ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 09.01.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Prin Elvetia - Luzern (partea a III-a) - recomandari de vizitat

TIPĂREȘTE URM de aici

La fiecare vizita, am incercat totusi sa nu fac eforturi prea mari in a alerga foarte mult dupa obiective indepartate. Doar ca socoteaza de acasa nu s-a potrivit cu ce am facut.

Asadar la ultima parte o sa ma rezum la prezentarea obiectivelor ce le-am vizitat si pot fi vizitate pe perioada sederii in Luzern.

1. Cascada Rinului (Rheinfall)

Denumită mai demult și Grosser Laufen (comparație cu Kleinen Laufen din Laufenburg) este, alături de Dettifoss (de două ori mai înaltă, însă cu un debit de apă pe jumătate) cea mai mare cascadă din Europa.

O puteti gasi, între comunele Neuhausen am Rheinfall din cantonul Schaffhausen (pe malul din dreapta) și Laufen-Uhwiesen din cantonul Zürich (pe malul din stânga), la patru kilometri de orașul Schaffhausen.

O puteti gasi usor, din Luzern pana la cascada faceti cu masina aproximativ o ora, +/- 15 min in functie de trafic.

Are o inaltime de 23 m, latime 150m, o vechime de ~14.000-17.000ani, iar debitul de apa (impresionant pentru mine) 600m3 vara si 250m3 iarna.

Noi am vizitat-o cu ocazia zilei nationale a Elvetiei si am avut parte de un foc de artificii extraordinar. Sunt amenajate scari pentru a cobori aproape de apa si va recomand sa aveti la voi un fas sa ma protejati de apa, pentru ca in momentul in care va veti apropia de apa, inevitabil veti fi stropiti.

Fiind o ocazie speciala nu am platit taxa de intrare.

Tot in zona, exista si un parc de aventura pentru ce vor sa petreaca mai mult timp in zona. Copii sub 4 ani nu au acces la distractiile din parc.

2. Jungfrau - Cascada Trummerlbach (Trümmelbachfäll)

Jungfrau este unul dintre cei mai renumiți munți din Elveția. Are altitudinea de 4.158,2 m deasupra n. m., fiind al treilea munte ca înălțime din Alpii Bernezi. Împreună cu munții Eiger și Mönch formează un trio muntos marcant. Totdata granita dintre cantoanele Berna și Wallis trece peste vârful muntelui.

Cu masina din Luzern, veti ajunge in aproximativ 1 ora si 20min. Pentru cei cu rau de masina, va recomand ceva pastile, pentru ca drumul este foarte virajat si se urca/coboara in continuu, dar este unul dintre cele mai spectaculoase si frumoase drumuri pe care am avut ocazia sa circul pana acum, iar ca pasionat de auto, nici nu stiam ce sa fac prima data sa profit de drum, sau sa admir peisajele.

Odata ajunsi la destinatie, eu unul am avut un soc. Totul este desprins ca dintr-o fotografie foarte bine prelucrata. Pur si simplu zona este o minunatie.

Acum, cateva cuvinte despre cascada Trümmelbacheste. Este singura cascada glaciara din Europa ce este accesibila din interiorul unui munte cu un debit de peste 20.000 de litri/sec. Este formata din 10 cascade care sunt alimentate cu apa ghetarilor din munte.

Dupa achitarea biletului de acces incepe urcarea. Noi am ajuns pe o vreme superba, cu ~30 de grade afara, foarte placute. Odata aventurati in munte pentru a descoperi minunea, temperatura a inceput sa scada bine de tot. Fiind informati din timp, eram pregatiti cu geci si hanorace, pentru ca pe langa frigul patrunzator veti fi udati copios.

Pentru mine a fost foarte impresionanta vizita aceasta pentru ca este unul dintre cele mai bune exemple despre cum natura lucreaza incontinuu. Intr-o mica masura sper sa intelegi din poze la ce ma refer.

