ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Lima - Orasul Regilor, amestec de romantism si cultura

TIPĂREȘTE URM de aici

Lima - Ciudat de los Reyes, amestec de romantism, istorie si cultura

Ziua de 26. dec. 2012, ora 17,30, avionul incepuse usor coborarea, eram inca la altitudinea de 9000 m, vedeam pe fereastra munti inalti, stancosi, cu varfurile la mica distanta, parca de noi si totusi eram inca atat de sus, dupa cum vedeam pe ecranul micului tv de pe spatele scaunului din fata.

Era o zi senina, asa ca puteam admira intreaga coasta vestica in timp ce avionul aluneca dealungul ei, indreptandu-se spre Lima, munti enormi si arizi isi pravaleau versantul direct in apele oceanului Pacific, iar fasia de nisip este extrem de ingusta, incat pe cele mai multe locuri, valurile oceanului lovea direct stanca muntelui, lipsit total de vegetatie.

Suntem anuntati sa ne fixam centura, pt ca se apropie aterizarea, eram totusi destul de sus, dar viteza era redusa si intradevar se apropia aterizarea ,,o aterizare aparte fata de cele pe care le-am trait pana atunci, rotindu-se deasupra aeroportului, reducea semnificativ din inaltime.

Desi am avut un zbor de 12,30h, nu eram obosita, cred ca si datorita faptului ca toata calatoria s-a facut pe timpul zilei, am plecat din Otopeni la ora 6 dim. si dupa ora RO, am ajuns la 12,30 noaptea (diferenta de fus orar 7 h), iar pe de alta parte, era soare, era cald si atunci am simtit ca imi fusese dor de acest peisaj desertic, pe care nu-l mai vazusem de 2 ani.

La iesirea de la bagaje, eram asteptata de un ghid, vorbitor de engleza, recunoastere s-a facut destul de usor, fiind inarmat cu placuta de carton pe care era scris mare numele meu. Asa ca am fost urcata rapid intr-o masina privata care a luat directia Hotelului, Casa Andina (in toate orasele am fost cazata in acest lant hotelier, de 3 stele, dar cu personal deosebit de amabil si raport calitate-pret, f. bun, asupra cazarilor, mancare, schimb valutar, unde si cum sa le faceti, o sa fac un rw, cu toate acestea separat, si pe durata intregului circuit), drumul asa cum am vazut la reantoarcerea in Lima, la sfarsitul calatoriei, a fost ales special, pt a-mi arata tot ce e mai frumos in acest oras.

Am coborat coasta dealului pe care e asezat orasul, am mers pe malul oceanului, unde pe plaja ingusta mai erau inca oameni, apoi am reurcat pe panta coastei, ajungand intr-o superba zona de flori si verdeata, cu hoteluri de lux, cladiri inalte din sticla si fier, eram in cartierul Miraflores, am intrebat, ce inseamna acest cuvant, mi s-a raspuns ,,priveste florile “, numele se potrivea perfect, acestui peisaj catre era acolo, apoi am intrat pe strazi largi, cu restaurant, cu mesele si scaunele pe trotuar, cu magazine atractive (dar care pe mine mai putin ma interesau si incercam sa vad daca nu sunt si unele specifice, unde pot sa-mi iau ceva care sa-mi aduca aminte de aceasta tara, ceva traditional, artizanate de ale lor), apoi am intrat pe strazi mai comerciale simtind ca ma apropii de ce vroiam eu, am trecut pe langa o imensa Casa de schimb si curand am ajuns, la hotel.

