ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Neaşteptat de frumos în micul orăşel Kutna Hora

TIPĂREȘTE

Aşa cum am promis într-un ecou legat de precedentul meu review, mai puţin plăcut unor cititori,:( continui relatările din sejurul meu prin Boemia cu ceva mai frumos, oraşul Kutna Hora şi frumoasele sale obiective turistice. De obicei mă documentez înainte să merg într-un loc anume şi îmi calculez timpul, astfel ca să pot vizita majoritatea obiectivelor turistice. Din varii motive nu-mi iese mereu şi Kutna Hora este unul dintre oraşele în care s-a întâmplat asta, în ciuda faptului că ne-am cazat într-o zonă aproape centrală, aproape de tot ce se putea vizita.

Prezentarea oraşului

Oraşul Kutna Hora este un oraş cu aspect medieval din Boemia Centrală aflat la aproximativ 70 de km est de capitala Cehiei, Praga. Este situat pe un deal, are numeroase străzi vechi, multe din ele pavate cu piatră cubică, biserici, catedrale, clădiri istorice, muzee, parcuri şi grădini.

Datorită minelor de argint, descoperite aici la începutul secolului al XIV -lea, oraşul Kutna Hora era, după Praga, al doilea centru economic din Boemia. Vestiţii groşi praghezi tipăriţi aici erau la acea vreme valuta forte din Europa Centrală, iar numeroase familii influente din Cehia şi-au stabilit reşedinţa în micul orăşel. Un amănunt interesant:în perioada înfloritoare din secolul XIV Kutna Hora avea poulaţia egală cu cea a Londrei.

Astăzi are doar 20.000 de locuitori, dar se poate mândri cu faptul că este un oraş turistic, are un centru vechi foarte frumos şi este înscris în patrimoniul UNESCO. Datorită numeroaselor obiective turistice şi a clădirilor vechi, care şi-au păstrat arhitectura de sute de ani, oraşul primeşte anual peste 200.000 de turişti. Am vizitat o parte din aceste obiective şi încerc să le fac prezentarea sumară la fiecare în parte.

Catedrala Fecioara Maria sau Adormirea Maicii Domnului

Se află în Sedlec, o suburbie a oraşului Kutna Hora, la 150 de metri de Osuarul Sedlec, pe strada Vitezna cea care duce aproape de centrul oraşului. Iniţial a fost o mănăstire cisterciană ale cărei date de construcţie sunt undeva pe la mijlocul secolului XII. Iniţial a fost locuită de călugări aduşi din mănăstirile din Bavaria. După multe distrugeri cauzate de războaie şi fenomene naturale o biserică gotică a fost construită aici la 1700 şi s-a păstrat aproape la fel cum arată astăzi. Din 1995 figurează în patrimoniul UNESCO.

Catedrala este imensă, are un interior baroc cu un culoar transept cu multe coloane şi capele pe ambele laturi ale naosului. În partea stângă se află o scară interioară, pe care am urcat şi am avut o panoramă deosebită asupra culoarului şi altarului. Interiorul abundă în statui mari cu Fecioara Maria, Sf. Ioan, Sf. Bernard, Sf. Norbert, multe din ele poleite cu aur. Am văzut de două ori catedrala St. Vitus din Praga şi pot spune că interiorul celei din Kutna Hora este la fel de frumos (dacă nu cumva este peste). Intrarea costă în jur de 2 euro, noi am avut-o inclusă în pachetul de 8 euro (pentru 3 obiective) cumpărat la vizitarea osuarului.

Colegiul Iezuit[ (GAZK)

Din Sedlec am parcurs cei aproximativ 3 km până în aproape de centrul oraşului, pentru a vizita cel de al treilea obiectiv prevăzut în pachetul turistic. Căutând o parcare în zonă am nimerit mai întâi această frumoasă clădire pe care am vizitat-o la exterior şi la parter. Este o construcţie impozantă, în stil baroc, cu un interior simplu, un colegiu iezuit finalizat în 1750 şi folosit din 1798 şi până în 1998 drept cazarmă. Pe latura estică se află o alee pe marginea căreia sunt înşiruite statuile a doisprezece sfinţi iezuiţi, printre care şi Sf. Vaclav, protectorul Boemiei.

