ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

St Vitus – O biserica pe pamant pentru cei din Ceruri, dar si pentru noi ceilalti

TIPĂREȘTE

De multe ori locurile despre care vrem sa povestim sunt legate de amintiri ce au o importanta aparte pentru noi, iar pe mine aceasta biserica ma leaga de Maria (@maria55) si ultima conversatie pe care am avut-o cu ea in data de 3 decembrie 2017. Eram de 3 zile in Kufstein si hotarasem sa urc in fortareata, iar din cremaliera/lift ma uitam spre oras asa cum se vede in prima poza, iar la un moment dat a sunat telefonul, era Nicole (@nicole33) care mi-a dat-o la telefon pe Maria, voia sa vada ce fac, cum am ajuns. Nu stiam ca va fi ultima conversatie, dar Maria era la fel cum o stim noi din totdeauna vesela si pusa pe sotii. Asa ca pentru mine aceasta biserica are o alta semnificatie si am tinut sa o vad chiar in acea zi (prima data).

In Kufstein nu exista doar 3 biserici (cred ca exista vreo 4-5 ????), dar despre cea despre care vreau sa va vorbesc acum am sa o pomenesc nu neaparat pentru ca a fost prima in care am intrat aici, dar in momentul in care esti in primul weekend intr-un loc nou, nu ca turist ci ca eventual localnic pentru urmatoarea perioada, vezi lucrurile putin altfel. Este greu de explicat, stateam la hotel (aranjasem pentru doua luni), incercam sa imi gasesc si o locuinta nestiind inca pentru cata vreme voi ramane aici, toate aceste necunoscute faceau ravagii in mintea mea, asa incat acest loc plin de liniste incerca sa sa imi aduca o pace interioara.

Biserica Sf Vitus este cred cea mai cunoscuta din Kufstein, asta pentru ca se afla in centrul orasului, la baza fortaretei in spatele primariei. Biserica a fost construita undeva la final de secol XIV, finalizata la 1420, la 1660 a fost transformata in stil baroc, in 1840 a trecut de la baroc spre stilul clasicist apoi restaurata in jurul lui 1960 iar in 1991 a avut loc cea mai extinsa restaurare. S-ar spune ca am spus totul, dar hai sa mai povestim putin despre ea.

De fapt fiind o biserica atat de veche ar trebui sa pornim de la numele ei si cine a fost Vitus.

Conform legendelor crestine, Vitus care era fiul unui senator din Lucania a fugit de acasa impreuna cu profesorul Modestus si sotia acestuia Crescentia care era si dadaca lui (unele surse spun ca Vitus avea 7 ani, altele ca ar fi avut 12 ani) pentru a scapa de tortura la care il supunea tatal lui pentru a se lepada de credinta lui crestina.

Se pare ca totusi ceva puteri ii erau atribuite deoarece a fost dus la Roma pentru a scoate demonul din trupul fiului lui Diocletian, lucru pe care l-ar fi reusit, asta insa neoprindu-l pe Diocletian de a-l tortura pe el dar si pe Modestus si Crescentia. Se pare ca printr-un miracol un inger i-ar fi adus inapoi in Lucania pe cei trei care insa au murit din cauza ranilor date de tortura. Vitus este considerat ca fiind unul dintre cei 14 sfinti ajutatori ai catolicismului roman medieval, iar ziua lui este celebrata in data de 15 iunie.

Vitus este considerat a fi sfantul patron al actorilor, comediantilor, dansatorilor si epilepticilor. Exista biserici dedicate acestui sfant si in Italia, dar si in Cehia, Croatia, Belgia, Olanda, iar in Austria dar sin Bavaria sunt cateva localitati care se numesc Sankt Veit (varianta germana pentru Sf Vitus).

Pe peretele exterior al bisericii Sfanta Treime sunt placi funerare care vor sa pastreze vie memoria celor ce au contribuit la bunastarea locurilor si locuitorilor, astfel incat cea mai frumoasa dintre aceste placi ii apartine lui Hans Baumgartner. Am gasit informatia pe o placuta si am incercat sa vad cine a fost acest Hans Baumgartner, stati linistiti nu am sa mai scriu cateva pagini, a fost un mare bogatas pe la 1500, comparat cu Fugger, un alt mare bogatas despre care de abia astept sa va povestesc (sunt convinsa ca o sa va placa). Impreuna cu Imparatul Maximilian au facut afaceri nu numai in Austria, dar si in Italia, Germania, Ungaria, Spania, Portugalia si nu numai, si cred ca in zilele noastre ar putea fi comparati cu Rockfeller sau altii de aceeasi valoare, asa ca oamenii si in zilele noastre ii cinstesc amintirea.

