GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Londra, un oras cosmopolit, ofera o varietate de privelisti, sunete, locuri care au posibilitatea sa satisfaca orice capriciu. Londra e altceva!
Vechi si nou, locuri incarcate de istorie sau de curand aparute pe harta obiectivelor must-see, metropola de pe Tamisa te cucereste indubitabil, dovada fiind hoardele de turisti care bantuie grabite de la un obiectiv la altul.
Avand niste prieteni stabiliti acolo, am zis ca trebuie sa ne invingem teama de avion si sa facem o vizita in batranul Albion.
Rezervare pe net, zbor foarte placut, chiar din Constanta si aterizare lina pe Luton. De acolo, cu Greenline, o linie de autobuze care merge in centrul Londrei, am ajuns pe seara la resedinta noastra pentru o saptamana.
In prima zi, primul drum a fost la o statie de metro, de unde ne-am procurat carduri Oyster pe care am incarcat PASSBUS-uri. Pentru o saptamana, un astfel de abonament cu orice autobuz din Londra - 21 lire sterline sau pounds, cum zic ei. Plus cele 5 pounds, pentru card. Daca vroiati sa fie valabile si pe metro, mai trebuiau pusi inca 11 pounds.
Am cunoscut Londra din autobuz, am vazut case tip vagon, magazine de cartier, lume bine imbracata in City sau Canarry Wharf sau mai putin bine imbracata, in cartierele mai departate de centru.
Cineva spunea ca sunt prea multe cladiri din sticla, aparute in zone de cladiri istorice. Dar Londra, e un amalgam de oameni de toate natiile, rasele... parca si aceste cladiri contribuie si ele la farmecul orasului, la acest mare mix.
Sa va impartasesc impresiile mele despre obiectivele vizitate:
Buckingam Palace – palatul se viziteaza intre 25 iulie si 25 septembrie, dar am participat si noi la schimbarea garzii, ce are loc zilnic la 11.30.
Foarte mare aglomeratie, am vazut doar sosirea si plecarea garzii, cred ca trebuia sa fim catarati pe gard cu cel putin o ora inainte.
Westminster Abbey – catredala unde au fost incoronati toti monarhii englezi.
Sincer sa fiu, cand am vazut cat este intrarea, 20 pounds, am zis ca este jaf la drumul mare, atatia bani pentru o biserica... Dar sa venim aici si sa nu vedem catredala...
Pot sa zic ca m-a lasat cu gura cascata, merita ultimul penny, e impresionanta.
Mormintele monarhilor aflate in mici capele cu tavane in forma de evantai, statuile acestora, vitraliile superbe, toate la un loc, te fac sa nu mai vrei sa pleci.
Parlamentul si orologiul Big Ben – cladire cu o structura gotica indrazneata, cu 3 km de pasaje si 1000 de camere. Nu l-am vizitat, dar l-am pozat din toate unghiurile.
Turnul Ceasului sau Big Ben se vede de foarte departe, e foarte frumos si foarte fotografiat. Cred ca sunt incantati de el, chiar si romanii nostrii din apropiere, de pe Westminster Bridge, care in pauza de fraierit turistii la alba-neagra, ii arunca priviri admirative.
Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud – muzeu cu personalitati din ceara, bine realizate. A fost placuta plimbarea cu un taxi, printre difereite personaje. Cine a mai vazut un astfel de muzeu, mai bine isi pastreaza banii (destui) pentru alt obiectiv.
Am luat un bilet combinat cu London Eye, 40 pounds. E foarte frumoasa privelistea din capsulele cu aer conditionat, timp de 30 min., cat face o rotatie completa.
Windsor Castle – resedinta de baza a suveranilor britanici.
Pot spune ca a fost obiectivul vizitat de noi, pe care l-am apreciat cel mai mult.
Cu trenul din gara Waterloo, peste 40 de min. coboram in gara Eton Riverside. Trenurile sunt foarte dese, cam la 30 min.