Asa ca dupa ce ghidul s-a asigurat ca a facut tot ce trebuie pt. a fi instalata, mi-a comunicat, sa schimb o suma mai mica, pt. ceva bani, a doua zi dimineata, pana termin turul orasul, dupa careo sa rezolv celelalte probleme, avand tot timpul dupa ora 13. Mi-a confirmat ca cel mai bun curs il am la casa de schimb, hotelul avand cam acelasi curs cu bancile, apoi a pus mana pe o harta a orasului, mi-a facut un cerc si a zis ca in interiorul cercului, pot sa ma plimb, sa merg singura, in siguranta maxima, nu se intampla nimic, indiferent la ce ora sunt pe strada, apoi mi-a indicat, restaurante, locuri unde pot manca, la preturi mici, mancare buna, sau ,,chebice “ (stiam de acasa ca aceasta e una din mancarurile traditionale, pe baza de peste si fructe de mare), case de schimb (atentie pt cei ce vir sa mearga aici, sa veniti cu dolari, cu euro, aveti surpriza sa vedeti ca iti da destul de putin si sunt chiar locuri unde nici nu vor sa schimbe euro, pt. 1$cel mai bun curs l-am avut in Lima, la casa de schimb, de pe av. Jose Pardo, la intersectia cu av. Diagonal, in piata Ovelo J. Pardo, Miraflores, 1$=2,54 soles, iar la euro aici era 1 euro=3,1 soles) Apoi si-a luat la revedere, urmand a ne revedea dupa 2 zile la ora 4,30 dimineata-nu-mi venea sa cred ca vorbeste serios, dar a insistat sa nu intarzii pt ca trebuie pana la ora 5 dim. sa fin in autogara, am invocat si faptul ca pe programul meu scria, ca aveam micul dejun, nimic nu a contat, mi-a spus ca-l voi servi in bus si ca voi fi multumita de ce mancare voi avea, asta e, iar pt urmatoarea zi, sa astept in loby hotelului, ghidul care va veni la ora 9, sa ma ia pt. tur, ghidul va avea la piept ecusonul cu numele agentiei Metropolitan-Touring, iar toti ghizi in toata aceasta excursie vor fi numai de la aceasta agentie.

In camera, aveam un imens pat, regal, o camera sic, am facut undus si a doua zi la ora 8 eram in restaurant pt a-mi lua micul dejun, am fost f. bucuroasa cand am, vazut papaya si mango in bolurile cu fructe, dar la ceai (pt. ca eu nu beau cafea), numai ceai de coca si musetel am gasit, asa ca mi-am luat ceaiul meu din camera-fara de care eu nu plec nicaieri in lume-ceai de afine, in rest omleta de oua cascaval si delicioasa branza de capra, mai erau si mezeluri sau cascavaluri, dar care nu prea ma incanta pe mine. La dulciuri, aveau checul casei, dulceata si din coca, pe care le-am gustat, dar sunt prea dulci pt. gustul meu...

La ora stabilita, m-am instalat in loby, dar nu a trecut mult timp, ca omul a si venit, iar instalata in autocar, alaturi de alti turisti de la alte hoteluri, toti pe limba engleza, am plecat sa facem cunostinta cu capitala tarii, dar nu numai atat, aici esti purtat in timp, si faci din prima zi cunostinta cu trecutul istoric al acestei tari, incepand din perioada pre-columbiana, coloniala si terminand cu cea moderna, cu toate atractiile majore ale acestor perioade.

Dar am uitat un lucru important, populatia Perului e de 24 milioane locuitori, iar o treime din ea, traieste in Lima metropolitana., adica 8 milioane, din care cea mai mare parte, traieste in saracie si aglomeratie, dar asezata la periferia orasului, in locuri inaccesibile turistilor, care nu vor vedea niciodate aceasta fata a tarii.

Desi orasul e la 12 grade de Ecuator, clima nu este tropicala, din aprilie pana in decembrie, curentul peruan rece sufla dinspre Antarctica, aducand ceata rece si gri, care pluteste deasupra orasului, numita, garua. Pt. aceasta perioada a anului, in Lima, daca ajungi sa fii pregatit cu geaca mai groasa. La sfarsitul lui dec ,,pana in luna martie, curentul Central Pacific impinge spre sud, curentul rece, ceata dispare, iar imaginea unui oras gri, se schimba, soarele stralucind pe cer (timp de care am avut si eu parte).

