ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Kladovo - Oraşul de la graniţă

TIPĂREȘTE URM de aici

În ultima zi a minisejurului nostru în Serbia, părăsind Lepenski Vir şi casele din mezolitic, am parcurs ultimii 17 km până la Donji Milanovac. Pentru a ne asigura în vederea drumului pe care urma să îl parcurgem până la Bucureşti, am decis să facem o nouă alimentare cu carburant, la aceeaşi benzinărie NIS la care mai opriserăm.

Continuând de-a lungul Dunării, am lăsat în urmă Tekija - satul aflat vis-a-vis de Orşova, reconstruit pe o nouă vatră o dată cu apariţia barajului de la Porţile de Fier, apoi Novi Sip - o mică aşezare, ultima înainte de a vira stânga spre punctul de trecere a frontierei.

La intersecţie, indicatorul către Cetatea Diana ne trăgea înainte, spre Kladovo. Pe malul fluviului, pe un platou întins, am găsit rămăşiţele Cetăţii Diana, una dintre cele mai importante fortificaţii romane de la Dunăre, construită în timpul împăratului Traian. Dacă vă aflaţi în preajmă, dacă vă plac vestigiile istorice şi nu vă grăbiţi, acodaţi-i Cetăţii Diana o oră din viaţa voastră!

Cu toate că trecuse de mult vremea amiezei, iar pe noi ne aştepta un drum lung, pentru că ne aflam atât de aproape de Kladovo şi pentru că nu ştiam când ne vom mai întoarce aici, de la Cetatea Diana am hotărât să continuăm spre oraş. Kladusnica este sătucul care precede intrarea în Kladovo, oraşul aflat la numai 6 km de graniţa cu România.

Situat vis-a-vis de Drobeta-Turnu Severin, Kladovo nu este un oraş mare. Are mai puţin de 10 mii de locuitori, dintre care mulţi trăiesc şi muncesc în străinătate. Nu ne aşteptam să găsim un oraş aglomerat şi nici nu am găsit, dar peste tot domnea o linişte parcă nefirească pentru noi, obişnuiţi ai marilor aglomeraţii urbane. Atunci când, derutaţi, voiam o informaţie, întorceam capul în dreapta şi în stânga căutând pe cineva căruia să ne putem adresa.

Ştiam că împăratul Traian a ordonat să se construiască în zonă o serie de fortificaţii, precum şi un pod pe care armatele sale au pătruns în Dacia. Voiam să vedem ce a mai rămas din Podul lui Traian, măreaţa construcţie de acum două mii de ani, de 1130 m lungime, care traversa Dunărea de la Kladovo la Drobeta-Turnu Severin. În oraş nu sunt indicatoare în acest sens, dar dacă întrebaţi, oricine vă va îndruma spre şoseaua care urmează malul Dunării. Nu vă aşteptaţi ca localnicii să cunoască engleză, aşa încât, decât "Traian’s Bridge”, mai bine întrebaţi "Trajanov most? " La dreapta, cam la 4 km după ieşirea din oraş, în loc pustiu, veţi vedea indicatorul stânga şi un drum secundar care sfârşeşte în Dunăre. Înconjurat de ape stătute, piciorul podului de piatră şi cărămidă îşi aşteaptă şi astăzi vizitatorii. Lângă Podul lui Traian, în vremea romanilor, a existat şi o fortificaţie - Pontes - din care încă de mai păstrează câteva ziduri.

Ne întorceam în oraş comentând cât de interesantă este această zonă din punctul de vedere al patrimoniului arheologic. Dovezi din preistorie până în timpurile medievale - descoperite de-a lungul Dunării, în mai multe locaţii - aşteaptă să fie văzute în muzee sau sub cerul liber, acolo unde au fost construite.

În Evul Mediu, slavii au fondat aici un nou oraş - Novi Grad - care a fost distrus de unguri în 1502. Turcii statorniciţi aici, l-au reconstruit în jurul anului 1524 şi l-au numit "Fethi Islam". Citisem că la Kladovo încă mai pot fi văzute rămăşiţele cetăţii Fetislam, dar nu îndrăzneam să mai propun şi căutarea acestui obiectiv. Rătăcind prin oraş în căutarea direcţiei către Podul lui Traian, orele avansaseră destul de mult, iar noi aveam un drum lung de făcut până în seară.

