ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2012
DE Nino
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 25.04.12
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

O experienta foarte interesanta ~ Turcia

Ilustrație video-muzicală
Kipir,kipir (turkey) - Kipir,kipir (turkey)


TIPĂREȘTE

Dupa indelungi accesari ale acestui site in sfarsit m-am hotarat sa scriu si eu una dintre calatoriiile facute in strainatate. Dar sa incepem cu inceputul: in mai 2010 am luat decizia sa mergem intr-o excursie in strainatate. Intrebarea era- unde sa mergem? Cum uneori in viata se intampla si lucruri la care nu te-ai gandi niciodata, asa s-a intamplat si atunci. Astfel, mergand cu masina prin oras (Brasov) ce vad? Circuit in Turcia la 199 euro? pers. ~ so i took a decision - why not? - in definitiv ce se puteau intampla in cele 9 zile cat dura acel circuit? Asa ca decizia am luat-o pe loc, fapt pe care nu-l regret nici astazi nici o clipa. Asadar am achitat pretul circuitului la agentia din Brasov asteptand cu nerabdare momentul plecarii (care nu a fost foarte indepartat pentru ca asa dupa cum am mai spus mai inainte decizia de a pleca in excursie a fost cam un "last minute"). Personalul de la agentie mi-a facut o impresie foarte buna dandu-mi toate informatiile pe care le-am solicitat cu privire la programul circuitului.

Asa ca la ora 5 dimineata eram la Livada Postei (Brasov) de unde pleca autocarul "nava"care urma sa ne duca pe taramurile Levantului. Era o dimineata ploiasa si friguroasa (cum sunt foarte multe zile in Brasov, eu fiind un "bastinas" ~ brasovean) - asadar inceputul incepea cum e mai bine... Deja ne gandeam -la cum a inceput oare cum o sa se sfarseasca "aventura" asta? Raspunsul a venit foarte repede - mai precis dupa imbarcarea in autocar (sau mai precis in 2 autocare, deoarece grupul cu care am mers a fost mai mare asa ca au fost necesare 2 autocare pentru a ne duce pe toti). Tot atunci am aflat ca alaturi de noi (ca ghid) va fi si sefa agentiei de unde am cumparat excursia, d-na Rodica Secui (o persoana deosebita, dupa cum am constatat pe parcursul intregului sejur- si careia doresc sa-i multumesc inca odata pentru tot ce a facut pentru noi si pentru restul grupului). Deci dupa aceasta plecare "ploioasa" a urmat ce credeti? Conform legile lui Murphy o ploaie la fel de "mocaneasca" pana pe la Giurgiu. Dupa trecerea "podului prieteniei" am ajuns in Bulgaria. Prima impresie: cenusiu! Dupa experienta pe care am avut-o in urma cu 2 ani (in 2008) cand am vazut statiunile bulgaresti de la Marea Neagra, intrarea Giurgiu-Ruse si apoi restul traseului prin Bulgaria trebuie sa recunosc ca m-a socat destul de tare. In ce sens? Nu credeam ca este aceeasi tara (Bulgaria-litoralul din 2008)! Apoi am inteles de unde vine acest contrast- insa va las pe voi sa descoperiti acest "mister" al dezvoltarii economice diferentiate a vecinilor nostrii bulgari de la sudul Dunarii. Dar trecand peste acest aspect psihologic, drumul prin Bugaria a fost placut si plin de "experiente interesante" (a se vedea din fotografiile atasate). Am ajuns in sfarsit la granita bulgaro-turca de la Capitan Andreevo-Edirne unde am avut prima "revelatie" din multele pe care le-am avut in Turcia. De ce? In primul rand cum arata vama - foarte moderna si imensa ca dimensiuni si in al doilea prin controlul foarte strict (atat pentru oamenii care erau in autocar cat si pentru masini - respectiv autocar). Am inteles insa ca acele masuri erau necesare deoarece Turcia nu este in UE. Controlul s-a facut insa foarte civilizat si nu au fost nici un fel de probleme.

Asadar am ajuns in Turcia. Prima impresie: se vede ca a fost un mare imperiu! In ce sens - este o tara care a acumulat de-a lungul secolelor nu numai bogatii ci si un model de civilizatie specific prin cumularea diferitelor influente culturale si de organizare atat din est cat si din vest (chiar mai mult din vestul Europei decat am crezut eu initial). Un lucru care "sare" in ochi este faptul ca in Turcia se lucreaza fiecare petec de pamant roditor (nu ca la altii...) iar unde au fost incendii de padure se vede ca s-au replantat copacii (prea sunt in linie dreapta!) - pe cand si la noi va fi oare asa?