Azi orasul cunoaste o dezvoltare rapida si din orasul in care turistilor l-i se recomanda sa-l viziteze in graba, fiind considerat un oras deprimant, acum aici gasesti, un centru-care e inima politica a natiunii, sediul Palatului Prezidential, case coloniale frumos renovate, muzee, un trecut cultural, traditii culinare si viata de noapte, iar daca cobori in Miraflores, la tarmul oceanului, gasesti hoteluri restaurante, parcuri imense, viata de noapte in Barranco, sau in San Isidor, unde e cel mai exculsivist centru de afaceri din Peru. Fondata in 1535, de Francisco Pizzaro, care i-a dat numele de Orasul Regilor.

Datorita constructiilor din perioada coloniala, deosebite si care se pastreaza si astazi, a facut ca acest oras sa fie declarat in anul 1988, Patrimoniu al Umanitatii, de UNESCO. Dar ce trebuie sa vedem neaparat in Lima?

1-Plaza Mayor, numita si Plaza de Armas. Locul unde Francisco Pizzaro, a fondat Lima.

Aici cele mai importante constructii sunt:

a. Catedrala romano-catolica-unde se afla si mormantul lui Francisco Pizzaro. Construita in stil baroc, in partea de est a pietii, in anul 1564, a inceput constructia care a durat pana in 1758, din cauza numeroaselor stagnari, fie din lipsa de fonduri, fie din cauza celor 2 cutremure, din 1687 si 1746, care au distrus o mare parte din ce se facuse. In anul 1940, a suferit iar o distrugere importanta din cauza cutremurului, dar a fost repede reparata. Catedrala are 5 altare si 10 capele, dar cele mai importante, pt. care e si considerata ca unica, in lume, sunt capela lui Ioan Botezatorul, unde e o sculptura a lui Isus, care a fost declarata, ca cea mai frumoasa din America si capela denumita ,,Imaculata “, facuta din fildes.

b. Palatul Guvernamental-construit pe locul fostului palat a lui Pizzaro, care a fost distrus in urma unor incendii si inaugurat in 1938, un exemplu al bogatiei coloniale. Camerele sunt acoperite cu mahon si cedru, marmura de Carrera si cristal. Scara centrala de la intrare este flancata de busturile celor mai importante personalitati ale istoriei Peru. Camera aurita este asemanatoare cu Sala Oglinzilor din Palatul Versailles.

c. Palatul Torre Tagle, construit in 1730, cu 2 balcoane mari din cedru Nicaraguan, sculptate manual in stil maur, constructie tipic perioadei coloniale, usa de la intrare e placata cu piatra de Panama, in interior tavane inalte din lemn sculptat, cu scari interioare impozante si curte interioara...

d. Casa de Aliaga-, este cea mai veche si bine pastrata cladire de pe continent, detinuta timp de 17 generatii de aceeasi familie, un conac cu balcoane ornate si 66 de camere, in care sunt expuse obiecte de arta coloniala, mobilier Ludovic XIV, portrete de familie, pictate de pictori de la scoala din Cusco.

e. in centrul pietii e o fantana mare din bronz, facuta in 1651. Aceasta piata, a fost martora la multe evenimente istorice, ca executiile comandate de inchizitia spaniola si rostirea declaratiei de independenta a statului Peru.

2-Plaza San Martin-in centru cu statuia celui care a eliberat Peru de sub dominatia spaniola, generalul Jose de San Martin, dezvelita in anul 1921, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la independenta statului... La baza statuii e statuia lui Madre Patria-patriei mame, cu o mica lama peruviana pe cap.

Constructiile din aceasta piata sunt dupa arhitectura franceza. Aici s-a construit in 1924 Grand Hotel Bolivar, destinat gazduirii sefilor de stat si demnitarilor invitati in Peru

3-Basilica de San Pedro-adaposteste cel mai vechi clopot din Peru, are altarul in stil baroc decorat cu frunze din aur. E singura biserica cu 3 intrari, construita in 1636 dupa modelul Biserici Iezuite a lui Isus din Roma.

