ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2025
DURATA: 6 zile
Cuplu

DISTRACŢ. / RELAXARE:

încărcat de pe telefon!

Londra – șase zile în orașul care nu te lasă să te plictisești

TIPĂREȘTE

Dacă tot am ajuns în Marea Britanie, era păcat să nu ajungem și în Londra. Așa că, din Glasgow am luat avionul spre capitală și, după o oră și un pic, am aterizat pe aeroportul Stansted.

Am stat șase zile în Londra. Ne-am spus că, dacă tot suntem aici pentru prima dată, să o facem așa cum trebuie și să vedem cât mai mult.

Transportul în comun – surpriza plăcută a călătoriei

Pentru mine, una dintre cele mai plăcute surprize a fost transportul în comun. Londra are un sistem extrem de bine pus la punct, de la autobuze și metrou până la trenuri pe distanțe scurte.

Ca să ne orientăm ușor, am folosit Google Maps și aplicația Moovit. Nu a fost nevoie să ne stresăm cu biletele – doar pe aeroport, la trenul către Liverpool Street, am cumpărat bilete de la automate. În rest, inclusiv pentru trenul spre Windsor, am folosit cardul bancar, direct la intrare și ieșire (pentru metrou și tren). Important: folosiți același card la ambele validări – sistemul calculează automat cel mai mic tarif. Suma se retrage la sfârșitul zilei. Dacă vrei să verifici cât ai plătit, poți intra pe site-ul oficial TfL: https://contactless. tfl. gov. uk.

Există și varianta unui card Oyster, pe care îl încarci în funcție de numărul de zile în care îl folosești. Se adaugă o garanție de 5 lire, care se recuperează la returnarea cardului.

Atenție: fiecare persoană trebuie să aibă propriul card bancar sau card Oyster pentru a călători cu mijloacele de transport în comun.

Ce am făcut în Londra?

Întrebare retorică, desigur. Londra nu este un oraș în care să te plictisești. De la muzee, palate și parcuri până la pub-uri, spectacole și tururi tematice, ai mereu ceva de făcut. Desigur, trebuie spus și că este un oraș scump – așa că „bani să fie” , cum zice românul.

Am încercat să vedem cât mai mult, dar fără să alergăm între obiective. Ne-am propus să ne și bucurăm de oraș, nu doar să-l bifăm.

Am făcut o croazieră pe Tamisa, de la Westminster la Greenwich.

Am vizitat meridianul zero și ne-am plimbat prin cartierul Greenwich, un loc pe care îl recomand oricui vizitează Londra.

Am ajuns la Windsor, unde am vizitat castelul și am explorat orășelul cochet.

Am intrat la Westminster Abbey și la Catedrala Saint Paul – două bijuterii arhitecturale.

Am trecut pe la Buckingham Palace și am avut norocul să prindem parada Colonel’s Review, o repetiție generală pentru Ziua Regelui.

Ne-am plimbat mult prin oraș – de-a lungul Tamisei, pe la Westminster, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, prin Soho și Cartierul Chinezesc. Zilnic am făcut zeci de kilometri pe jos, purtați de curiozitate.

Într-una din zile, am trecut în viteză prin Whitechapel, cartierul asociat cu celebrul Jack Spintecătorul. Astăzi, Whitechapel este un spațiu multicultural, animat și vibrant, unde ai impresia, pe alocuri, că ai ajuns într-o altă lume: piețele, magazinele și restaurantele dau impresia unei țări arabe, nu a unei metropole europene. E un contrast puternic cu centrul clasic al Londrei, dar tocmai asta face parte din farmecul orașului.

Am petrecut timp în parcuri: St. James’s Park și Hyde Park sunt două locuri care merită cu prisosință câteva ore.

Am făcut un tur rock’n’roll, vizitând locuri legate de începuturile carierelor marilor trupe britanice. Am încercat să facem și noi o poză pe Abbey Road, să imităm puțin fotografia Beatles-ilor.

Am făcut și un tur al pub-urilor vechi – am intrat în patru dintre cele mai vechi din Londra: Ye Olde Cheshire Cheese, The Cockpit, The Black Friar și The George

De fapt, nu a fost zi în care să nu bem o bere într-un pub. Ne-au atras nu doar berea sau cidrul, ci și atmosfera: relaxată, autentică, vie.

Despre mâncare

Despre bucătăria londoneză nu sunt foarte multe de spus. Cel mai bine se mănâncă din… alte bucătării! Londra este un oraș cosmopolit și asta se vede și în farfurie: restaurante italiene, grecești,  indiene, libaneze, asiatice – toate îți oferă opțiuni interesante.

Am mâncat în pub-uri, dar și de la rulotele de pe marginea Tamisei. Uneori a fost chiar mai gustos și mai ieftin pe stradă decât în restaurante.

Concluzie

Despre toate acestea voi scrie mai pe larg, în câteva review-uri separate – nu prea multe, ca să nu vă plictisesc. Până la urmă, Londra este o destinație destul de cunoscută.

Nouă ne-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut aerul cosmopolit, degajarea oamenilor, chiar și aglomerația. Mi-au plăcut veverițele prietenoase și mulțimea de păsări din St. James’s Park. Mi-a plăcut berea neagră și sentimentul de acasă în pub-urile britanice. Mi-a plăcut aproape tot – și sper să mă întorc, cât mai curând.

Trimis de Mika in 26.06.25 14:27:35
Validat / Publicat: 26.06.25 16:08:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 39 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Butler’s Warf
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2700 PMA (din 3 voturi)

1 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[26.06.25 17:48:56]

@Mika: O destinație cunoscută pentru mulți afaiști dar nu și pentru mine. Londra este pe lista mea foarte scurtă, trebuie să îi vină și ei rândul cât mai curând! Așa că voi urmări cu atenție ce vei scrie, mai ales că ați stat acolo 6 nopți și ați văzut destul.

Cred că ați mers mult și pe jos doar sunteți iubitori și montaniarzi profesioniști! Am remarcat poza pe Abbey Road dar și celelalte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]

1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Londra: