ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2007
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La plimbare prin Karlovy Vary

Ilustrație video-muzicală
Antonin Dvorak - Humoresque(David Garrett)
TIPĂREȘTE

Faimosul oras-spa Karlovy Vary, aflat in vestul Bohemiei, republica ceha, la confluenta raurilor Ohre si Tepla, se afla la aproximativ 130 km de capitala Praga. Statiunea, care are in jur de 53.000 locuitori, este ca un orasel de-al nostru, si daca nu ar fi sumedenia de hoteluri, restaurante si cladiri balneare te-ai simti ca intr-un orasel de provincie oarecare. Atmosfera e foarte tihnita si aerul de munte (cu toate ca altitudinea e de numai 447 metri) impreuna cu privelistea minunata te fac sa te simti intr-adevar in vacanta.

Am sa povestesc cate ceva din ce ne-a impresionat pe noi in statiune.

Am inceput plimbarea in parcul Smetana (botezat dupa numele compozitorului ceh Bedřich Smetana), superb in timpul verii, plin de ronduri de flori si copaci frumos aranjati, parc aflat in inima statiunii, intre cladirea Elizabeth Spa (Spa V) si cladirea principala a Oficiului Postal. Parcul are afisata in centrul sau data la care te afli si e utilizat ca loc de plimbare dar si de odihna, fiind dotat cu banci. Vara se pare ca se pot intinde paturi pe gazon si poti face un picnic pe iarba proaspat cosmetizata sau doar trage un pui de somn, leganat de susurul fantanii arteziene. Aici se mai organizeaza diverse evenimente si concerte in aer liber.

In jurul parcului Smetana am vazut, deci, cladirile Elizabeth Spa, a Oficiului Postal, Colonadele Parc si hotelul Thermal.

Cladirea Elizabeth Spa, cunoscuta si sub numele de Spa V, dateaza din anul 1906 si isi ia numele de la imparateasa Elisebeta (Sissi), sotia imparatului austriac Franz Iosef. Am aflat aici ca aceasta cladire este cea mai mare din republica ceha, ca baza de tratament si din punct de vedere al facilitatilor. Ce ne-a impresionat pe noi a fost fatada, reconstruita in anul 2004 in stil Art Nouveau si piscina, care face parte dintr-un complex de relaxare, infrumusetare si terapie.

In continuare, un alt vecin faimos al parcului Smetana e hotelul Thermal, un hotel relativ nou, construit in anul 1977. Stilul mai modern al hotelui, ridicat in vecinatatea unor constructii istorice vechi i-a iritat pe multi localnici dar si turisti. Dupa multe discutii (pe care eu personal le consider oarecum nefondate) hotelul a fost in fine acceptat si a ajuns sa fie considerat in zilele noastre unul din punctele de atractie si referinta ale statiunii. Cladirea are 10 etaje si, pe langa congress-centrul pe care il detine, este recunoscut si ca gazda a Festivalului International de Film care se organizeaza aici anual. O alta atractie a hotelului este piscina, cu lungimea de 50 metri, accesibila publicului. Cu toate ca temperatura apei sale se spune ca se mentine in jur de 30 grade tot anul, datorita utilizarii apei termale in proportie de 30%, nu am avut curajul sa ne imbaiem aici, temperatura exterioara fiind mult sub zero grade in perioada vizitei noastre.

Cum despre Colonadele Parc am mai scris intr-un review anterior, am sa continui cu plimbarea prin Dvořák Park, un alt spatiu verde amenajat in partea dreapta, intre hotel Thermal si Park Collonade. In parc se afla si statuia unui alt compozitor ceh faimos, Antonín Dvořák, care a dat numele parcului. Pe langa bancile nelipsite, gazonul ingrijit si statui, parcul mai are si un mic iaz. Spre deosebire de parcul Smetana, acesta are atmosfera unui parc englezesc, datorita potecilor sale cu nisip, amenajate astfel pentru a se putea juca aici petanque. (Pétanque este un joc cu bile al cărui scop este de a arunca bilele de metal cât mai aproape de o ţintă, o mică bilă de lemn colorată, numită şi "cochonnet" (în româneşte "purcica"). Jocul se desfăşoară în mod normal pe o suprafaţă plană de ţărână, pământ uscat acoperit cu praf, dar poate fi jucat şi pe alte suprafeţe cum ar fi iarbă sau pietriş- informatiile despre joc luate de pe wikipedia) . Trebuie sa recunosc faptul ca nu stiam nimic despre acest joc pana am ajuns aici si imi pare tare rau ca nu am asistat la o partida, ca sa vad cu ochii mei cum se joaca, trebuie sa fie interesant. Pe timpul verii, trotuarul invecinat parcului gazduieste o multime de artisti stradali, pictori, mimi, muzicieni si caricaturisti.

