Londra nu este doar un oraș al istoriei, al palatelor și al teatrelor, ci și capitala muzicii rock. De la pașii legendari ai Beatles pe Abbey Road până la puburile unde Bowie și Hendrix își scriau istoria, orașul vibrează de povești și acorduri care nu se sting niciodată. Am pornit și eu într-un tur prin Londra muzicii, cu ploaie, hoți prinși pe loc și multă nostalgie rock.
Cum să ajungi la Londra și să nu traversezi Abbey Road? Ar fi ca și cum ai merge la Paris și nu ai vedea Turnul Eiffel – sau, mai rău, ca și cum ai fi în Italia și ai refuza o pizza.
Am urmat indicațiile Google Maps și, după o scurtă plimbare cu metroul, am ajuns la faimoasa trecere de pietoni unde toată lumea vrea să refacă poza iconică a celor patru Beatles.
Ploaia torențială ne-a surprins chiar acolo, așa că ne-am adăpostit în magazinul Abbey Road Studios, locul unde istoria muzicii se simte în fiecare colț.
Fondat în 1931 de EMI Records, studioul este un simbol al industriei muzicale. Aici au prins viață albume legendare precum Abbey Road, Sgt. Pepper sau The Dark Side of the Moon al celor de la Pink Floyd. Zidul alb din față e plin de mesaje de la fani – un adevărat jurnal colectiv.
Magazinul în sine este un mix între muzeu și concept store modern, cu viniluri, albume rare, tricouri și tot felul de suveniruri. Prețurile sunt „artistice” , dar atmosfera compensează. N-am rezistat și am luat un breloc, să am o amintire concretă a trecerii pe Abbey Road.
Când ploaia s-a mai domolit, am ieșit la vânătoare de poze pe trecerea de pietoni. Coada era lungă, iar fotografia perfectă nu vine din prima: trebuie să prinzi strada liberă, să faci pașii cât mai asemănători cu cei din poza originală și, mai ales, să ai un fotograf inspirat. Am stat aproape o jumătate de oră încercând variante, apoi am fugit iar în magazin când ploaia a revenit și am reluat ședința foto când ploaia ne-a dat voie.
La un moment dat, au apărut trei mașini de poliție – nu pentru că blocasem circulația, ci pentru că trei hoți au furat geanta unei turiste. N-au ajuns prea departe, fiind prinși rapid. Trei hoți, trei mașini. La Londra, chiar și hoții par să aibă tratament personalizat.
Am continuat aventura muzicală cu un tur dedicat istoriei rockului londonez. Am rezervat Rock’n’Roll Tour prin GetYourGuide și a fost o alegere excelentă. Nu doar că afli detalii fascinante despre locurile vizitate, dar întâlnești turiști din toată lumea cu aceleași pasiuni.
Ghidul nostru, Allan, era un adevărat pasionat, un fel de enciclopedie vie a rockului.
Prima oprire: Denmark Street, supranumită „Tin Pan Alley” a Londrei. Aici, Rolling Stones și-au înregistrat albumul de debut, iar Hendrix și Elton John erau clienți fideli ai studioului Regent Sound.
Tot aici, Jim Marshall – inițial fabricant de tobe – a creat primele amplificatoare, la cererea unor chitariști precum Pete Townshend (The Who) și Ritchie Blackmore (Deep Purple). Cu alte cuvinte, aici s-a născut „sunetul greu” al rockului britanic.
Am poposit apoi la Jazz After Dark, clubul intim unde Amy Winehouse a cântat până în ultima săptămână a vieții ei. Atmosfera încă poartă amintirea serilor cu vocea ei unică.
Londra abundă în locuri legendare: Trident Studios, unde au înregistrat David Bowie, Queen, Genesis și Elton John, sau Marquee Club, scena debutului pentru The Who, Sex Pistols și Joy Division. Clădirea originală de pe Wardour Street nu mai găzduiește clubul, dar povestea rămâne.
Ne-am oprit și la The Ship, un pub clasic unde muzicienii și managerii se adunau înainte sau după concertele de la Marquee (care nu avea licență de alcool). John Lennon, Syd Barrett sau Jimi Hendrix – toți au trecut pe aici. Legenda spune că Hendrix a adormit într-un colț al pubului după o noapte lungă.
Nu am ratat nici Ronnie Scott’s Jazz Club, unde au cântat, printre alte nume grele, Ella Fitzgerald și Miles Davis. Aici, Jimi Hendrix a avut ultima apariție publică, în septembrie 1970, cu doar câteva zile înainte de a muri.
Turul s-a încheiat la Apple Corps, sediul unde Beatles au susținut celebrul Rooftop Concert din ianuarie 1969 – ultimul lor concert live, întrerupt de poliție după 42 de minute. Clădirea e obișnuită la prima vedere, dar povestea pe care o poartă e imensă.
Londra e mai mult decât un oraș – e o scenă deschisă unde trecutul și prezentul muzicii se întâlnesc la fiecare colț de stradă. Abbey Road, puburile din Soho, studiourile legendare – toate păstrează amprenta artiștilor care au schimbat lumea. Dacă iubești muzica, aici nu ești doar turist, ci parte dintr-un concert care nu se termină niciodată.

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub
- ABONAMENT afaFC pe 6 LUNI = 59 lei Cumpără afaFC 6 luni
- ABONAMENT afaFC pe 12 LUNI = 100 lei Cumpără afaFC 12 luni
Trimis de Mika in 25.07.25 20:13:29
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@Mika: Frumoasă prezentare despre artiștii care au schimbat lumea muzicii! Doar citind și văzând pozele am făcut o analogie între locuri și marii cântăreți. Sincer până la articolul tău nu mă gândeam la așa ceva și la acest tur al Londrei despre rock.
Nici prin cap nu mi-a trecut că poți sta atâta pentru acea poză pe celebra Abbey Road. De fapt toți turiștii făceau acest lucru. A meritat recompensa! Vigilentă poliția, cred că erau camere de luat vederi!
Mulțumesc pentru acest articol atât de interesant și inedit!
- Jun.2025 Croazieră pe Tamisa – Londra văzută altfel — scris în 08.07.25 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2025 Londra – șase zile în orașul care nu te lasă să te plictisești — scris în 26.06.25 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Londra pentru prima oara — scris în 23.08.23 de Ddanagh din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra altfel. Partea I — scris în 28.04.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra mea — scris în 30.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Londra, Londra si iar Londra! — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Londra, in iunie, pe ploaie — scris în 24.10.19 de Adela3107 din BUCURESTI - RECOMANDĂ