3. Parcul Goldau (Natur und Tierpark Goldau)

Goldau este in oras in cantonul Schwyz. Se intinde intre 2 mungi, Rigi (cunoscuta ca Regina Muntilo) si Rossberg. Cred ca cea mai cunoscuta atractie a zonei este parcul Goldau. Dupa mine denumirea in germana descrie mult mai bine ce este de fapt. Un parc ce imbina excelent natura si animalele.

Povestea este tragica. Pe 2 septembrie 1806,40 de milioane de m3 de stanca s-au pravalit de pe muntele Rossberg, distrugand 3 sate si omorand 457 de oameni. Astazi in jur de 100 de specii salbatice si domestice traiesc intr-o zona de 34 hectare ce alcatuiesc Parcul Goldau. Practic ce a insemnat pentru oameni o catastrofa, astazi este pentru animale o binecuvantare.

Aici veti gasi animale rare, cum ar fi Ursul maro syrian, bizonul european, etc.

In cazul in care Elvetia nu va convinsese de ce totul este aproape perfect si de unde exista respectul "exagerat" pentru natura, aici puteti invata. Copii, dar si cei mai mari vor fi fericiti cand vor putea atinge anumite animale, cand le vor putea hrani din mana, cand vor putea merge printre ele fara nici o problema. Totodata, exista si un loc amenajat pentru a putea face un gratar. Peste tot sunt locuri de joaca pentru copii si pentru odihna.

Per total, un loc excelent pentru copii mai ales. Au ocazia sa invete cat de apropiata este natura de ei.

4. Gruyères

Urmatoarea zona recomandata este Gruyères. Zona ca si celelalte incantatoare cu o mica exceptie ce n-a fost pe placul meu dupa cum veti vedea in continuare.

Dupa un drum de ~2 ore am ajuns la baza Castelului Gruyères. Aici veti fi indrumat catre una din parcarile gratis unde sunt locuri disponibile. In continuare veti urca catre catre orasul medieval Gruyères.

Ei bine acesta a fost construit intre 1270 si 1282. A fost proprietatea contilor de Gruyères pana la falimentul contelui Michel in 1554. Astfel creditorii cantoanelor Fribourg si Bern si-au impartit titlurile sale de conte. Din 1555 pana in 1798 castelul a devenit resedinta pentru executorii judecatoresti si apoi pentru prefectii trimisi de Fribourg. In 1849 castelul a fost vandut catre familiile Bovy si Balland, ce l-au restaurat si l-au folosit ca resedinta de vara. Castelul a fost apoi rascumparat de cantonul Fribourg in 1938, transformat in muzeu si deschis publicului. Cam aceasta este o scurta prezentare a castelului. Personal mi-a placut zona in care era asezat. Pe un deal de unde se putea observa intreaga zona, curtea interioara cu gradinile de flori aranzata in stil frantuzesc, foarte bine "desenata", dar si modul in care era structurat. Din pacate, pentru amatorii de arta si istorie are putine de oferit din punctul meu de vedere. Aici poate si greseala mea, comparand castelele din Elvetia cu cele din Germania.

Ei bine acum partea ce pe mine nu m-a incantat deloc, dar pasionatii se vor simti excelent si anume Muzeul Giger. Acesta se afla la cativa metri de castelul Gruyères.

Pentru cine nu stie HR Giger, este un artist elvetian, ce a obtinut Oscarul in 1980 pentru cele mai bune efecte vizuala in filmul... "ALIEN".

Muzeul este localizat in castelul St-Germain din centrul orasului medieval Gruyères. Aici veti gasi cea mai mare colectie existenta la care a lucrat HR Giger: picturi, scultpuri, obiecte de mobila, scaune din film.

Totodata vis-a-vis de muzeu, veti gasi barul HR Giger. Daca tot va pasioneaza, merita vizitat si acesta.

Dupa vizita in orasul medieval Gruyères de unde bineinteles, veti gasi la tot pasul celebra branza de Gruyères, unt si bezele (delicioase), pe drumul de intoarcere am hotarat sa mai facem cateva opriri, pentru ca este o zona deosebita. Pentru amatorii de munte si excursii, aveti nenumarate trasee.

