ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.09.18
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 10 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 16

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Kusadasi Mon Amour

TIPĂREȘTE

Buna dimineata tuturor!

Anul acesta am hotarat impreuna cu familia si cu niste prieteni sa ne petrecem vacanta de vara in Turcia si am ales pentru aceasta Kusadasi. De ce? Am tot auzit de la diversi cunoscuti pareri si pro si contra... Mde! Firea omului.

Zis si facut: ne-am strans intr-o seara la o bere, am intrat pe site-ul de booking, am ales cazarea, am transmis cele solicitate de proprietar si dupa primirea confirmarii ca solicitarea noastra a fost acceptata am mai baut o bere si am asteptat cu nerabdare data plecarii.

Am plecat din Bucuresti pe data de 24.08.2018 la orele 22.00 cu masinile pe un traseu ales de comun acord prin Bulgaria vecina si prietena, mai precis Ruse. Afirmam mai sus ceva legat de firea omului... ca unora le place sa dea sfaturi sau sa emita pareri de genul "Când ajungeti in cutare loc sa nu care cumva sa... " si asa a fost si legat de plata Buvignetei când noi ne-am pregatit cu Leva si acolo au spus " Nu Leva!... Euro sau Ron" dar de ce sa ne enervam? ca doar suntem in vacanta si nu conteaza ca am mai luat odata coada de la capat.

Finalmente, am achizitionat Buvigneta pentru 2 saptamani si am pornit ca drumul e lung pana la vama Hamzabeyli, caci aceasta era prima destinatie si ne propusem sa facem traseul dintr-o bucata. Nu ma intrebati daca am vazut ceva in timpul traseului de 7 ore dar daca ma intrebati daca am simtit ceva pot afirma ca am simtit in proportie de 75% mai putine gropi si denivelari pe un drum pe care trec si camioane si care m-a surprins prin faptul ca desi are o banda pe sens este intr-o stare buna astfel incat s-a mers cu 100 km/h. Nu descriu localitatile prin care am trecut pentru ca ele se stiu dar va pot afirma ca pe sosea eram numai noi.

Cu toate opririle de rigoare pentru diverse chestii de turisti aflati in vacanta, la ora 05:10 poposeam intr-o coloana de 15-20 masini in punctul de granita Hamzabeyli, fericiti ca am ajuns la marele fix sa plecam mai repede. Aici? "Surprise! " functiona un singur ghiseu vamal. Atentie la tigarile si alcoolul pe care le carati dupa voi pentru ca sunt obiecte de confiscat daca depasesc o anumita cantitate (in Turcia veti gasi la 1/2 pret tigarile dorite, cam 10 TL un pachet)

Dupa 1 ora si 45 de minute am reusit sa trecem si sa ne punem in miscare catre urmatorul punct din care urma sa luam feriboat-ul. Dar care sa fie acest punct pentru ca sunt mai multe? Aici nu dau nici un sfat pentru ca este in functie de noroc... noi am ratat statia Echeabat si am mers pana la Kilitbahir unde cum am intrat ne-au si bagat pe vas (40 TL). Dupa o traversare de 10-15 minute am coborat pe celalalt mal la Canakale si astfel a inceput cea mai frumoasa vacanta.

Daca nu sunteti la volan, asezati-va intr-o pozitie comoda si umpleti-va ochii cu imaginile frumoase ale unei mari de topaz, cu rosul strident al livezilor de rodii si cu mirosul livezilor de maslini, dar si cu maretia inaltimilor Anatoliei. Din loc in loc, resturile forturilor si cetatilor iti amintesc de trecutul vijelios al acestei regiuni. Pe toate inaltimile flutura steagul rosu cu semiluna turca, iar localnicii nu se sfiiesc sa arboreze drapelul national pe casele lor. In Anatolia se contruieste si se construieste masiv direct in coasta inaltimilor, toate constructiile fiind inconjurate de ziduri masive de sustinere si nu poti sa nu te intrebi cum ajungi pana la ele. Raspunsul este pe drumuri serpuite, unele in panta de 35 de grade, bine intretinute si patrulate încontinuu de serviciile de salubritate.