4-Iglesia de San Francisco, construita in 1674, este de fapt un complex colonial, colorat in alb si galben, cuprinde o biserica si o manastire de maici, capelele La Soledad si El Milagro, catacombele care adapostesc 70000 de oseminte, ale celor mai bogati colonisti din Lima. Loc destul de straniu, acolo a fost interzis fotografiatul, iar persoanele care sufera de claustrofobie, nu au acces, datorita culoarelor intunecate si f. inguste prin care am trecut. Aveai senzatia ca, cobori in mormintele lor, aici lazi asezate una langa alta, adaposteau cranii, femeruri, brate, fiecare incarcate numai cu cranii sau numai cu brate... Biserica, a fost pictata de cei mai buni artisti din acea vreme, au fost adusi tamplari argintari pt a decora cladirea, costruindu-se chiar o fabrica in apropiere de azulejos (placi pictate). Aici era locul preferat de rugaciune a viceregelui spaniol si a curtii sale. Biserica a primit si numeroase daruri din aur si argint, realizate cu aurul si argintul din minele, din Peru. Astfel ca aici s-a cumulat o valoroasa colectie de comori.

5-Huaca Pucllana-situat in mijlocul cartierului Miraflores, pe o suprafata de 5 hectare. a fost intre anii 400-700 e. n centrul adminstrativ si religios al templului preincas, de adorare a zeului Pachacamac. Constructia a inceput in anul 400e. n, cu noua secole inainte ca incasii sa construiasca Machu Picchu. Acest sit a fost deschis turistilor in anul 1984, iar in perioada sa de glorie, acoperea o suprafata de aproape 8 milep., si a functionat timp de 300 ani.

Dupa masa am colindat singura prin cartierul Miraflores, aici eram in siguranta si puteam sa-mi aleg, restaurantul unde sa mananc sau sa colind acele Artizanat Market, cum le spun localinicii, un fel de bazaruri, unde poti achizitiona amintiri specifice Perului, in urma negocierilor, in special lucruri facute din lana de Alpaca, Lama, portofele, posete din piele de lama, opincute din material, tesut din fir de lama, bijuterii din argint, de calitate f. buna, dar pretutile mi s-au parut asemanatoare cu pretul din RO, si acesta dupa o negociere destul de buna (asa ca am renuntat sa ma mai uit la bijuterii de argint), bijuterii, facute din pietre, cu calendarul sofisticat inca, figurine din piele de lama sau alpaca si multe, multe alte lucruri, cred ca nu la lipseste nimic din ce ar interesa un turist.

Acest cartier e situat pe malul Pacificului, extrem de frumos si datorita spatiilor verzi, pline cu flori. Cand bunica lui P. Gaugin, a vizitat Lima, in 1830, a zis ca Miraflores e cel mai frumos loc pe care l-a vizitat in America de Sud., acest loc este si azi in Parcul Central din cartier. -Parcul Kennedy si Parcul 7 de Junio. La sfarsit de sapt. In aceste parcuri se instaleaza tarabe care vand o varietate de suveniruri peruviene, bijuterii, antichitati, haine. Faleza Miraflores, cu vedere spre ocean, aduna in fiecare dupa-masa, sau sfarsit de sapt.

Familii, la promenada, indragostiti, parapantisti, muzicieni si dansatori pt. a castiga un ban, dar si dansatori de tango, care isi etaleaza talentul.

Acest cartier e plin de restaurante de diverse categorii, unde poti manca incepand de la 10 soles (cca4 $) pana la cele mai pretentioase, de 5 stele unde un poti servii cele mai sofisticate mancaruri, cu vin de cea mai buna calitate, dar si pretul te poate duce pana la 150 soles (60 $). Un bun cebiche, cu peste calamari, creveti, langusta si legume prajite, cartof galben dulce si chili, toate puse separat de peste si totul la un pret rezonabil, asta ca sa incerci celebra lor mancare, adica la max. 40 soles (15 $), il poti lua la Segundo Muelle, str. Malecon Cisneros, un loc bine cunoscut de localnici. Pt. 10 soles poti sa manaci in mici restaurante, cochete unde te servesc cu sendwichuri calde cu carne de pui sau vita, asezate cu rosii, cascaval, salata verde, intr-o jumatate de franzeluta si un cola inka sau bere inka.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 04.02.13 21:52:10
Validat / Publicat: 05.02.13 06:48:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD. A mai fost în/la: Brazilia
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3563 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Lima - Orasul Regilor [...]" / inca treceam peste Anzii vestici, indreptandu-ne sprecoasta oceanului, parca muntii vroiau sa atinga avionul, eram la peste 8000m inaltime
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[05.02.13 08:24:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adri-nico
[05.02.13 10:45:39]
»