Ei bine noi am ales un simbol pentru zona si anume Moléson-sur-Gruyères. Aici la baza, bineinteles, puteti lasa masina fara nici o problema intr-una din parcarile amenajate fara sa platiti vreo taxa. Puteti alege fie sa mergeti pe jos, fie cu funicularul. Noi nefiind pregatiti pentru o expeditie pe jos, am ales funicularul.

Cateva date scurte despre acesta. Plecarea se face de la o altitudine de 1111m si sosirea la Moléson-sur-Gruyères este la 1520m. Are o lungime de 1300m si poate transporta 1200 de oameni/ora. Biletele se cumpara de la locul de plecare a funicularului si puteti achiziona si pentru urcare/coborare. Urcarea este lina si nu va ramane decat sa admirati peisajele. Odata ajunsi sus, eu unul nu stiam la ce sa ma uit mai mult, ba in stanga, ba in dreapta, poze sus, poze jos. Incantarea era maxima. Puteti vedea peisaje superbe de la Lacul Geneva la Jura și de la Mont-Blanc la vârfurile Berner Oberland.

La intoarcere, in drum spre masina am mai observat cateva lucruri. In cazul in care va doriti sa stati in zona, sigur veti gasi cazare si totul arata foarte bine. Totodata exista si un fun-park cu tot felul de activitati pentru ce mici si cei mari.

Cum nu puteam pleca fara sa mancam o specialitate a zonei ne-am oprit la Centre Coop le Câro (Route de Riaz 50,1630, Bulle). Aici obositi dupa aventurile zilei, la intrarea in restaurant am fost intampinati de mirosul nu tocmai placut al specialitatilor specifice bazate pe branza. Am rezistat eroic vreo 10 min, ba chiar aproape ne hotarasem ce sa comandam, dar cand a trecut pe langa noi o d'soara cu comanda pentru masa alaturata, am zis pas. N-as fi reusit sa mananc nici intr-o mie de ani cu mirosul acela. Nu stiu daca va puteti imagina, dar o masina de gunoi miroase chiar bine, fata de ce era acolo. Totusi nu ne-am dat batuti. Am fost la supermarcket-ul de langa si tot am cumparat cateva specialitati. Nu va imaginati ca mirosul era mai cuminte, iar toata stradania mea de a le pune in "10 pungi" a fost in zadar.

Aceasta a fost aventura noastra in zona Gruyères. O zona deosebita de vacanta, mai ales pentru impatimitii si indragostitii de munte.

Daca va intereseaza o vacanta aici, puteti afla multe informatii de aici: la-gruyere.ch/en

5. Castelul Chillon

Aparent cel mai vizitat castel din Elvetia este Castelul Chillon. Drumul de 2 ore din Luzern nu este foarte greu, cam mai toate drumurile din Elvetia. Parasind zona germana a Elvetiei, veti pasi in alta lume, oarecum in "alta tara". Regulile sunt aceleasi, dar parca nu exista exactitatea, amabilitatea si "zambetul" oamenilor din partea germana. Aici nu te baga nimeni in seama, sunt ignoranti, daca nu vorbesti franceza cu ei, mai bine nu intri in vorba. Poate si asta m-a impiedicat sa nu merg mai departe spre Geneva.

Dar sa revenim la Castelul Chillon sau Chateu de Chillon. Este situat pe malul lacului Geneva, la capatul estic, la 3km de Montreaux. Castelul este format din 100 de cladiri independente, ce au fost ulterior conectate dand nastere la ceea ce putem vedea azi. O data sigura de incepere a constructiilor nu se cunoaste, dar primele atestari scriese exista din 1005 sau1160.

In sec am XII-lea a fost fortificat de contii de Savoia si extins in sec al XIII-lea de catre Pietro al II-lea. In 1536 castelul a fost capturat de catre Berna.

Castelul include 4 sali mari, 3 curti si o serie de camere accesibile pentru vizita. Una dintre cele mai vechi este Domini Camera, aceasta fiind in trecut ocupata de ducele de Savoia si decorata cu picturi medievale.

