GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Partea a III a
29 iunie
Fiind sarbatoare atat in Romania cat si in Grecia am hotarat sa stam pe tusa de aceasta data, asa ca am petrecut o zi linistita la hotel si ne-am bucurat de ceea ce are de oferit. Totusi nu am vrut sa lenevim intru totul, asa ca am iesit la o plimbare prin Argostoli, capitala frumoasei insule.
Dar ce ar putea face turistul in Argostoli?!
In primul rand pentru romanticii incurabili o plimbare pe faleza in lumina blanda a lunii, este de neratat aici, in acest oras. De ce?? pai va zic eu: pentru ca au o zona de promenada foarte frumos amenajata pe malul lagunei, strajuita de palmieri si bancute.
Laguna zici: cum asa? pentru ca podul Drapano construit in 1813 de englezi a transformat golful intr-o laguna. Podul este exclusiv pietonal, iar la jumatatea lui este construit un obelisc, in memoria Imperiului Britanic. Noi am prins podul in renovare asa ca nu ne-am putut bucura de o plimbare.
Muzeul Arheologic ascunde intre zidurile lui o particica din istoria Greciei. Vase, monede, arme, unelte si bijuterii toate scriu pagina cu pagina istoria zbuciumata a Greciei.
Program: 8:30-13:00 (in fiecare zi mai putin luni)
Piata din Argostoli, si cand spun piata nu ma refer la legume si fructe, ci la acea zona dintr-un oras, pietonala de cele mai multe ori unde gasesti restaurante, cafenele, magazine si hoteluri. Aceasta zona nu face rabat de la definitia de mai sus, iar pentru turistul insetat, infometat sau obosit un popas aici e bine venit.
Muzeul Satului din Argostoli iti infatiseaza prin haine, obiecte de decor si ustensile viata locuitorilor din Kefalonia. Daca vreti sa vedeti cum arata Kefalonia inainte de cutremurul din 1953, acest muzeu trebuie vizitat intrucat au o expozitie de fotografii.
Program 09:00-14:00 (Duminica este inchis).
Localnicii zic ca aici in Argostoli vin o multime de caretta-caretta, stiti voi, faimoasele broscute din Zakynthos, ehh... n-am vazut nici una dar data viitoare poate avem noroc.
30 iunie
Weather.com zicea ca vremea in aceasta zi nu ar fi prea buna, vant puternic din NV care din experientele anterioare imi zicea ca o sa fie valuri, temperatura din aer cam la 27 de grade.
Ce sa facem? plaja clar nu prea se putea, sau ma rog baie in mare, asa ca ne-am luat talpasita din nou.
De aceasta data am luat la explorat peninsula Lixouri.
Prima oprire plaja Atheras, situata intr-un mic golf. Cand am ajuns aici vantul batea cu putere, nu era nimeni pe plaja, doar niste meduze esuate. Dar ca si peisaj zona este superba. N-am zabovit prea mult si ne-am indreptat catre Lixouri.
Am admirat orasul din masina si ne-am indreptat repejor spre mare in speranta ca vom gasi o plaja mai ferita de vant. Si am gasit una, nu as putea sa va zic cum se numeste, tot ce stiu e ca in apropierea ei se afla un hotel impresionant. Am ajuns acolo pe la ora 13 cand plaja se golea, semn ca turistii plecau la masa, asa ca am avut toata plaja la dispozitia noastra. Am avut noroc ca aici vantul nu batea foarte tare si baietii au putut face putin snorkeling, noua si marea lor pasiune. Tot aici am gasit si o gramada de scoici si melcisori. Cand a inceput lumea sa vina pe plaja noi am plecat intrucat incepea sa se aglomereze.
Plaja Xi, recunoscuta si faimoasa pentru nisipul rosiatic si peretii de argila alba. Mi-a placut foarte mult, este curata, amenajata, cateva taverne in jur dar din pacate si aglomerata.
Sa nu va asteptati ca aici sa gasiti apa limpede in care se vad pestisori deoarece din cauza argilei apa are o culoare albastra opaca. Xi este dupa cum a descris-o Tonia ca o iesire la spa, argila de aici fiind foarte buna pentru piele.
Dar cum noi am ales Kefalonia tocmai pentru faptul ca are muuulte plaje neamenajate nu am zabovit aici si ne-am indreptat atentia catre o alta plaja mai mica mai la vest de Xi. Fara nume, doar o intindere de nisip rosiatic strajuita de aceeasi pereti albi dar nepopulata si neamenajata. De altfel tot sudul peninsulei Lixouri este acoperit de acest nisip rosiatic, asa ca veti gasi cu siguranta o plaja pe placul dumneavoastra.
