se mănâncă pește uscat cu sare). Peștii sunt preparați (cu mici excepții) doar pe grătar; creveții și fructele de mare sunt importate. Unele restaurante au la intrare o vitrină cu pești proaspeți care pot fi preparați pe loc.
Ce pești pot să apară în farfurie?
- cod („bacalhau”) – se găsește și la noi, congelat; un pește alb cam fără gust; nici la ei nu se servește proaspăt, nu realizez de ce;
- pește spadă (aparent peștele lor național, gătit într-o mulțime de feluri și servit de obicei cu banane prăjite);
- ton (gătit precum friptura de porc sau vită, la cuptor);
- doradă;
- lavrac (sea bass);
- sardine (cele mai ieftine din meniu!);
- somon (de crescătorie, au pe insulă bazine cu somoni).
Turiștii care nu mănâncă pește pot să aleagă evident orice alt tip (comun) de carne însă pierd o experiență culinară deosebită.
Las pozele să „vorbească” în continuare.
Trimis de DanCld in 09.09.12 18:58:07
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d004/4289/1077_34347_12.jpg)
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ARA: N-a intrat in poza si nici nu aparea pe nota deci am uitat de el Da!
Noroc ca mai am doar douazeci de minute pana la masa, ca deja salivez de nu mai pot
Vad ca portiile erau foarte generoase. Chiar si deserturile: inghetata aia in coaja de lamaie mi se pare enorma. Dar e normal, daca zici ca costa 4-5 euro fiecare...
Cat despre pestele proaspat, aici, in Santiago de Compostela, eu m-am minunat acum 12 ani de zile in fata enormelor acvarii cu pesti vii aflate in vitrinele restaurantelor, de unde bucatarul ti-l lua pe cel dorit/cerut si ti-l pregatea imediat!!
Multumesc pentru impartasirea acestei experiente. Si pofta buna!
Si noi am mancat la autoservirea de la Pingo Doce in mai mult randuri. Este ok ca pret, nici mancarea nu e rea.
Ne-a placut aici:
https://xhibeo. wordpress.com/2016/02/04/mananci-bine-in-madeira/
as vrea sa-ti raspund eu la intrebare si sa fac si o mentiune/corectura referitoare la pesti:
- codul nu se serveste proaspat pt ca e importat. nu se prinde in zona Madeira. de aceea eu nu vi-l sugerez
- al doilea peste de care faci vorbire NU este peste spada / marlin (ma refer la cel numit de ei "espada"), ci e vorba de un peste abisal care in engleza se cheama black scabbard, si se prinde in zona, dar la fel de bine creste si in crescatoriile lor de pe mare... ; -)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Madeira - experienta turistica 360 de grade! — scris în 19.09.24 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Madeira noastră — scris în 04.08.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Orașul alb Funchal — scris în 20.07.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Grădinile tropicale ale Madeirei — scris în 19.07.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Pico do Areiro, un masiv muntos enigmatic, cu peisaje spectaculoase, care mi-a amintit de Machu Picchu din Peru — scris în 26.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Madeira - gradina Raiului — scris în 11.11.23 de lottee7 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 MUZEUL MONTE din Madeira, printre altele, un loc al cristalelor uriase , care m-a fascinat! — scris în 23.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