Dar sa continuam cu excursia - pe la ora 22 am ajuns in Ecebat (orasul de pe partea europeana a stramtorii Dardanele) de unde am trecut cu ferry-boat-ul in partea asiatica a stramtorii respectiv in orasul Canakkale. Aici cea mai mare a grupului a fost cazata la hotel Helen 3 *- un hotel bun pentru tranzit (atat ca si pozitionare-fiind foarte aproape de locul unde se face debarcarea de pe ferryboat cat si prin conditiile de cazare oferite). Asadar pe la ora 23.30 ne plimbam prin Canakkale admirand calul troian din parcul orasului si uitand de oboseala orelor de mers cu autocarul.

A doua zi - micul dejun - as spune ca a fost un mic dejun foarte bun si diversificat, insa in acest domeniu sigur ca de fiecare data vor mai exista si carcotasi (ca la nunta - orice ar face organizatorii tot se vor trezi cateva persoane care sa spuna ca sarmalele au fost cam reci sau vinul cam slab...). Deci pe la ora 10 am plecat cu autocarul spre Kusadasi (locul in care am stat cel mai mult). Drumul spre aceasta statiune (Kusadasi) urmeaza traseul rivierei maslinilor fiind foarte bogat in peisaje (are portiuni in care soseaua merge paralel cu tarmul Marii Egee). Am trecut pe langa antica Smirna (orasul Izmir de astazi) -aici soseua este de fapt o centura a orasului. De remarcat in Turcia si partial si in Bulgaria starea soselelor care sunt net superioare experientelor noastre zilnice... (si vorbesc aici nu numai de calitatea asfaltului ci si de cum "ocolesc" mare parte din toate satele si comunele ca la altii...)

In sfarsit am ajuns in Kusadasi - o statiune-oras destul de intinsa, foarte ingrijita si insorita (deja uitasem de ploaia si frigul din Brasov). Autocarul ne-a lasat la capatul principalei strazi comerciale a statiunii un fel de strada Republicii din Brasov in varianta mediteraneana- aceasta deoarece hotelulin care urma sa fim cazat (Hotel Izmirli) se afla chiar pe acea strada. Ulterior ne-au fost aduse cu un vehicul mai mic si bagajele (pentru ca in acea zona nu putea intra autocarul din cauza gabaritului sau. Cazarea (check- in-ul) s-a facut extrem de rapid deoarece gazdele noastre erau foarte familiarizati cu turistii din Romania deoarece agentia prin care am calatorit avea o foarte lunga colaborare cu acest hotel.

Cateva cuvinte despre hotel si despre cei care il administreaza: exista o vorba care spune ca "interesul poarta fesul" - in acest caz aceasta vorba s-a adeverit in toate aspectele. In ce sens? Prin faptul ca hotelul este de fapt un family business si asta spune totul - cand este afacerea ta, altfel muncesti, altfel te porti, altfel te trage inima sa faci lucru asa cum trebuie facut!!! Aviz celor care trateaza oamenii angajati (in turism sau in alte domenii) mai rau decat pe sclavi (care de multe ori nu erau tratati chiar asa de rau cum se scrie in manuale - acum vorbim de antichitate, pentru ca reprezentau o avere pentru stapanii lor, nu ca astazi!). Deci punctele forte ale hotelului sunt: faptul ca este un family business precum si localizarea in centrul zonei comerciale a statiunii. Pentru persoanele care vor liniste, cadru natural de exceptie la fereastra camerei de hotel si branza buna "bio", tuica, slana la masa, tot felul de "facilitati"ale hotelului si preturi "speciale" le recomand un sejur la "cinstitii" de braneni, pe litoralul nostru binecunoscut, sau mai bine la Poiana Brasov si NU la hotel Izmirli din Kusadasi. La acest hotel se face TURISM nu se vand iluzii frumos ambalate in fotografii "lucrate" si in "facerea" din vorbe a fraierului de turist care a avut ghinionul sa-ti "doneze" banii IN AVANS. Acum poate credeti ca exagerez. Poate ca da, insa vreau sa vad si eu un hotel, pensiune sau orice alt loc de la noi in care se intampla ceea ce am patit in momentul in care am fost cazat la Hotel Izmirli. Cand am intrat in baie am constatat ca un robinet nu se mai inchidea cum trebuie - fapt pentru care m-am dus la receptie si am semnalat acest fapt. Pana am ajuns din nou in camera asta insemnand 5-10 minute DEJA robinetul cu pricina fusese inlocuit! Nu mi-a venit sa cred dar dupa ce am aflat cum este condus hotelul am inteles - eram tratat asa cum ar trebui oriunde in lume tratat un turist nu ca "fraier de turist"ca in alte parti.

