ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Karlovy Vary

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru a treia zi petrecută în Praga, ne-am hotărât să vizităm o localitate din afara oraşului. Eu doream să mergem la Dresda în Germania, iar soţia la Karlovy Vary. Dar cum domnii ”lasă întotdeauna de la ei”, ne-am dus la Karlovy Vary. Şi nu mi-a părut rău. Am căutat pe google maps coordonatele unei parcări şi ne-am îndreptat spre ea. Distanţa dintre Praga şi Karlovy Vary este de 130 de kilometri şi se parcurge în 2 ore. Primii 50 de kilometri sunt pe autostradă apoi pe un drum naţional. Ne-a plăcut foarte mult acest traseu, deoarece am putut admira satele Cehiei, şi superbele păduri de conifere din această parte a ţării. Dar pe acest traseu am avut parte de un lucru pe care-l credeam posibil doar la noi în ţara (portiuni scurte de autostradă). La un moment dat de pe drumul naţional se intră iaraşi pe autostrada, dar este o bucată de doar 3 kilometri (am văzut pe kilometraj la întoarcere) apoi se continuă pe drumul naţional.

După aproximativ 2 ore am ajuns la Karlovy Vary, am parcat maşina la următoarea adresă GPS: N- 50.231311 şi E – 12.869666. Am plătit la un tonomat taxa de parcare, care este în valoare de 30 coroane/oră-aproximativ 5 lei/oră şi apoi am pornit pe străzile acestei staţiuni.

Ştiu că Băile Herculane şi Karlovy Vary erau cele mai căutate staţiuni cu ape termale din Europa în perioada când acestea aparţineau de Imperiul Austro-Ungar. Dar în ziua de astăzi diferenţa dintre ele este ca de la cer la pământ. Dacă la noi nu s-a investit aproape deloc, aici s-a investit masiv şi staţiunea arată splendid.

Numele staţiunii provine după numele regelui Karol al IV lea. Legenda spune că acesta, aflându-se la vânătoare în zonă a fost rănit, şi tratându-şi rana cu apa unui izvor s-a vindecat miraculos. În staţiune se găsesc mai multe izvoare cu apă termală, cu temperaturi cuprinse între 30 şi 70 grade celsius. De-a lungul timpului aici s-au tratat mai multe personalităţi ale lumii precum Ţarul Petru cel Mare, Otto van Bismarck, Maria Theresa, Beethoven, Smetana, Goethe şi alţii.

Din parcare am luat-o pe malul râului Tepla, înspre centrul staţiunii. Aici am putut admira clădirile cu o arhitectură deosebită, aproape toate renovate (se spune că ruşii sunt cei care au investit mulţi bani în această staţiune) cu o coloristică frumoasă, unele pe malul râului iar altele cocoţate pe dealurile din prejma staţiunii. De altfel staţiunea este înconjurată de dealuri cu păduri de conifere. De pe un pod peste râul Tepla, am admirat în apă câţiva peşti şi răţuşte.