6. Castelul Hohenzollern si Castelul Sigmaringen

Poate va intrebati ce-am cautat la ele din Luzern. Ei bine nu am avut timp sa le vedem cand am fost in Munchen. Despre ele o sa revin separat pentru ca sunt incarcate de prea multa istorie.

Distanta de 226 km pana la Castelul Hohenzollern nu ne-a speriat, mai ales ca urma sa fie facut, mare parte, pe autostrazile fara limita ale nemtilor. La 55km se gaseste si Castelul Sigmaringen. Nu cred ca am vazut in Germania, o zona atat de clasica si reprezentativa. Dar cum spuneam, intr-un alt review :).

7. Zurich - Gradina zoologica din Zurich

Aflat la 40 de min de Luzern (50 km), Zurich se intinde pe 91.88 km patrati, din care 4.1 km ² este compus din lacul Zürich. Este un important centru financiar global. Greater Zürich Area este centrul economic din Elvetia si casa unui numar mare de companii internationale. De departe cel mai important sector din economia Zürich este industria de servicii, care are aproape patru cincimi din muncitori. Alte industrii importante sunt industria usoara, de masini și industria textila și turism. Cele mai multe bănci elvețiene au sediul în Zürich și exista numeroase banci straine în zona Greater Zürich.

Zürich este cel mai mare centru comercial de aur. Zece din cele 50 mari companii din țară au sediul social în Zürich, printre care UBS, Credit Suisse, Swiss Re și Zurich Financial Services.

Asa cum ati vazut din descriere Zürich este un oras foarte important mai ales din punct de vedere economic. Ei bine, din aceasta cauza, aici veti gasi un amalgam de civilizatii si culturi. Personal nu mi-a placut, foarte multa agitatie si o oarecare dezorganizare, contrar a ceea ce am vazut in alte orase elvetiene. Dar pun pe seama faptului ca orasul este unul economic, iar asta se vede din plin. Target-ul nostru era Gradina Zoologica din Zürich .

Una din marile gradini zoologice din Europa adaposteste mai mult de 2200 animale provenind din 260 specii. Include un acvariu si o crescatorie de pasari in aer liber. Animalele sunt impartite in functie de specia din care fac parte sau de regiunea de unde provin in Casa Africii, Casa Maimutelor, Casa Elefantilor, Terarium-ul, Casa Broastelor Testoase Uriase si altele.

Exista si locuri speciale pentru ursuletii panda rosii, vidre si leoparzii de zapada, dar si pentru tigri, leoparzii Amur si leii indieni, care au nevoie de ceva mai mult spatiu decat o maimuta sau un crocodil. In general, spatiile pentru aceste animale din urma sunt mai mari, unele dintre ele preferand si uscatul si iazurile.

Va recomand sa utilizati incaltari lejere, pentru ca aceasta gradina este asezata in trepte si aveti de urcat/coborat, alei si poteci. Din acest motiv, aviz celor ce vor sa mearga cu copii in carucior, pentru ca este posibil sa intampine unele greutati.

8. Berna

Berna (germana Bern, franceză Berne, italiană Berna) este capitala Elvetiei si totodata capitala cantonului Berna. Limba oficiala este germana, desi exista o minoritate francofona.

Numele orașului Berna fost menționat prima dată la 1 decembrie 1208. Originea numelui nu este însă pana astazi clarificata. Cea mai cunoscuta legenda fiind cronica lui Konrad Justinger, unde se mentionează că ducele Berchthold V de Zähringen care ar fi ucis un urs (Bär în germană), ar fi numit orasul "Berna". Dupa mine un lucru nu tocmai de laudat. Totusi strans legat de aceasta poveste, un simbol al orasului il reprezinta cei doi ursi ce pot fi vazuti intr-o "groapa" mai nou amenajata decent. In trecut cei doi ursi, stateau intr-o "groapa" mica pentru nevoie lor si murdara. Se pare ca intr-un final s-a hotarat refacerea acesteia si acum pare mai decenta, da tot nu e ceva normal sa tii 2 ursi in captivitate... intr-o "groapa".

