GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa plimbarile de rigoare si pozele pe care le-am facut la fiecare colt al statiunii, inainte de plecarea acasa am inceput sa ne gandim la cumpararea de suveniruri. Dupa ce am batut toate magazinele de suveniruri si ne-am uitat la toti vanzatorii stradali, cu recomandarea ghidului am ramas: bautura Becherovka, napolitanele Kolonada, cristalele de Boemia si portelanul roz.
Bautura Becherovka e un simbol al statiunii, fiind creata chiar aici, in anul 1807, de catre un farmacist local. Am auzit multe lucruri bune despre ea, de la toata lumea, nu numai de la ghid, si la hotel am intrebat si toata lumea ne-a recomandat-o. Asa ca am zis ca e o afacere- luam “bere” si napolitane la toata lumea. Initial am inteles, in mod eronat, ca Becherovka e un tip de bere, apoi am fost lamuriti ca nu e. Zis si facut. Ne-am burdusit valizele cu Becherovka si am avut ce pazi tot drumul pana acasa sa nu spargem sticlele.
Am auzit ca reteta e secreta si sunt doar 2 persoane din intreaga lume care stiu ingredientele si ierburile folosite pentru ea. Cei doi au acces la camera unde se prepara amestecul de ierburi doar o data pe saptamana, ca reteta sa fie pastrata secreta. Este o bautura suta la suta naturala, cu 38% concentratie de alcool, facuta din apa de izvor din Karlovy Vary, scortisoara, anason si inca vreo 32 ierburi si condimente secrete. In ceea ce priveste gustul nu stiu daca sa o recomand sau nu, eu nefiind consumatoare de nici un fel de bauturi alcoolice. Insa sotul meu si cei carora le-am dat-o cadou n-au fost prea incantati de gust. E foarte amara, ca un bitter si se spune ca trebuie sa inveti sa-ti placa gustul. Cred ca e adevarat, pentru ca romanii nostri nu au apreciat-o, cu toate ca ni s-a recomandat ca fiind asemanatoare la gust cu Jagermeister si am dat-o si unora carora le placea aceasta marca. Pe fiecare sticla se afla semnatura lui Johann Becher (de la care vine numele bauturii, cel care a inceput productia pe scara larga) care confirma originalitatea si calitatea sa. Se spune si ca are proprietati medicinale si e buna la tratarea unor afectiuni ale stomacului. Se mai poate folosi si in cocktailuri. Cea mai populara combinatie din Cehia se numeste, credeti sau nu, “beton”, si contine Becherovka, apa tonica, gheata si o felie de lamaie. Cativa din cei cu care am mers in Karlovy Vary au gustat un astfel de cocktail, turnat intr-un pahar inalt, plin cu gheata, peste catre s-a turnat Becherovka, apa tonica si a fost decorat cu o felie de lamaie. Gustul insa nu i-a incantat nici acum, spunand ca seamana cu prajiturile de Craciun, datorita aromei puternice de condimente, scortisoara si anasonul fiind cele mai pregnante.
Pe internet am vazut ca pretul e de 40 euro sticla de 500 ml, pretul urias fiind datorat probabil cheltuielilor de transport. Nu mai tin minte exact cat am platit noi pt ea dar sigur nu era atat.
In Bohemia se afla si un muzeu al lui Jan Becher, cu pivnitele originale, unde poti admira etapele productiei pe un film video, si unde se explica ca bautura e tinuta la invechit timp de 2 luni in butoaie din lemn de stejar. Un tur costa 100 coroane cehesti. N-am fost curiosi asa ca n-am mers acolo. Becherovka are si un site oficial, click aici, pentru cei care inteleg limba ceha, desigur.
Peste tot in Karlovy Vary, la toate magazinele si chioscurile de suveniruri dar si la vanzatorii ambulanti vezi vestitele napolitane Kolonada (numele in ceha este-lázeòské oplatky). Mare amatoare de dulciuri, mi-am zis ca astea sunt de mine! M-am inselat insa, din pacate, si am si cumparat o gramada pentru consumul propriu si cadouri. Dupa prima napolitana desfacuta pentru mine am hotarat ca le voi da pe toate cadou si asa a fost.
Ma rog, istoria napolitanelor Kolonada e veche, din 1856, si producatorul lor, firma Bodam, sustine ca regele Angliei Edward VII, compozitorul Johann Strauss, scriitorul Jan Neruda, W. A. Mozart, F. W. Schiller au fost printre cei care au savurat napolitanele calde si proaspete in timp ce se plimbau printre colonadele statiunii. Nu contest, poate ca pe vremea aceea erau mai bune, insa mie nu mi-au placut.
