ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2011
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 14,8 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 15 MIN

    Lausanne - orasul elvetian "multilateral-dezvoltat", ce ascunde comori nebanuite

    Ilustrație video-muzicală
    Gilbert Becaud -- Bonjour La Vie
    TIPĂREȘTE

    La Lausanne am ajuns la orele tarzii ale unei amieze superbe, cand caldura unei zile incantatoare de vara se asternuse demult. Si oboseala incepuse sa-si arate nestingherita “dantura colturoasa”…Normal, dupa atata mars fortat prin atatea orase…Si ziua inca nu se terminase.

    Asadar, dupa un tur scurt cu autocarul, am coborat undeva in centru si am pornit la plimbarea noastra perpedes, deja cea obisnuita contra-cronometru.

    Lausanne are o istorie lunga si plina de evenimente. Este un oras construit demult, inca de pe vremea expansiunii romanilor, care s-au stabilit pe malul lacului, la Vidy si este situat pe 3 coline. Initial romanii au zidit aici un fel de baza militara, pe locul unei foste si foarte vechi asezari celtice. Acest oras s-a dezvoltat sub conducerea ducilor de Savoia si a episcopului de Lausanne. Mai tarziu, dupa mijlocul sec. 16, asezarea a fost luata in jurisdictia Bernei iar la inceputul sec. 19, aceasta asezare a devenit capitala noului canton elvetian Vaud.

    Astazi, Lausanne este o destinatie turistica extrem de atragatoare si de interesanta. Mai ales in plimbarea pietonala, aveam sa cunosc un oras plin de viata, foarte viu colorat si bogat in obiective turistice care mai de care mai incitante si mai deosebite.

    Lausanne este binecuvantat datorita unei excelente combinatii ale Naturii. Orasul se deschide ca un evantai, atat de frumos si pitoresc de-a lungul malului nordic al lacului Geneva (sau Lemat) in partea franceza a Elvetiei, fiind inconjurat de culmile muntoase Jura ale Alpilor atat de fermecatori cat si de padurile mereu inverzite si cu podgoriile bogate din imediata apropiere.

    Lausanne este un oras istoric cu vechi traditii, un oras universitar, cu o bogata si foarte diversa mostenire culturala si de arta autentica.

    Fac o paranteza, apropos de lacul Geneva: pe atunci noi inca nu stiam ca urma sa vizitam curand un orasel provincial francez situat exact vis-a vis de Lausanne, pe malul sudic al lacului, un orasel binecunoscut pt. apele sale. Si trebuie sa scriu ca un mare plus in astfel de circuite il constituie efectuarea unor excursii optionale realizate ad-hoc, atunci cand atat ghidul cat si soferii ne anunta ca trecem prin apropierea sau chiar printr-un loc deosebit de frumos si interesant si care chiar merita vizitat. Si astfel iata cum, la programul nostru deja stufos de fiecare zi, se adauga alte si alte obiective turistice speciale, care ajung sa ne faca zilele de vacanta extrem de “marete” dar si teribil de obositoare, pt. ca la finele zilei se puncteaza obligatoriu si vizitele la obiectivele turistice scrise deja in program…Sper ca la timpul potrivit, sa scriu ceva despre acel orasel francez pentru ca merita cunoscut si de voi macar cat l-am cunoscut eu.

    Imensul lac Geneva ne-a insotit atat aici, la Lausanne, cat si in vizita noastra pe inserat de la Geneva si apoi pe mai departe.

    In plimbarea pietonala prin oras, am vazut ca in centru se intalnesc doua rauri: Flon si Louvre, care astazi sunt in mare parte acoperite. Aceste rauri de-a lungul timpului au brazdat vaile care au format cele trei coline: Cite, La Bourg si Saint Laurent, pe care astazi este construit orasul Lausanne. Albiile raurilor au format un mic defileu chiar in centru, ceea ce-i confera, dupa parerea mea, un lucru inedit si atat de pictoral si interesant. Datorita acestui defileu, in aceasta parte a orasului exista mai multe poduri faurite pentru a se trece mai usor in diferite zone ale orasului. Mie mi-au placut toate aceste “podoabe” naturale, intretinute atat de bine si “exploatate” cu mult cap, lasandu-i orasului atat naturaletea dar impregnand si amprenta puternica a civilizatiei in slujba locuitorilor si a intregii urbe.

