GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Circuit Coasta de Vest (Porto Moniz) cu microbuz - o experienta fericita!
Salutare prieteni!
Pentru că ne-am decis pe ultima suta de metri sa mergem in Madeira, planul nostru a fost în acest sejur să ne facem o idee despre ce putem vizita, drept pentru care am ales varianta circuit organizat, urmand ca în viitor sa inchiriem o masina si sa revedem ce ne-a plăcut cel mai mult sau să vedem locuri noi.
Multumesc din nou, pe aceasta cale, d-lui Liviu si d-nei Iuliana din Iasi, pe care i-am cunoscut in sejurul din Egipt de la Rixos premium Magawish si fara de care nu as fi ales Madeira ca destinatie in aceasta vara!
Continui seria impresiilor mele din excursiile optionale facute in insula Madeira, de data aceasta cu circuitul Coastei de Vest (Porto Moniz).
In episodul trecut (Coasta de Est – Santana) v-am povestit cum am ales agentia de turism Windsor Travel din Funchal.
Este o agentie mare de turism cu experienta de peste 40 de ani, cu o flota mare de microbuze si autocare marca Mercedes.
PRETURI
Pentru turul Coasta de Vest (Porto Moniz) am achitat 35,50 euro de adult.
Copiii de la 0-2 ani beneficiaza de gratuitate și cei de la 3 la 12 ani plătesc jumătate din preț.
Se poate opta si pentru pranz, care costa 11 euro de persoana.
Eu am facut rezervarea pe email cu o saptamana inainte de sejur pentru toate excursiile.
Am plecat sambata cu avionul in Madeira si luni am achitat si luat biletele de la agentie, pentru cele doua tururi Coasta de Vest (Porto Moniz) si Coasta de Est (Santana), dar am vazut ca se poate plati si direct la soferul de pe microbuz (cash sau card).
TRANSPORT
Circuitul Coasta de Vest (Porto Moniz) se organizeaza in zilele de miercuri, vineri si duminica.
Am plecat miercuri, 13 iulie cu un micorbuz Mercedes de 16 locuri, care ne-a luat din fata hotelului Porto Mare, cel mai aproape de hotelul unde am fost cazati.
Pe traseu, in Funchal, microbuzul a mai oprit in 2 statii de unde s-au mai urcat turisti, preponderent englezi, dar si o familie de spanioli.
Microbuzul era modern, dotat cu scaune confortabile, cu doua locuri in stanga si unul in dreapta, cu spatiu suficient de mare intre randuri.
Am ocupat locurile din randul doi din fata, in primul rand fiind deja cineva.
TIMP
Excursia a durat 8 ore.
Am plecat la ora 08.50 si ne-am intors la ora 17.00.
In acest timp, pe traseu s-au facut mai multe opriri pentru poze din care am stat in Cabo Girão 20 de minute, in Ribeira Brava 30 de minute, in Madalena do Mar 30 de minute, Porto Moniz 2 ore, Ribeira da Janela 15 minute, Miradouro do Véu da Noiva 15 minute, Ribeira do Inferno 15 minute, Laurisilva 10 minute, Encumeada 20 de minute.
ITINERARIU
Funchal, Câmara de Lobos, Cabo Girão, Ribeira Brava, Ponta do Sol, Madalena do Mar, Porto Moniz, Ribeira da Janela, Seixal, Miradouro do Véu da Noiva, Ribeira do Inferno, São Vicente, Laurisilva, Encumeada, Funchal.
Am plecat din Funchal si ne-am indreptat spre Cabo Girão trecand prin Câmara de Lobos.
Peisajul din vest mi s-a parut putin deosebit fata de ce vazusem cu o zi inainte in est, respectiv mai multe sate cu case rasfirate pe munti si mai multe levada.
Ne-am oprit la punctul de belvedere Cabo Girão pentru a ne bucura de priveliștile de la una dintre cele mai înalte stânci din Europa, 589 m deasupra Atlanticului.
In parcare, pe partea strazii, ne-a intampinat un localnic haios, imbracat demential, o combinatie traznita intre un cowboy, un indian, un urs, care batea intr-o toba, psalmodiind ceva ce semana cu “Bine ati venit in Madeira!” .
Scena imi sugera per ansamblu, un urs cu ochelari, care bate intr-o toba intr-un ritual de invocare a ploii (!?!).
Oricum, omul parea sa fie trinkilinki, iar soferul razand
ne-a spus ca asta putem pati de la mai multe sticle de Poncha (bautura traditionala gen lichior din diverse fructe, ca si tarie asemanatoare cu tuica noastra).