Berchthold al V-lea a intemeiat orasul la sfarsitul secolului al XII-lea, avand un plan clar: a asezat orasul pe o peninsulă a raului Aare, ca sa fie protejata în mod natural din trei laturi, iar a patra latura era să fie protejata de un zid și un turn de aparare.

Orasul Berna se află la o altitudine de 542m, în campia Elveției. Peisajul din imprejurimi a fost format de ghetari în timpul ultimei glaciatii. Berna se afla intre doi munti: muntele Gurten cu o altitudine de 858 metri aflat în sudul orasului si muntele Bantiger cu o altitudine de 947 metri situat la est. Vechiul Observator astronomic din Berna constitue astăzi centrul istoric a Swisstopo a Elveției și este originea sistemului de coordonate elvețian (600 000/200 000), coordonatele internationale fiind 46° 57' nord, 7° 25' est. Centrul orașului Berna este asezat pe o peninsulă formata de raul Aare, dar din secolul XIX cartiere noi s-au format dincolo de rau, care sunt accesibile prin poduri înalte

Dupa un incendiu in 1405, în care orasul a fost distrus în mare parte, a fost reconstruit din molasa. Culoarea verzuie a cladirilor din centrul orasului este tipica pentru Berna. Centrul medieval a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimonului Cultural Mondial si include trotuarele acoperite (arcade) și fantani decorate cu statui.

Pentru pasionatii de cultura, orasul are ce oferi. Pe strada Hodlerstrasse se gasește din 1879 cel mai vechi muzeu din Elvetia, Muzeul de arta din Berna. In Kirchenfeld, Helvetiaplatz se află Landesmuseum, Historische Museum, Muzeul alpin elvetian și Kunsthalle. Nu departe de aici se gaseste Muzeul pentru comunicatii si muzeul de istorie naturala.

Este un oras fain, plin de viata. L-am simtit ca pe un oras traditionalist si foarte putin industrializat. As reveni cu placere aici, pentru ca merita mai mult de o zi, cat am stat noi.

 

---

Europa Park

De doua ori am fost si cu siguranta daca vom mai trece prin zona vom opri. Poate cel mai greu lucru a fost asteptarea de pe drum. Este la 2 ore de Luzern, situat în localitatea Rust, in sud-vestul Germaniei, este al doilea parc ca marime din Europa (după Disneyland). Principala atractie este Silver Star, cel mai înalt rollercoaster din Europa si al treilea ca viteza, construit si sponsorizat de catre Mercedes Benz.

Intrarea este 36 de euro de adult, gratuit pentru copii sub 4 ani si 32 de euro de copil intre 4 si 11 ani dar merita toti banii pentru multitudinea şi diversitatea activităţilor pe care le poţi face într-o singură zi în Europa Park.

Aici gasiti de la spectacole amuzante si interactive pana la cele mai infricosatoare roller-coastere.

Daca mergeti pentru prima oara, documentati-va bine de tot pe site-ul park-ului, pentru ca a 2-a oara inca descopeream "aventuri" ratate prima data.

 

Cam acestea sunt recomandarile mele si sper ca n-am ratat nimic.

Elvetia ramane una din tarile preferate si cu bune, dar si cu rele, pentru ca au si ei.


[fb]
---
Trimis de Sindrom in 31.03.15 15:47:48
Validat / Publicat: 31.03.15 21:11:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.

VIZUALIZĂRI: 8460 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sindrom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P53 Vedere Castle of Gruyères
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

SindromAUTOR REVIEW
[31.03.15 16:03:00]
»

O sa urmeze si pozele

Floryn81
[31.03.15 22:46:12]
»

@Sindrom - Așteptăm cu nerăbdare!

SindromAUTOR REVIEW
[01.04.15 00:29:38]
»

Done! Wow, da am scris ceva.

calatorul
[21.09.15 15:56:21]
»

O destinatie aparte, o descriere aparte.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Sindrom
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lucerna și imprejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048012971878052 sec
    ecranul dvs: 1 x 1