Intrarea in castel 20 pounds... si tocmai la timp pentru schimbarea garzii. Vizibilitate maxima, ne-a placut. Foarte frumoasa Capela St. George. Dedicata patronului sfant al Ordinului Jartierei (cel care a prins jartiera la vreo nunta, probabil...), capela expune sabiile, coifurile, mantiile si blazoanele cavalerilor din ordin.
Prin curte, un gazon impecabil, iar in castel vizitam State Apartaments, apartamente de lux, cu tablouri superbe pictate de Michelangelo, Leonardo, Rafael si alti novici, sali impresionante pline de bogatia imperiului britanic.
Intr-un cuvant: impresionant. Foarte frumos si oraselul Eton, in stil englezesc.
Greenwich – usor de ajuns aici, cu metroul sau vaporul. Noi am ales ultima varianta si am facut o plimbare pe Tamisa, cu linia fluviala Thames Clippers. De la London Eye pana acolo – 7 pounds. Am admirat iahtul Cutty Sark, am vizitat o capela foarte frumoasa, Muzeul Maritim National- gratis si Observatorul Regal- 7,5 pounds.
Muzeul este deosebit de interesant mai ales pentru mine, un om al marii. Observatorul cocotat pe o colina, interesant pentru cunoscatori, dar locul ideal pentru a poza Londra de sus si de a face binecunoscuta fotografie cu picioarele in emisfere diferite.
Oraselul, frumos avand case traditionale cu o multime de restaurante, unde ne-am potolit si noi foamea cu o portie zdravana de fish and chips. L-am pus boldit pentru ca a fost un obiectiv… delicios. Cod foarte moale tras printr-o crusta si cartofi prajiti.
La plecare am trecut pe jos, pe sub Tamisa, printr-un tunel si am ajuns in cartierul Canary Wharf. Aici am descoperit un cartier incantator, de parcuri, restaurante si birouri ale celor mai importante firme.
Ne-am plimbat in zona vechilor docuri, intr-o zona foarte aerisita, departe de aglomeratia din centru.
St. Paul Cathedral – considerata a doua catedrala din lume ca dimensiune a domului, dupa Sf Petru de la Roma.
Superba, intrarea 18 pounds, dar vizitata de noi dupa inchidere, la slujba. Atunci se deschide o usa in stanga, sunteti intrebati daca ati venit pentru slujba si patrundeti in interior. Mare grija insa, cei care participa la slujba, sunt invitati aprope de finalul ei, sa doneze bani in niste cosulete plimbate de cei de acolo. Asta a fost un moment prielnic sa o stergem... englezeste.
Biserica a fost inaltata intre anii 1675-1710, fiind prima catedrala dedicata religiei protestante, o capodopera proiectata de Cristopher Wren.
Turnul Londrei – o fortareata a tristetii, vizitata pe fuga, a servit de-a lungul secolelor drept fortareata, palat, inchisoare, arsenal, arhiva sau adapost pentru tezaur. Intrarea 22 pounds (cam mult).
Tower Bridge – cel mai spectaculos pod, care isi deschide portile la trecerea vaselor mari precum si la trecerea reginei, aceasta chiar si intr-o barcuta fiind.
In 1954, luminile de avertizare nu au functionat, iar un autobuz a ramas suspendat intre cele 2 porti.
Parcurile Londrei – zone de relaxare pentru londonezi in zilele toride. De vineri pana duminica, stau tolaniti pe iarba, de vorba, cu sticle de vin sau bere in fata. Exista si niste sezlonguri, 1,6 pounds-ora. Ne-a placut foarte mult Regents Park, aflat langa Madame Tussaud, un parc vast cu trandafiri de toate soiurile. Placuta plimbarea in St. James Park precum si in Hyde Park.
Free museums – o caracteristica a Londrei, multimea de muzee fara intrare platita.
Am vizitat nu mai putin de 11 de astfel de muzee. Ne-a impresionat prin colectia de bijuterii antice British Museum, prin colectia de tablouri dar mai ales prin cea de argintarie Victoria and Albert Museum.
Wallace Colection este o comoara a artei si ornamentelor, a portelanurilor de Sevres, email de Limoges si a lucrarilor de Titian, Rubens si Holbein.