Dar din Parohia Sf Vitus face parte asa cum v-am spus si biserica Sfanta Treime (sunt una langa cealalta, asa incat veti vedea poze si de aici), dar si un cimitir (normal, este la marginea orasului), am trecut pe langa el si am sa vi-l arat asa, mai de pe deal.

Uneori mai merg in zona in perioada slujbelor, si este mai mare dragul sa vezi localnicii imbracati ca de sarbatoare cum merg la slujba (de Paste in special este foarte frumos deoarece merg cu cosurile sa isi binecuvinteze bucatele) apoi cand ies din biserica primesc binecuvantarea preotului, apoi pana sa plece spre case mai stau putin de vorba cu prietenii,

Si am sa va mai spun ceva, aici in fiecare an se tin slujbe pentru Sf. Visarion, Oprea și Ioan, preot din Galeș care au sfarsit dupa ani grei de inchisoare in fortareata Kufstein pentru vina de a-si apara poporul si credinta. La aceste slujbe participa si delegatii din Romania.

Alegeri inspirate si sa ne auzim de bine.


[fb]
---
Trimis de mishu in 11.05.20 15:10:21
Validat / Publicat: 11.05.20 17:06:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 267 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Sf Vitus - un mic altar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dorina9
[12.05.20 14:17:44]
»

@mishu: Frumoase locuri... doar e Austria.

N-am fost niciodata in Kufstein, dar deja l-am pus pe lista

Bisericile sunt elegante:altarul, orga, frescele sau tablourile din interior le transforma mai degraba in adevarate muzee​, decat in lacase de cult (cel putin pentru mine).

Mi-a placut si aceasta biserica Sf. Vitus. ​Acelasi stil sobru, elegant.

Felicitari pentru articol si poze.

Votat cu mare drag! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33
[13.05.20 06:36:12]
»

@mishu:  

Am citit şi votat încă de ieri acest articol, dar nu am fost capabilă să las şi un ecou. Îţi dai seama şi de ce. ​

Asa ca pentru mine aceasta biserica are o alta semnificatie si am tinut sa o vad chiar in acea zi (prima data). ​

Nu sunt fan biserici şi nici nu mă omor cu cititul articolelor despre biserici​, însă acum am făcut o excepţie, aceasta având o semnificaţie aparte şi pentru mine, chiar dacă nu am fost niciodată la Kufstein.

Eram de 3 zile in Kufstein si hotarasem sa urc in fortareata, iar din cremaliera/lift ma uitam spre oras asa cum se vede in prima poza, iar la un moment dat a sunat telefonul, era Nicole (@nicole33) care mi-a dat-o la telefon pe Maria, voia sa vada ce fac, cum am ajuns. Nu stiam ca va fi ultima conversatie, dar Maria era la fel cum o stim noi din totdeauna vesela si pusa pe sotii.  ​

Îmi amintesc acea discuţie telefonică de parcă ar fi fost ieri, chiar dacă atunci nu am înţeles exact în ce fel de lift te aflai atunci când am sunat, doar că nu era unul obişnuit de clădire.

Eu şi cu Zozo am mai avut ocazia să o vizităm pe Maria şi o săptămân​ă mai târziu, când am ştiut că era chiar ultima noastră întâlnire

=

Felicitări pentru vizită şi pentru articol! ​

mishuAUTOR REVIEW
[13.05.20 07:24:44]
»

@nicole33: Eu nu mai stiu ce am facut acum o saptamana, daramite acum doi ani si jumatate, dar acel moment va ramane mereu in sufletul meu iar Maria acel om deosebit care tinea mult la ceilalti si care a fost inconjurata pana in ultimul moment de cei dragi. Nu pot sa spun ca bisericile sunt chiar elementul meu, dar intru in multe din cele ce imi ies in cale din diverse motive, printre care si curiozitate sa vad cum arata, unele ma impresioneaza cu interiorul lor, unele au diferite semnificatii, cum a fost acesta sau cea din Mondsee, sau am intalnit o alta biserica unde m-a frapat un grup statuar. Cum nu am cunostinte in acest domeniu nici nu as sti ce sa spun decat daca imi place sau nu. Nici macar pe la biserica nu trec decat destul de rar, dar si atunci imi dau cu stangul in dreptul pentru ca nu prea stiu ce trebuie sa fac.

O zi frumoasa sa ai, multumesc de vizita si aprecieri. ​

webmasterX
[25.06.20 21:06:55]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, mănăstiri în Kufstein» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Kufstein și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în Kufstein:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064754009246826 sec
    ecranul dvs: 1 x 1