GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Venind dinspre Germania am ajuns, într-o frumoasă dupămiază de vară, în renumita stațiune balneară Karlovy Vary sau KARSLBAD (denumită astfel după regele Karol IV, care și-a lecuit o rană spălându-se cu apa unuia dintre izvoarele termale).
Când am coborât din autocar eram destul de emoționat, deoarece mai fusesem în KV în urma cu aproape 30 de ani, în 1986, la un congres internațional de gastrenterologie, împreună cu echipa dr. Ioan Pușcaș de la Șimleul Silvaniei.
Emoția era amestecată cu o doză serioasă de curiozitate, deoarece vroiam să văd cum se schimbaseră locurile și aspectul statiunii, (de unde păstrasem impresii și amintiri frumoase, inclusiv cartușele de Kent, pe care am izbutit să le tranzitam cu multe bătai de inimă, prin vama Bors, cât si gustul unor mărci de bere de calitate - Urquel Pilsen fiind pe primul loc).
Ne-am început preumblarea, împreună cu ghida noastră, încercând să recunosc locurile și mai ales clădirile. Prima a fost TERMAL CENTER unde avusese loc Congresul, precum și hotelul (de lux în acea vreme) unde fuseserăm cazați. În locul caselor de odihnă, pentru oamenii muncii, acum existau hoteluri infloritoare, renovate cu artă și cu gust (cu fonduri rusești),
De altfel statiunea era binișor populată cu turiști ruși, limba rusă venea cam pe locul doi, după limba cehă. Gheizerul termal (numit Gagarin, pe timpuri) era în același loc și avea cam aceiași capacitate de erupție (cca 12 m). Urmașele rațelor sălbatice de atunci, rămăseseră fidele stațiunii și pluteau pe râul Tepla, unde apa caldă le permitea să nu migreze catre sud și să-și petreacă iarna acolo.
Mai pe seară am intrat într-un mini-supermarket pentru ca să-mi iau vestitele wafe de KV și m-am înțeles cu vânzătorul vietnamez (!) în limba rusă. Nu am să înșirui obiectivele turistice din stațiune, au făcut-o alții, cu prisosință, în celelalte impresii, ci am să mai relatez despre faptul că dispăruseră din magazinele de suveniruri florile pietrificate (obținute prin imersarea lor într-o apă cu mare conținut de săruri minerale), ceva cu totul inedit și nemaiîntâlnit prin alte părți, pe unde am umblat. În compensație, cred, la faptul că dispăruseră aceste artefacte, am găsit un aperitiv (lichid) - digestiv ”Becherovka”, cu firma producătoare în localitate.
Un alt episod. demn de păstrat printre amintirile mele dragi, ține de faptul că m-am fotografiat, pe terasa unei cafenele, lângă ”Bravul soldat Svejk”, un manechin de bun gust, care făcea din cafeneaua respectivă o atracție turistică...
O altă remarcă: pavilioanele care adăposteau izvoarele termale, față de 1986, acum erau îngrijit amenajate. Am refăcut drumul spre locul de parcare al autocarului nostru și ne-am îndreptat către Zlatna Praga, unde aveam să dormim peste noapte.
Trimis de ioan marinescu in 11.03.17 19:26:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA. A mai fost în/la: Praga
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioan marinescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ioan marinescu: Felicitări pentru articolul. Pe dv. stațiune a fost o revedere, pentru noi a fost cumva o super surpriza. Nu ne așteptam să fie asa frumoasă. Băutură lor tradițională nu am gustat-o (eram cu masina), dar am gustat napolitanele lor care ne-au plăcut.
Nu stiam ca există un hotel numit Zlatna în Praga.
Toate cele bune.
@ioan marinescu: Amintiri, amintiri... AmFostAcolo si eu, acum vreo... 10 ani, tot cu ocazia unui congres, care tot la Hotelul Thermal s-a tinut.
