ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Uji, taramul ceaiului verde și al paradisului budist Byodo-in

TIPĂREȘTE URM de aici

Mai avem doar 2 zile pentru a vizita Kyoto, insa multe locatii pe lista, care nu trebuie ratate, nu doar in Kyoto, ci si in imprejurimi. Una dintre acestea este Uji, un mic oras aflat la sud de Kyoto, renumit pentru ceaiul sau verde si site-urile incluse in Patrimoniul Mondial.

Distanta dintre Kyoto si Uji e de circa 60 km, pe care am parcurs-o cu trenul in 20 de minute. Uji are 2 gari principale, JR Uji si Keihan Uji, insa noi am coborat in prima dintre ele.

Pozitionat intre 2 foste capitale, Nara, prima capitala din perioada 710- 794 si Kyoto, capitala dintre anii 794-1868, orasul Uji s-a dezvoltat ca un centru istoric si cultural al Japoniei. In primii ani dupa intemeierea capitalei Kyoto, Uji a devenit un refugiu pentru nobilii de curte, care au construit aici vile de vara.

Exista importante temple si altare, printre care Templul Byodo-in si Altarul Ujigami, cel mai vechi altar existent in Japonia, precum si un pod vechi, celebrat in arta si literatura, peste raul Yodo, cunoscut si ca raul Uji. Dezvoltarea moderna nu a modificat frumusetea clasica, strada pietonala Omotesando fiind gazda ceainariilor, a magazinelor vechi de sute de ani, in care se vinde ceai si produse din matcha (ceai verde sub forma de pudra), gyokuro (ceai verde de inalta calitate) si sencha (ceai verde obisnuit), cultivate local in Uji. Aici puteti incerca galuste „dango” , taitei, inghetata si gogosi, toate cu aroma de ceai.

Nu sunt iubitoare de ceai, insa o inghetata cu matcha a fost binevenita pe caldura si umezeala din acesta perioada a anului, pe care am savurat-o la Masuda Chaho, o ceainarie datand din 1912, inainte de a ne indrepta spre urmatoarea noastra destinatie: Templul Byodo-in.

Byodo-in a fost initial o vila a unui aristocrat, Fujiwara no Michinaga, unul dintre cei mai puternici membri ai clanului Fujiwara, construita in 998, in perioada Heian. In 1052, fiul sau, regentul Fujiwara Yorimichi, a transformat-o in templu budist, in memoria tatalui sau. Numele templului, „Byodoin” , se traduce prin „Templul Egalitatii si Iluminarii” .

Byodo-in are cele mai vechi si una dintre putinele gradini budiste din Tara Pura ramase din Japonia, caracterizate printr-un aspect natural. Completata cu un iaz, reprezinta conceptul budist de paradis si serveste ca loc de meditatie si contemplatie.

Este deschis zilnic intre orele 8:30 - 17:30, pretul biletului fiind 600 yeni, oferind acces la terenul templului si la muzeu (Casa comorilor). Programul de vizitare al muzeului este insa intre orele 9-17, iar Sala Pheonix între 9:30-16:10.

Dupa ce am platit taxa de intrare, am luat-o pe poteca din stanga, in jurul iazului cu lotusi, pentru a admira privelistea.

Cladirile templului Byodo-in s-au pierdut de-a lungul secolelor, datorita incendiilor repetate si a altor calamitati, insa, cea care a supravietuit din perioada Heian, este structura din lemn, construita de Fujiwara Yorimichi in anul 1053, pe o insula, in mijlocul iazului, spectaculoasa Phoenix Hall sau Hoo-do.

Numele este datorat celor doua statui Phoenix din aur care impodobesc acoperisul Hoodo-lui, dar si aspectului constructiei, aceasta semanand cu mitica pasare Phoenix chinezeasca (Ho-o) coborand pe pamant, cu sala centrala reprezentand corpul pasarii, coridoarele laterale fiind aripile sale intinse si coridorul din spate reprezentand coada.

Pentru a sublinia importanta acestui templu in cultura japoneza, Phoenix Hall apare pe reversul monedei japoneze de 10 yeni, iar Phoenix apare pe reversul bancnotei actuale de 10.000 de yeni.

Interiorul Phoenix Hall se poate vizita in tururi ghidate de cate 20 minute, cumparand suplimentar bilet, 300 de yeni/persoana, de la un stand din partea de nord a terenului. Aceasta zona este cea mai aglomerata si trebuie sa te asezi la rand inainte de ora inscrisa pe bilet. Ghidul conduce grupul in sala centrala care pare sa aiba 2 etaje inaltime, dar care de fapt are doar un nivel construit foarte inalt pentru ca aici se afla statuia uriasa inalta de 3 metri a lui Buddha Amida, asezat pe o floare de lotus. Statuia din lemn de chiparos japonez, acoperit cu foite de aur, a fost sculptata de un mester din epoca Heian, a carui tehnica speciala a fost de a crea o singura figura din mai multe blocuri de lemn imbinate.  

