GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cipru, aprilie 2025 - 9 idei pentru o escapadă

Dragi prieteni, iată câteva impresii dintr-o excursie care se dorea doar de aventură, dar s-a lăsat și cu plajă și baie ca lumea, în plină primăvară, la două ore de zbor, din Iași.
1. Lacul sărat.
Destinația noastră inițială este Larnaca. Aterizăm în zori și mergem pe jos spre primul obiectiv, Lacul sărat, o minunăție a naturii, populat de flamingo sălbatici, de unde încă din preistorie s-a recoltat sare. Apa de mare pătrunde freatic în lac, în sezonul rece și se evaporă în sezonul cald, iar ce rezultă vedeți în foto. Vizităm totodată și Hala Sultan Tekke, o moschee construită pe locul unde a decedat, prin 647, doica și mătușa profetului, nr 4 în ierarhia moscheilor sunnite. Despre cazări: recomand să luați ceva în centru, aproape de plajele principale, Finikoudes - pentru apă, și Mackenzie - pentru baruri de fițe. Bugetele, în aprilie, se învârt pe la 60 eur, rank 9+, apartament cu două camere, dotat, cu balcon. Ca o particularitate, mai toate locuințele au boiler, ceea ce înseamnă că sosiți și imediat apăsați un buton ca un întrerupător, care pornește încălzirea, apoi într-o oră aveți și apă caldă. Vă vor informa gazdele.
2. Larnaca.
Orașul are spre 70.000 de locuitori, este animat, aveți ce vizita: biserica Sfântul Lazăr, acel Lazăr înviat de Isus și care s-a retras aici, pentru a mai trăi o vreme; există și un mic muzeu de arheologie, decent și relevant pentru o scurtă incursiune în antichitate; mai puteți vizita fortul medieval și portul turistic, de unde luați excursii pentru epava feribotului Zenobia, un vas modern, lansat în 1979 și care în 1980 s-a scufundat aici; pentru pasionați, să știți că sunt organizate și scuba diving.
3. Ayia Napa.
Din stația de autobuz Finikoudes, aveți autocare cam la fiecare 30-45 de minute, spre Mamaia lor, Ayia Napa, 5 euro călătoria, o stațiune plină cu hoteluri de top, la plaje asemenea, dintre care se evidențiază Nissi, Landa, Makronissos. Apa în aprilie este încă rece, dar o dată ce te acomodezi, este în regulă. De aici noi am pornit în plimbare spre Capo Greco, cel mai (sud)estic punct al UE.
4. Traseul Cape Greco.
De la Podul îndrăgostiților se merge pe un traseu cimentat spre plajele Ammos și Limnara. De aici poteca este printre pietre, spre spectaculoasele caverne săpate de valurile mării, un punct de atracție pentru vaporașe turistice. De aici și până la stânca Greco mai aveți puțin, urcați pentru panoramă sau îi dați roată și ați ajuns la peninsula cu farul maritim, Capul Greco. Până aici sunt cam 7-9 km; acum, tot pe potecă marcată porniți spre nord 3 km, până la plaja Konnos, listată în top zece. Noi am făcut baie, plajă, iar la plecare am urcat la drumul asfaltat, apoi dreapta, după rond, și în fața Hotelul Grecian am luat linia 711 cu firma OSEA, din stația de autobuz, direct spre Larnaca, la doar 2 euro! Mai puteți lua și 101/102, spre Ayia Napa.
5. Nicosia.
Fiind pe modul plimbare, nu puteam rata capitala țării, singura capitală divizată din Europa, așa că am pornit în altă zi, tot din stația Finikoudes - Larnaca, unde sunt autocare cam din oră în oră, tot la 5 euro călătoria de 45 de minute. Nicosia înseamnă orașul vechi, în formatul unui mare fort în stil venețian, sec XV, înconjurat de cartiere moderne și relativ aglomerate, cu clădiri înalte și futuriste. Sub un sfert din oraș, inclusiv din cetate, este însă sub autoritatea unei” republici” a Ciprului de nord, nerecunoscută de nimeni, cu excepția Turciei, un fel de Transnistrie, separată în 1974 pe criterii etnico-religioase. Vizitați Poarta Famagusta și veniți spre strada Ledra, unde veți găsi singurul punct pietonal de trecere a frontierei de pe insulă și puteți vizita ”nordul”, respectiv ieși din UE, în 5-10 minute. Cu pașapoartele, sau cu CI, doar să aibă mai mult de 6 luni până la expirare. Imediat ce treceți ”granița” dintre frații ciprioți veți observa catedrala Sf. George, o fostă biserică cruciată, din sec XII-XIII, stil gotic autentic, transformată în moschee imediat după ocuparea insulei de către otomani, în 1571, sub sultanul Selim II Bețivul. Legenda spune că acesta era încântat de vinurile insulei, motiv pentru care a și ordonat cucerirea ei, cu prețul a zeci de mii de morți, de ambele părți. Ca o ironie a sorții, ziceți-i și karma sau răzbunare, el a și sucombat în 1574, înecat în propria ..., ca urmare a unei beții ... cipriote. Mai puteți vizita și Poarta Girne, care marca ieșirea spre nord din cetatea venețiană, spre portul cruciat Kyrenia, în limba greacă, sau Girne, în turcă. Să închideți datele de pe mobil, sau treceți chiar pe modul avion, aici nu sunteți în UE, iar roaming-ul este foarte scump, inclusiv la plățile cu cardul fizic să verificați ce comisioane există; puteți schimba comod euro la case, contra lire turcești, la o cotație decentă de 43 TL pentru 1 euro. Comercianții au prețurile afișate în ambele monede, dar veți vedea că cele în lire sunt cu 20% mai mici. Puteți savura un kebap autentic la 180-250 TL, cam 23-30 de ron. Evitați capcanele pentru turiști, acele terase dintre PTF și Sf. George, unde prețurile sunt sus, gustul este comercial și cumpărați doar timp și... aglomerație. Pentru curioși, la două – trei străduțe distanță de căile principale, veți observa adevărata realitate, însemnând mizerie, clădiri în paragină, maidan de secol XIX.