In vecinatatea parcului se afla Spa III, Mill Colonnade (despre care am mai scris) si Military Spa Institute (Institutul Militar Balneo). Cladirea Spa-ului III, construita in stil neo-gotic, in anul 1867, se afla pe malul stang al raului Tepla, intre Mill Colonnade si Military Spa Institute. Pe langa faptul ca este un centru de tratamente spa traditionale, cladirea mai serveste si ca centru cultural si social. In timpul Festivalului International de Film aici ruleaza productiile cinematografice si in sala de concerte orchestra simfonica a orasului sustine reprezentatii in mod regulat. Tot aici se afla si o farmacie, biroul de informatii turistice a statiunii, o clinica de gastro-enterologie si saloane de manichiura, pedichiura si alte tratamente cosmetice.

Military Spa Institute, aflat langa Spa III, a fost prima constructie construita special cu scop balnear din karlovy Vary, in anul 1855, si de la inceput si pana in zilele noastre serveste ca loc de tratament pentru membrii armatei cehe. Ce m-a impresionat la ea, in afara faptului ca forma patrata o face sa arate ca o cutie uriasa de cadouri, au fost decoratiunile, cu motive picturale care ilustreaza descoperirea izvoarelor, sculpturi clasice si mecanismul cu ceas care dateaza din anul 1855 si inca este in functiune.

In fine, un alt parc prin care ne-am plimbat a fost Parcul Charles IV. Situat intre Grandhotel Pupp si Imperial Spa, parcul poarta numele fondatorului statiunii, regele ceh Charles IV. O statuie aflata in parc ii poarta numele.

Ce am vrut neaparat sa vad aici a fost Grandhotel Pupp, hotel de care tot auzisem, care poate fi vazut in "Casino Royale", unul din faimoasele filme Bond ale Agentului 007. Complexul hotelier are intr-adevar un aer foarte pompos si luxos, si este probabil din acest motiv locul in care se cazeaza toate celebritatile venite in statiune.

Vizavi de Grandhotel Pupp este cladirea Imperial Spa, sau Spa I, ridicata in forma literei U de 2 arhitecti vienezi. Stilul renascentist al arhitecturii cu elemente clasice a facut ca aceasta cladire sa fie una dintre cele mai moderne si luxoase ale vremii sale. Pe langa stilul impresionant aducea si facilitati tehnice moderne, sali balneo noi cu cabine de schimb, bai, dusuri si vane pentru baile minerale dar avea si o sala de sport spatioasa cu 64 aparate de sport pe baza de electricitate. Alte proceduri includeau diverse tipuri de masaj, bai fierbinti si de abur, bai cu apa rece, baie pentru picioare, pentru sold si electroterapie. Cu toate acestea cladirea a fst neutilizata ca baza de tratament din 1918, fiind in prezent in renovare.

Am lasat la sfarsit Saltul Caprioarei (in engleza Deer Leap sau Deer Jump). Este simbolul statiunii, reprezentat de statuia unei capre negre catarata pe o stanca care "supravegheaza" orasul de la inaltime. Caprele negre, des intalnite in Karlovy Vary, definesc statiunea la fel ca apa minerala si napolitanele. Ca sa ajungi la statuia caprioarei poti lua funicularul de la Grandhotel Pupp sau poti alege o plimbare pana sus pe scari, poteca este marcata, sunt indicatoare si harti orientative pentru cei care doresc sa faca o drumetie pana sus. Iarna fiind noi n-am ales sa urcam din cauza frigului si a vantului puternic.

Acestea sunt cateva din cladirile pe care le-am intalnit si care ne-au atras atentia in statiune. AmFostAcolo si am fost impresionata de arhitectura si grija cu care sunt pastrate hotelurile si cladirile.


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 05.07.11 11:26:57
Validat / Publicat: 05.07.11 12:08:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5192 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Karlovy Vary- parcul Smetana cu lacul inghetat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[05.07.11 12:24:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

webmaster13
[05.07.11 15:50:44]
»

Antonin Leopold Dvořák (08.09.1841-01.05.1904) nascut in localitatea Nelahozeves, in apropierea capitalei Praga unde si-a petrecut majoritatea vietii, este unul din cei mai faimosi compozitori cehi, reprezentat al romantismului tarziu, a imbinat in muzica sa elemente populare din Moravia si Bohemia natala, cele mai cunoscute opere ale sale sunt dansurile Slavone, opera Rusalka, Concertul pentru violoncel in B minor, opera corala Stabat Mater, Requiem, Op. 89 si Te Deum.

Sper sa faca placere muzica postata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[05.07.11 15:52:38]
»

@webmaster 13

Multumesc pentru melodie, se potriveste de minune cu review-ul si locatia!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Karlovy Vary:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05503511428833 sec
    ecranul dvs: 1 x 1