In spatele statuii este o aureola mare aurita, ce simbolizeaza unirea cerului cu pamantul, iar pe peretii albi de ipsos, zboara printre nori alti 52 de Bodhisattva, cantand la diverse instrumente muzicale sau dansand.

In interior este interzisa fotografierea, la fel ca si in urmatorul obiectiv, muzeul templului, numit Hoshokan.  

Construit in 2001, in mare parte subteran, pentru a nu distrage atentia de la Phoenix Hall, gazduieste artefacte originale din templu, ce includ o statuie a unui Kannon cu 11 capete, alte statui ale lui Budha din perioada Heian, create dinainte de infiintarea templului, clopotul templului, statuile originale ale celor 2 pasari phoenix si 26 dintre statuile originale ale Bodhisattva din Sala Phoenix. Exista o sala de expozitie care recreeaza picturile colorate din interiorul Salii Phoenix si o sala in care vizitatorii pot viziona videoclipuri de grafica pe computer produse de cea mai recenta tehnologie.

In spatele Muzeului Byodo-in se afla un clopot de templu, o replica a originalului aflat in muzeu.  

In plimbarea prin gradina am trecut pe langa alte sub-temple, Jodo-in, Fudo-do, Saisho si Kannon-do, la iesire. Kannon-do a fost reconstruita la inceputul perioadei Kamakura pe locul salii principale originale, insa nu era deschis publicului, fiind in renovare. Langa Kannon-do se afla „Peluza in forma de evantai” unde razboinicul Minamoto Yorimasa s-a sinucis. Acesta a incercat impreuna cu 300 de razboinici sa apere Byodo-in impotriva a 28000 de luptatori din clanul rival, insa simtind ca nu va putea birui, si-a desfacut evantaiul, a recitat o poezie Waka despre moarte si s-a sinucis respectand ritualul.  

Inainte de iesire se gaseste si Salonul de ceai Toka, ce serveste matcha, gyokuro si sencha, cultivate local in Uji. Preturile variaza de la 550 yeni pana la 850 yeni, iar fiecare comanda de ceai vine cu dulciurile uscate originale de la templu.  

Impresionantul templu a fost construit intr-o perioada in care budhismul se afla intr-un declin, tocmai pentru a opri decaderea si a consolida budhismul. Iata ca astazi, dupa aproape 1000 de ani, Byodo-in continua sa fie un templu budist activ, gazduind ceremonii religioase si servind ca loc de cult si pelerinaj atat pentru budisti, cat si pentru vizitatori.  

Am parasit teritoriul templului, indreptandu-ne spre raul Uji, ce curge prin oras, impartind localitatea in 2 parti. Poduri pietonale leaga malurile lui Uji de o mica insula din centru, ce serveste drept loc de promenada si picnic.

Podul principal peste raul Uji a fost construit pentru prima data in jurul anului 646, fiind unul dintre cele mai vechi poduri, din Japonia. De atunci a fost distrus si inlocuit de multe ori, insa este bine cunoscut pentru mentionarea sa frecventa in capitolele din Povestea lui Genji, o opera de fictiune din secolul al XI-lea, despre care se spune adesea ca este primul roman din lume. Povestea lui Genji a fost scrisa de o nobila japoneza si descrie intrigile vietii de curte din perioada Heian.

Ne-am oprit si la Nakamura Tokichi, discret si linistit, cu o atmosfera care te face sa ridici draperiile si sa arunci o privire mai atenta, unde se poate servi masa sau se pot cumpara dulciuri de la magazinul de deserturi.  

Astazi Uji impresioneaza prin linistea care o emana peisajele, insa, intre secolele al XV-lea si al XVI-lea, aceasta zona a fost locul multor batalii, in timp ce shogunii luptau pentru controlul Japoniei.

Ar mai fi cate ceva de vazut si de facut in Uji, insa traseul pe care ni l-am propus pentru aceasta zi nu se opreste aici, continuand cu o alta locatie plina de comori culturale, Nara.


[fb]
---
Trimis de geani anto in 26.10.24 14:14:06
Validat / Publicat: 26.10.24 16:47:16

VIZUALIZĂRI: 65 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kyoto și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038480997085571 sec
    ecranul dvs: 1 x 1