    Plimbandu-ma prin Lausanne, am vazut si aici cam acelasi stil de oras, in special orasul medieval, cu stradutele inguste si pietruite, abrupte si in pante spre centru, unde se ajunge in acel defileu, cu cladiri vechi frumoase si reconditionate perfect, multe construite in panta strazii. Aerul boem razbate din orice loc, majoritatea caselor nu sunt mai inalte de 2-3 etaje, la parter cu magazine frumos si elegant decorate, multe sunt reprezentante ale brandurilor internationale. Dar sunt si multe terase si cafenele, ca si mici buticuri cu “nimicuri”, ca sa scriu asa, adica multe suveniruri, dulciuri de toate felurile, in fata magazinelor o intalnim pe traditionala vacuta elvetiana Milka, dar nu neaparat mov pe care o stim noi, ci poate o Milka in culori mai “naturale”. Si mi-am amintit asa de legendarul urs intalnit des la Berna.

    Totul decurge tihnit, calm, atat de linistit si de placut si la Lausanne. Clepsidra timpului isi rostogoleste alene zilele placute si traiul bun se dezveleste din orice coltisor al orasului.

    Oamenii acestui loc sunt binevoitori, iti zambesc pur si simplu cand ii intrebi ceva, incercand imediat sa te ajute. Chiar daca am observat ca multi nu stiu o boaba de engleza (sau se fac ca nu stiu), totusi fiecare se descurca, in incercarea de a ajuta turistii. Iar daca vad ca ingani ceva in franceza, al lor esti. Am intalnit o placuta bunavointa. Mare lucru, nu?! …Pur si simplu, aici, ca si in celelalte orase elvetiene, este cu adevarat o cu totul alta lume decat cea pe care o stim noi si in care ne ducem fiecare viata de zi cu zi…Este o imensa diferenta. Aici, cred eu, totul se masoara in alta dimensiune, pur si simplu o dimensiune a unui bun simt nativ, al unei vieti bune si normale, uitata de multi dintre noi sau poate de unii netraita niciodata, din pacate…Oricum ar fi, eu m-am simtit in Elvetia o persoana foarte respectata si chiar dorita, in pofida faptului ca eram o turista straina si doar in treacat. Niciodata nu am primit din partea vreunui localnic sau vanzator la orice butic nici macar o spranceana incruntata a suparare sau enervare, ci doar zambete si asta chiar spune multe…pe tacute!

    Lausanne nu este un oras prea mare, dar este foarte reprezentativ atat din punct de vedere istoric dar si artistic si cultural. Si veti vedea ca si sportiv.

    Lausanne mai este numit si “orasul festivalurilor”, intrucat aici au loc anual multe astfel de manifestari culturale.

    Deci Lausanne este un oras “multilateral dezvoltat”, cum l-am numit eu ulterior dar are si un farmec aparte prin tot ceea ce daruieste la fiecare pas.

    In plimbarea noastra printr-un oras care promitea din ce in ce mai mult, am ajuns in Place de la Palud, socotita inima zonei pietonale. Este una dintre cele mai animate si pitoresti zone din Lausanne. Aici m-am delectat privind din mers, ce-i drept, la vitrinele decorate cu mult rafinament si eleganta, ale catorva magazine de firma.

    Printre aceste stradute ce aluneca la vale si care se intalnesc in Place de la Palud, in mijlocul acestei pietete sta falnica si frumoasa statuie a Fantanii Justitiei, datand din anii 1726, foarte asemanatoare cu cele de la Berna.

    Apoi am trecut si prin fata cladirii fostei primarii situata in apropiere. Aceasta este o constructie veche din piatra gri, dar “inveselita” de flori la ferestre si cu un ceas in turnul situat in partea sa centrala. Primaria are acelasi stil de arhitectura cu mai toate constructiile din Berna, avand arcade la parter. Aici, in Lausanne nu am vazut aceasta caracteristica, deci cladirile cu parterul in arcade raman specificul Bernei…

    Din Avenue de l’Universite am intrat de data aceasta intr-o imensa piata si am aflat imediat ca ne aflam in zona cea mai culturala a Lausanne-ului, in Place de la Riponne, situata in imediata apropiere a catedralei. Piata este “patronata” de o cladire imensa, formata de fapt din mai multe corpuri de cladiri impunatoare. In Place de la Riponne se afla marele Palais du Rumine, care gazduieste cele mai importante muzee din Lausanne. Dar aici se gaseste si Universitatea si marea Biblioteca din Lausanne.