Daca sunteti la volan va recomand sa fiti atenti in fata pentru ca desi indicatoarele rutiere sunt inscriptionate in alfabet latin este usor sa ratezi intrarea spre o alta directie sau sens giratoriu ceea ce inseamna un ocol de cateva sute de metri pentru ca ei au si locuri unde poti intoarce spre traseul initial. Din loc in loc, soseaua este limitata de popici de culoare portocalie semn ca pe stanga sau dreapta se intampla ceva. De obicei serviciile administrative curata scuarurile de gunoaie sau uda pomii dar... mai apar si Serviciile Jandarmeriei Turce care in functie de informatiile primite pot efectua controale care se fac pe aceste benzi special destinate si in locuri speciale create dintr-o bucata de sosea... nu va faceti griji ca drumul e cu 3 benzi de circulatie si nu se produc ambuteiaje. Postul de control arata ca o intaritura din preajma ambasadelor si sunt stationate minim 3 echipaje de jandarmi. Oricum, din punct de vedere al masurilor de descurajare a eventualelor incercari de tulburare a ordinii si/sau alte idei ce le-ar putea veni unora, cred ca tabloul descris mai sus te pune usor pe gânduri.

Am ajuns in Kusadasi undeva in jurul orelor 18:45 rupti in doua si plini de praf dar oboseala a trecut repede când am intrat in locatia ce o alesesem pentru vacanta, o vila cocheta intr-un ansamblu rezidential, cocotata pe o inaltime de unde domina o parte din orasul de jos, inconjurata de livezi de maslini si evident de alte vile, pentru ca peste tot pe unde iti arunci ochii se construieste sau au fost finalizate cartiere intregi.

Atractia serii a fost baia in piscina complexului care a alungat oboseala acumulata pe drum si evident ne-a starnit foamea. Am schimbat hainele de calatorie si am pornit spre orasul de jos pentru gasirea unei locatii unde sa ne astamparam foamea. Zic orasul de jos, pentru ca la baza inaltimii unde aveam cazarea este tot Kusadasi dar cel plin de hoteluri si restaurante si locante dar si soseaua principala care duce spre centru.

Ochisem când am inceput sa urcam spre vila o locanta cu mancare traditionala, nu foarte mare dar ingrijita si faptul ca acolo erau multi localnici ne-a indemnat sa incercam. Noroc chior pentru niste turisti pentru ca am fost inconjurati imediat cu caldura si ospitalitate, gazdele noastre nemaistiind ce sa faca ca sa ne simtim bine. Prima data am crezut ca este doar pentru faptul ca suntem turisti, dar am observat ca se adopta acelasi comportament indiferent de cine intra in restaurant. Mancarea excelenta, servirea ireprosabila si o nota de plata rezonabila au desavarsit prima seara a noastra in Kusadasi.

Revin si cu alte impresii pentru ca va trebui sa va dezvalui un secret. Pana atunci tineti minte: daca nu stiti ce sa faceti faceti ce fac si localnicii dupa o zi de munca: se plimba, mananca, beau un ceai si stau de vorba in tihna casei sau la o terasa.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dantes1967 in 05.09.18 16:40:39
Validat / Publicat: 05.09.18 17:54:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 5262 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dantes1967); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Insula Porumbeilor la lasarea serii si digul de legatura. Primii vizitatori veniti in Kusadsi cam prin anii 50 erau dusi cu barcile sa viziteze fortareata. In anii 60 a inceput constructia digului de legatura. Marina Bay
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[05.09.18 17:53:43]
»

@Dantes1967: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

===

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 44&ridAnt=89555

nrs †
[05.09.18 19:09:19]
»

doua nedumeriri

1, unde ai gasit vigneta de 2 saptamani, din stinta mea exista de 7zile (15 leva) sau 30 zile (30 leva)

2 pe chitanta ti-a scris euro sau ron? nu ti-a scris leva, probabil ai luat vigneta de la un mic bisnitar care face si el un ban din schimbul valutar

webmaster26
[05.09.18 19:57:27]
»

@Dantes1967:

am intrat in locatia ce o alesesem pentru vacanta, o vila cocheta

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[05.09.18 21:45:34]
»

