GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Luzern - Muzeul Transporturilor
Inapoi in ''coltul de Rai'' dupa aproape 3 ani... Desi venisem cu planuri mari in sensul ca vom vizita orase in care nu fusesem pina acum, vremea si oarece activitati ne-au dat planurile peste cap. Cu toate astea, insa, am reusit intr-o zi sa ajungem in Luzern la Muzeul Transporturilor - Verkehrshaus der Schweiz.
Am plecat din Axenstein dimineata pe la 11 dar nu pe autostrada ci am ales drumul pe linga lac (Gersau, Weggis, Kussnacht) pt diversitatea peisajului.
Fac o mica paranteza, aproape de iesirea din Brunen am iesit de pe sosea si am oprit undeva pe o suprafata betonata amenajata ca si parcare ca sa setam GPS-ul. Obisnuita ca in Romania am aprins avariile. Intre timp de pe sensul celalalt remarc un tow-car - o masina de tractare-depanare, dupa citeva zeci de secunde cineva imi bate in geam... Era dl cu masina respectiva care vazuse avariile aprinse si a crezut ca avem nevoie de ajutor. Nu vorbea engleza, dar cumva ne-am inteles, mi-a spus sa scot avariile si ne-a intrebat cum ne poate ajuta. S-a dus la portiera sotului, care era cu GPS-ul si cu o harta in mina si ne-a explicat pe unde trebuie s-o luam...
Acum faceti un exercitiu de imaginatie si transpuneti asta pe un drum din Romania...
Insotiti de o ploaie marunta si de soare pe alocuri, ajungem in Luzern la muzeu ghidati de GPS. Ne invirtim un pic prin parcarile anexe muzeului, nu gasim loc, ne intoarcem pe una din laturi unde erau niste locuri de parcare, gasim unul liber si parcam.
Parcarea aceasta era dotata cu parcmetre... Cum functioneaza?
Fiecare loc de parcare e numerotat, parcmetrul avind pe ecran mai multe numere, dintre care unul sau mai multe subliniate. Se apasa pe butonul din dreptul numarului parcarii alese apoi se selecteaza optiunea de timp care merge de la 1 ora la peste 3 ore. In dreptul fiecarei optiuni de timp fiind inscris tariful, 1 SFR pe ora... Fiind vorba de un muzeu noi am ales optiunea de peste 3 ore, SFR. Am introdus moneda si gata. Aparatele de aici nu eliberau chitanta si nici nu dau rest.
Am explicat faza cu parcarea pt ca inscrisurile de pe aparat sint numai in germana... si noua ne/a luat un pic pina ne/am prins ce si cum cu parcarea.
Nu as sfatui pe nimeni sa incerce sa pacaleasca parcarea pt ca amenzile sint usturatoare...
Am prins o aglomeratie foarte mare, avind in vedere vacanta copiiilor. Era plin de grupuri de copii, care veniti cu scoala, care cu parintii, dar erau si ''copii'' trecuti si de a doua tinerete :).
La intrare exista optiunea de a cumpara bilete atit pt muzeu cit si pt cinematograf, cit si numai pt muzeu sau numai pt cinema.
Sistem modern de eliberare a biletelor si de acces, totul computerizat evident, dar erau si oameni care asistau procesul de intrare si validare a biletului.
Costul unui bilet pt adult este 28 SFR aprox 1mio ron, ar veni... Copilul a intrat gratuit. Impreuna cu biletele primesti si un mic pliant cu harta muzeului si diverse explicatii in swiss-german, engleza, franceza, italiana.
Acuma ce sa zic... spre rusinea mea nu am vazut muzeul similar din Romania, iar ce am vazut la Luzern m-a impresionat. De la cele mai vechi vagoane trase de cai, trecind prin locomotivele cu abur, automobile, transport pe cablu (teleski, telecabine, etc), transport pe apa, dirijabile, avioane... sateliti, pina la prototipul unei sonde pt Marte, gasesti aici tot ce vrei...
Sectiunea de transport pe sine este impresionanta prin vechimea exponatelor cit si prin excelenta reconditionare. Explicatii la tot pasul despre inovatii, modul de functionare, etc. Machete explicative, desene explicative. Mici dispozitive explicative care faceau deliciul copiiilor, pt ca DA, copiii sint suverani. Nu am vazut nici macar o placuta avertizoare de genul ''nu atingeti exponatele'', cum deseori vezi prin alte parti... Chiar am fotografiat un grup de copii care tot invirteau de o manivela si urmareau transformarea in miscare transversala... si am si zimbit un pic in coltul gurii amintindu/mi de proiectul de sfirsit de liceu :)
O chestiune foarte interesanta, la diverse intervale de timp au loc descrieri pe viu a unor exponate, precum si demonstratii de functionare :) Spre exemplu sinteti invitati sa incarcati carbuni in cazanul locomotivei, vi se explica cum functioneaza, etc :)
Pe traseul ales de noi a urmat sectiunea destinata automobilului...
Si aici exista un punct dotat cu locuri unde la intervale de timp (10,15 minute intre doua show-uri) incepe cite nou spectacol... Cum se desfasoara treaba?
Vizitatorii au la dispozitie niste dispozitive prevazute cu butoane si in timp ce pe un ecran se afiseaza niste optiuni privind tema urmatorului show, optiunea care intruneste nr cel mai mare de voturi va fi tema abordata. La fel se alege limba in care sa se vorbeasca...
