GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am vizitat Ljubljana intr-o zi de septembrie 2009, relativ in fuga, in cadrul unei mini excursii de citeva zile cu destinatia finala: Oktoberfest in Munchen, asa cum obisnuim de ceva ani.
In 2009, am fost impreuna cu un prieten care ne-a propus sa facem citeva opriri scurte la Belgrad, Zagreb si Ljubljana, destinatii turistice mai rare, in special Ljubljana. Binenteles, ca cel mai mult mi-a placut Ljubljana si inca o regiune din Slovenia, la granita cu Austria, BLED, despre care o sa va mai povestesc...
A fost o zi insorita, si am ajuns in Ljubljana un pic inainte de prinz, dupa o noapte de trista amintire intr-un hotel pe autostrada in Croatia.
Punct de intilnire a culturii estice cu cea vestica, a vechiului cu noul, a stilului baroc cu cel modern, Ljubljana pare a fi un mic orasel, tihnit, calm in zona centrala, cu faleza Ljubljanicei, castelul medieval si marele parc Tivoli, dar se prezinta totodata, ca o mare Metropola, prin accentele noi de infrastructura.
Am intrat in Ljubljana din A1, venind dinspre Zagreb, facind dreapta pe Barjaska Cesta si drumul drept te duce pina in centru, pe Slovenska Cesta, unde am si parcat, la intersectia cu Dvorzakova Ulica, intr-o parcare subterana.
Ne-am intors putin inapoi, pe Slovenka Cesta, pina am intersectat Dalmatinova Ulica si am ajuns in Ajdovacina Square, simbol al Ljubljanei moderne cu Metalka (zgirie -norul central) si fintina arteziana moderna catre est, catre Grad (castel); catre vest, pe aceeiasi Slovenska Cesta, contrastind Argentinski Park si cladirile vechi; dupa 100 de metri de mers catre sud, tot pe Slovenska cesta, ajungem la intersectia cu Copova Ulica, pe stinga, o straduta ingusta (pietonala, un fel de Lipscani al nostru), care duce catre Presernov Square, loc unde “incepe” centrul istoric;
Presernov Square, un fel de Piata Centrala, pe malul Ljubljanic-ei, cu Biserica Franciscana in stinga si statuia lui Presen si a muzei sale, Julia in centru stinga; am vizitat biserica, in stil baroc, cu altarul executat de Francesco Robba, sculptor Venetian de origine, dar devenit Sloven prin casatoria cu fata maestrului sau, Luka Mislej, stabilindu-se in Ljubljana, unde devine cetatean de onoare, facind parte din Consiliul de Conducere al orasului…. am facut citeva poze in Presenov Square si am trecut Ljubjlanica pe Podul Triplu (Tromostevije), emblema a orasului, in fata si in sus admirind castelul (Grad);
Ajunsi pe celalat mal, am continuat spre sud, la dreapta, pe faleza, pe Cankarijevo Nabrezje, si am ajuns in Ribji Square (Fish Market) cu fintina in plan indepartat, spre est; am lasat faleza si ne-am indreptat spre est in Ribji Trg (square), am admirat fintina si am mers in continuare prin Ribji Ulica, o strada pietonala, ca un tunel, de 1 metru si un pic latime pina am ajuns in Mestni Trg (Central Square), in fata aparind Primaria; la stinga am vazut celebra fintina a lui Robba: The fountain of three carniolan rivers (acestea fiind Ljubljanica, Sava si Krka, Robba inspirindu-se in constructia fintiinii dupa celebra Fountain of the Four Rivers a lui Bernini din Piazza Navona din Roma), iar in plan indepartat Catedrala SF Nicolae, la care din pacate nu am mai ajuns, drumul de acces din Mestni Trg catre Ciril-Metodov Trg, fiind inchis pentru reabilitare; un alt regret este ca nu am ajuns sa vedem si celebrul Pod al Dragonului (Zmajki Most), emblema orasului (dragonul).