Mergând prin staţiune am dat de hotelul Thermal, singurul din staţiune cu aspect comunist. Karlovy Vary mai este cunoscut sub numele de oraşul Colonadelor. În toată staţiunea se află 5 Colonade. Trecând de acest hotel arhitectura oraşului te încântă la maxim. Am ajuns la prima Colonadă, care se numeşte Colonada Prcului. Aici se găsesc trei izvoare termale cu ape care ating o temperatură de până la 60 grade celsius. Această colonada atrage o mulţime de turişti datorită poziţionarii sale lângă parcul oraşului. Apoi a urmat un pavilion mare, care se numeşte Colonada Morii. Aceasta îşi sprijină acoperişul lung de 130 de metri pe 124 de coloane. Între coloane acestei construcţii se găsesc cinci izvoare termale. Pe terasa acestui pavilion sunt 12 statui, repezentând lunile anului. La capătul pavilionului se află statuia din nisip a regelui Karol al IV-lea. De-a lungul pavilionului, în faţa sa sunt amplasaţi o mulţime de palmieri, copaci pe ca nu ne aşteptam să îi găsim într-o staţiune montană. Mai departe am dat de un alt pavilion, de data aceasta cu terasă din lemn. Acesta poartă numele de Colonada Pieţei, şi se găseşte în Piaţa Centrală a oraşului, fiind construit în anul 1880 de către vienezi. În acest pavilion se află două izvoare cu apă termală, iar „vedeta” din acest pavilion este izvorul la care s-a trata Karol al IV-lea, de aceea izvorul poartă numele regelui. Următoarea colonadă vizitată a fost Colonada Izvorului Fierbinte. Acesta se găseşte într-o clădire construită între 1969-1975. Apa fierbinte a acestui izvor este aruncată în sus până la o înălţime de aproximativ 12 metri. Ultima colanadă se numeşte Colonada Castelului, aceasta adăposteşte două izvoare termale: „Izvorul de sus” care alimentează un centru SPA şi „Izvorul de jos” la care au acces toţi turiştii.

Am băut şi eu apa dintr-un izvor, dacă tot am trecut prin zonă, dar fiind prea fierbinte nu am simţit nici un gust. Noroc că nu m-am ars.

Pe urmă am ajuns la o biserică mare, se numeşte Biserica Maria Magdalena. Acestă biserică este amplasată pe un deal, de la porţile sale, priveliştea staţiunii este fermecătoare. Biserica a fost construită între anii 1733 şi 1736. Construcţia este în stil baroc. Am vizitat biserica şi am fost foarte încântaţi de interiorul ei.

În apropierea acestei biserici se află o clădirea foarte frumoasă, clădirea teatrului din oraş. În această clădire anual, în luna iulie, are loc un prestigios Festival Internaţional de Film, la care participă nume mari a cinematografiei.

Nu puteam trece prin Karlovy Vary făra să gustăm celebrele lor napolitane, în formă rotundă, porţionate sub formă de triunghi. Nouă ne-au plăcut, deşi citisem mai multe impresii ale altor turiştilor despre acestea că nu sunt prea bune. O băutură tradiţională din această staţiune este băutura Becherovka - o băutură alcoolică cu plante, pe care nu am testat-o.

Nu puteam trecem prin aceste locuri fără a admira celebrele cristaluri. Soţia nu s-a putut abţine şi a achiziţionat pahare din cristal, la un preţ mai bun decât la noi în ţară. În drumul nostru spre maşină am dat şi peste un hotel care poartă numele ţării noastre - Hotel Romania.

Excursia noastră în Karloy Vary s-a încheiat aici, rămânând plăcuţi impresionaţi de această staţiune. Până să ajungem la Praga, am oprit şi la Fabrica de bere Krusovice, de unde am cumpărat de la magazinul de suveniruri al fabricii, cadouri pentru cei de acasă (bere blondă, neagă, nefiltrată).

Vă dorim concedii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 25.06.16 17:28:02
Validat / Publicat: 26.06.16 00:05:00

VIZUALIZĂRI: 12689 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Coloniada Morii din Karlovy Vary
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67000 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[26.06.16 00:33:30]
»

Acu' vreo cinci ani am fost si noi la Praga si bineinteles in excursia aditionala la Karlovy Vary. Intr-adevar acolo s-a facut ceva ce se vede si din Luna. La noi Herculane mai mult decade. Ce-i drept ultima oara am fost acum zece ani, dar ma-ndoiesc ca se vad progrese incurajatoare.

Trebuia sa verifici Becherovka. Noi am degustat-o inca din anii '90 iar in Cehia am trecut-o la suveniruri obligatorii. Adevarul istoric este ca Sefei mele ii place mai mult. La fabrica Krusovice n-am oprit, dar am degustat-o pe parcursul sejurului. Culmea a fost ca laudandu-ma cu ce am mancat si baut in Cehia, unul din colegii cehi, locuitor al Pragai, mi-a spus ca berea Krusovice nu mai este ce a fost odata. Totusi mie mi-a placut.

