GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vizitasem Karlovy Vary inainte de anii ’90. Imi facuse impresia impresia unei statiuni moarte, cu cladiri de la sfarsitul sec. XIX prost intretinute, cu o panglica de raulet care-i strabatea centrul si cu oameni trimisi de sindicat la bai si care-si sorbeau apa minerala din niste canite ciudate. Un fel de Herculane de astazi. Anul acesta excursia noastra cu avionul in Germania a inceput cu vizitarea Pragai si cum pana la Dresda era o aruncatura de bat, in program a fost inclusa jumatate de zi in Karlovy Vary. Surpriza a fost totala. Toate cladirile erau refacute in stilul anilor in care au fost construite, raul Tepla care strabate orasul era curat iar parcurile insirate dealungul lui erau pline de flori si ornamentatii. Principalele strazi erau pietonale si si in vitrinele micilor magazine straluceau garnituri scumpe de granate si portelanuri de Moser, cele mai valoroase din Boemia. Firmele bijutierilor erau scrise bilingv in ceha si rusa, pe strazi se vorbea curent ruseste iar vanzatorii auzindu-ne spunand “ da” ni s-au adresat in aceasta limba. Ghidul ne-a explicat ca magnatii rusi au cumparat majoritatea hotelurilor, au investit in ele si astazi Karlovy Vary a recapatat stralucirea Carlsbadului de altadata ajungand din nou una din statiunile balneare cele mai elitiste din Europa. Anual el este vizitat de cca. 2 mil. turisti din care cei peste 70000 veniti din toata lumea, urmeaza aici tratamente balneare. Renumele statiunii se datoreaza celor 70 de izvoare termale cu o temperatura cuprinsa intre 39 si 73 grade. Din acestea 40 au fost captate dar numai 14 sunt utilizate pentru diverse afectiuni digestive, locomotorii si disfunctii metabolice. Orasul a fost fondat de imparatul Boemiei Carol al IVlea la inceputul sec. XIV. Se spune ca acesta fiind ranit intr-o vanatoare, s-a vindecat miraculos cand si-a curatat rana cu apa calda a unui izvor. Reputatia apelor miraculoase a crescut atat de repede incat in sec. XVI existau deja in oras peste 200 de cladiri balneare in care se efectuau tratamente. Faima statiunii a fost atat de mare incat personalitati ca Beethoven, Paganini, Franz Joseph, Mozart, Gogol, Goethe, Schiller, Freud şi mulţi alţii au vizitat sau au urmat aici cure balneare. Goethe l-a vizitat de 14 ori. In zilele noastre staruri ca Robert De Niro, Jude Law, Antonio Banderas, Renee Zellweger, John Malkovich au participat la Festivalul anual al filmului sau au facut un sejur la Grand Hotel Pupp.
Orasul situat la o altitudine de cca 400 m este inconjurat de paduri strabatute de 100 km de poteci si drumuri forestiere. Dealtfel aproape 40% din suprafata orasului este impadurita, conferind localitatii un climat racoros si aer proaspat. Populatia stabila abia depaseste 50000 de locuitori, principalul venit provenind din industria hoteliera, turistica si balneara. Karlovy Vary e un oras scump, nivelul preturilor fiind dictat de oamenii cu foarte multi bani care-l viziteaza. Autocarul ne-a lasat departe de statiune la capatul oraselului Karlovy Vary. De aici pana in statiune ne-a luat o cursa municipala gratuita care ne-a dus pana aproape de grandiosul Grand Hotel Pupp. Initial aici au existat doua mari saloane, cel saxon si cel bohemian pe care un intreprinzator Johan George Pupp le-a cumparat in anul 1760 si a inceput dezvoltarea hotelului. Aspectul actual al hotelului dateaza din 1890-1900 fiind rezultatul multor campanii de renovari si dezvoltari. Mandria hotelului este holul festiv, o reusita imbinare de baroc si Art Nouveau. In cafeneaua hotelului o placa dedicata lui Ludwig van Beethoven aminteste ca marele compozitor a urmat aici un tratament pentru vindecarea surzeniei. Orasul are foarte multe parcuri insirate dealungul raului Tepla pana la confluenta cu Ohre. Ele aduc un farmec aparte statiunii fiind foarte ingrijite si cu desene florale deosebite. In general au preluat numele marilor personalitati care au vizitat Karlovy Vary: parcul Smetana, Dvorak, Goethe. In aceste parcuri se afla impozante cladiri in care functioneaza centre balneare: baile Elizabeta, baile Casei Militarilor, elegantele pavilioane Frantz Joseph, baile Castelului, etc.
