ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 12 şi 18

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Împrejurimile lacului Lucerna

TIPĂREȘTE

După cinci zile intense (3 pe drum, una la Zurich pentru primul meci şi una la Engelberg) era timpul pentru o pauză de relaxare iar aceasta a venit în mod binemeritat în zilele şase, când ne-am plimbat prin staţiunea Brunnen şi împrejurimi, şi şapte când am făcut o plimbare cu vaporaşul pe lacul Lucerna şi o vizită de câteva ore în oraşul cu acelaşi nume.

Dacă despre Brunnen şi hotelul Eden au Lac am scris câteva rânduri în primul review despre Elveţia acum aş vrea să completez cu faptul că staţiunea a fost şi este vizitată de mari personalităţi atraşi de frumuseţea regiunii, cum ar fi Schiller şi Goethe, Winston Churchill, Hilary Clinton etc iar despre hotel că am beneficiat pe toată durata sejurului de un mic dejun excelent iar parcarea generoasă şi gratuită, chiar dacă era comună cu a unui bloc de apartamente în regim de self-catering.

Obiective de vizitat

Din staţiune se pot face excursii în zonele montane Rigi şi Burgenstock, peştera de la Muotathal, Treib-Seelisberg, vârful Fronalpstock (1922 metri) unde se află un restaurant ce oferă o panoramă minunată a lacului Luzern şi zonei înconjurătoare, grădina zoologică din Goldau, Swiss Holiday Park-cu numeroase facilităţi de wellness şi sporturi.

Zona de sud a lacului Luzern, din cantonul Uri, este celebră prin faptul că aici acţiona Wilhelm Tell (sau Wiliam Tell, depinde de dialect!) arcaşul simbol al acestei ţări iubitoare de libertate şi independenţă, zonă în care găsim Poiana Rutli-un loc simbolic pentru Confederaţia Elveţiană, unde, în anul 1291 s-a încheiat pactul între cantoanele fondatoare Uri, Schwyz şi Unterwalden care şi-au promis ajutor reciproc împotriva oricărei dominaţii, capela lui Tell (potrivit lui Schiller aici a sărit Wiliam Telll din barca Gessler!); în apropiere se află cel mai mare glockenspiel (instrument muzical cu clopote) din lume, cu 38 clopote ce cântă 20 de melodii.

Lacul Luzern (Lucerne sau Lucerna) -Lacul celor Patru Cantoane

(numele este dat de cantoanele care-l încadrează, pe lângă cele trei fondatoare adăugându-se Lucerna)

Potrivit Wikipedia Lacul Lucerna este situat pe partea nordică a Alpilor, la o altitudine de 434 metri, are o suprafaţă de 113,6 km2, fiind al patrulea lac ca mărime al ţării, are o circumferinţă de aproape 144 de kilometri datorită ţărmului accidentat, e traversat de râul Reuss şi este exploatat în principal pentru turism.

Vaporaşul către Lucerna pleacă din Fluelen, din cantonul Uri, opreşte în Brunnen la circa 50-60 de metri de hotelul Eden au Lac, unde am stat noi şi ajunge la destinaţie după aproximativ o oră şi jumătate, cu câteva opriri intermediare pe ambele părţi – timpul de traversare poate ajunge la două ore dacă se foloseşte un vas cu aburi care merge mai încet!

Indiferent de durata călătoriei nu ai cum să te plictiseşti deoarece aveţi de admirat munţii sălbatici din partea de sud a lacului (care aveau crestele înzăpezite la acea dată!), în partea de nord dealuri cu poieni verzi şi sate desprinse parcă din filmele cu Heidi, apele cristaline ale acestui lac contorsionat de formele de relief existente, fapt care-l face unul dintre cele mai frumoase lacuri ale Europei-din ceea ce am văzut până acum l-aş compara cu fiordul Kotor din Muntenegru.

Odată intraţi în Lucerna pe calea apei am văzut pe partea de nord a lacului o serie de hoteluri de lux cu amplasamente deosebite, care ofereau nişte privelişti încântătoare asupra lacului şi munţilor de peste lac-câteva dintre aceste hoteluri le studiasem în oferta agenţiei prin care am făcut acest circuit (deoarece Lucerna se află excelent poziţionată faţă de Zurich şi Berna, oraşele unde naţionala noastră a avut meciuri!), dar când am văzut preţurile m-am lăsat păgubaş-tot de la reprezentantul agenţiei de turism am aflat că într-unul dintre ele s-a aflat un grup de personalităţi din fotbalul nostru intern.

Oraşul Lucerna

,,Se spune că Lucerna a fost fondată la indicaţia unui înger care a arătat unui grup de colonişti unde să construiască o capelă’’-aşa explică cu mândrie localnicii începuturile acestui oraş medieval superb aşezat într-un decor deosebit, înconjurat de munţi şi dealuri foarte frumoase, traversat de un râu de munte cristalin care se transformă efectiv într-un estuar la vărsarea într-un lac de un albastru ireal!

Mai aveam puţin şi epuizam toate epitetele din vocabular dar credeţi-mă că nu exagerez deloc!