Asta nu inseamna ca acest hotel are si puncte mai slabe. Acestea sunt in opinia mea faptul ca datorita localizarii si a unei izolatii fonice nu foarte stralucite zgomotul strazii se cam auzea in camerele care aveau balcoanele la strada (asa cum era si camera in care am fost cazati noi- eu si sotia). Un alt punct slab este ca hotelul este totusi de 2 stele deci nu este pentru cei pretentiosi, fitosi, care vor marmura si insertii de aur in mobila la hotel, plasme, internet broadband la micul dejun si caviar la cina (si preturi "normale" - "daca se poate") insa cele 2 stele stralucesc de CURATENIE SI BUN SIMT!

Mai multe nu va spun despre acest hotel ca prea ar suna a reclama gratuita (si mie personal nu-mi place sa fac munca voluntara pentru nimeni!) insa in perioada in care am stat in acest hotel - si la drept vorbind nu am stat chiar foarte mult in hotel pentru ca o mare parte din timp am fost plecati in diferitele excursii optionale sau am fost la plimbare prin statiune - m-am simtit intradevar un turist respectat de gazda la care se afla!

In continuare sa va spun despre ce am facut pana la urma in acest concediu- foarte simplu am calatorit (in sensul ca am facut toate excursile optionale pe care agentia prin care am calatorit ni le-a oferit).

Astfel o zi am fost intr-o excursie la Selciuc (templul zeitei Artemis si mormantul lui Ioan), casa fecioarei Maria si vizitarea cetatii Efes - cu vestita biblioteca a lui Celsius si teatrul mare din Efes. Aceasta excursie a costat 20 euro/pers +15 euro/pers intrarea la cetatea Efes. Din aceasta excursie mie personal cel mai mult mi-a placut vizita in cetatea Efes. De ce? Pentru ca Efesul are un farmec indescriptibil, pe care doar experienta traita prin vizitarea lui il poate cuprinde. Orasul este conservat foarte bine si personal ii apreciez pe turci si pentru grija ce au avut-o si o au pentru monumentele istorice! EFESUL TREBUIE VAZUT, SIMTIT, TRAIT - si nu ocolit - cum a facut cea mai mare parte din grupul care a fost in aceasta excursie optionala si care au preferat sa se duca in timpul in care puteau sa viziteze Efesul la o fabrica de haine de piele! Multumiri inca odata d-nei Rodica Secui pentru faptul ca pentru noi si pentru inca o familie deci in total pentru doar 4 persoane ne-a oferit sansa sa vedem cetatea Efesului si a venit cu autocarul la Efes (doar pentru noi!). Pacat ca din aproximativ 40 de persoane cate am fost in autocar la aceasta excursie optionala doar 4 persoane au avut aceasta experienta unica numita Efes (de, ce sa-i faci, dorinta de cunoastere si cultura oamenilor nu se poate da, ci se castiga de fiecare persona in parte prin vointa, experientele traite si gradul de civilizatie si de cultura a societatii in care si din care provine!).

Pentru cei care ajung in aceasta zona a Turciei - un sfat (desi nu prea imi place sa dau sfaturi de acest fel deoarece cred ca fiecare om este liber sa dispuna de resursele sale financiare si de timp asa cum crede de cuviinta) - nu mai tineti atata de punga, viata e scurta si nu ducem cu noi nici o haina (nici macar cea de piele cu care suntem inzestrati toti...) si vizitati in concediile pe care le faceti tot ce merita vazut. Iar cettea Efes MERITA!

In alta zi am facut o excursie la Pamukale, excursie ce a durat o zi intreaga (deoarece se merge cu autocarul in jur de 500 km). Excursia aceasta a costat 40 de euro/persoana (cu toate taxele - biletele de intrare incluse si cina de la hotel Palm inclusa). In cadrul excursiei prima data ne-am oprit la un hotel Palm 4* unde am luat cina (bufet suedez) si am facut baie in piscinele cu apa termala din cadrul acestui complex hotelier. Dupa aceea am mers cu autocarul si am vizitat orasul Hierapolis (cu celebra piscina a reginei Cleopatra) si terasele de calcar binecunoscute din fotografiile ce apar in cam toate prezentarile referitoare la Turcia. La intoarcere am vizitat o fabrica de onix si am facut si putin shopping la un magazin. Si aceasta excursie mi-a placut foarte mult desi trebuie sa recunosc ca a fost destul de obositoare din cauza distantei destul de mari strabatute cu autocarul intr-o singura zi si a caldurii peste 30 C de la Pamukale!