Punctul de belvedere Cabo Girão are podeaua de sticla si nu este recomandat celor care sufera de rau de inaltime.
Noi nu am avut probleme de acest gen, am admirat peisajul exceptional, in stanga cladirile din Câmara de Lobos, podgoriile terasate, in fata marea de un albastru perfect, clar si limpede. Se puteau vedea usoare valuri.
Urmatoarea oprire a fost în localitatea Ribeira Brava, unde am stat 30 de minute, timp in care am vizitat o biserica catolica, ne-am plimbat pe cateva stradute pitoresti, am stat putin si la o plaja frumos amenajata, de asemenea cu peisaje spectaculoase.
Ne-am continuat drumul prin Ponta do Sol si am trecut cu masina printr-o cadere de apa de pe stanci direct pe sosea (soferul a oprit masina pentru a savura momentul).
Am ajuns apoi in Madalena do Mar, unde ne-am plimbat printr-o plantatie de bananieri, soferul ghid, povestindu-ne de traditia locala privind culturile de banane, cat de diferite ca gust sunt acestea, fapt datorat in mare parte solului bogat in nutrienti naturali si a apei de buna calitate ce se gaseste pe intreaga insula.
Ne-am indreptat in continuare spre Porto Moniz, principala atractie a circuitului.
Porto Moniz este un sat situat în nord-vestul insulei Madeira, vestit prin ansamblul de piscine naturale, aparute in urma eruptiilor vulcanice stravechi.
Aici am avut timp liber 2 ore.
In Porto Moniz vei vedea cateva hoteluri, case, restaurante, complexul de piscine naturale (unul este amenajat ca un strand), dar sunt si cele neamenajate.
Mai poti vedea un parc cu broaste testoase gigant si un acvariu.
Apropo, mie stancile vulcanice, mi s-au parut sinistre, aduceau cu un namol inchis la culoare si pietrificat.
Tot aici, cei care au optat pentru masa, au luat pranzul la un restaurant (cred ca meniul a fost asemanator cu cel din Santana).
Pentru ca timpul era limitat, ne-am dus glont la strandul cu piscine naturale, unde am platit 16 euro, din care 10 euro au costat 2 sezlonguri si o umbrela.
Apa in piscine era de 19 grade, iar soare pe cer, cam putin, mai mult nori.
De gura mea, sotul si-a depasit reticenta si a intrat in apa suficient de rece pentru a exclama „Da Doamne sa nu ma imbolnavesc!”
Pentru mine a fost o baie pe cinste!
Am fost super incantata, chiar daca apa era rece, ma simteam minunat!!
Unde mai pui ca in apa mai erau si niste pestisori, spre marele meu deliciu! (voi pune un videoclip sa vedeti cum arata fundul apei...)
Ce mai, locul este foarte spectaculos, oceanul era nervos, trimitand valuri mari, care se spargeau de stanci si treceau peste marginile piscinei, pana in partea noastra!
Dupa ce ne-am balacit, apa fiind mica doar la intrare, dupa care se adanceste pina la 3 - 4 m, ne-am asezat pe sezlonguri, savurand momentul, ajutati fiind si de o sticla de Poncha, pe care o luasem cu noi in rucsac.
Stiti cum mergea Poncha aia, dupa baia rece din ocean?
Ca nectarul zeilor, ce mai, nebunie!
O amintire foarte, foarte frumoasa!
Cele doua ore au trecut extrem de repede, aproape ca am fugit prin statiune ca sa mai prindem sa facem si ceva poze!
Ne-am incadrat in timp la fix.
Din Porto Moniz, am plecat spre Ribeira da Janela, un loc superb unde am oprit pentru poze, am trecut apoi prin Seixal, care are o frumoasa plaja cu nisip, am admirat cele doua cascade Miradouro do Véu da Noiva si Ribeira do Inferno si ne-am continuat drumul prin São Vicente, tot cu peisaje spectaculoase.
Am facut o scurta oprire in pădurea endemică a Madeirei, care face parte din patrimoniul mondial, numita Laurisilva, unde cei care au dorit, au facut o scurta plimbare, dupa care ne-am indreptat spre punctul de belvedere Encumeada, situat la altitudinea de 1.007 m, de unde in zilele senine se poate vedea nordul si sudul insulei.
Noi am vazut doar nordul, spre sud erau nori.
Am plecat spre Funchal, drumul fiind strajuit de munti incredibil de frumosi, un lant care parea sa nu se mai sfarseasca!
LIMBA VORBITA
Soferul microbuzului, pe care il chema Carlos ne-a fost si ghid, a vorbit pe tot traseul in limba engleza si spaniola, dar cunostea si limba italiana…. lucrand mult timp in peninsula.