Asadar, am lasat in urma fintina lui Robba si ne-am indreptat catre sud, pina la intersectia Mesti Trg cu Stari Trg si Pod Tranko si am virat la dreapta pe Pod Tranko, pentru a ajunge din nou pe faleza Ljubljanic-ei, la intersectie cu Cevliarski most (podul Cizmarilor), un pod destul de mic, de pe care am admirat o panorama superba a Ljublanic-ei; din pacate citeva case cu fatada cazuta, de cealalta parte a riului, ne-au intristat putin privelistea.
Am trecut de cealalta parte a riului si ne-am intors catre nord, spre Presern Trg, pe faleza... O groaza de lume, foarte multi cu bicicletele in dotare... o zi insorita, deosebita, plina de farmec... in fata vedeam in departare Biserica Franciscana, in dreapta Castelul (Grad)... pe faleza ne imbiau o groaza de taverne cu mirosuri de pizza si fiind deja trecut de ora prinzului am poposit la una din ele, localizata in Dvorni Trg (Imperial Square) si am comandat o pizza medie care era cit una dubla la noi (cea mica era mai mare decit cea normala la noi); costa cam 10 euro - ni s-a parut super ok; nu am putut minca mai mult de jumatate... cu restul s-a luptat sotul, care comandase niste paste... am baut o cafea, am hranit niste porumbei care ne dadeau tircoale si cu regret ne-am ridicat dupa o ora si ceva…... forte relaxanta aceasta plimbare pe faleza Ljubljanicei…foarte multi tineri in zona, mai ales ca in imediata apropiere se afla Universitatea…
Am pornit pe faleza, spre locul de parcare, in directia Presen Square, dar dupa Filarmonica, am facut la un moment dat la stinga, lasind in spate stinga Universitatea si am intrat intr-un mic parc (Zvezda Park), ... l-am traversat si am ajuns din nou in Slovenska Cesta, indreptindu-ne spre locul de parcare…...
Din pacate nu am reusit sa vedem si celebrul Pod al Dragonului (Zmajski Most), localizat mai la nord-est de Presen Square, iar din celebrul Park Tivoli nu am vazut decit intrarea, din masina, din Slovenska Cesta, iesind catre nord, la prima intersectie, se face stinga pe Tivolska Cesta si dupa un arc de cerc, se ajunge in fata parcului…… din pacate ne-am grabit un pic, pentru a junge la Bled, o celebra statiune turistica slovena, despre care o sa va povestesc alta data, astfel ca nu am reusit sa petrecem decit o zi in Ljubljana…
A fost o zi deosebita, poate cea mai frumoasa din acel voiaj…... la egalitate poate cu cea petrecuta la Bled, tot in Slovenia…. A fost primul voiaj in Slovenia si deocamdata (din pacate) singurul, dar a fost o incintare, foarte relaxant…mi-am propus in acesta vara sa ajung pe coasta Adriaticii, in Croatia si cu siguranta voi reveni pe strazile din Ljubljana.
Trimis de ANAMA in 03.02.11 16:38:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVENIA. A mai fost în/la: Bled
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANAMA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Asteptam sa scrii si despre Bled. Parintii mei au fost acolo... le-a placut enorm... si mie la fel, cat am vazut din ce au filmat si pozat.
Cu siguranta o sa scriu si o sa postez si citeva fotografii, numai timp sa am... este superb si la Bled, poate un pic mai relaxant decit la Ljubljana; cu toate astea Ljubljana mi-a ramas la suflet... Slovenia este una din destinatiile mele de vacanta favorite... recomand tuturor
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Ljubljana, „cea iubită” — scris în 25.06.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Ljubljana cea plină de farmec — scris în 20.09.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Ljubljana, dragostea mea — scris în 19.01.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Ljubljana - orașul dragonilor și al iubirii — scris în 14.06.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Inca o capitala — scris în 20.05.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Arta, culoare şi multă voie bună — scris în 26.11.14 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Ljubljana model de arhitectura pentru alte capitale — scris în 12.12.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