Catedrala Sf .  Barbara

Când am pătruns pe aleea pavată cu piatră cubică din stânga colegiului iezuit am crezut că am pătruns într-o altă epocă. Pe alee zeci de personaje îmbrăcate în costume medievale, soldaţi în armură, prinţi, prinţese şi clovni, iar în faţă silueta unei biserici gotice uluitor de frumoasă. În dreapta, pe lângă zidul colegiului, se aflau tarabe cu produse tradiţionale ceheşti şi nişte bucătării ambulante unde, în nişte tigăi uriaşe, sfârâiau tot fel de fripturi şi cârnaţi.

În faţa catedralei am avut parte de o surpriză plăcută şi neaşteptată, care mi-a amintit de sărbătorile de Paşti din copilăriei: acel „dulap”, un fel de roată Eye, pe care l-am descris în acest review (P16) Nimerisem în mijlocul unui Festival Medieval şi toată lumea era în sărbătoare.

În capătul aleii am ajuns la Catedrala Sf. Barbara şi am intrat pe baza cuponului cu opţiunea a trei obiective de vizitat. Şi aici ni s-a înmânat o hârtie A4 cu istoricul construcţiei în limba română. Catedrala este o biserică romano-catolică a cărei construcţii a început în anul 1388 cu piatră de gresie din carierele apropiate şi cu fonduri provenite din valorificarea argintului extras din minele oraşului. De altfel, hramul bisericii poartă numele Sf. Barbara protectoarea minerilor.

Este considerată una dintre cele mai frumoase biserici gotice din Europa, patrimoniu UNESCO. Arhitecţiil construcţiei au fost membrii familiei Parler (tatăl şi fiul). De remarcat că Peter Parler (tatăl) este cel care a proiectat Catedrala Sf. Vitus din Praga.

Interiorul bisericii are un naos triplu cu mai multe altare în stil baroc, amvoane, statuete şi fresce medievale care descriu mineritul în Kutna Hora sau fresce cu motive religioase. Printre punctele de interes din interior se numără altarul cu madona gotică, statuia minerulu şi capela nordică. Deasemenea, vitraliile sunt deosebit de frumoase şi luminate artificial. În partea de vest a bisericii se află un frumos părculeţ cu arbori seculari şi alei cu flori. Aici am asistat la un spectacol de lupte medievale ce a avut loc pe o scenă improvizată.

Curtea Italiană

Se află la cinci minute de mers pe jos de centrul vechi, aproape de Biserica Sf. Iacov, o mai veche biserică din oraş. Este un compex de clădiri (unele ruinate), fostă reşedinţă regală din timpul lui Wenceslas II, loc unde se află şi fosta monetărie în care se prelucra argintul şi se băteau monedele (groşii ceheşti). La început curtea era despărţită de şanţuri fortificate, pentru a proteja atelierele de răufăcători. Complexul a fost reconstruit în stil neogotic în secolul XX şi s-a păstrat aşa până în ziua de astăzi.

Biserica Fecioarei Maria pe pătrat ( Kostel Panny Marie na náměstí )

Este situată în partea de sud a oraşului, la marginea unui frumos parc (pe strada Uhelna unde am fost şi noi cazaţi) şi în afara vechilor ziduri ale oraşului. A fost fondată în secolul XIV pe locul unei fostei capele de mineri în stil gotic. Numită şi Biserica de Jos este cea mai veche biserică din Kutna Hora. Ca orice biserică şi aceasta a avut un cimitir adiacent, însă a fost desfiinţat în locul său fiind construit un frumos parc.

În Kutna Hora mai erau şi alte obiective de vizitat, dar din lipsă de timp am preferat să ne plimbăm pe numeroasele străzi medievale din centrul vechi, iar seara, în micul parc de la catedrala Sf. Barbara, am asistat la un frumos spectacol dat de o mulţime de personaje îmbrăcate în costume medievale şi dotate cu torţe, tobe, fluiere şi măşti care mai de care mai ciudate.

