GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kusadasi este un oras-port la Marea Egee. Pe langa veleitatile sale turistice, Kusadasi se mandreste cu vecinatatea unor mari centre arheologice ramase din perioada greco-romana, si anume: Efes (in apropiere se afla Casa Fecioarei Maria-vezi review), Priene, Milet si Didima. Langa ruinele de la Efes-poate cel mai bine conservate ruine din antichitatea elenistico-romana, se afla orasul Selcuk, cu un extraordinar Muzeu Arheologic. De asemeni la o distanta de aprox. 150-160 km, se afla Pamukkale cu orasul antic Hierapolis. Atat in Kusadasi cat si in Selcuk, se gasesc vestigii bizantine si bineinteles otomane.
Construita in forma de poligon pt a apara orasul port, Citadela din Kusadasi este situata, ca un avanpost, pe o insulita, legata de tarm printr-un istm ingust. In centrul orasului se afla o cetate otomana-"Kervansaray" datand din sec. XVII, astazi transformata in Hotel.
La sfarsitul lui August 2008 am vizitat sus-pomenitele meleaguri.
In privinta Orasului Kusadasi pot spune ca este o destinatie aproape obligatorie pt turistul Roman, ce viziteaza Turcia de mai multe ori, avand in vedere bogatia turistica si culturala a locurilor si a intregii tari. Unul din marele avantaje ale Kusadasi-ului fiind distanta mult mai scurta de strabatut cu masina fata de alte destinatii din Turcia, in cazul unui voiaj facut cu automobilul personal, ceea ce da marele avantaj al mobilitatii, in vizitarea obiectivelor expuse mai sus (in afara de Pamukkale, restul locurilor de vizitat se inscriu intr-un cerc de 70km. , cerc avand centrul in orasul Kusadasi).
Kusadasi este un orasel curat, vegheat de sus, de pe deal, de statuia Marelui Mustafa Kemal Ataturk. Am vizitat orasul luand-o la picior, pornind de la faleza Ladies Beach (Hotelul in care eram cazati era pe Cadanlar Denizli, adica Ladies Beach-Plaja Femeilor). Nu ratati vanzatorii de inghetata de pe faleza Ladies Beach, unii dintre ei fac adevarate magii spre incantarea copiilor, orice ai face tot ramai cu cornetul gol in mana, inghetata ramane la Ali tot timpul. Pe faleza se afla si un restaurant romanesc, care se lauda, printre alte cuceririi ale bucatariei romanesti, cu ciorba de burta; desi inventie turceasca, in scop de dres mahmureala, ciorba de burta a fost consacrata ca star al bucatariei... romanesti. In concluzie slaba imitatia-originala din Kusadasi, dar e totusi magulitor sa vezi steaguri mari tricolore si meniul in romaneste, undeva la 3000 km de casa. Pe vremea aceea echipa de fotbal Steaua juca un meci de calificare in grupele Ligii cu Galatasaray Istanbul. Patronul de la restaurantul sus-numit a organizat extraordinar vizionarea meciului, cu anunt in romana cateva zile inainte, acordand prioritate suporterilor stelistii, in conditiile in care Fenerbahce si inca o echipa din Turcia, pe care nu o mai tin minte, aveau meciuri cu echipe germane si engleze, interesul fiind enorm.
Bazarul din Kusadasi---excelent, curat, pitoresc si... mult aur. Tin minte replica unui patron de bijuterie din Bazar, in fata turistelor romance care nu mai conteneau cu razgandeala, desi pana la urma tot cumparau. La intrebarea respectivului, vazand figurile de Buftea facute de fetele noastre, plus spaima ca pleaca musterioaicele fara sa cumpere, ... poate ar trebui sa ceara parerea si/sau ajutorul sotilor? Dar fetele au raspuns razand in hohote: "ce nevoie avem noi, de ei-sotii"; turcul a raspuns trist: " La voi in Romania, si femeile sunt sefe ".
Un must al obiectivelor de vizitat din Kusadasi este citadela de pe insula, unde exista si vechiul far al portului. In interiorul fortulului principal este expus un schelet de Balena, cu adevarat fascinant pt copii. De asemeni daca doriti suveniruri de bun gust si picturi realizate de pictori turci, adevarate realizarii artistice, nu suse, acela este locul.
In final va doresc vacante de vis, intr-un loc in care, de-a lungul mileniilor, s-au intanlit cele mai marete civilizatii din spatiul euro-asiatic.
Trimis de costin1968 in 02.05.10 20:07:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Hotel Grand Blue Sky, Ladies Beach, Kusadasi
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costin1968); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesanta descriere citeva detalii daca imi permiti.