Mi-era teama ca nu o sa puneti poza cu cebichele ala... dar am gasit pe la nr 50 si ceva. O poza cu mango nu aveti? Am vazut-o doar pe aia cu sucul de papaya... hmmm... ce salivez...

Ati fost in catacombele cu oase sau ati scris doar ce v-au spus ghizii? Era asa infricosator? Miroasea greu in acele incaperi? (ca sa stiu, ca eu vomit la mirosurile urite).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[05.02.13 14:03:05]
»

@adri-nico: am fost, toti cei care am fost in grup, din interiorul bisericii, dupa ce intri, cobori in subsolul bisericii, inainte de a intra pe culoarul care coboara in panta lina, turistii sunt intrebati, daca sufera cineva de claustrofobie, asta fiind singura problema, pe care daca o ai, ei nu isi asuma raspunderea.

Culoare inguste, slab luminate, pt care la fiecare trecere, dintr-o incapere in alta esti atentionat ca e un prag, sau sa fii atant la cap (pt. persoanele inalte se recomanda sa mearga putin inclinate (nu e cazul nostru).

Periodic ajungi intr-un spatiu circular, unde se stationeaza pt. a mai face niste prezentari (ex. tavanul este acoperit cu barne de lemn, legate in asa fel incat da o elasticitate tavanului in timpul unui cutremur, sau zidurile sunt facute din pietre de gresie, legate cu un clei pe baza de albus de ou si zahar, ceea ce am aflat si in Egipt.

In fiecare incapere sunt insirate pe o latura lazi mari, in care sunt oasele separate, unele au numai cranii, altele oasele de la maini, si se stie nr. de oase din fiecare, astfel s-a facut numerotarea celor ingropati, in ani diferiti). Incaperile sunt uscate, chiar si pamantul de pe jos e bine batatorit, fara a fi praf sau umezeala pe pereti, incaperile fiind deschise permanent, nu sunt usi intre ele si destul de aerisite, nu sunt mirosuri grele, aerul e destul de respirabil, daca nu ai probleme de claustrofobie, intra, pt. ca merita sa vezi, turul in interior dureaza mai bine de 1/2h. Pe mine nu prea m-a infricosat, sunt gramezi de oase.

Ref. la mango, acolo oriunde am cerut un suc de mango fresh, mi se spunea ca ei nu fac din mango sucuri, de ce, nu am aflat, fac numai din banane sau papaya, care e excelent, numai fii atenta sa le spui sa nu-ti puna zahar, ca e atat de dulce si lesinant. Prima oara nu am stiut ca isi bat jos de acest fruct (lor le place f. dulce) si cand am baut, mi s-a parut o porcarie, i-am intrebat daca au pus zahar, si mi-au confirmat, le-am cerut sa-mi dea unul fara zahar, ptca papaya nu are nevoie sa o mai indulcesti, si-au cerut scuze si au schimbat paharul (fara costuri suplimentare).

Sunt f. draguti, ambili si dornici sa-ti faca pe plac, daca nu-ti place ceva iti schimba, in privinta asta nu am avut nici un fel de probleme, dar le place sa le arati cat de multumit ai fost de ceea ce ti-au recomandat, si o faceam de fiecare data si vedeam cum sunt de incantati

webmasterX
[23.11.14 08:58:24]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Lima, LIMA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, grecudoina
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lima:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1