Aflate langa Victoria and Albert Museum, Science Museum si Natural History Museum nu trebuiesc ratate, mai ales de cei mici.
Ne-au placut foarte mult si Tate Britain, National Galeries precum si National Portrait Galeries, dar nu am fost impresionati de Tate Modern.
Un muzeu foarte interesant, intrarea tot gratis este si magazinul Harrods. Unde altundeva l-am putea incadra, la preturile de acolo?
Cumparaturile adevarate se fac pe Oxford Street si Regent Street. Acolo exista si mai multe magazine Primark cu preturi accesibile si pentru cei cu salariile in lei.
Cele mai multe restaurante pline le-am gasit in Soho, altfel la restaurantele James Oliver nu era nimeni. Noi am descoperit un mic restaurant chinezesc, in Tottenham, unde serveau niste romancute. Acolo am mancat de cateva ori.
Londra trebuie aprofundata din autobuz, in centru dar si in cartierele marginase. Este un oras al contrastelor, al consevatorismului dar si a libertatii de orice fel.
Ne-a placut, dar nu stiu daca vom reveni, sunt alte orase care ne atrag ca un magnet.
Trimis de marius gaudi* in 19.10.15 16:44:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius gaudi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ori de câte ori apare o postare pe AFA despre Londra, pentru mine este un eveniment aparte. Am acolo trei ”englezi” (fiica cea mare și doi frați), am fost acolo și mi-a plăcut.
Peste două zile plec în Țara Galilor (am și acolo o fiică) și voi face o escală și în Londra.
Deși am vizitat majoritatea obiectivelor descrise de tine (și ceva în plus), nu cred că mă pot abține să nu ajung din nou în Trafalgar Square sau Oxford Street.
Și da, unele prețuri de intrare la obiectivele turistice din Londra sunt cam exagerate. Noroc că toate muzeele de stat din Anglia sunt gratuite și mai compensăm un pic.
Felicitări pentru review!
@marius gaudi -
Daca m-as mai intoarce la Londra primordial ar fii vizitarea celor mai importante muzee dar de la ultima mea vizita chiar in capitala Regatului mi-a pierit cheful de City Breaks probabil este o "maladie de moment".
Nu s-a meritat sa achizitionati celebrul London Pass?
Personal l-am gasit extrem de util si benefic pentru buzunar
@traian. leuca -
Multumesc maestre. Sper sa prinzi vreme buna, noi am avut noroc, n-a plouat deloc, o saptamana intreaga...
Asteptam impresii calde din Tara Galilor. Drum bun!
@claudiu 71 -
Am fost tentat sa iau un London Pass, dar am vazut ca Madame Tussaud nu intra, parca nici London Eye, cred ca am fi iesit cu un mic plus, daca luam pe 3 zile, dar...
Mare lucru cu intrarile free la muzee!
Nici eu nu sunt prea incantat de city breaks, doar daca revin intr-un oras ar merge...
@marius gaudi -
nu mai tin exact minte si nu am rabdare sa-mi verific recenzia dar cu London pass-ul de trei zile cred ca am economisit peste 100 de lire pentru atractiile vizitate.
La Muzeul figurilor de ceara a aparut scindarea intre sexe, doamnele au ales Figurile iar barbatii au ales Wembley si sunt sigur ca nu am ales gresit, acum trei-patru ani, Muzeul era inca pe lista London pass!
Roata mare sunt sigur ca nu era nici atunci.
” " Nici eu nu sunt prea incantat de city breaks, doar daca revin intr-un oras ar merge... "
atunci te astept pe carari de munte, in natura cu noi
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@roxi-nico:
Buna, la ora 17.00, la slujba de seara.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Londra pentru prima oara — scris în 23.08.23 de Ddanagh din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra altfel. Partea I — scris în 28.04.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra mea — scris în 30.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Londra, Londra si iar Londra! — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Londra, in iunie, pe ploaie — scris în 24.10.19 de Adela3107 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Londra in 5 zile — scris în 11.07.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2019 Londra 7 zile — scris în 16.06.19 de scoty din RO - RECOMANDĂ