Dupa 2 ore de plaja, inot si zbenguiala am parasit plaja noastra (ii zic asa pentru ca eram singuri acolo) si am purces pe drumul de coasta tot spre vest.
Si asa am dat peste un alt fenomen geologic interesant, Kounopetra, sau "Piatra Miscatoare"Pe panoul informativ pe care l-am gasit la fata locului se povesteste ca ar fi o piatra care se misca singura, dar care s-a oprit la cutremurul din 1953. Locul i-ar fi fost luat de o alta piatra care se misca acum, dar noi n-am reusit sa ne dam seama de acest fapt, desi am stat chiar langa piatra cu pricina.
Plaja Vraxinari a fost urmatoarea oprire. Este curata, intinsa, cu nisip si amenajata cu sezlonguri si umbrele, insa am stat doar cat sa-i facem cateva poze.
Am pastrat pentru finalul acestei zile plaja Petani, pe care Tonia a descris-o ca fiind asemanatoare cu Myrthos-ul. Strajuita de pereti inalti de stanca dar cu o sosea impecabila care te duce pana la mare aceasta plaja este deosebita. Valurile mari si apa care se adancea brusc ne-au facut doar sa o admiram fara a avea curajul de a face o baie. De deasupra ei, de la o taverna, unde am servit si cina am admirat un frumos apus de soare.
Ca si impresie generala despre peninsula Lixouri: este foarte frumoasa, spectaculoasa chiar, mi-au placut satele prin care am trecut, plajele pe care am calcat, pot spune chiar ca mi-a placut mai mult decat zona in care am stat noi.
Pentru a ajunge in Lixouri sunt 2 posibilitati: ori cu masina inconjurand tot golful Argostoli ori cu ferry-ul din Argostoli. Pleaca din ora in ora, iar timpul de traversare este de jumatate de ora si pentru doi adulti si o masina pretul e de 10 euro. Noi am preferat sa mergem cu masina de jur imprejur si ne-am bucurat de peisaje minunate.
01 iulie
Ziua a fost dedicata odihnii si pregatirilor pentru plecare intrucat pe 2 iulie am parasit Marina Anna Studios pentru a ne indrepta spre Lefkada. Insa cum spre Vasiliki erau doar 2 ferry-uri l-am ales pe cel de 19:30 pentru a mai zabovi cateva ore in Kefalonia, care ne-a uns la inima pe toti cu frumusetile ei.
02 iulie
Ultima zi petrecuta in Kefalonia a inceput cu o balaceala la plaja Antisamos. Si da, dragii mei a fost absolut minunat. Nici un vant si nici un val nu ne-au stricat cele 2 ore pe care le-am petrecut aici. In afara de multi pestisori si o apa pe care n-o pot descrie in cuvinte nu am vazut si nu am auzit nimic in jurul nostru. De aceasta data am gasit sezlongurile cu plata aici, semn ca incepe sezonul, insa cele aflate pe ultimele 2 randuri erau in continuare gratuite. Am servit ceva de la taverna de pe plaja, oricum nu maincasem mare lucru la micul dejun si pe la ora 12 am plecat.
Am mers spre golful Agia Efimia, satul este simpatic, cocotat pe crestele dealurilor insa plaja este minuscula. De acolo ne-am indreptat spre Myrthos... unde inca o data am ramas muti in fata frumusetii ce ni se infatisa inaintea ochilor.
Putin trista ca nu am coborat pe plaja, m-am multumit cu privelistea de sus. Poate veti spune... ca am ajuns in Kefalonia si nu am pus piciorul pe cea mai vestita plaja a ei, ehhh... ce sa-i faci, macar am vazut-o de sus de 2 ori. Va trebui ca data viitoare cand mai vizitam insula sa coboram si pana acolo. Insa trebuie sa avem grija sa fie o zi cu mare calma pentru ca si aici apa se adanceste brusc si nu este potrivita pentru amatori ai inotului ca mine.
Assos-a fost urmatoarea oprire. Drumul care coboara spre oras este foarte bun dar foarte in panta si cu serpentine. Noi am vrut neaparat sa-l vedem pentru a vizita si castelul. Drumul pana la castel este doar pietonal, asa ca pregatiti-va pentru un urcus nu foarte usor, mai ales daca ajungeti ca noi in soarele dogoritor al amiezii. Cararea ce duce pana sus este foarte buna, pietruita, insa castelul nu este cine stie ce, doar niste ziduri si cam atat, insa vederea de acolo asupra orasului Assos este dementiala.