Varietatea de arome e mare, de la ciocolata, vanilie, alune, lamaie, nuga, cocos, tiramisu, ananas, si se pot cumpara la pachet sau proaspete de la vanzatorii ambulanti care ti le si incalzesc. Forma e interesanta, sunt mari, rotunde si subtiri, ca sa semene probabil oarecum cu stalpii colonadelor de la care si-au luat numele.
Pe langa bautura si napolitane, alte posibilitati de suveniruri sunt bijuteriile sau obiectele decorative facute din cristal de Bohemia si desigur, obiectele din portelan roz, specifice statiunii. La numeroasele magazinase si chioscuri stradale am vazut o multime de pahare, farfurii, figurine, carafe, platouri si ulcioare facute din portelan, toate decorate cu flori, fructe sau imagini ale unor cladiri cunoscute din statiune. Erau dragute si un fel de termosuri plate, facute tot din portelan, special destinate bautului apei minerale. Ce mi-a placut in mod deosebit a fost un platou pentru aranjarea oualor de Paste, din portelan roz, decorat cu motive florale si bordura aurita, care avea in fiecare spatiu cate un simbol al statiunii. Portelanul si cristalele de Bohemia au fost si raman preferatele mele, si azi port cu mare placere bijuteriile cumparate de acolo.
Trimis de luciaoradea in 06.07.11 18:39:02
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
A fost retras PMA standard la cele 3 foto luate de pe net. Ele raman pe sait, pentru o mai buna ilustrare a review-ului.
Multumesc webmaster, de asta le-am si cautat pe net pentru a ilustra review-ul, neavand poze personale cu ele.
@luciaoradea: Din proprie experienta pot sa-ti dau dreptate: Becherovka NU e pe gustul multora. Si acum la mine in debara zace o sticla pe care am luat-o in luna aprilie de la Praga. Am avut norocul sa gust din aceasta bautura chiar in ziua de Paste (in Mala Strana, chiar vis a vis de Ambasada Romaniei) si m-am convins. Mai bine nu!
Primele doua pahare sunt mai greu... atat cat sa-ti sticleasca ochii... ca, p'orma...
Asa am patit-o, ca tolomacu', cu... "Iegermeşter", de era sa dau in perfuzii dupa doua zile !
Rau, dom'le, rau!
@johnnyredlabel si @ Alex Macedo
Ma bucur ca stiti despre ce e vorba. Noi n-am stiut asa ca am muscat-o, crezand ca facem un cadou grozav . N-a fost asa din pacate...
@johnnyredlabel, fa un pustiu de bine si fa-mi cadou sticla ca tot am facut un numar de ani de casnicie, sa sparg ghinionul...
Nu de alta, dar de juma de an de cand am terminat Becherovka adusa din Cehia am ramas fara leac! Doar e din plante! Vorbesc serios...
Eu nu am suportat-o la inceput, am zis ca e bitter suedez, dar am fost convinsa Chiar daca trec luni pana termin una... Are si ea momentele ei!
@luciaoradea, napolitanele alea sunt favoritele mele, am luat din Karlovy Vary anul trecut 10 cutii de mai multe sortimente. Cel mai mult mi-au placut cele cu menta. Dar toate sunt bune.
Merg si cu Becherovka!
@magdalena
Ma bucur sa descopar ca ti-au placut napolitanele, eu am fost tare dezamagita de ele. Adevaru-i ca mie imi plac chestiile mai grele, cu ciocolata, creme, figuri din astea, si Kolonada sunt finute, aerate si delicate... Iar in privinta Becherovkai nu ma pronunt...
@magdalena: cu mare placere! Ne organizam si ti-o trimit, cu ocazia asta scap si de tentatie!
PS. Daca nu reusim saptamana asta, o amanam cu vreo trei saptamani, sambata asta fortez granita la greci!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Minivacanta de Craciun la Karlovy Vary — scris în 09.01.24 de cristian sava din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Karlovy Vary — scris în 25.06.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Karlovy Vary — după aproape 30 de ani — scris în 11.03.17 de ioan marinescu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Prin KARLOVY VARY o jumatate de zi! — scris în 30.09.14 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Incantati peste masura — scris în 15.09.13 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Karlovy Vary - baile lui Carol — scris în 19.06.13 de peggy123 din ROMANIA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Jumatate de zi in Karlovy Vary — scris în 11.09.12 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