GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Arhitectura moderna a garii Kyoto
Din Matsumoto am plecat spre Kyoto, orasul in care urmeaza sa petrecem 4 zile. Ma asteptam ca orasul sa pastreze atmosfera istoric-culturala a diverselor ere trecute ale Japoniei, Kyoto fiind printre putinele orase care nu au fost bombardate in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Am descoperit insa arhitectura moderna a garii Kyoto, care a transformat-o in principala zona business a orasului, fiind a doua cea mai mare cladire de gara din Japonia, inaugurata la aniversarea de 1200 de ani a orasului Kyoto, in 1997. Este un complex enorm ultramodern de sticla si otel, cu 15 etaje, care, pe langa peroanele de tren si statia de metrou, are o multime de magazine, restaurante, hoteluri, un teatru, un muzeu si cinematograf.
Am avut ocazia sa vizitez gara in fiecare zi, fiind cazati intr-unul dintre hotelurile aflate in interiorul complexului garii, Miyako City Kintetsu Kyoto Station.
Exista 2 intrari in gara, cea din nord, Karasuma si cea din sud, Hachijo. Intrarea Karasuma este orientata spre statia de autobuz, turnul Kyoto si Oficiul postal. Aici este poarta centrala principala, numita Poarta Chuo, pentru liniile de tren JR. In nord-estul cladirii garii se afla Teatrul Kyoto, ce gazduieste piese de teatru dar si concerte.
Intrarea Hachijo, este fata in fata cu strada cu acelasi nume. Aici sunt situate majoritatea hotelurilor din zona si centrele comerciale, Asty Road si Miyako Michi.
Trecerea de la nordul la sudul cladirii se face prin intermediul unei pasarele pietonale aflata la etajul 2, dar exista si un pasaj subteran in partea de est a garii care leaga Asty Road din partea Hachijo de statia de metrou Kyoto si centrul comercial subteran Porta.
Muzeul „Eki” este o galerie de arta unde sunt exponate de arta traditionala japoneza, aflata la etajul 7 al magazinului universal Isetan.
Cladirea garii are multe piete publice unde au loc evenimente, spectacole, una dintre acestea fiind Piata de Est, din care, prin spectaculosul tunel Skyway, aflat la inaltime, se poate ajunge in zona restaurantului de la etajul 11 al aripii de vest a garii. Am traversat si noi tunelul de sticla, cu jocuri de lumini, din care ai vedere la Turnul Kyoto, cel mai inalt obiectiv din oras.
Are 130 metri inaltime si forma unei lumanari japoneze, construit pentru a celebra Jocurile Olimpice de vara din 1964. Aceasta a fost practic prima cladire moderna in vechea capitala a Japoniei, careia i s-a alaturat apoi gara si celelalte blocuri din preajma. Structura care sustine turnul este cladirea ce gazduieste un hotel, restaurante, magazine, iar turnul propriu-zis este atractia principala, aici existand o punte de observare pentru a admira orasul.
Vederi spectaculoase am avut si de pe terasa Sky Garden & Happy Terrace aflata la etajul 15 in aripa de vest a garii.
Cel mai apreciat loc este insa „Daikaidan” sau Grand Stairway, treptele ce urca de la etajul 4 al aripii de vest pana la la Sky Garden de la etajul 15. In timpul spectacolelor, treptele sunt folosite ca scaune, scena fiind la baza scarilor, la etajul 4, oamenii privind scena ca dintr-un amfiteatru.
Atunci cand nu au loc spectacole, pe acestea sunt proiectii de lumini, imagini si sunet, care pot fi admirate de la distanta, ele insele oferind un spectacol pe care nu te mai saturi sa-l privesti.
Cam acestea ar fi de spus despre partea moderna a orasului Kyoto, care merita vizitata, chiar daca localnicii nu au fost incantati de aceste constructii, aflate in contrast cu numeroasele situri de patrimoniu cultural, considerand ca acestea strica imaginea veche a orasului.
Odata ce parasesti insa gara si zona invecinata, simti atmosfera vechiului oras, cu situri patrimoniu UNESCO, case traditionale si districte de geishe.
Trimis de geani anto in 27.08.24 20:24:30
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesantă construcție! N-am mai văzut, până acum, ceva mai sofisticat ca stil arhitectural!
Te felicit că ai ales să vezi Japonia, un loc unde puțini dintre noi au ajuns!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Uji, taramul ceaiului verde și al paradisului budist Byodo-in — scris în 26.10.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Fushimi Inari Shrine, altarul celor 10000 porti torii — scris în 22.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Palatul Imperial din Kyoto — scris în 20.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Palatul Imperial Sento si Palatul Imperial Kyoto Omiya — scris în 14.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Ginkaku-ji, Pavilionul de Argint din Kyoto — scris în 09.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Ninnaji – templul imperial din Kyoto — scris în 07.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Budismul zen si gradina de piatra a templului Ryoan-ji — scris în 01.09.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