Noi am prins cam jumatate dintr/un show unde se alesese un jeep militar ca tema. Am uitat sa spun... Cum intri in pavilion pe partea dreapta exista un perete imens prevazut cu niste rafturi pe masura in care sint expuse diverse mijloace de transport. Spun mijl de transp pt ca sint expuse de la trasura pina la masina de curse :)
Este o macara de depozit care se deplaseaza la ''subiectul'' ales, scoasa masina, si adusa in fata privitorilor si intoarsa pe toate fetele si explicat tot ce se poate explica despre ea. Jocuri de lumini, evident... tot tacimul :)
Extrem de interesant pt noi, oamenii mari, dar pt copii... nu mai spun :)
La etaj o buna parte e destinata noului motor de la BMW eco friendly... Apoi niste panouri imense cu monitoare in ele unde iti puteai verifica cunostintele in materie de circulatie pe drumurile publice :)
In fine, iesim din nou afara, pe din-afara pavilionul este placat cu panouri indicatoare rutiere, precum si cu semne rutiere.
Afara descoperim o zona creata special pt copii unde se intimpla diverse lucruri... de la o fabrica de ciment in miniatura - unde copiii au la dispozitie miniutilaje pt excavat, transportat materiale, mixat nisip plus altele pt a rezulta cimentul... etc, pina la constructia unui drum din pavele, pavele care, evident, sint construite la fata locului... Spun inca o data, copiii sint stapinii locului, parca special pt ei sint aranjate toate...
Exista chiar si o pista care simuleaza accidente frontale... Stiti, un scaun, un mecanism care il retracteaza si apoi il impinge inainte cu o anumita viteza...
Pista pt biciclete unde se incurca intre ei cu biciclete, trotinete, segway/uri... :) care cu ce poate
In fata pavilionului sint aliniate citeva masini ce deservesc un aeroport, la o distanta oarecare este un avion, evident, Swissair, cumva intr/o parte este o ambarcatiune uriasa (asa am perceput/o eu, cel putin) din lemn, iar in spatele ei se afla intrarea in sectiunea transport pe apa si pe cablu :)
Prin fata acestui pavilion trece o linie ferata care il inconjoara de fapt, si care are un traseu destul de lung... un mini trenulet pt copii... Imbarcarea se face din fata pavilionului Hans Erni Museum. (Hans Erni cel mai popular artist plastic al lor)
Tot in curte, dar apropiat de pavilionul pe unde se face intrarea se afla un colt unde copiii mai maricei, desi am vazut si de 4-5 ani, sint ancorati de niste corzi ca de bungee-jumping si sar, se dau peste cap... tot felul de acrobatii, care cit se pricepe :)
In pavilionul destinat transportului pe apa si cablu vizitatorii pot experimenta 'pe viu'' intr-o macheta senzatia produsa de o nava pe valuri... Din pacate n-am incercat, copilul nostru neffind interesat decit de scari rulante si lifturi...
Urmeaza pavilionul destinat transportului aerian, spatial. La intrare te intimpina un dirijabil precum si o mica macheta a unui balon pe care il poti face sa se inalte cum altfel decit furnizindu-i gazul necesar :)
Copiii erau in culmea fericirii cind balonul se inalta datorita manevrelor lor :)
Tot felul de machete de avioane, o parte in interiorul unui Swissair, un satelit de comunicatii, o macheta a lui Sputnik, primul satelit lansat in spatiu, costume ale astronautilor... etc Din pacate am ratat Planetariumul pt ca al nostru copil isi pierduse rabdarea si ochise niste lifturi...
Cu regret spun ca n-am vazut tot ce era de vazut, sper sa mai am ocazia alta data...
Fiind ora de masa a copilului am intrat in restaurantul adiacent, de dimensiuni pantagruelice, ca sa ne pastram in domeniu, zic :) N-am pus la socoteala terasele care nu functionau din cauza ploii care se intetise de-a binelea.
Un self-service destul debine garnisit pt masa de prinz, sectiune de salate, paste cu diverse sosuri, cartofi prajiti cu snitele, wursti de-ai lor, ciuperci... cafele, sucuri, ceaiuri, beri, vinuri, dulciuri... de toate pt toti.
Am ales doua patrate de pizza, nashpa rau, cu blat cit casa si fara nici un gust, o salata verde, niste cartofi prajiti -nashpa si astia, si cam atit... 56SFR!!!
In conditiile in care aveam in masina niste sandwich-uri facute de acasa muuult mai bune :) Le-am plimbat de la Axenstein la Luzern si retur :)
Returul spre Axenstein l-am facut de data asta pe partea cealalta a lacului, alegand autostrada.
Pfoa... ''pasiunea'' mea, tunelele interminabile :) Cel putin mie asa mi se par, nu le suport...
In caz ca relatarea mea nu v-a convins, aruncati o privire aici.
Trimis de dandana in 06.08.11 02:12:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA. A mai fost în/la: zurich, zug, interlaken, schwyz, brunnen, neuchatel
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dandana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un review excelent, a fost selectat drept MiniGhid AmFostAcolo, pentru aceasta destinatie.
Parca mai multe foto l-ar ilustra si mai bine
Mutat, la reorganizare, in rubrica "Excursie Lucerna si imprejurimi" (deja existenta pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Lucerna luată la pas — scris în 25.07.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Masivul Pilatus care domina Lucerna — scris în 12.09.19 de bubica din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Luzern – un burg elvețian — scris în 27.11.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Circuit cu masina prin Europa (5): Elvetia o tara de poveste — scris în 28.07.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Lacul și orașul cu același nume — Lucerna — scris în 10.02.18 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Prin Elvetia - Luzern (partea a III-a) - recomandari de vizitat — scris în 31.03.15 de Sindrom din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Prin Elvetia - Luzern (partea a II-a) - Orasul - relaxare si placere — scris în 27.03.15 de Sindrom din BUCURESTI - RECOMANDĂ