GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelul Trausnitz si inceputul unei dinastii
Legatura dintre castelul Neuschwanstein despre care v-am povestit aici vezi impresii, Herrenchiemsee despre care v-am povestit aici vezi impresii si Castelul Trausnitz despre care va povestesc acum, este data de Casa de Wittelsbach, o dinastie ce a primit ducatul Bavarei la sfarsit de secol XII de la Imparatul Frederic I, numit si Barbarossa si care s-a intins vreme de sapte secole, pana in 1918. Daca ar fi sa povestesc despre Casa de Wittelsbach ar fi mult de tot, am intrat de curiozitate pe Wikipedia si pot spune ca mi-am prins urechile, e interesant, mai ales pentru istorici.
Precum in celelalte castele apartinand Casei Wittelsbach pe care le-am vazut, nici aici nu poti fotografia in interior. Vizitand primele doua castele am crezut ca datorita “bogatiilor” prezente, dar aici nu prea ai exponate, inseamna ca este o regula generala. In schimb pagina oficiala este atat de bine pusa la punct incat va puteti bucura de ceea ce va ofera ca si cand ati fi fost acolo, asadar pagina oficiala este burg-trausnitz.de/englisc ... astle/index.htm. Insa la fata locului, existau materiale care spuneau ce reprezinta fiecare camera, scopul ei, asa ca macar asa, putintel am avut ceva informatii, mai ales ca explicatiile ghidei erau in germana ????
Cand am ales acest oras am avut in vedere accesibiltatea lui si ceea ce imi poate oferi, asadar, ca de obicei, Bayern Ticket, plecat din Kufstein la 7.02 (apropo de asta, mi-am omorat prieteniii cu orele mentionate, le spuneam de exemplu ca plec de la firma cu trenul de … :26 si la …... :48 sunt in Kufstein) si la 9.30 eram in Landshut (cu schimbare de tren in Munchen). Asta e, punctualitatea te poate face sa iti organizezi bine programul.
Primul meu punct din lista era binenteles castelul, care este cocotat pe deal, asa ca urci putin pana ajungi la el, mai admiri cate ceva si in final, tragandu-ti sufletul ajungi sa vezi luminita de la capatul tunelului.
Castelul si orasul Landshut au fost fondate sub dinastia casei Wittelsbach in 1204 (date mai oficiale, desi istoric, sunt date si mai vechi despre aceste locuri), si pana in 1503 castelul a fost resedinta si sediul guvernului ducilor din Bavaria inferioara.
Un eveniment important a avut loc in 1475, cu ocazia nuntii organizate de Ludwig cel Bogat, dintre fiul sau Georg si Hedwig, fiica regelui polonez. Noua nu ne spune nimic acest evaniment, insa se pare ca a fost atat de marcant, incat si in prezent, acest eveniment este marcat prin festivitati ce au loc la fiecare 4 ani, urmatoarea fiind organizata in 2023 (ar trebui sa verific daca asa va fi).
Castelul a trecut prin diverse transformari in functie de era sa, asa ca a trecut si prin stil gotic dar si renascentist.
Treptat insa nu a mai fost pe gustul conducatorilor si a intrat in umbra fiind folosit drept cazarma si inchisoare pentru prizonierii aristocrati, mai apoi ca fabrica de articole de lana si matase, a servit si drept spital de holera. Prin 1869 etajul 2 a fost pregatit pentru regele Ludwig al II-lea, dar aceasta nu a ajuns niciodata aici.
Daca celelalte doua castele sunt stralucitoare, aici nu gasesti aceasta stralucire, insa tocmai aceasta simplitate mi-a placut mult mai mult, pentru ca astfel sesizezi boltile, lambriurile si alte elemente arhitectonice. Locurile unde ni s-a permis sa facem poze fiind doar in exterior dar si in muzeul despre care urmeaza sa povestesc.
La ultimul etaj insa exista o mica terasa de unde se vede foarte bine orasul, dar si mai bine turnul din caramida al Bisericii Sf Martin. Ce are deosebit acest turn? O sa va spun in articolul urmator, acum suntem la castel ????.