Turul nostru a inceput pe strada principala pietonala unde am admirat cladiri baroce cu decoratiuni , adevarate palate de epoca. La tot pasul intalnesti colonade- niste cladiri deschise, unele de lemn, cele moderne de sticla, in care se afla izvoarele termale. Sunt cinci asemenea colonade, majoritatea construite intre anii 1880 si 1900. Colonada “Parc” are trei izvoare; Colonada “Morii” cu cinci izvoare construita in stil clasic işi sprijină acoperişul pe coloane corintice si serveste si ca sala de concerte; in anii 1970 a fost construita colonada “Izvorul Fierbinte", la care un gheizer ridica apa de 70 de grade la o inaltime de 12m. La subsol apa termala alimenteaza baile; o constructie de lemn "Colonada Pieţei" datează din 1883 si este realizata de arhitecti vienezi; mai recenta, de la inceputul secolului trecut este Colonada Castelului cu două izvoare; deasupra "Colonadei Pieţei" se afla Izvorul de Sus la care accesul publicului este gratuit spre deosebire de Izvorul de Jos care alimenteaza instalatiile centrului spa.
Dintre palatele si cladirile insirate pe ambele maluri ale raului am remarcat palatul postei, cladirea teatrului national, catedrala Sf. Magdalena, hotelul Bristol, hotelul Savoy, hotel Pavlov, turnul Catedralei si altele. In cafeneaua Elefantului Goethe si-a sarbatorit a 37-a zi de nastere. Am incercat sa intram in cafeneaua soldatulului Sveik dar toate locurile erau ocupate si am renuntat. Ar fi trebuit sa ne asezam pe capul unor clienti si sa-i urmarim cu ochi rai pana plecau. Toate cladirile erau ireprosabil restaurate, vopsite in culori pastel si sugerau confort si prosperitate. Cine viziteaza Karlovy Vary trebuie sa stie ca simbolurile orasului sunt: napolitanele in forma de clatita rotunda (nu mi-au placut), bautura de 38 grade Becherovka facuta din plante cu o reteta tinuta la secret de singurii doi detinatori ai ei ( ne-a placut aroma desi cele 38 grade ne-au ars gatul)si cristalurile Moser (scump, doamna, scump). La asta asi mai adauga si garniturile de bijuterii cu granate al caror prêt echivaleaza uneori cu costul unei excursii de o saptamana pentru seniori.
Am servit masa intr-un turn la care am ajuns cu un lift a carui intrare era amplasata direct pe trotoar. Acesta urca mai multe etaje, la ultimul fiind amplasat restaurantul. Liftul servea turistilor si localnicilor care locuiau sau aveau treaba in partea de sus a statiunii ca sa nu mai urce cu piciorul stradutele in panta. Privelistea statiunii vazuta din turn este de neuitat. Chelnerul ne-a vorbit ruseste si ne-a tratat cu cate un paharel de Berechowka din partea casei. Peste cateva minute stateam la coada sa cumparam de la un chiosc o sticla pentru acasa. Am revenit in Praga obositi dar incantati de ce am vazut. A doua zi incepea adevarata excursie: krieg- blitz prin principalele orase ale Germaniei, o aventura contratimp de zece zile careia i-am facut fata cu succes.
Trimis de Michi in 11.09.12 15:17:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA. A mai fost în/la: Praga
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
@webmaster13: Saru' mana, e muzica cea mai potrivita.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Minivacanta de Craciun la Karlovy Vary — scris în 09.01.24 de cristian sava din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Karlovy Vary — scris în 25.06.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Karlovy Vary — după aproape 30 de ani — scris în 11.03.17 de ioan marinescu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Prin KARLOVY VARY o jumatate de zi! — scris în 30.09.14 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Incantati peste masura — scris în 15.09.13 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Karlovy Vary - baile lui Carol — scris în 19.06.13 de peggy123 din ROMANIA - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Da... frumos — scris în 14.05.12 de anidance din CLUJ - RECOMANDĂ