RESTRICTII COVID
Pe timpul circuitului toata lumea a purtat in microbus masca, inclusiv soferul care era foarte atent daca purtai masca corect pe fata si atragea atentia in acest sens.
In Madeira s-a prelungit starea de alerta si purtarea mastii in mijloacele de transport in comun este obligatorie.
GRAD DE SATISFACTIE
100/100!
Am fost si in acest circuit foarte multumiti!
Soferul care a fost si ghid, a oprit masina chiar si pe contra sens, doar ca sa ne bucuram de toate peisajele spectaculoase!
Am primit multe informatii interesante despre Madeira!
Stiati de ex. ca in Madeira nu sunt animale salbatice periculoase?
Daca mai adaugi flora, clima, peisajul de vis si hoteluri cu servicii de calitate, insula pare a fi destinatia perfecta pentru vacanta!
Nu degeaba Madeira este astazi incoronata drept regina destinatiilor insulare la nivel mondial, titlu ce i-a fost acordat in 2021 in cadrul prestigioaselor premii World Travel Awards.
Ce am mai facut in celelalte zile din sejur?
Urmeaza sa aflati in urmatoarele episoade.
Pana atunci, pace, gandire si trairi pozitive tuturor!
Trimis de elenaadina in 30.07.22 06:06:14
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elenaadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Să știi că citind tot traseul frumos pe care l-ați făcut și pe partea de vest, încep să reconsider ideea cu excursiile organizate. Văd că v-ați orientat foarte bine, știu că ai studiat mult problema, dar a ieșit super. Faptul că a fost microbuz, cu mai puține persoane, cred că a fost binevenit.
Ați văzut locuri minunate, v-ați simțit bine, se vede, iar pozele sunt fabuloase. Aștept cu nerăbdare continuarea.
Încep să mă gândesc serios și eu la această destinație. Nu știu când, poate pentru anul viitor.
Felicitări, minunat!
@elenaadina:
Felicitări pentru excursia frumoasă şi pentru articol!
Un traseu asemănător am avut şi noi în aprilie şi, tot aşa, nu concepeam să nu fac cele două excursii pe coasta de est şi pe cea de vest, iar, în restul de zile, ce mai încăpea.
Fotografiile postate de tine mi-au reamintit cu plăcere vacanţa mea destul de recentă petrecută pe această insulă minunată.
Am zâmbit citind descrierea "ciudatului" de la intrarea la Cabo Girao, pe care l-am întâlnit şi noi
”Pentru ca timpul era limitat, ne-am dus glont la strandul cu piscine naturale, unde am platit 16 euro, din care 10 euro au costat 2 sezlonguri si o umbrela.
Apa in piscine era de 19 grade, iar soare pe cer, cam putin, mai mult nori.
În piscinele naturale de la Porto Moniz îmi pusesem şi eu speranţa ca unica şansă de a face o baie în Oceanul Atlantic la sfârşit de februarie, însă nu am avut suficient curaj să intru în apa rece. Iniţial pusesem ochii pe cele de lângă Cachalote, apoi am mers la ştrand unde am văzut afişată o temperatură de 18 grade pentru apa oceanului şi atunci am zis PAS, cu tot regretul. Încercasem eu să-mi fac curaj cu vreo trei pahare de vin roşu la masa de prânz, dar tot degeaba.
Felicitări pentru perseverenţă şi pentru curaj! Pozele 96-97 o dovedesc cu prisosinţă.
Ideea cu Poncha nu a fost rea deloc
Porto Moniz mi-a plăcut şi mie tare mult.
Am fost uimită să văd că nu erau turişti mai deloc pe platforma de sticlă de la Cabo Girao. Noi nu am fost la fel de norocoşi. Ce selfie? Acolo nu am reuşit să fac măcar o poză cu platforma suspendată în care să nu intre picioarele şi încălţămintea altora.
Plantaţiile de bananieri noi le-am văzut din mersul autocarului, dar nu a fost nicio pagubă pentru noi care vizitasem aşa ceva pe La Gomera în urmă cu nişte ani şi, în plus, am găsit bananieri pe rod în grădina unui hotel din Funchal din cea mai apropiată staţie de autobuz de hotelul nostru.
Cascada din pozele 85-86 este cumva cea din Sao Vicente?