    Palais du Rumine este un edificiu in stil neo-renascentist florentin si a fost ridicat spre sfarsitul sec. 19 si inceputul sec. 20, terminat in anii1904. Cladirea este realizata din piatra grea, avand de o parte si de alta a intrarii principale, 2 coloane pe care stau semete doua mari sculpturi ce reprezinta un barbat si o femeie cu corp de leu. Sunt foarte expresive aceste statui vopsite in verde si dau o prestanta deosebita intregului complex de cladiri.

    Intrarea in corpul principal al acestei maiestoase constructii se face urcand pe mai multe trepte iar fatada este decorata cu alte sculpturi. De o parte si de alta, celelalte corpuri de cladire parca sunt protejate de niste coloane care formeaza niste culoare in aer liber, decorate cu cativa copaci, pe unde am reusit sa ne plimbam si noi putin, pentru a vedea piata in toata splendoarea si frumusetea ei.

    Intr-o parte a Palais du Rumine, piata este decorata cu o incantatoare fantana arteziana, o adevarata placere de a te racori pentru cateva secunde. La un moment dat chiar am vazut cativa oameni jucandu-se pe acolo si udandu-se cu apa. La cat de cald era…

    In incinta Palais du Rumine se poate face un adevarat circuit al muzeelor, aici fiind adunate, de fapt, esenta istoriei, culturii si artei orasului Lausanne. Deci aici se gasesc:

    -Muzeul Cantonal al Artelor Frumoase care cuprinde o galerie cu picturi, desene, sculpturi si o mini-colectie a celor mai importanti artisti elvetieni dar si o mica colectie de arta franceza, avandu-I pe Paul Cezanne, pe Degas, Matisse sau Renoir.

    Pretul unui bilet de intrare este de 6 chf pentru adulti si 4 chf pentru studenti si grupuri. Copiii pana la 16 ani au gratuitate.

    -Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul Zoologic, unde se gaseste o impresionanta colectie de animale conservate din intreaga lume, inclusiv pasari, insecte si specii disparute. Pretul unui bilet de intrare este aici de 4 chf pt. adulti si 2 chf pt. studenti iar copiii pana la 16 ani au tot gratuitate.

    -Muzeul Arheologic care cuprinde, printre multe alte obiecte foarte vechi si insemnate, gasite pe teritoriul orasului, cel mai important exponat fiind un bust original al lui Marcus Aurelius. Pretul de intrare este la fel ca cel de la muzeul de istorie.

    Muzeele sunt deschise de luni pana vineri intre orele 11-18.

    Biblioteca Universitatii este tot in cadrul acestui imens palat. Aci se gasesc peste 700 mii de volume, manuscrise de o deosebita valoare culturala nationala si internationala.

    Lausanne, cu centrul sau medieval deosebit, este dominat de unul dintre cele mai impresionante catedrale ale Elvetiei. Este vorba, bineinteles, de Catedrala Notre Dame de Lausanne sau simplu, Catedrala din Lausanne, care se afla in Orasul Vechi, mai exact, in Place de la Cathedral si este construita in stilul gotic inconfundabil. Am vizitat acest “templu” sacru pentru elvetieni si am ramas impresionata nu atat pentru interiorul sau cat mai mult pentru ce ne ofera pe din afara. Este superba! Intr-un cuvant.

    Biserica este protestanta si constructia sa a inceput in anii 1175 si in 1275 a fost sfintita de Papa Grigore al X-lea, in prezenta regelui Rudolf de Habsburg.

    Cand am ajuns in fata acestui monument reprezentativ al orasului si al intregii Elvetii, m-au atras usile de la intrare, de o maiestrie deosebita. Sunt adevarate opere de arta sculpturala. De o parte si de alta acestora, troneaza undeva mai sus, sculpturile in marime naturala ale apostolilor, ornate cu diverse decoratiuni si bazoreliefuri foarte fin realizate. In sec. 19 s-a inceput o restaurare care a durat ani si ani de zile. Astazi este un adevarat monument sfant care trebuie vizitat neaparat.

    Chiar daca interiorul mi s-a parut mai auster, catedrala este maiestoasa in primul rand prin inaltimea sa, specifica goticului timpuriu, cu arcadele sale ample pe care de cate ori le vad la asemenea locasuri sfinte si de cult, simt sa ma inalt si eu printre ele, undeva, tot mai sus si de acolo privesc mai departe…Este o senzatie greu de descris in cuvinte, se simte si atat, in tacere si reculegere…

    In partea sa sudica, biserica are o incantatoare fereastra cu o rozeta ornata cu niste vitralii de exceptie, realizate in sec. 13. Un alt loc special il are loja corului, realizata in aceeasi perioada si tot aici sunt si cateva morminte vechi. In aceasta cripta au fost gasite ramasite ale vechii biserici datand inca din sec. 8 dar si alte morminte foarte vechi.