Ne-a plăcut tare mult la Kutna Hora, un orăşel de provincie must see, în care nu ai cum să te plictiseşti.

Vacanţa cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 30.10.16 16:44:53
Validat / Publicat: 30.10.16 20:46:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 2730 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În faţa cadredalei "Fecioara Maria" din oraşul Kutna Hora, Boemia Centrală, Cehia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76900 PMA (din 63 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[30.10.16 20:51:39]
»

@traian. leuca:

Asa mai merge. Frumos si trebuie sa vad si pozele cu atentie, mai putin nr. 10.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[30.10.16 21:05:33]
»

@elviramvio:

mai putin nr. 10

Am înţeles, ţii cură! Eu nu am putut să mă abţin (şi nici soţia mea care mănâncă o felie de pâine la cinci zile).

elviramvio
[30.10.16 21:20:06]
»

@traian. leuca:

Nu tin cura dar n-am conditie fizica sa iau tigaia de coada! Ca doar nu m-as multumi doar cu o parte din ce e in ea!

calatorul
[30.10.16 23:32:56]
»

@traian. leuca: Neasteptat de frumos micul orasel descris, dar asteptat de frumoasa descrierea lui de mai sus.

Cdia
[31.10.16 19:18:41]
»

@traian. leuca: Frumos orășel, nu știu de ce l-am evitat până acum, dar e de luat în calcul. Postare faină, incitantă la a călători.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.11.16 10:03:47]
»

@Cdia: Da, Kutna Hora este un loc de luat în calcul pentru oricine merge în Cehia.

În Boemia centrală şi în partea de est a Cehiei mai sunt câteva orăşele la fel de interesante (Cesky Krumlov, Mikulov, Lednice, Ceske Budovice etc.) Mulţumesc pentru vizită.

mishu
[01.11.16 12:20:08]
»

@traian. leuca: Din pacate doar votul 49 insa vine clar si 50 ca prea e frumos ce scrie aici. Am vazut iri articolul, l-am citit din doi in trei si cam la fel ecourile, am dat peste ecoul scris de @elviramvio si normal ca m-am dus glont la poza 10 , asta e un fel de masochism, insa mai mult de atat nu am putut ieri. Acum am reluat totul si m-am bucurat de ceea ce am citit.

Foarte frumos descris totul astfel incat sa-ti doresti sa ajungi pe acolo.

Iar pozele chiar daca le-am vazut tragand cu ochiul in timp ce citeam, am sa le acord o atentie speciala in urmatoarele minute.

Felicitari, votat cu mare drag.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.11.16 14:54:11]
»

@mishu:

Foarte frumos descris

Nu ştiu cât de frumos am descris oraşul Kutna Hora (dacă tu spui că l-am descris frumos aşa o fi ), dar pot afirma cu certitudine că este un loc în care ai ce vedea şi nu te poţi plictisi.

Cdia
[02.11.16 08:27:57]
»

Am văzut în fotografii Monumentul ciumei (în renovare) și mi-am amintit că în una din excursiile prin Europa am întâlnit un monument asemănător. Am dat o căutare rapidă și am descoperit că sunt multe asemenea monumente, chiar și la Timișoara este unul. Eu îl văzusem pe cel din Linz, dar mai sunt în Viena, Kremnica -Slovacia, Olomouc - Cehia, Maribor - Slovenia... și cine știe câte mai sunt...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[02.11.16 13:46:09]
»

@Cdia: Asemenea monumente ale ciumei sunt mai peste tot în oraşele mari din Europa. Cred că am vizitat vreo 20 până acum.

danaeldreny*
[19.07.17 01:40:23]
»

@traian. leuca:

Daaa, P10 face toți banii!!!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[19.07.17 13:38:15]
»

@danaeldreny: Mulţumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Cdia, danaeldreny*, elviramvio, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kutna Hora:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043910980224609 sec
    ecranul dvs: 1 x 1