Cu toate acestea, după ce ne-am încheiat programul în Kladovo, la ieşirea din oraş, pe dreapta, înconjurată de vegetaţie, am recunoscut Fetislam pe care o cunoşteam din imaginile de pe internet. Dacă tot ne-a ieşit în cale fără a o căuta în mod special, bineînţeles, am oprit pentru câteva fotografii. Poarta arcuită care trece prin zidul gros, nu este foarte înaltă. Trecerea vremii şi lipsa de îngrijire şi-a spus cuvântul asupra edificiului, dar dincolo de ea veţi descoperi un spaţiu imens, cu arbori şi multă verdeaţă. Pentru că ne grăbeam, nu am avansat prea mult. Din curtea interioară, pustie, am contemplat zidurile de piatră cu intrări tot arcuite, iar după câteva imagini surprinse Complexului Sportiv "Jezero" aflat vis-a-vis, am aruncat o ultimă privire oraşului şi am pornit întins spre graniţă.

Timpul petrecut în Kladovo a fost scurt, cu toate acestea suficient pentru a remarca liniştea şi curăţenia oraşului cu o biserică semeaţă şi un monument al eroilor, cu hoteluri, cafenele, precum şi cu o faleză de-a lungul Dunării care-ţi permite să vezi malul românesc şi oraşul Drobeta-Turnu Severin.

La Kladovo, la un supermarket, am cheltuit ultimii dinari. Nu aveam prea mulţi, dar pentru că experienţa turistică ne spunea că trebuie să alocăm un buget intrărilor la obiective, ne-am pregătit în acest sens şi pentru Serbia. Cum toate intrările la obiective au fost gratuite, iar celelalte cheltuieli infime, supermaketul ne-a ajutat să rezolvăm această problemă, dar ne-a oferit şi ocazia să vorbim româneşte. Aici, în zona de graniţă, în Banatul sârbesc (oraşul Kladovo are chiar şi o stradă care se numeşte Banatska), sunt mulţi sârbi cu origini româneşti sau care au învăţat româneşte.

N-aş vrea să închei fără a menţiona - pentru cei care nu ştiu - că oraşul Kladovo se poate mândri că l-a găzduit, temporar, pe Cuviosul Nicodim - unul dintre reprezentanţii de frunte ai ortodoxismului. De aici, în 1364, Cuviosul Nicodim a trecut Dunărea statornicindu-se pe valea Vodiţei, în ţinutul Severinului, unde a întemeiat Mănăstirea Vodiţa şi mai apoi s-a retras la Tismana.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 10.09.14 20:50:10
Validat / Publicat: 11.09.14 02:00:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 30620 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Kladovo - Oraşul aflat la graniţa cu România.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Marian Preda
[16.09.14 10:07:42]
»

@iulianic;

Interesant articol!

Cu ingaduinta as dori sa adaug si alte obiective turistice, precum: Muzeul Arheologic ,,Djerdap - Portile de Fier'', aflat in centrul oraselului si Tabula lui Traian, ce se gaseste sub magistrala mai sus mentionata.

,,Trajanov most'' este situat la 4 kilometri de Kladovo, pe cursul inferior al fluviului, la hotarul satului Kostol si a fost construit in perioada 103-105 i. e. n. reprezentand in acea vreme o inginerie a renumitului Apolodor, fiind considerata o capodopera a civilizatiei romane.

De asemenea, in Kladovo se afla si o plaja amenajata, in lungime de 900 de metri, situata in apropierea falezei.

Toate cele bune! vacante frumoase!

iulianicAUTOR REVIEW
[16.09.14 10:53:00]
»

@Marian Preda: Despre Muzeul Arheologic ştiam, dar datorită faptului că timpul ne-a fost cel mai mare duşman când am fost la Kladovo, nu l-am vizitat. Bineînţeles, nici pentru plajă nu am avut timp. Era mai mult de ora 16, nici măcar nu trecuserăm în România, iar până la Bucureşti aveam încă o cale lungă.

Mă bucur însă că am reuşit să vedem măcar o mică parte din obiectivele turistice ale orăşelului Kladovo, inclusiv "Trajanov most", iar pentru restul… sper să ne întoarcem cândva.

Mulţumesc pentru ecou, mulţumesc pentru urări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kladovo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041288137435913 sec
    ecranul dvs: 1 x 1