GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asadar, dupa doua zile petrecute le Zurich (), am pornit in dimineata urmatoare spre Luzern. Am calatorit din nou cu trenul iar in maxim o ora eram la gara centrala din Luzern (Luzern Hauptbahnhof).
Situat la sud-vest de centrul financiar al Elvetiei, Luzern este situat la poalele Alpilor Elvetieni, pe malul lacului Luzern (Luzernsee), tot in partea vorbitoare de limba germana a tarii. Datorita pozitiei sale precum si a frumusetii peisajului care il inconjoara orasul este considerat de elvetieni inima tarii lor, principalul punct de atractie al Elvetiei urbane. Evident, zona rurala sudica a tarii in care Alpii se ridica la peste 4600m ramane punctul de maxima atractie turistica al Elvetiei. Apropierea muntelui se simte si in temperatura aerului, care a scazut in acea zi pana la 4 grade Celsius (in 3 mai), insa cel mai important a fost ca ploaia s-a oprit si am avut o zi frumoasa si din punct de vedere al vremii.
Am optat pentru o cazare la un hostel destul de aproape de zona centrala a orasului, detalii aici (). In orice caz, optiunile de cazare sunt mai reduse si mai costisitoare ca in Zurich. Luzern, capitala cantonului cu acelasi nume este al 7-lea cel mai mare oras al Elvetiei avand o populatie de aproximativ 80.000 de locuitori. Ca structura, este asemanator cu Zurich-ul, de-a lungul raului Reuss care se varsa in Lacul Luzern. Aici insa apa este de un albastru cristalin incredibil, iar in bataia soarelui reflexiile luminii sunt absolut superbe. Nu mai vorbesc de frumusetea peisajului care poate fi admirat atunci cand e cerul senin. Din punct de vedere al plasamentului geografic Lucerna este absolut senzational.
Si nu numai, fiindca fostul oras medieval, inca bine pastrat are foarte multe elemente prin care poate incanta ochii unui turist. Evident, principala atractie a orasului este podul de lemn peste raul Reuss - Kapellbrücke. Plasat in partea centrala a orasului vechi, podul traverseaza raul in diagonala si poarta numele capelei Sf. Petru care se afla in apropiere. Aceasta constructie este unica de acest gen care inca mai exista in oras, initial fiind construite trei astfel de poduri din lemn pictate.
Avand o lungime de 170m, a fost construit in anul 1333, si a ramas intact pana in 18 August 1994, cand a ars o treime din el. O particularitate a acestui pod este sumedenia de picturi plasate in partea de sus a podului care relateaza povesti si mituri din istoria locala. In urma evenimentului, administratia locala a facut apel la interventia turistilor si localnicilor pentru a furniza filmari si fotografii in vederea unei cat mai bune si mai rapide restaurari a podului. Inainte de distrugere existau aproximativ 150 de picturi dintre care doar o treime au putut fi salvate sau restaurate ulterior. Evident, pe pod am intalnit o sumedenie de turisti, majoritatea asiatici, astfel incat era destul de greu sa ne fotografiem fara sa prindem alte persoane in cadru. Am revenit spre seara si am gasit podul mult mai liber, putandu-l admira in voie. As recomanda vizitarea podului in afara orelor in care el se poate vizita cu ghid pentru a evita aglomeratia.
O alta particularitate considerata simbol al orasului este statuia Leului Muribund. Situata aproape de centrul orasului, in apropierea Lovenplatz, fiind un omagiu adus celor cateva sute de elvetieni ucisi in timpul Marii Revolutii Franceze din 1792. A fost ales leul datorita credintei locale conform careia oamenii cu origini germanice poseda o putere de lupta asemanatoare cu leul. Statuia se poate vizita foarte repede, asa am facut si noi iar apoi am revenit in centrul istoric al orasului pentru a admira alte atractii locale.
Cele mai importante dovezi ale existentei vechii cetati sunt cele noua turnuri de pe malul stang al raului Reuss, dintre care doua pot fi vizitate lasand turistii sa urce pana in partea lor superioara. De aici poti avea o vedere panoramica asupra centrului istoric al orasului, din care se remarca impunator cele doua mari biserici: Hofkirche si Jesuitenkirche. Fiind zi de maraton in oras, bisericile din centru erau inchise astfel incat le-am putut afmira de afara doar. Dupa experientele din Zurich unde n-am fost deloc impresionati de partea interioara a bisericilor n-ar fi trebuit sa ne para rau, insa ulterior am vazut niste fotografii din Jesuitenkirche care au demonstrat contrariul.
Timpul a trecut destul de repede, asa ca am renuntat la plimbarea cu vaporul pe lac. Aici preturile sunt mai mari decat la Zurich, lacul e mult mai mare, iar optiunile pentru parcurgerea lui sunt nenumarate. Din ce vedeam de pe podurile din oras, o plimbare pe Luzernsee este mai spectaculoasa, insa necesita si mai mult timp datorita supragfetei mai intinse a lacului.
Ne-am petrecut seara hoinarind pe frumoasele strazi pavate ale centrului vechi admirand restaurante si tot felul de magazine de suveniruri. Fiind o zi de sambata, toate magazinele erau inchise de la ora 16:00 (duminica e inchis peste tot). Timpul a fost destul de scurt, dar ca o concluzie as evidentia frumusetea si simplitatea aparte a orasului, spectaculozitatea cadrului natural si frumusetea centrului istoric - lucruri care fac din Luzern un loc ce trebuie neaparat vizitat daca ajungi in Elvetia.
Trimis de giuliani in 16.06.14 14:48:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giuliani); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Lucerna luată la pas — scris în 25.07.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Masivul Pilatus care domina Lucerna — scris în 12.09.19 de bubica din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Luzern – un burg elvețian — scris în 27.11.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Circuit cu masina prin Europa (5): Elvetia o tara de poveste — scris în 28.07.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Lacul și orașul cu același nume — Lucerna — scris în 10.02.18 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Prin Elvetia - Luzern (partea a III-a) - recomandari de vizitat — scris în 31.03.15 de Sindrom din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Prin Elvetia - Luzern (partea a II-a) - Orasul - relaxare si placere — scris în 27.03.15 de Sindrom din BUCURESTI - RECOMANDĂ