Nici eu n-am scapat de shopping la fabrica de sticla si acum am pahare de whisky de acolo. Le tin insa doar pentru mine si mai putin pentru musafiri

Vacante frumoase pe mai departe.

webmaster39
[26.06.16 08:15:01]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

GabrielaG
[26.06.16 12:05:43]
»

Va multumesc pentru acest articol deoarece m-ati "ajutat" sa imi aduc aminte de vacanta mea acolo, de "aventurile" pentrecute in Karlovy Vary...

ANILU
[26.06.16 14:48:28]
»

@zlatna: Deci a fost bine că ai ținut cont de opțiunea soției.

Am citit articolul cu plăcere și uitandu-ma la poze nu cred că suportă comparație cu Băile Herculane, pe care le știu și acum în paragină.

Îi dau dreptate soției, să stai în fața unor asemenea "suveniruri" și să nu cumperi nimic, în condițiile în care erau mai ieftine ca la noi.

O vară frumoasă să aveți.

Toate cele bune.

zlatnaAUTOR REVIEW
[26.06.16 19:32:47]
»

@Radu Tudoran - Nu am verificat Becherovka, pentru că înainte de a pleca spre Karlovy Vary, la hotel am citit într-un articol de pe acest site, că nu este aşa bună. De gustat doar un pahărel nu puteam pentru că eram cu maşina, iar pentru o sticlă nu m-am riscat. Dar dacă spuneţi dumneavoastră că e bună, cu prima ocazie o să o testez.

Tot pahare de whisky am cumpărat şi noi, dar încă nu am avut ocazia să scot aerul din ele.

Vă doresc concedii plăcute.

zlatnaAUTOR REVIEW
[26.06.16 19:34:49]
»

@webmaster39 - multumesc pentru videoclip, este OK.

zlatnaAUTOR REVIEW
[26.06.16 19:37:08]
»

@GabrielaG - Vă multumesc pentru aprecieri.

zlatnaAUTOR REVIEW
[26.06.16 19:41:17]
»

@ANILU - Da, a fost bine.

În Băile Herculane am fost în 2014 şi majoritatea clădirilor vechi erau în paragină. Dar erau două clădiri în renovare şi asta ne dă încredere că se mişcă ceva şi la noi.

Şi noi vă dorim o vară frumoasă.

Aurici
[27.06.16 16:13:19]
»

@zlatna - Noi nu am cumpărat Becherovka pe post de băutură, ci mai degrabă ca pe un remediu naturist. Se spune că face bine la stomac . Eu m-am omorât cu o sticlă cumpărată de acolo, până de curând. Cam tare, dar bună... și eficientă! Așa că data viitoare încearcă cu încredere.

Ce mă miră la pozele tale este lipsa florilor. Când am fost noi toate clădirile erau îmbrăcate în flori. Acum nu le văd pe nicăieri. Nu erau flori la toate balcoanele hotelurilor?

zlatnaAUTOR REVIEW
[27.06.16 16:41:03]
»

@Aurici - Chiar o să încerc această băutura când o să am prima oară ocazia, deşi nu am probleme la stomac. . Chiar nu am văzut flori la balcoanele hotelurilor, dacă mai erau şi acestea, atunci era chiar perfect. .

Soţia spunea, că parcă în această staţiune fiecare pietricică îşi are locul ei.

Încâ o dată vă doresc concedii plăcute şi aştept relatarile din ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[27.06.16 16:56:46]
»

@Radu Tudoran - Colega, spune-i Șefei (că văd că avem aceleași gusturi!), că Tatranska chai (nu știu dacă am scris bine chai), pe care am descoperit-o în Slovacia, la Tatranska Lomnica, este mult mai bună ca Becherovka. Tot din plante. Tot pentru stomac

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, GabrielaG, Radu Tudoran, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Karlovy Vary:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064282894134521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1