Dar daca vreau sa va mai povestesc cate ceva, este despre ceea ce au colectionat de-a lungul vremii ducii de Wittelsbach. Aici, in fostele apartamente ale doamnelor (Damenstock), se gaseste o filiala a Muzeului National Bavarez - Kunst- und Wunderkammer (Camera de arta si curiozitati) deschisa in 2004
Deja inca din 1565 ducele Albrect al V-lea fondase o “camera de arta” cu peste 6000 de articole, una dintre cele mai importante din Europa, in acel moment gandindu-ma la castelul Ambras si a lui muzeu vezi impresii.
Aici, acest muzeu este impartit pe sectiuni:
Artificialia – opere de arta curioase – cu diverse obiecte realizate de om
Naturalia – minunile naturii – curiozitati din natura
Exotica – curiozitati din tari straine
Scientifica – știința si curiozitati
Ca sa prezentam si ceva date tehnice sau alte informatii utile:
- Desi este ceva distanta pana la castel (800 m si o diferenta de nivel de 27 m), pentru persoanele cu dizabilitati se poate obtine un permis special pentru a merge cu masina pana la intrare, insa tururile ghidate nu pot fi accesibile persoanelor in carucior.
- Exista anumite incaperi din castel care pot fi inchiriate pentru evenimente precum receptii, concerte, conferinte sau chiar si nunti, cu capacitate de la 50 la 300 persoane.
- In perioada Covid, cand s-a mai dat drumul la obiective spre a fi vizitate, accesul in castel se facea respectand regula celor 3 G (genesen, geimpft, getestet, adica, recuperate dupa boala, vaccinat, testat), masca FFP2, si din ce am citit, in aceasta perioada tururile ghidate au fost doar pentru grupuri sau cu programare.
La final nu pot spune decat ca mi-a placut mult de tot acest castel, iar vederea de pe terasa asupra orasului a fost spectaculoasa. Cat despre oras, acesta avea sa imi ofere ceva surprize incat chiar sa ma simt bine, o sa va povestesc in articolul urmaor. Pana atunci va las in compania pozelor si sa ne auzim de bine.
Trimis de mishu in 15.05.23 22:11:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bavaria, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - SUD" (deja existentă pe sait)
Nu mai știu dacă ți-am scris un ecou la articolul despre castelul Neuschwanstein
Acolo a lucrat un nepot al meu, înainte de pandemie. Mi-a descris zona ca fiind foarte frumoasă, la fel cum ai apreciat și tu împrejurimile!
E bine că mai ții minte un loc pe care l-ai vizitat în 2019! Eu nu mai țin minte nici ce am vizitat anul trecut, în Țările Nordului Vârsta își spune cuvântul! Noroc cu Mihai, el are o ținere de minte muuuuult mai bună ca a mea.
Felicitări pentru articol, pentru poze și.......
@doinafil: Acum am sa fac 2 precizari, articolul era scris de mult, am mai adus mici adaugiri, insa as fi fost in stare sa il sciu si acum, imi aduc aminte treptele urcate, faptul ca am asteptat ajungand la cateva minute dupa ce intrase prima serie si asa am vizitat mai intai muzeul, si multe altele. Cred ca atunci cand calatoresti singur esti mult mai atent la ceea ce vezi pentru ca esti tu cu tine doar. Iar in articolul urmator o sa iti povestesc cum am avut parte de o surpriza tare placuta si ca as fi in stare sa merg in acelasi loc cu ochii inchisi, imi amintesc cum am sters o anume placuta ca sa iasa mai bine in poza, dar o sa citesti despre asta.
Poate ca excursiile obisnuite sau alte locuri le tin minte mai mult sau mai putin cu detalii, dar daca ne vedem, pot sa iti povestesc si acum prima mea vizita in Austria si tot ce era legat de acea saptamana, pot sa iti povestesc cele 2 calatorii in China si sa refac traseul asa cum a fost facut el. In momentul in care eu ma ocup de organizare tin minet bine lucrurile.
Ma bucur de cele spuse de nepot, si iti multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.
@mishu: Mă bucur pentru tine că ai o memorie arât de bună!
Felicitări și...
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Landshut» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Landshut – Un oras romantic, una dintre bijuteriile Bavariei — scris în 19.05.23 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