ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Kedainiai - unul dintre cele mai vechi orase din Lituania!

Ilustrație video-muzicală
Alina Orlova - ÄŒudesa ("Mutabor" 2010)
TIPĂREȘTE

Inainte de a vizita Vilnius, despre care v-am povestit deja, am avut ocazia de a face un scurt tour prin Kedainiai, in regiunea Kaunas, unul dintre cele mai vechi orase din Lituania. Este situat la vreo 50km in nord de Kaunas, pe raul Nevezis, si “ghidul” nostru, locuitor al orasului, ne-a spus ca a fost fondat in sec. XIV, de catre pescarii de pe coasta Marii Baltice.

Am inceput micul tour langa rau, in Piata Primariei, cu cladiri frumoase si o statuie in onoarea familiei de nobili Radvilos, care a trait pe la 1400-1500, si care a contribuit mult dezvoltarea orasului. De altfel, sunt considerati un fel de “parinti” ai Kedainiai-ului.

Ni s-a spus ca raul Nevezis impartea tara, in trecut, in doua. Totul verde si frumos, cu multe flori, lucru normal daca ne gandim ca in iunie, cand AmFostAcolo, inca era vreme ploioasa. Pe malul celalalt se vedea Biserica Sf. Gheorge, construita in stil gotic.

De acolo ne-am plimbat putin prin centrul istoric (strada principala Didzioji), unde se afla si o cladire care era impodobita cu… nasturi. Da, nasturi de cusut, de toate formele si culorile. Era o curiozitate, si am intrebat ce reprezinta, insa ni s-a spus ca in fiecare an acea cladire se impodobeste cu ceva (flori, hartie colorata, etc.), fara sa aiba neaparat un simbol anume. Sau poate tanarul care ne-a insotit in scurta vizita nu stia nici el prea bine…

Nu era foarte multa lume pe strada, noi invatati fiind cu forfota la aproape orice ora din satele si orasele spaniole. Cu toate astea, parea un loc primitor.

In Kedainiai sunt 3 biserici mai importante: Biserica Calvinista, Biserica Luterana si Biserica din lemn, Sf. Iosif, catolica si construita in stil baroc, unde am poposit un pic mai mult. Intre casele si cladirile colorate si cu flori la ferestre, aceasta se diferentiaza prin culoarea inchisa, de lemn batut de ploi si ars de soare. Se afla intr-o curte maricica, unde l-am vazut si pe Isus rastingnit pe cruce. Curtea era foarte ingrijita, cu iarba verde, cum altfel?!

De fapt, in oras exista 7 biserici de confesiuni diferite, dovada a “multiculturalitatii” existente in trecut in acest oras (evrei, nemti, rusi, scotieni, polonezi…): un templu rus, o biserica evanghelica si 3 sinagogi, pe care nu le-am vazut insa, si ni s-a spus ca in trecut a existat multa imigratie evreiasca.

De acolo am fost dusi la parcul-padure Babenai, aflat in afara orasului, unde se afla singurul minaret din toata Lituania, construit de un general rus, in memoria razboiului ruso-turc. Ma chinuiam eu, in momentele alea, sa-mi aduc aminte de la lectiile de istorie din scoala, pana unde ajunsesera turcii :) Cam zadarnica incercare, recunosc.

Ca o curiozitate, si fiindca tot lucrez in domeniul agricol, insotitorul ne-a spus ca in imprejurimi se cultiva foarte multi castraveti, Kedainiai fiind primul producator de acest tip de legume din tara, iar orasul are si o Sarbatoare a castravetilor, care se tine vara. De altfel, orasul mai este numit si “capitala castravetilor”. Evreii au fost cei care au inceput sa-i cultive acum vreo 200 de ani.

De asemenea, mai este un festival al inghetatei, organizat spre sfarsitul verii.

In apropiere de Kedainiai, la putini kilometri, se afla satul Ruosciai, unde s-a calculat ca se afla centrul geografic al Lituaniei. Nu am ajuns acolo.

Cand am plecat din oras, in gara am gasit flori frumos asezate intre sinele de cale ferata. Din pacate, am incercat sa aflu ce reprezentau, insa nu am gasit nimic concret. Tind, totusi, sa cred, ca aveau legatura cu ocupatia sovietica.

Cele cateva ore petrecute in oras au fost un aperitiv pentru ce a urmat in Vilnius. Oraselul, desi micut, este foarte pitoresc si plin de istorie. Un “stop” obligatoriu pentru cei care viziteaza aceasta tara.


[fb]
---
Trimis de alinaro in 10.11.11 17:39:34
Validat / Publicat: 10.11.11 18:40:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE BALTICE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1856 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In gara din Vilnius, asteptand trenul spre Kedainiai.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD
[10.11.11 19:15:18]
»

Am fost doar în Letonia, dar sunt sigur că toate ţările baltice au câte ceva aparte, frumos, de arătat. Te invidiez (amical) pentru oportunităţile de călătorie pe care le ai...

webmaster13
[10.11.11 20:21:52]
»

repertoriul Alinei Orlova (d. n. 28.06.1988) tanara cantareata lituaniana se compune in mare parte din compozitii proprii, artista canta atat in lituaniana, engleza cat si in rusa, exemplu este melodia atasata care se poate insa sterge/schimba!

alinaroAUTOR REVIEW
[10.11.11 20:47:46]
»

Webmaster: Ritmurile acestei cantarete mi se par potrivite pentru Tarile Baltice. Thanks.

Dragos: De acord cu tine; si eu eram curioasa sa vad un pic (si un pic a fost, din pacate) din aceste tari. Sper sa ajung si in Letonia in primavara. Ii multumesc de fiecare data celui de sus atunci cand calc intr-un alt loc, pentru ca asta mi-am dorit dintotdeauna: sa cunosc lume.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039519071578979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1