    Ceva cu totul aparte in aceasta biserica, mi s-au parut cele 3 orgi cu care este inzestrata aceasta impresionanta cladire sfanta. Si iar n-am putut sa-mi imaginez in gand cat de dumnezeiesc s-ar auzi aici corul bisericii impreuna cu cele 3 orgi cantand impreuna sau doar orgile…Va dati seama ce acustica are o astfel de biserica?!...

    In afara, catedrala se faleste cu 5 turnuri asezate pe turnul principal al constructiei; 4 sunt mai micute pe fiecare colt dar cel central este cel mai inalt, de aprox. 75 m, realizat in sec. 19. In acest turn se gaseste o statuie ce-l reprezinta pe un paznic care anunta orele din noapte, batand intr-un mare clopot. Dangatul se aude in linistea noptii in tot orasul. Acest obicei a ramas din timpuri stravechi, atunci cand batea clopotul intr-un anumit fel ca sa anunte localnicii orasului ca totul este bine si pot dormi linistiti.

    Alte obiective turistice deosebit de importante si interesante din Lausanne mai sunt si:

    -Castelul d’Ouchy, situat intre portul nou si cel vechi al orasului. A fost cladit in sec. 12 si astazi este un impunator hotel cu restaurant, foarte elegante si rafinate si va dati seama la ce preturi…In acest loc s-a semnat in 1923 tratatul de pace dintre Turcia, Grecia si aliati. Mai multe tratate istorice au fost semnate in astfel de locuri celebre, devenite intre timp mari si importante hoteluri, cum mai este si Palais Beau Rivage, unde in 1932 s-a semnat “Acordul de la Lausanne”.

    -Castelul St. Maire, a fost construit intre anii 1397-1431, initial palat episcopal si apoi in sec. 16-18 a fost resedinta a guvernului bernez. Astazi este ocupat de resedinta primariei cantonului.

    -Muzeul de Arta Bruta, este adapostit intr-un frumos conac din sec. 18, Chateau de Beaulier si cuprinde in jur de 30.000 de lucrari extrem de valoroase, realizate de 500 de artisti plastici. Muzeul si-a capatat acest nume dupa 1971, datorita donatiei unei fabuloase colectii ale artistului Jean Dubuffet, ce a cuprins 4000 de lucrari.

    -Parlamentul Cantonal este situat in partea stanga a Castelului St. Maire de Lausanne, realizat la inceputul sec. 19 de catre A. Perregaux, cu fatada sa in stil clasic.

    -Curtea Federala sau Tribunalul Federal este situata in partea de nord a parcului Mon Repos, gazduit intr-o frumoasa si distinsa cladire construita undeva in deceniul 3 al sec. trecut.

    -Grand Pont sau Marele Pod este un foarte interesant si reusit viaduct, amplu arcuit si lung de vreo 200 m. De pe acest pod se deschide o splendida si atractiva panorama asupra Orasului Vechi din Lausanne. Incepe din Place St. Francois si se termina in alt loc superb din oras, in Bel-Air Metropole, un bloc foarte inalt unde isi au resedinta multe birouri.

    Lausanne este, precum am scris mai sus, si “Orasul Festivalurilor”. Aici se desfasoara anual, in luna ianuarie, “Prix de Lausanne”, la Theatre de Beaulier, un vast si exploziv concurs de dans. Evenimentul atrage o salba de dansatori de renume din intreaga lume.

    De asemenea, in oras are loc pe perioada mai-iulie “Festivalul International de la Lausanne” sau Festival de la Cite. Programul acestui eveniment cultural este extrem de bogat, include opera, balet, concerte de camera, spectacole de teatru si muzica de jazz. La acest festival participa artisti din intreaga lume iar cele doua locatii unde are loc acest important festival sunt: Teatrul Municipal si Teatrul de Beaulier.

    Alt festival este si “Fete du soleil”, este un eveniment foarte popular in Elvetia si are loc in fiecare an, la sfarsitul lunii aprilie.