@Dantes1967:

mai precis Ruse. Afirmam mai sus ceva legat de firea omului... ca unora le place sa dea sfaturi sau sa emita pareri de genul "Când ajungeti in cutare loc sa nu care cumva sa... " si asa a fost si legat de plata Buvignetei când noi ne-am pregatit cu Leva si acolo au spus " Nu Leva!... Euro sau Ron"

Cei care te-au sfătuit să plăteşti vigneta bulgărească în leva, cu siguranţă nu au făcut-o din plăcerea de a da sfaturi, ci au încercat să te ajute, părerile "emise" bazându-se pe propria lor experienţă.

dar de ce sa ne enervam? ca doar suntem in vacanta si nu conteaza ca am mai luat odata coada de la capat.

Nu trebuia să te enervezi, dar nici să iei coada de la capăt. Trebuia să înţelegi pe loc că ai de-a face cu nişte speculanţi şi să te reorientezi. Tot ăia c"ărora le place să de sfaturi" sigur ţi-au spus că în giratoriul din vamă se vinde vigneta la preţ de speculă şi mai pierzi şi timpul aiurea la cozi, în timp ce la orice benzinărie de pe raza oraşului Ruse plăteai imediat, elegant cu leva cash sau cu card bancar în lei, la preţul oficial, fără să îngraşi speculanţii.

Atentie la tigarile si alcoolul pe care le carati dupa voi pentru ca sunt obiecte de confiscat daca depasesc o anumita cantitate (in Turcia veti gasi la 1/2 pret tigarile dorite, cam 10 TL un pachet)

Turcii sunt interesaţi doar de alcoolul introdus în ţară, la ei fiind mult mai scump. Ţigările nu-i prea interesează, mai ales anul acesta când în Turcia un pachet costă jumătate din preţul de la noi. Oricum se pot cumpăra din Duty Free maxim trei cartuşe de ţigări de adult.

Oricum, din punct de vedere al masurilor de descurajare a eventualelor incercari de tulburare a ordinii si/sau alte idei ce le-ar putea veni unora, cred ca tabloul descris mai sus te pune usor pe gânduri.

Eu aş zice că este exact invers . Toate aceste măsuri ar trebui să-ţi inducă o senzaţie de siguranţă, de linişte şi încredere.

=

În ce monedă este exprimat costul sejurului?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nasshu
[05.09.18 22:13:57]
»

sunt pe acest site de 10 ani, și timp de 10 ani am văcut că ba e 5, ba 7, ba 15... vigneta bulgăarescă!

Ce e mai grav, e că unii chiar dau ''sfaturi'' tîmpite care sunt luate de bune de alții!

Cu toate ăstea majoritatea nu se INFORMEAZĂ! E simplu PE MAE.RO!

Vigneta BG

Accesul şi circulaţia pe drumurile publice din Republica Bulgaria se face în baza vignetei BG. Taxa de drum se plătește de către proprietarul sau utilizatorul autoturismului după declararea numărului de înmatriculare și menționarea acestuia în documentul de plată (art. 10a alin. 4 din Legea privind drumurile publice).

Conducătorul auto este obligat să lipească sticker-ul valabil al vignetei BG pe parbrizul autoturismului, în partea din dreapta jos, iar chitanţa şi folia cu codul de bare să le păstreze asupra sa pe toată perioada de valabilitate a vingnetei BG (art. 100 alin. 2, Capitolul XX – Obligațiile conducătorilor auto din Legea privind circulația pe drumurile publice).

Conducătorul auto este obligat să prezinte autorităților de control bulgare, la solicitarea acestora, un document valabil care să probeze efectuarea plății taxei de drum corespondente tipului de mijloc de transport, duratei de valabilitate a vignetei BG și tarifului de plată în conformitate cu legislația bulgară în vigoare (art. 100 alin. 2, Capitolul XX – Obligațiile conducătorilor auto din Legea privind circulația pe drumurile publice)

- sursa

Autorul mai si spune, nu leva. Euro sau lei! de cand a aderat Bulgaria la moneda noastră?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[06.09.18 13:49:33]
»

@Dantes1967: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kusadasi și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048618793487549 sec
    ecranul dvs: 1 x 1