In urmatoarea zi am fost intr-o croaziera pe marea Egee cu un vaporas (cu aprox 130 de persoane) - am plecat de dimineata (pe la ora 9) si vaporasul ne-a dus in 3 golfuri unde nu se putea ajunge decat de pe mare, in unul dintre golfuri a si acostat iar in celelalte doua a oprit in apropierea tarmului si s-a facut numai baie iar paja s-a facut pe puntea superioara a vaporasului. Cina s-a luat pe vaporas, excursia durand pana la ora 16. Pretul a fost de 18 euro/pers. (cu cina inclusa in pret). Ce este de retinut pentru cine nu vazut inca marea Egee - mare inseamna culoare albastra! - iar marea Egee NU este marea Neagra!!!

In urmatoarea zi - care era o zi fara excursii optionale, ne-am facut noi excursia optionala. Cum? simplu noi impreuna cu alta familie, am rugat-o pe d-na Rodica sa ne indice cum putem sa ajungem la un parc acvatic (la Adaland) - ce s-a intamplat -c eea ce am spus si mai inainte "omul sfinteste locul" - d-na Rodica nu numai ca ne-a indicat cum putem sa ajungem la Adaland dar a venit personal cu noi la o agentie de turism cu care colabora de mult timp de la care am luat bilete cu discount (dar discount adevarat nu din acela cu "influente"...). Am apreciat foarte mult acest lucru deoarece nu stiu cati sefi de agentii de turism din Romania (cand spun sefi de agentii de turism ma refer la patronii acelei agentii pentru ca d-na Rodica Secui asta era) ar face acest lucru pentru 4 turisti cu care s-a vazut prima oara in activitatea sa. Trebuia sa precizez ca cealalta familie cu care am fost si la Efes si la Adaland am cunoscut-o prima oara in acest concediu. Adaland a costat 16 euro/pers inclusin transportul - si a fost foarte frumos!

Seara am fost la o "seara turceasca" la Club Kervansaray Kusadasi (cu masa si dansuri traditionale turcesti), care dupa parerea mea si-a meritat cu deplin banii (27 euro/persoana).

Am mai fost si la plaja publica din Kusadasi intr-o zi insa apa nu era atat de limpede ca in croaziera facuta pe marea Egee. De aceea la cadrul natural pentu statiunea Kusadasi am avut unele obiectii.

In ultima zi dupa micul dejun am plecat spre Canakkale cu un scurt popas pentru vizitarea cetatii Troia-un loc cu rezonante profunde pentru cei carora istoria antica nu a reprezentat numai o corvoada scolara. In cursul serii am ajuns in Canakkale si ne-am cazat la acelasi hotel (Helen 3*). A doua zi, dupa breakfast am traversat Stramtoarea Dardanele, in Edirne am vizitat moscheea Selimiye-o capodopera de arta arhitecturala iar drumul in continuarea fost la fel spre tara (via Bulgaristan).

Impresii generale: acest concediu in Turcia a fost unul dintre cele mai reusite experiente turistice pe care le-am avut, nu numai datorita obiectivelor vizitate ci mai ales datorita oamenilor deosebiti intalniti. Pot spune ca acest peripliu prin Turcia pentru mine a reprezentat o surprinzatoare descoperire unui spatiu geografic, cultural si de civilizatie extrem de complex cu multe influente si in acelasi timp extrem de apropiat sufletului meu balcanic.


[fb]
---
Trimis de Nino in 28.04.12 01:10:44
Validat / Publicat: 28.04.12 07:25:14
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3174 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nino); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 blocuri Ruse 2010 (termoizolare selectiva, bine ca sunt antenele...)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.04.12 07:24:37]
»

Mutat la rubrica "Descopera Kusadasi" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

webmaster
[28.04.12 07:57:57]
»

@Nino: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo!

Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[28.04.12 08:27:39]
»

@nino, citind review-ul, mi-ai trezit niste "faine" amintiri despre aceste locuri. Vazand si pozele... nu a mai ramas decat sa -ti dau un vot din tot sufletul!

Sunt o vesnica indragostita de Kusadasi, fac parte din categoria celor care nu-si doresc caviar la cina, ci doar o vacanta superba cum ai avut si tu!

Data viitoare sa nu ratezi nici Milli-Park-ul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[28.04.12 09:34:41]
»

Melodia propusa se poate sterge/schimba!

davidana
[05.09.12 23:29:57]
»

dar la ce hotel ai stat?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
davidana, maria55
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kusadasi și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052603960037231 sec
    ecranul dvs: 1 x 1