=
Aştept să văd ce aţi făcut şi în restul de zile
@elenaadina: Minunat! si ma gandeam la ce spuneai,
”am ales varianta circuit organizat, urmand ca în viitor sa inchiriem o masina si sa revedem ce ne-a plăcut cel mai mult sau să vedem locuri noi.
corect, insa ati avut noroc de excrsie organizaa super ok, asa incat daca as si ca am parte de un astfel de sofer, as prefera ca si soferul meu sa se bucure si el de "bautura traditionala", sa vada si el peisajele fara stres, insa intradevar, masina inchiriata te face sa vezi ce vrei tu.
Astept sa vad si filmuletul care inca nu e validat, felicitari, votat cu mare drag.
@maryka:
Mulțumesc frumos pentru aprecieri, vizita și cuvintele frumoase!
Dacă vă veți hotărî să mergeți, poate mergem împreună!
Noi vrem să revenim, sunt locuri pe care nu le-am vizitat.
O săptămână minunată să ai! ????
@nicole33:
Mulțumesc frumos pentru aprecieri, vizita și ecou!
"apoi am mers la ştrand unde am văzut afişată o temperatură de 18 grade pentru apa oceanului şi atunci am zis PAS, cu tot regretul. Încercasem eu să-mi fac curaj cu vreo trei pahare de vin roşu la masa de prânz, dar tot degeaba.
Felicitări pentru perseverenţă şi pentru curaj! Pozele 96-97 o dovedesc cu prisosinţă. "
Mulțumesc!!
Totuși trebuie mare grijă când îți alegi să intri în apă, eu și acum mai tușesc, nu mi-am revenit în totalitate, nu știu dacă mi se trage de la apă sau de la vântul rece din croazieră, poate luna august ar fi mai indicată, deși prețurile sunt mai mari! ????
"Cascada din pozele 85-86 este cumva cea din Sao Vicente? "
Cascada din poze a fost la scurt timp după Miradouro do Véu da Noiva.
Am observat că deja încep să uit, e bine cine poate să scrie cât mai aproape de eveniment, altfel unele informații încep să se piardă.
O săptămână minunată să ai! ????
@mishu: Mulțumesc frumos pentru aprecieri, vizita și ecou!
Filmulețul a fost validat, poți să-l vezi dacă vrei! ????
@nicole33: Poți să vezi, dacă vrei și captura video subacvatică din piscina de la Porto Moniz, sunt ceva peștișori... ????
@m liviu: Mulțumesc pentru aprecieri, vizita și ecou!
@elenaadina: Frumos! Frumos! Și acest articol este un îndemn pentru mine să ajung acolo! Urmăresc cu interes continuările...
Te admir pentru curajul de a face baie în piscinele naturale, ce bine că știi să înoți, apa de 3 ,4 metri.... La vârsta mea oricum nu m-aș fi aventurat, nu știu să înot și apa oceanului este cam mereu rece....
@mprofeanu:
Mulțumesc frumos pentru aprecieri, vizita și ecou!
"La vârsta mea oricum nu m-aș fi aventurat, nu știu să înot și apa oceanului este cam mereu rece".
Nu e diferență mare de vârstă între noi, cred că puteți învață să înotați, vârstă nu e un impediment și aveți condiție fizică foarte bună, am văzut plimbările lungi pe care le faceți în excursii, la care eu, uneori nu m-as încumeta!
Nu pot afirma că știu să înot foarte bine, adică știu să mă mențin la suprafața apei, dar neavând antrenament obosesc destul de repede, voi povesti intr-un articol viitor ce am pățit cu înotul în Marsa Alam.
Am învățat cât decât în urmă cu 7 ani, în Egipt.
Până atunci nici nu vroiam să mă gândesc la apă adâncă, trebuia să simt permanent pământul sub picioare, altfel intram în panică!
Acum am curaj să intru în orice piscină sau mare, indiferent de adâncime, cu condiția să nu fie valuri mari... ????
Toate cele bune, cu drag! ????
Vă multumesc pentru descrierea amănuntită. I-mi va fi de folos pentru septembrie cînd vom merge în Madeira. Va doresc vacante minunate, așa cum vă place. Vom contacta si noi agentia windsor travel.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Madeira - experienta turistica 360 de grade! — scris în 19.09.24 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Madeira noastră — scris în 04.08.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Orașul alb Funchal — scris în 20.07.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Grădinile tropicale ale Madeirei — scris în 19.07.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Pico do Areiro, un masiv muntos enigmatic, cu peisaje spectaculoase, care mi-a amintit de Machu Picchu din Peru — scris în 26.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Madeira - gradina Raiului — scris în 11.11.23 de lottee7 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 MUZEUL MONTE din Madeira, printre altele, un loc al cristalelor uriase , care m-a fascinat! — scris în 23.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