6. Mănăstirea Bellapais.
Am luat în altă zi o excursie din Ayia Napa și iată-ne încă o dată de ”partea cealaltă”, așa cum se exprimă ciprioții greci despre republica turcă a Ciprului de nord. Cu 45 de euro de persoană avem transport, ghidaj, două intrări la muzee incluse, un buget foarte mulțumitor. Mănăstirea este construită din sec. XII de către călugări francezi, în stil autentic gotic și a funcționat sub rit catolic până la 1571, când a fost considerată ca neimportantă de către otomani și lăsată localnicilor ortodocși. Altfel ar fi fost acum tot moschee. Ea a ținut slujbe până la divizarea insulei, din 1974, iar acum este muzeu. Se păstrează naosul, pronaosul, altarul, în stare relativ bună, iar panorama este minunată. Ca o particularitate, toate bisericile din nord nu mai au cruci, și clopotele sunt date jos, cu excepția a două dintre ele, care deservesc o comunitate restrânsă de creștini, însumând cam 300 de persoane, opresiune pe care nu o regăsim, în oglindă, în zona cipriotă greacă, unde am observat moschei în bună stare.
7. Kyrenia.
Oraș port, ce a asigurat din cele mai vechi timpuri comerțul dintre insulă și Asia Mică, păzit de o cetate relativ mică, dar cu șarmul ei, de vizitat, și unde veți admira un vas comercial din epoca elenistică, - 300 î. e. n., descoperit în anii 70, în stare mulțumitoare, cu amfore, cereale și alte vestigii conservate peste două mii de ani în nisipul radei. Mai puteți vizita portul turistic, plin ochi cu terase și moderne și clasice, cu prețuri absolut... europene.
8. Famagusta.
Port major și scopul excursiei noastre, faimoasa cetate cruciată, locul unde se spune că erau atâtea locașuri de cult câte zile sunt într-un an, și unde am vizitat Fortul lui Otello - gelosul celebru din opera lui Shakespeare, impozanta catedrală gotică Sf. Nicolae, sec. XII-XII, acum tot moschee și am mai admirat zidurile, comparabile cu ale altei cetăți majore din zonă, Rodos.
9. Varosha.
Cartierul fantomă al Famagustei. L-am observat și fotografiat din mersul autocarului, deoarece nu se poate opri fără permisiune. Fostă zonă rezidențială de lux a insulei, cu vile moderne, aflate acum în ruină, și plaje generoase, prinse acum în sârmă ghimpată, și unde oamenii și-au lăsat ciorbele pe masă în 20 iulie 1974 și s-au refugiat din calea războiului civil. O realitate tristă, despre un popor dezbinat de interesele politicianiste.
Rezumând, Cipru a fost o experiență peste așteptări și mă întreb cum de nu am prospectat insula mai din timp. O destinație unde cu siguranță vom reveni, căci avem niște plaje 😊 pe listă!
Vacanțe minunate vă doresc!
Trimis de Radix7 in 27.04.25 16:13:18
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
- Alte destinații turistice prin care a fost: Letonia, Estonia
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Radix7:
Felicitări pentru articol şi pentru buna organizare a sejurului cipriot!
” iată câteva impresii dintr-o excursie care se dorea doar de aventură, dar s-a lăsat și cu plajă și baie ca lumea, în plină primăvară, la două ore de zbor, din Iași.
Nu prea ştiu eu cum ai făcut doar două ore cu avionul din Iaşi cât timp eu am făcut din Bucureşti două ore şi douăzeci de minute. O fi zburat avionul meu mai încet?
Vreme de plajă a fost de Sărbători cel puţin, nu contest, destui făceau şi baie în mare, însă mie marea mi s-a părut prea rece. Eu doar am intrat şi ieşit rapid în fiecare zi, dar nu era de bălăceală decât pentru cei mai căliţi.
În Cipru cred că fiecare găseşte ceva pe gustul lui.
@nicole33: mulțumesc frumos pentru aprecieri! Zborul era marchetat ca fiind de 2h 35m, dar l-au anunțat stewardesele că va fi de 2h, ceea ce s-a și întâmplat. În fine, detalii...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Cu drag prin împrejurimile Larnacăi — scris în 09.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 „Vechituri” din Larnaca — scris în 05.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 O surpriză plăcută: Larnaca — scris în 03.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Dupa 3 ani — scris în 18.06.19 de valileau din FUNDULEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Hala Sultan Tekke și Lacul Sărat Larnaca — scris în 25.04.19 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Plimbare prin Finikoudes și la Catedrala Sf. Lazăr — scris în 22.04.19 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Dupa cinci luni in Cipru — scris în 24.04.18 de viorelgeorgescu din BUZAU - RECOMANDĂ