Nu stiu cum s-a intamplat, dar am "reusit" sa nu fiu cazata cu restul grupului, la hotelul in cauza, ci la altul (care nu mai stiu cum se cheama, o sa incerc sa-l identific pe GoogleMap, era superb, un fost palat, cu o gradina plina de statui). Tin minte ca am ajuns la hotel pe la 10 si ceva, mai aveam vreo ora pana incepeau lucrarile si a trebuit sa aleg intre a manca ceva si a face o baie in piscina cu apa termala... Ce crezi ca am ales?!
Doamne, super-piscina, super-relaxare (era o perioada foarte stresanta din viata mea) !
Am testat si celebrele wafe, si am cumparat si o sticla de Becherovka pentru acasa; un excelent digestiv! Desigur, am "degustat" si cateva din miraculoasele ape minerale si mi-am cumparat o cescuta de aceea, speciala...
Mi s-a facut dor, hmm... trebuie sa re-editez o vizita la KV!
Observ că această frumoasă stațiune este și locul preferat al congreselor, consfătuirilor pe teme medicale. Ce bine este să fi doctor. Ați fost dv. a mai fost și d-na dr. Crismis, dar nici noi turiștii nu ne-am lăsat mai prejos.
Eu am fost în anul 2009, dv. după 6 ani și tot atât de frumoas l-ați găsit. Ați scris despre dr. Ioan Pușcaș din Șimleul Silvaniei, specialist în boli gastrice.
Dragi cititori, dr. Ioan Pușcaș a brevetat un medicament eficient pentru tratarea bolilor gastrice pe care și eu l-am folosit cu bune rezultate. Denumirea sa era Ulcosilvanil. Am dreptate d-ul doctor? Păcat că treptat a dispărut din farmacii.
Karlovy Vary este o frumoasă și elegantă zonă balneo-turistică.
Vă mulțumesc pentru review.
Oau, oau, oau... ce dor mi s-a facut... un oras superb... de acolo am cumparat Becherovka si celebrele napolitane... yummyyy...
@crismis:Mulțumesc pentru vot! Rămân dator.
@Mihai18: Mulțumesc pentru rândurile și gândurile bune. Si desigur pentru vot!
@ioan marinescu: Imi pare rau ca din pacate nu sunt cea care sa va dea un SB binemeritat pentru un asa asticol nostalgic, relaxant si plin de suflet. Din pacate l-am citit de abia acum insa zic ca a fost mai bine asa deoarece intre timp am apucat sa va cunosc la intalnirea de la Slanic.
La fel de multa pofta de acest oras mi-a facut si @crismis cu ecoul ei din care se vede ca si ea a fost impresionata de oras.
Va mai astept calatoriile si impresiile, pana atunci insa felicitari, votat cu mare drag.
buna ziua, la Karlovy Vary apa termala se poate consuma gratuit sau si pe aici e vreo taxa?
cum e vremea in iunie in Cehia? Preturile la restaurante cum sunt? Multumesc.
@anemarie29: Dragă Anemarie, apele termale sunt de gratis, ”răcoritoarele” sunt cu bani. Vremea în iunie, de regulă, e frumoasă, fără temperaturi excesive. Spune-mi când vrei să pleci si am să pot să-ți dau o prognoza cu cca 25 de zile înainte. Prețurile la restaurante sunt după clasa localului ales și după specialitatea de mâncare comandată. Cel mai ieftin e la Fast Food! Bere este rece, ieftină și bună!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Minivacanta de Craciun la Karlovy Vary — scris în 09.01.24 de cristian sava din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Karlovy Vary — scris în 25.06.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Prin KARLOVY VARY o jumatate de zi! — scris în 30.09.14 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Incantati peste masura — scris în 15.09.13 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Karlovy Vary - baile lui Carol — scris în 19.06.13 de peggy123 din ROMANIA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Jumatate de zi in Karlovy Vary — scris în 11.09.12 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Da... frumos — scris în 14.05.12 de anidance din CLUJ - RECOMANDĂ