Vis a vis de zona Kusadasi este insula greceasca Samos, care aparţine de Arhipelagul insulelor Sporade.
Din Kusadasi poti lua ferry sa treci in insula dar numai pe jos nu cu masina, pentru o zi.
Ajuns acolo pe insula sunt mijloace de transport care te pot duce contra cost unde doresti pe insula.
Personal nu am fost pe insula ca am pierdut ferry de vreo 2 ori dar regret ca nu am fost numai pentru a observa daca in insula greceasca sunt influente majore din cultura turca.
Legenda spune ca celebrul Icar in zborul lui a cazut in apele ce inconjoara insula.
Tot leganda spune ca este considerata casa zeitei Hera
Pentru ca insula se vede foarte bine de pe malul turcesc.
Chiar pe mal cu un telefon mai bun pe semnal prindeam vodafone grecia si vorbeam pe tarife din UE, ca pe tarifele din Turcia era cam scump.
Cunosc faptul ca Insula Samos este la o aruncatura de bat de Kusadasi, dar cum nu am vizitat-o nici nu am scris de Samos.
Este insa adevarat ca puteam sa o mentionez ca atractie vecina Kusadasi-ului, si de aceea iti multumesc ca ai facut-o.
La ora actuala pt a vizita Samos este chiar mai favorabil ca inainte, deoarece s-a desfiintat taxa de viza cu Turcia. In 2008 cand am fost la Kusadasy, taxa de viza era pt 90 zile si valabila pt o (1) intrare pe teritoriul Turciei; adica la intoarcere din Samos (apartine Greciei), cred ca se mai platea o data taxa de viza (parca 10 E/pers).
Acum ca s-a desfiintat din decembrie 2009, se pot face excursii catre insulele Grecesti (apropos, toate insulele de la Mareea Egee si Marea Mediterana, apartin Greciei), fara cheltuieli suplimentare.
Turcia detine totusi cred ca peste 150 de insule si insulite la Marea Egee, si inca cateva zeci in marea Mediterana este adevarat multe dintre acestea nelocuite! Vezi aici
Draga Cristian h,
Ma refeream, absolut sincer, la insulele mari, ce prezinta interes turistic ca de ex: Lembro, Tenedos, Lesvos-in latina Lesbos, -prietenele stiu de ce-, Chios, Ikaria, Samos, Leros, Kalymnos, Kos, Nisiros, Tilos, si bineinteles Rodos. Le-am enumerat numai pe cele mari, de interes turistic, aflate foarte aproape de coasta turca. Prin "bunavointa" Marilor Puterii, au fost acordate Greciei. Ceea ce ai enumerat tu, scuza-ma, dar are legatura cu politica, nu cu turismul. Sunt cateva insulite, de fapt stanci, putin peste nivelul marii, atat de mici si de aproape de coasta turca, basca nelocuite, incat normal ca sunt ale Turciei, ridicate la rang de "mari" insule pt a menaja orgoliul otoman.
La insulele din Mareea Marmara, eu nu m-am referit caci nu avea legatura. Mareea Marmara este o mare interioara a Turciei.
Nu am, si nu o sa am niciodata intentia de a face politica pe acest site; cu atat mai putin politica internationala!
Intotdeauna in descrierile mele am vrut sa prezint situatiile si realitatiile din punct de vedere strict turistic, pt ca turistii romanii sa stie la ce sa se astepte, nu sa judecam impreuna consecintele unor politici, razboaie, etc
costin1968 foarte bun ecoul tau, nici eu nu vreau sa fac politica am vrut sa fac doar o precizare atat si nimic mai mult!
Multumesc foarte mult!
Respect la tine, draga Cristian, dorinta de a spune adevarul!
Te rog sa vezi, daca ai timp, si pozele postate de mine, caci imaginile arata adevarul locurilor.
Un review foarte util ale carui informatii sper le folosesc. Un vot si din partea mea!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Descoperind orașul Kusadasi — scris în 01.07.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Kusadasi Mon Amour — scris în 05.09.18 de Dantes1967 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Prin Kusadasi — scris în 24.07.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Kusadasi — scris în 03.07.19 de catalinioan din TURDA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Kusadasi intre extaz si dezamagire — scris în 25.08.17 de lupul negru din CARACAL - nu recomandă
- Aug.2016 Pas cu pas prin Kusadasi — scris în 25.12.16 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Kusadasi - Anka kuş adica pasărea Phoenix — scris în 15.10.15 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