    Lausanne se mandreste si cu titulatura de “Oras olimpic”. De fapt, am trecut cu autocarul inca de la inceputul calatoriei noastre in oras, pe langa marele complex sportiv olimpic, unde se gaseste Comitetul Olimpic International ca si Muzeul Olimpic. Din ce am inteles, acesta ar fi cel mai vizitat muzeu de catre turisti dar si de oameni de afaceri si chiar localnici. Este al 2-lea muzeu ca nr. de vizitatori din Elvetia.

    O vizita in acest muzeu ne duce prin numeroasele evenimente sportive ce au loc aici, pana la initiativele de incurajare a practicarii unui sport. In acest muzeu se pot inchiria chiar si biciclete gratis, ca sa intelegeti mai bine modul de gandire si faptele acestor oameni. Dealurile pe care este cladit orasul sunt excelente si adevarate piste pentru curajosii pe role sau chiar pe biciclete. Am vazut ca se poate prinde o viteza ametitoare. Sunt tineri curajosi, pe care i-am vazut cum se avantau nepasatori pe acele stradute inclinate mai puternic sau mai domol, in practicarea acestor sporturi pe roti.

    In anul 1994, Lausanne a fost aleasa capitala olimpica. In acest oras, “sport” nu este doar un simplu cuvant din dictionar, ci aici isi desfasoara activitatea peste 300 de cluburi sportive si 15 federatii sportive internationale, ceea ce face din Lausanne un adevarat “sportville”.

    Ce as mai putea adauga la cate minunatii sunt si se pot realiza intr-un oras atat de divers precum este Lausanne?! Lacul Geneva, impartit pe jumatate, cu bunavointa si respect de catre Elvetia si Franta, format de fluviul Ron, reprezinta o mare si incantatoare atractie pentru activitatile pe apa sau o fermecatoare promenada pe malurile sale atat de pictoresti, cu terase si cafenele puternic “asezonate”. Pe marea de safir din inima Alpilor, am vazut plutind alene diferite ambarcatiuni, mai mici sau mai rasarite, unele adevarate comori plutitoare; vaporase de agrement, barcute pregatite poate pentru o partida strasnica de schi nautic. Lacul isi asteapta sportivii de performanta sau chiar amatorii pt. o cursa de caiac pe intinderea fara margini ale apelor atat de albastre ale lacului. Exista Clubul de canotaj din Lausanne care a fost fondat demult, de prin anii 1878, deci cu mare vechime si o traditie indelungata.

    Dar si padurile racoroase si umbroase de la marginea orasului sunt un adevarat paradis verde pentru diferite drumetii sau practicarea mountain-bike. Exista si un teren de golf unde impatimitii acestui sport al atentiei si concentrarii se pot delecta. De-a lungul lacului se poate practica ciclismul iar iarna sunt partii de schi-fond ca si patinoare. Deci in Lausanne este o distractie activa excelenta, la alegere pentru toata lumea si in toate anotimpurile! Nu credeti?!...

    Lausanne este, de asemenea si orasul distractiilor nocturne; am vazut multe baruri de noapte sau de zi, discoteci, cluburi in care se canta adevarat jazz (am vazut afise multe de acest gen). In ceea ce priveste spectacolul de teatru, am inteles ca nu ar trebui ratat “Bejart Ballet”, un adevarat show de zile mari la maxim de intensitate. Deci, merita o vizita cat mai lunga in Lausanne nu doar pentru obiectivele turistice, ci si pentru un autentic spectacol de balet elvetian, cu o trupa din Lausane de renume mondial, pe langa celelalte distractii. Sunt pentru toate varstele si gusturile.

    In periplul meu prin “wonder-city”, cum mi-a trecut prin cap sa-I mai cataloghez, intrucat practic m-a uimit prin varietatea sa, am vazut ca aici te poti indeletnici si cu o mare portie de shopping la discretie. De ce? Pentru ca orasul pune la dispozitia tuturor tot felul de magazine mai mici sau mai mari. Dar toate au acelasi numitor comun: eleganta, bun gust, rafinament si marfa…elvetiana. Nu zic ca nu exista si “fake-uri” dar majoritatea lucrurilor sunt autentic elvetiene. De aceea au si preturile pe masura calitatii lor. Am vazut magazine doar cu ceasuri sau bijuterii, oh, my God! Excelente. Si ce preturi! Dar si multe librarii, adevarate “cetati de cultura”; sau buticuri, unde se pot gasi atat suveniruri de toate neamurile (de la magneti, cani, vacute, talangi, tricouri, costume nationale traditionale, etc) cat si tot felul de dulciuri din ciocolata de toate marimile si modelele…bani multi si grei sa ai la tine! Ei, din astia chiar ca n-am vazut pe nicaieri, expusi in nicio vitrina... :)... cu exceptia preturilor afisate cu nonsalanta pe obiectele puse la vanzare. Dar in schimb am vazut ca cel putin in orasele elvetiene vazute de mine, abunda practic bunastarea, fericirea, relaxarea si, in concluzie, minunata viata pe care acesti oameni o traiesc zi de zi. Bravo si cinste lor!!!