Este cel mai frumos oraş pe care l-am vizitat în Elveţia (şi poate în Europa!), un oraş cu clădiri medievale foarte bine conservate în partea veche a oraşului, cu o viaţă liniştită, lume civilizată şi relaxată, circulaţie rutieră moderată în partea centrală a localităţii, chiar dacă ne aflăm în inima Elveţiei pe un drum transalpin care leagă Germania de Italia; în schimb bicicletele sunt la mare căutare nu numai pentru turişti şi cei care vor să facă sport, ci şi pentru cei care merg la muncă sau cumpărături făcând din mersul pe bicicletă un mod de viaţă!

Poate că sunt subiectiv în aprecierea frumuseţii acestui oraş, unde am mers special să vizităm preţ de câteva ore comparativ cu celelalte două mari oraşe vizitate-Zurich şi Berna-pe care le-am văzut în contextul disputării unor meciuri de la C. E. de Fotbal, în zile în care agitaţia creată de suporteri îţi distrăgea atenţia de a remarca şi altceva din acel oraş.

Lucerna este dominată de vârful Pilatus, un munte stâncos şi pleşuv pe care se urcă cu telecabine şi trenuri cu cremalieră şi de pe care ai o panoramă superbă asupra Elveţiei de Nord care este mai joasă ca relief-dealtfel acest munte reprezintă un simbol al acestei zone şi pe el întâlnim calea ferată cu cea mai mare înclinaţie din lume!

Despre obiectivele din Lucerna au vorbit alţi useri înaintea mea (dandana, marius gaudi, iulianic-în ordinea cronologică a impresiilor!) aşa că eu mă limitez să vorbesc despre unul singur care m-a impresionat prin istoria şi frumuseţea lui:

Kapellbruke-Podul Capelei este un pod de lemn acoperit lung de peste 200 metri, traversează râul Reuss, a fost construit prin anii 1300 iar în august 1993 a ars în mare parte, de la o ţigară se pare, iar pentru reconstrucţia lui autorităţile au făcut un apel public către toţi cei care deţineau poze şi filmări cu podul pentru refacerea cât mai fidelă a frescelor distruse.

Podul Capelei trece pe lângă un turn de apă fortificat, cu formă octogonală, numit sugestiv Wasserturm, construit din cărămidă şi având o înălţime de circa 43 de metri deasupra apei, acest ansamblu reprezentând simbolul oraşului.

În cele câteva ore pe care le-am avut la dispoziţie până la plecarea vaporaşului înapoi am traversat râul Reuss pe cele două poduri de lemn (pe lângă cel amintit am mai întâlnit un altul contemporan cu el-Spreuerbrucke) , am admirat pe malulrile râului clădiri mai vechi pe o parte şi mai noi pe cealaltă, printre care mănăstiri, muzee, bănci, magazine, instituţii publice şi multe restaurante, baruri, terase şi pizzerii – la una dintre ele ne-am oprit pentru circa o oră pentru a servi masa pe care am împărţit-o cu lebedele şi răţuştele de pe râu!

La întoarcere am uitat să facem poze aşa cum ne propusesem deoarece juniorii ne-au provocat la o partidă de cărţi şi astfel am ratat cele mai frumoase peisaje din această excursie-poate o să mai am ocazie pe viitor chiar dacă nu prea mai trecem pe unde am vizitat deja-acesta este un loc unde îmi va face plăcere mereu să revin!


[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 30.05.13 17:44:36
Validat / Publicat: 30.05.13 19:00:24
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3944 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 imprejurimile lacului Lucerna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[30.05.13 20:01:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michaell
[30.05.13 21:48:12]
»

@marocanu21: felicitari pentru acest review. este si orasul meu, de suflet cum s-ar spune. merg de ca. 25 de ani macar odata pe an intr-o scurta vizita. ai dreptate, este unul din celea mai frumoase orase pe care le-am vazut. nivelul de viata, a traiului de zi cu zi, este enorm de ridicat. nu se compara nici cu viata de la noi. aici este mai multa hectica si oamenii sunt mai nerelacsati...

eu parchez masina intodeauna in spate linga lac, intre cazinou si hotelul palace. acolo stau si deseori pe teresa.

pe urma o luam cu familia spre statiunea montana engelberg unde stam citeva nopti continuind drumul prin tunel sau peste pasul Gotthard spre tessin. dar asta-i alta mancare...

noua ne place si piata care are loc in jurul lacului, pe ambele parti. deasemenea piata de vechituri, de primavara pina toamna. datele exacte se gasesc pe internet. am multe obiecte cumparate aici care, acasa si in imobilul nostru din romania, imi aduc aminte de vizitele din anii trecuti.

marocanu21AUTOR REVIEW
[31.05.13 00:17:40]
»

@Michaell: am observat ca esti un bun cunoscator al acestei regiuni si ma bucur ca esti in asentimentul meu-este locul in care mi-as dori cel mai mult sa revin din Europa!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
marocanu21, Michaell
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lucerna și imprejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04597806930542 sec
    ecranul dvs: 1 x 1