Aveti in vedere doua aspecte: incaltari adecvate si apa suficienta intrucat nu aveti de unde lua. Trebuie mentionat ca la baza dealului unde se afla castelul este si o parcare, noi acolo am lasat masina.
De la inaltime poti admira multitudinea de golfuri ce inconjoara Assosul, pe care le poti explora in voie daca inchiriezi o barcuta.
Pe la ora 16:30 am ajuns in Fiskardo, hamesiti de foame, asa ca primul gand a fost sa gasim o taverna unde sa mancam.
In portul din Fiskardo sunt o multime de taverne, dar preturile sunt mult mai mari decat in restul insulei, dar pana la urma am gasit un locusor cu preturi accesibile. Uitandu-ma acum pe tripadvisor.com vad ca taverna Parnassos, este cea mai slab cotata din Fiskardo, noua nu ni s-a parut chiar asa. Preturile sunt mai mici, mancarea buna, portiile sunt intr-adevar mai mici ca in alte parti ale insulei. Prima noastra alegere ca si loc de luat masa era Nicolas Taverna dar bucataria se deschidea abia la 6, ferry-ul nostru pleca la 19:30, iar o plimbare prin Fiskardo cu burtile goale iesea din discutie asa ca am ramas la Parnassos.
Fiskardo este mititel, in jumatate de ora il strabati pe tot de la un capat la altul, noi ne-am aventurat dincolo de oras si am cautat farul. Langa far am mai gasit si un mic turn de observatie, cam darapanat, dar scarile erau inca bune asa ca am urcat in el pentru a arunca o privire asupra marii.
Pana cand a venit ferry-ul am avut timp si de o inghetata si un frozen yougurt, ale caror toppinguri puteai sa ti le alegi singur si aveai de unde alege, de la fructe, bombonele, ciocolata si caramel. Iaurtul se vindea la gramaj, iar inghetata la cupa, pentru toti 3 am platit 11 euro.
Fiskardo este singura asezare de pe insula care nu a fost afectata de cutremurul din 1953, asa ca are un farmec aparte. Insa nu ma vad petrecind un sejur doar acolo.
La 19:15 a venit si ferry-ul nostru, care a plecat din port imediat ce s-au imabarcat toti, asa ca pentru a fi siguri ca il prindeti ar trebui sa fiti pe chei macar la ora 19:00. Noi ne-am facut rezervare cu doua zile inainte.
Dupa 8 zile petrecute in Kefalonia si 700 de km parcursi doar acolo va pot spune ca insula are un farmec aparte, gasesti pe ea locuri incarcate de istorie, fenomene geologice rare, plaje frumoase atat amenajate cat si neamenajate, oameni minunati, mancare savuroasa si peisaje ce-ti taie rasuflarea.
Kefalonia are ce oferi oricarui turist indiferent de ce-si doreste fiecare, noi am facut un melanj intre toate frumusetile insulei si va spun cu sinceritate ca daca am fi stat acolo si o luna de zile tot nu ne-am fi plictisit.
Trimis de elena_iasi in 05.08.13 00:05:40
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elena_iasi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13: foarte potrivita alegerea, multumesc.
Buna! Am citit cu placere tot ce ai scris, va invidiez ca ati reusit sa vedeti si peninsula Lixouri, noi nu am ajuns acolo si acum vad ce am pierdut. Dar ma bucur ca ati avut o vacanta atat de frumoasa, ati vazut locuri minunate, pt ca, nu-i asa, Kefalonia este insula unde nu te poti plictisi, ai atatea de vazut, doar timp sa fie, odata ajunsi acolo. Assos-ul a fost unul din locurile care m-a impresionat foarte mult, am fost si noi la castel, de unde am admirat marea cea albastra. Felicitari pt rw, pt pozele frumoase, vacante placute pe mai departe!
@maryka: ai mare dreptate, insula ofera cate ceva pentru fiecare, timp si bani sa fie. Noi am lasat plaja pe locul 2, apa a fost cam rece si a batut si vantul, dar nu ne pare rau. Am vizitat locuri minunate si speram sa mai avem ocazia s-o mai vedem odata.
Assos-ul ne-a placut si noua dar numai gandul de a parcurge drumul catre el macar de cateva ori intr-un sejur ma face sa nu-l iau in calcul la cazare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Vacanta in Kefalonia — scris în 01.02.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Kefalonia - la mare (țărmul sudic) și la munte — scris în 11.12.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Kefalonia de la nord la... est — scris în 05.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Kefalonia de la est la... sud-est — scris în 23.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Kefalonia vestică (de la Assos la Paliki) — scris în 07.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Melissani, acasă la Pan — scris în 17.01.22 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbăreți prin Kefalonia — scris în 12.11.19 de pretorian_29 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