    Ca mijloace de transport, am observat ca in Lausanne circula troleibuze si autobuze. Si un fapt inedit: Lausanne este singurul oras din Elvetia si cel mai mic oras din lume care beneficiaza de metrou. Mer-veil-leuse! cum ar spune elvetianul vorbitor de franceza, pe teritoriul caruia este Lausanne. O statie de metrou am reusit sa o si pozez: cea din Place de la Ripone, simpla, fara pomponeli dar extrem de utila pt oras.

    Daca era joi si aveam mai mult timp la dispozitie, la Chauderon, in piata de vechituri se gaseste tot ce vrei si ce nu vrei. Aici nu se poate sa nu iti alegi si sa cumperi un suvenir ieftin si frumos care cu siguranta iti va aminti de calatoria ta la Lausanne.

    Ei bine, mie imi vor aminti mereu de Lausanne trairile mele de o mare satisfactie, pentru ca am reusit chiar si pret de doar putin timp, ca pasii mei sa calce grabiti pe acele stradute inguste si in pante, cam greoaie la urcat, dar incantatoare ca peisaj urban; ca privirile si mintea mea au absorbit cat de mult din ce-au vazut si inteles in calea lor, ajutate si de obiectivul aparatului foto, ce mi-a fost “meilleur ami” in aceasta calatorie. In cele din urma am ramas cu aceste amintiri de neuitat pe care nimeni nu mi le poate lua niciodata…atata timp cat traiesc! Pentru mine aceste momente din viata mea turistica constituie “seva” din care ma hranesc an de an si care ma anima sa fiu mereu “o turista elevata si foarte entuziasta”, asa cum mi-a spus in ultima zi de circuit un turist din grupul nostru, vazandu-ma cate poze am facut tot timpul - chiar si la mese -, vazand cat ma bucur de fiecare moment al excursiilor si caruia ii multumesc si pe aceasta cale.

    In concluzie, Lausanne este orasul care trebuie vizitat cel putin o data in viata. Eu imi doresc o revedere cu aceasta “mina de aur” a turismului elvetian, pentru ca Lausanne este locul care te cheama sa te intorci la el!

    Si v-am povestit si eu cate ceva din vizita mea la Lausanne, al 5-lea oras al Elvetiei, doar pentru ca, precum multi altii, si eu AmFostAcolo!

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 25.11.11 19:00:57
    Validat / Publicat: 25.11.11 20:21:09
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9697 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Am lasat A9 si ne indreptam spre Lausanne...
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster15
    [25.11.11 20:20:36]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster13
    [25.11.11 23:01:15]
    »

    Si a primit si o melodie care se poate insa sterge/schimba!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [26.11.11 18:38:30]
    »

    @web15 si @web13, va multumesc mult!

    @to all, va multumesc frumos pt. aprecierile voastre!!

    Numai bine tuturor si duminica linistita si fericita!

    Ellada_sagapo
    [18.12.11 22:32:58]
    »

    Stau si ma uit cate locuri frumoase exista si regret ca nu voi avea niciodata timpul si banii sa le vad pe toate.

    Din punctul asta de vedere, AFA este un fel de masina de calatorii, putand macar sa vedem pozele si impresiile din locurile respective.

    Mi-au placut in mod special P21 si P14.

    Imi pot numai imagina, la un asemenea circuit cum ai avut, cam cati Gb ocupa pozele facute.

    Cel mai important spatiu ocupat insa, este fara doar si poate cel din inima, amintirile acestor momente fiind de neinlocuit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    apfel
    [08.04.13 20:57:54]
    »

    Buna seara! Imi puteti da si mie un pm cu agentia cu care ati fost in acest circuit? Multumesc mult.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    apfel, Ellada_sagapo, ileanaxperta*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lausanne:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054527997970581 sec
    ecranul dvs: 1 x 1